►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
16 Dec 2024 ·
Noul Roborock Qrevo S este unul dintre cele mai bune aspiratoare-robot din piață și nu doar pentru că face bine toate funcțiile sale uzuale, dar și pentru că include una specială: robotul are mop, iar stația sa de încărcare poate spăla acel mop cu apă proaspătă (și detergent, dacă vrei) și îl poate și usca la final, ceea ce automatizează complet procesul.
Qrevo S își îndeplinește foarte bine și restul sarcinilor: aspiră bine, navighează fără probleme prin casă, urcă praguri înalte (exemple mai jos), are și un mod Do Not Disturb bine pus la punct.
Este însă prima oară când testez un aspirator-robot cu mop care se spală și se usucă singur, iar asta face cu adevărat util mopul. Pe orice alt robot fără această funcție, la finalul utilizării trebuie să dai tu jos cârpa aceea udă și murdară de pe robot și să o speli (că altfel mucegăiește acolo sub robot sau măcar miroase urâț), să o usuci și să nu uiți să o atașezi la loc data viitoare. Qrevo S automatizează toate acestea și o face la un preț decent la lansare.
Preț: 2.950 lei la Altex.
Cutia lui Roborock Qrevo S este mare și asta pentru că docking station-ul este mare. Stația de bază a robotului nu doar că îl încarcă automat, dar acolo se descarcă automat praful, la finalul aspirării, și tot acolo se spală cele două lavete rotative care alcătuiesc mopul.
Stația include două rezervoare cu capac. Într-unul pui tu apă proaspătă și detergent, dar atenție de care puneți, ar putea strica robotul. Probabil trebuie un detergent care nu atacă garniturile de cauciuc. În celălalt recipient se strânge apa murdară de după spălarea mopului.
În pachet primești și un sac suplimentar de praf pentru stația de descărcare. Un alt sac este din fabrică montat în interiorul ei.
Robotul Qrevo S are forma clasică de aspirator-robot. Este rotund, deasupra are domul cu senzor LIDAR pentru orientare și navigare prin casă, plus două butoane de control.
Pe laterale are senzori cu care detectează când lovește un perete sau obiecte, iar o tehnologie Reactive Tech îi permite să anticipeze că urmează să lovească ceva și nu face asta. Poți regla asta din setări.
Pe partea de jos are o perie rotativă laterală, care ia praful și îl aduce spre centrul robotului pentru a fi aspirat. Peria principală este una complet siliconică, așa cum este cel mai bine. În cele cu peri pe ele se adună mai ușor praf sau fire de păr. Roțile sunt mari și cu grip bun, există senzori ultrasonici pentru a detecta scări, iar în spate sunt “porturile” pentru descărcarea prafului și alimentarea cu apă.
Lavetele mopului, două la număr și rotative, pot oricum fi scoase de pe robot, fiind prinse cu arici. Le poți spăla sau schimba tu, dacă vrei.
Funcționează foarte bine, așa cum era de așteptat de fapt de la unul dintre modelele flagship de la Roborock, care a fost mereu între producătorii de top din domeniu. Să o luăm pe rând.
Puterea de aspirare este foarte mare, cu un rating oficial de 7000 pascali. Cred că este cel mai puternic aspirator testat de mine până acum. Pe parchet a aspirat foarte bine, a luat praful și ace de brad și mici alte particule.
Qrevo S detectează automat covoarele și crește puterea de aspirare pe ele. De asemenea, oprește singur mopul în acele zone și ridică lavetele de pe podea, apoi le pornește la loc după ce coboară de pe covor.
Are roți mari și puternice și urcă pe covoarele groase. În general n-am avut ce să-i reproșez, este foarte bun ca aspirator și prin setări se găsesc inclusiv opțiuni de aspirare mai puternică pe lângă mâncarea animalelor, pentru a îndepărta orice gunoaie, sau pe covoare. Puteți alege și să evite anumite covoare, de altfel.
Trecând la navigație, și aceasta este foarte bine pusă la punct. LIDAR-ul din vârf îl ajută să facă o hartă detaliată a casei, iar senzorii identifică și obiecte mici. Ca rezumat, dacă robotul poate încăpea pe undeva, atunci intră pe acolo și de obicei se descurcă singur foarte bine ca să și iasă de acolo.
Surpriza a fost când a trecut peste picioarele de minim 2 centimetri ale scaunelor noastre. Le-a luat cu o parte, a intrat în ele, a aspirat înăuntru, apoi după câteva încercări a și ieșit cu succes de acolo. Am fost impresionat de puterea roților și de faptul că algoritmul și-a dat seama că poate să iasă de acolo și nu s-a dat bătut. Alți roboți s-ar fi oprit cu eroare după primul eșec de a ieși.
De asemenea, uneori a abordat greșit un covor subțire și l-a ridicat în fața lui. În loc să dea imediat eroare sau să-l considere un obstacol de netrecut, Qrevo S a dat înapoi, a găsit alt unghi și s-a urcat și pe acel covoraș.
Aspiratorul face, desigur, o hartă a casei și o împarte automat în camere, dar o poți edita și tu. Îi poți spune apoi să aspire totul, anumite camere, o zonă sau un punct. Mai poți alege și dacă să aspire sau să dea și cu mopul în același timp.
