►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Și-a așezat telefonul astfel încât camera acestuia să transmită mai bine pe live streaming ceea ce urma să facă.
A luat loc în fața telefonului și și-a turnat o sticlă cu benzină în cap și pe haine. Apoi și-a dat foc.
Așa a murit un tânăr numit Samuel Hervey, de 25 de ani, care trecea printr-o depresie și alte momente dificile. Imaginile erau urmărite de un cerc restrâns de oameni, pe un server Discord, care apoi au izbucnit în urale și s-au felicitat între ei pentru că l-au convins pe Hervey să se sinucidă.
Așa zice Washington Post după o anchetă de durată. Te face să te întrebi ce naiba fac adolescenții de astăzi pe Internet și mai ales ce prădători îi așteaptă, pregătiți să-i convingă să se sinucidă pentru propriul lor amuzament și renume.
Despre asta este vorba, de fapt. În cazul de mai sus, o adolescentă de 15 ani dintr-un oraș din Europa de Est (oraș nenumit; respectiva a vorbit cu Washington Post cu condiția de a rămâne ea și locația ei anonime — sper că nu din România totuși) l-a găsit online pe Hervey, i s-a părut că are potențial de a fi convins să se sinucidă și a făcut asta, după vreo săptămână de chat-uri.
WP a găsit această comunitate numită “764” și care activa pe servere Discord. Pentru renume și distracție comună, membrii ei încearcă să convingă diverși oameni cu probleme să se sinucidă, eventual pe video. Clipurile sunt apoi urmărite de respectva comunitate. Același grup sau altele similare conving tinerii să trimită fotografii nude, iar apoi îi șantajează ca să se filmeze torturând animale sau rănindu-se pe ei.
Aceeași fată de mai sus a mai convins o altă adolescentă, câteva luni mai târziu, să se sinucidă, transmițând și live asta. Amândouă victimele erau în depresie, cu gânduri sinucigașe. Oamenii în astfel de stări au nevoie de ajutor pentru a le depăși cu bine, nu de teribiliști care să-i convingă să se sinucidă pentru ca ei să câștige renume în comunitățile lor.
Mi se pare crimă în același mod în care și omul care trimitea pastile de otravă celor care aveau gânduri sinucigașe mi se pare un criminal. Este tot un criminal (în serie), doar că acționează prin mijloace digitale.
Serverul acesta fusese creat de un adolescent de 15 ani din Texas. Fata de mai sus a intrat pe acolo pe când avea 13 ani și căuta pe net imagini snuff. WP a confirmat o altă sinucidere legată de acest grup, un bărbat din Florida care s-a împușcat în 2022, și are informații despre și mai multe sinucideri.
Discord spune că închide astfel de servere și colaborează cu autoritățile atunci când li se cere asta. Realitatea pare a fi, însă, că rețelele sociale sunt neputincioase. Moderarea este o glumă. Facebook decide că articolele mele cu știrile zilei despre tehnologie sunt spam sau contravin regulilor rețelei și le elimină automat, dar lasă nenumărate postări despre ură și rasism să stea nederanjate pe platformă. Instagram are o influență proastă asupra tinerilor prin body shaming, așteptări nerealiste și comentarii răutăcioase. TikTok… știți deja. Telegram, Discord și altele sunt practic nemonitorizate.
Este o junglă. Nimeni din posturi cheie de decizie nu pare să înțeleagă că foarte mult din viața noastră s-a mutat în interacțiuni online și că este nevoie de reguli stricte și clare și de amenzi foarte mari pentru a pune platformele la treabă ca să vegheze cu adevărat la siguranța utilizatorilor lor.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
20/12/2024 la 8:55 AM
Adolescenții de astăzi? Și (ăhăhăă!) pe vremea mea se purta asta, ceea ce pe 4chan era o glumă (“be an hero” fiind un îndemn spre sinucidere) probabil provenea din ceva mai concret. Să ne amintim și de perioada emo când, la fel, unii se îndemnau pe ceilalți să se sinucidă.
ov1d1u(Citează)
20/12/2024 la 9:32 AM
Vezi ca te ai murdarit de engleza. ,,an” se pune atunci cand urmeaza un cuvant cu vocala.in cazul de fata corect era ,,a hero”.
florin(Citează)
20/12/2024 la 5:07 PM
Mulțumesc pentru lecția nesolicitată de limbă engleză, dar eu zic că greșeala e intenționată: https://knowyourmeme.com/memes/an-hero
ov1d1u(Citează)
20/12/2024 la 9:56 AM
Din păcate foarte mulți adolescenți trec prin astfel de situații, în mare parte din cauza online-ului, oriunde ar fi. Ei nu realizează că și unii dintre noi am trecut prin așa ceva. Ar trebui să ceară ajutor, trebuie să existe cineva care să-i poată ajuta. Cu siguranță nu trebuie să stea și mai mult online.
Lui Gaelex n-ai ce să-i spui. Aș vrea să spun că sunt uimit de prostiile pe care le-a scris, dar chair cred că el este așa cum îl vedem prin comentarii. Știu că a intrat pe blogul meu și m-a înjurat. N-am ce să-i doresc, de multe ori oamenii își arată adevărata față în online.
Mihai(Citează)
20/12/2024 la 2:29 PM
Am pierdut vreun comentariu relevant pe subiect? Că nu văd nimic legat de Gaelex pe aici.
Peredhil(Citează)
20/12/2024 la 3:51 PM
A sters toate comentariile. E ok, suntem in casa lui, face ce doreste.
Alin(Citează)
20/12/2024 la 1:13 PM
În afară ca spune ce nu vă convine, nu știu ce altceva greșit face Galez. Chiar dacă nu a de acord cu părerile lui, nu l vreau cenzurat. Ba chiar cred ca mi face bine sa aud cat mai multe păreri diferite
Bogdan(Citează)
20/12/2024 la 3:54 PM
Unele “idei” sunt cenzurate prin lege. Nu e ok sa avem liberate deplina
Alin(Citează)
20/12/2024 la 2:19 PM
Cred că problema este mult mai complicată.
Sa zicem că Discord/Meta/Signal ar trebui să facă moderare.
Indiferent daca ar fi total automata sau parțial sau manuală exista un breach de drepturi.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Regulation_to_Prevent_and_Combat_Child_Sexual_Abuse
Discuția e mult mai lungă dar cred că soluția ideală nu este moderarea cat metode mai bune de a evita mental health issues de la bun început.
Liviu(Citează)
20/12/2024 la 2:28 PM
Da, am scos.
nwradu(Citează)