un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Mi-am făcut un SSD portabil cu MagSafe pentru filmare și editare video

5 Dec 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

iPhone-urile moderne nu înregistrează în formatul video “de lux” ProRes HDR la mai mult de 30 FPS decât pe stocare externă, adică pe un SSD rapid.

Poți înregistra în stocarea internă a telefonului în format 4K la 30 fps pe ProRes HDR 10 bit, dar un minut de înregistrare ocupă 6 GB. Asta va consuma rapid spațiul intern de stocare și oricum nu este fezabil. Trebuie apoi să le transferi în PC pentru editare, ceea ce durează… și durează.

Dacă înregistrezi pe un SSD extern, poți edita direct de pe el. Orice port USB 3 sau Thunderbolt este suficient de rapid pentru asta.

Eu mi-am lipit pentru teste un inel Magsafe adeziv pe un SSD Kingston XS1000. Nu mai știu de unde am inelul, cred că a fost în pachet cu alt accesoriu, dar astfel de inele cu bandă adezivă se găsesc ușor, unul Baseus costă 15 lei, sunt și la 10 lei.

SSD-ul este foarte mic și ușor (29 grame), magnetul îl ține bine pe spate. Cu un mic cablu de transfer USB-C la USB-C îl conectez la telefon. Am încercat o vreme să-l țin doar atârnat în cablu, înfipt în port, dar era peste mână și parcă mă și destabiliza când încercam să filmez. Problem solved acum.

SSD-ul XS1000 este un model USB 3.2 Gen 2 cu rată oficială de transfer de 1.050 MB/s. În testele mele, a atins aproape acea viteză, trecând de 1000 MB/s pe citire și oprindu-se pe la 941 MB/s la scriere.

Acesta în particular este varianta roșie, care are un avantaj bun: este ușor de văzut în rucsac, pe masă, în sertar etc. Eu îl folosesc și ca stocare pentru MacBook, de altfel. Aș putea pune pe el, de exemplu, dublu adeziv cu arici și pe capacul monitorului o “pastilă” de un centimetru pătrat tot de arici, ca să-l țin acolo în loc să atârne pe masă.

Singurul său dezavantaj este că în cutie vine cu cablu USB-C la USB-A, dar și cu un adaptor USB-A la USB-C. Teoretic nu-i un dezavantaj, că primești și un adaptor de foarte bună calitate, care suportă acel transfer de 1.000 MB/s (prin el sunt făcute testele). Dacă ai însă computer doar cu USB-C, trebuie să fii atent să nu pierzi adaptorul sau să cumperi tu un cablu USB-C la USB-C de 10 cm și aia e.

Preț: 359 lei la eMAG, PC Garage.

asus s5507

    4 comentarii

  1. SI prin faptul ca e SSDul langa magnet nu e posibilitate sa iti pierzi datele ?

      (Citează)

    • Nu, pentru că nu e HDD. Mai ales la ce magnet slab are MagSafe-ul și ținând cont că câmpul magnetic nu se mișcă.

        (Citează)

  2. Peste 1000 de euro pe telefon si cu stickul lipit de carcasa?
    Bateria externa unde mai e conectata?

      (Citează)

  3. Mi se pare mai practica soluția celor de la Transcend ESD310 pt ca nu ai nevoie de cablu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus