►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Încep o serie de retrospective și topuri despre 2024. În fiecare an am vrut să fac una, dar nu mi-a ieșit mereu. De data aceasta încep în forță cu o listă a celor mai bune dispozitive. Best gadgets, deși pentru mine gadget înseamnă ceva micuț și nu este musai cazul aici. Best tech, am putea spune.
Apple face rareori produse accesibile ca preț, dar noul Mac Mini (eMAG) cu procesor M4 mi se unul dintre cele mai bune computere produse vreodată de Apple ca raport preț/performanță.
Pentru 3.500 de lei (am văzut și 3.300 lei la ofertă pe eMAG), primești un computer care are 12,7 x 12,7 x 5 cm, cam cât 5 carcase de CD puse una peste alta. Înăutru are unul dintre cele mai performante procesoare ale momentului, acel M4 care este foarte rapid inclusiv pentru editare foto sau video uzuală, cu 16 GB de memorie RAM și 256 GB stocare internă.
Stocarea de doar 256 GB pare punctul slab, dar upgrade-ul la 512 GB scumpește cu 1.000 de lei computerul și nu mai pare așa o afacere bună. Mai bine luați un SSD extern rapid de 256 sau 512 GB (un Kingston XS2000 de 500 GB costă 350 lei și scrie/citește cu peste 1 GB/s) și îl țineți conectat mereu la Mac Mini. Puteți instala în Mac programele uzuale în cei 256 GB interni, iar dacă aveți fișiere foarte mari (în general, editare video) le puteți ține pe SSD.
Eu de ceva vreme editez video pe laptop direct de pe un SSD extern, de exemplu, fără nici o problemă.
Culmea, deși este un desktop PC, mi se pare și foarte portabil. Este atât de mic încât Mac Mini poate fi ușor aruncat într-o geantă și dus de la birou acasă sau dintr-o cameră în alta pentru a fi conectat rapid la un monitor. Nu este un laptop, dar este totuși ultra-portabil, iar conectivitatea sa permite conectarea la 3 monitoare, are Thunderbolt 4, HDMI, port Ethernet și inclusiv Wi-Fi 6e.
Având în vedere cele de mai sus, nu mă mir că în continuare este mereu “la precomandă”. Toate bucățile care se aduc în România sunt practic deja vândute la eMAG, Altex și iStyle.
Eu le-am numit chiar gadgetul anului în răspunsurile trimise celor de la Technolust. Sunt căști care oferă sunet foarte bun și o anulare activă a zgomotului foarte performantă. Mie îmi place mult aspectul lor, cu design-ul minimalist Sonos, deși sunt de acord că asta ar putea fi un element subiectiv. Au autonomie mare și au ajuns acum la un preț care le face o ofertă excelentă (1.700 lei la eMAG).
Îmi place funcția TV Audio Swap a acestor căști. Dacă ai un soundbar Sonos, poți transfera imediat sunetul în căștile Sonos Ace, o funcție foarte utilă dacă vrei să te uiți mai târziu în noapte la vreun meci sau să joci ceva fără a-i deranja pe alții din casă și fără a renunța la sunet de calitate. Funcția aceasta a fost disponibilă doar pe soundbar-ul de top Sonos, la lansarea ei, dar apoi a fost extinsă pentru practic toate modelele.
Mi se pare un exemplu bun de funcție care aduce plus-valoare unui sistem deja existent.
Ochelarii Ray-Ban Meta nu sunt un produs nou în 2024, fiind lansați prin octombrie 2023, dar au prins binișor la public în anul tocmai încheiat. Au o cameră de 12 Mpx care fotografiază și filmează neașteptat de bine, câtă vreme există lumină destulă, și nu-este-oribilă în lumină foarte slabă.
Mai mult, ochelarii au și difuzoare și microfoane, așa că poți asculta muzică și poți lua apeluri telefonice pe ei. Meta i-a mai îmbunătățit de-a lungul timpului cu funcții precum asistent vocal și traduceri în timp real, dar nu pentru România. Nu contează însă asta. Lumea îi cumpără pentru posibilitatea de a filma (maxim 3 minute) și fotografia exact din punctul de vedere al utilizatorului.
Nu vă gândiți la filmări de tipul “camera ascunsă”, deși se pot face. Ce-am văzut eu, mai degrabă, sunt amintiri plăcute cu momente în familie sau prin concedii, unde ochelarii filmează și tu ai mâinile libere pentru altceva.
Și ca să întăresc cele de mai sus, mi-am cumpărat și eu unii în decembrie. Mi i-a tot prezentat un prieten și le-am văzut funcțiile. Apoi, Mariciu are pe Insta o serie de vloguri făcute cu ochelari de același tip, pentru cei care vor să vadă calitatea imaginilor.
Chiar și așa nu plănuiam să-i cumpăr, dar de Black Friday a fost o ofertă foarte bună pe magazinul Luxottica Germania (260 euro, reduși de la 330 euro). I-am comandat la un prieten din Munchen și el mi i-a trimis el ulterior aici. Surpriza plăcută a fost că aplicația lor de control Meta View este disponibilă pentru România în AppStore. Acum câteva luni trebuia să-ți faci cont Apple pe SUA sau altă țară oficială ca să o descarci, dar între timp totul a devenit mult mai simplu.
Asus a învățat multe lecții din prima generație a consolei ROG Ally, cea din 2023, iar în 2024 au lansat această ROG Ally X căreia nu prea mai ai ce să-i reproșezi. Au îmbunătățit aproape totul.
Pe scurt, au dublat bateria, au crescut memoria RAM de la 16 la 24 GB, au pus joystick-uri mai bune, au îmbunătățit grip-ul și ventilația, stocarea internă este mai mare și pe un SSD comercial de tip 2230, au înlocuit portul custom cu unul Thunderbolt. Mai sunt și alte îmbunătățiri minore, precum difuzoare mai bune, cititor microSD care nu se mai defectează șamd.
Este unul dintre cele mai bune exemple de produse bune care, la a doua generație, au devenit aproape perfecte.
Pot reproșa ceva: prețul a rămas sus de la lansarea pe piață. Primul ROG Ally s-a lansat prin luna mai 2023 și în octombrie a început să apară în oferte chiar și cu 1000 de lei tăiați din preț. ROG Ally X, însă, s-a lansat prin mai 2024 și în continuare costă în jur de 4.500 de lei, exact ca la lansare.
În general, toți cei care au acest Pocket 3 sunt foarte mulțumiți de ei. Este o cameră cu senzor de 1 inci, montată deja pe un gimbal, într-un pachet mic și portabil. Filmează foarte bine. Uitați aici o mostră filmată noaptea pe străzile din Londra.
Sunt multe avantaje cu această cameră. Ecranul ei este ușor de folosit. Face singură tracking de persoană și asta o face o soluție eficientă de vlogging și prezentat produse în fața camerei, cum se face de multe ori de pe la lansări sau alte evenimente. Se poate conecta direct la o lavalieră wireless DJI Mic pentru a prelua sunet și mai bun.
Singura problemă este prețul, costă în jur de 3.700 de lei (eMAG) în pachetul extins ce include și lavalieră și o baterie suplimentară. O folosesc însă tot mai mulți creatori de conținut pentru că oferă foarte multe pentru nivelul ei de portabilitate. Chiar am în plan să scriu un articol despre cum văd tot mai mulți oameni revenind spre camere mici de filmare pentru vlogging.
Mențiuni notabile:
➡️ Noile MacBook Pro cu M4 sunt laptopuri foarte bune. Mi se pare că procesoarele M4/M4 Pro oferă o performanță suficient de mare peste primele M1 Pro astfel încât să merite un upgrade chiar și pentru cei cu astfel de laptopuri, dacă le folosesc des pentru muncă.
➡️ Laptopurile de Windows cu procesoare ARM sunt de asemenea pe lista mea, precum Vivobook S15 de la Asus. Dacă ar fi să cumpăr acum un laptop cu Windows, cred că ar fi un model cu Snapdragon X Elite.
➡️ La telefoane, cred că cel mai bun model al anului trecut a fost Samsung S24 Ultra. Performant, autonomie mare, camere bune, stylus integrat. Este o combinație greu de bătut și sunt în continuare uimit că nici măcar nu încearcă nimeni să o bată.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
03/01/2025 la 10:28 AM
Sa speram ca 2025 aduce mai multe noutati in lumea tech. Cred ca 2024 a fost mai mult despre AI.
eBogdan(Citează)
03/01/2025 la 11:49 AM
Cred că va fi și mai mult AI în 2025. Sunt prea multe posibilități și direcții de dezvoltare, plus că începe să fie utilizat în munca de zi cu zi în tot mai multe domenii.
nwradu(Citează)
03/01/2025 la 3:06 PM
Cu ochelarii Ray-Ban Meta poti face apeluri video concomitent cu voce?
Adica poti apela, folosind contul Facebook, si comunica cu cineva care vede ce vezi tu si te poate, de exemplu, asista verbal sa faci o reparatie?
Valentin(Citează)
03/01/2025 la 3:31 PM
Aveam Macbook Pro cu M1 Pro de 3 ani si nu simteam nevoia de upgrade, adica mi se parea in continuare racheta.. Dar am zis ca fiind pentru job, merita si daca economisesc zilnic cateva minute la compilare.
Si oh boy, M4 Max e in cu totul alta liga. Aproape ca e aceeasi diferenta ca atunci cand am trecut de la Intel la M1 Pro.
Cand am luat M1-ul n-am crezut ca voi mai vedea o diferenta asa mare intre generatii.
Si am facut o estimare cu Flip.ro asa ca daca reusesc sa il vand cu 5000 pe asta vechi tot upgrade-ul m-a costat vreo 9000. Deci 250 lei/luna. Not bad dupa parerea mea.
Radu(Citează)
03/01/2025 la 4:51 PM
Acu’ vreo 8-9 ani am văzut niște NUC destul de bune și la fel de mici, Apple abia acum s-a trezit…
Marinel(Citează)
03/01/2025 la 5:50 PM
Acum ce putem sa spunem… exact cum ai spus tu, NUC-urile alea erau “destul de bune”, adica rezonabile. In niciun caz nu erau bune sau varf de gama.
PS: nu prea poti sa spui ca abia acum s-a trezit Apple, in conditiile in care primul Mac mini a fost lansat cu 20 aproape de ani in urma.
Andrei G(Citează)