Ca algoritm, am văzut că întâi face un contur a mai multor camere sau chiar a întregii case, iar apoi aspiră și “interiorul” în linii paralele. Mai mult, în aplicație există opțiunea de a spune ce ai pe jos în fiecare cameră, alegând între gresie și parchet, iar pentru parchet îi poți spune și direcția pe care este montat. Dacă vrei, după aceea, îi poți cere robotului să aspire mereu pe lungimea parchetului. Aplicația spune că asta ar putea micșora riscul de zgârieturi nedorite. Așa o fi.
Tot în aplicație, pe hartă, robotul îți spune unde a găsit obstacole și îi poți spune ca pe viitor să le ignore. De asemenea, îți mai spune și că în anumite zone crede că ar fi putut intra, dar a fost blocat de un obiect. Are un senzor și în vârf, un proiector probabil de lumină în infraroșu, cu care detectează obiecte mici pe podea.
În general, însă, intră pe oriunde încape, aspiră, dă cu mopul, iese și continuă să facă asta. Se învârte cu bine în jurul picioarelor de mobilă, intră pe sub ea, aspiră pe lângă perete șamd.
Modelul Qrevo MaxV are o funcție în plus la acest capitol, o perie pe care o poate extinde ușor în lateral pentru a curăța și mai bine pe lângă perete. Qrevo S testat de mine se descurcă însă de asemenea bine.
Nivelul de zgomot este foarte redus. Poți vorbi fără probleme cu altcineva când robotul aspiră pe lângă tine, fără a fi nevoie să ridici vocea. Este cel mai silențios model testat de mine de când am început această serie de review-uri.
Acesta este punctul forte. După cum spuneam, robotul are mop montat permanent, dacă nu-i scoți lavetele de pe el. Cele două lavete sunt rotative, până la 200 RPM spun specificațiile, ceea ce este cea mai bună variantă de mop deoarece mișcarea lor freacă bine podeaua și scoate mai repede pete de apă, cafea, noroi și altele.
Robotul are un mic rezervor de apă în interior, iar acesta este automat alimentat din stația dock. Stația aceasta are două recipiente de volum mare. Într-unul pui tu apă curată (și detergent, dacă vrei), în celălalt se strânge apa murdară de la spălarea automată a lavetelor.
Prin casă, Qrevo S dă automat cu mopul în urma sa. Se vede pe jos urma de apă și în general scoate petele sau urmele. Din aplicație îi poți spune să facă “deep cleaning”, ca să insiste mai mult într-o zonă mai murdară.
Mie mopul mi se pare o metodă foarte bună de a lua și mai mult praf de pe jos, iar dacă mă iau după culoarea apei cu care au fost spălate lavetele, funcționează bine pe acest principiu. În plus, ia petele de la picături de apă sau cafea uscate pe jos și în perioada aceasta ajută mult la intrarea în casă, unde mai rămân urme de la tălpile ude ale pantofilor.
Cele două lavete sunt ridicate automat de aspirator când intră pe un covor, pentru a nu-l uda. De asemenea, poți să setezi ca în anumite camere să nu dea deloc cu mopul.
Lavetele sunt spălate automat în stația de bază. Nu știu cum se întâmplă asta pentru că nu este vizibil procesul atunci când robotul parchează acolo. Din cum arată lucrurile, recipientul în care parchează lavetele este inundat cu apă, iar apoi lavetele sunt rotite acolo cu viteză. Apa murdară este apoi extrasă și pompată în recipientul de apă murdară.
Procesul este rapid, vreo 20 de secunde, și cu puțin zgomot la mijloc, se aude doar cel de apă pompată. Nu lasă urme în jur, nu curge apă pe nicăieri, nu rămâne apă în recipient pe care să o bea apoi pisicile, acesta fiind un lucru de care mă temeam inițial. Acea “cuvă” este și detașabilă și poate fi spălată separat.
Cele două recipiente sunt, de asemenea, bine sigilate și au capace bine închise. Mi s-a părut o construcție bună.
În timpul lucrului prin casă, robotul este configurat default să spele la fiecare 15 minute lavetele și deci se întoarce la stație de bază pentru asta. Din setări poți schimba asta, desigur, pentru a se întoarce la bază atunci când termină de aspirat o cameră sau la alte intervale de timp. Eu i-am setat un interval mai lung de timp. Unul scurt bănuiesc că ar fi potrivit pentru spații unde se intră deseori cu pantofi uzi.
După spălare, lavetele sunt apoi uscate cu aer cald, tot în stație docking. Acesta este un mare avantaj pentru că automatizează cap-coadă procesul și nu mai ai de ce să pui mâna pe robot. O faci doar periodic pentru a schimba sacul de praf sau pentru a arunca apa murdară, dar față de roboții cu mop unde după fiecare utilizare trebuie să dai jos o cârpă udă și murdară de praf, să o speli și apoi să o usuci și apoi să o montezi la loc, este un mare pas în față.
Cum spuneam, lavetele pot fi oricum scoase de pe robot și spălate manual, fiind lipite cu velcro acolo.
Mi-a plăcut că robotul vorbește și în limba română. Îți spune prin voce că începe curățenia, că se duce să spele mopul, că a terminat, că se încarcă etc.
Singura problemă este că volumul acestor anunțuri este destul de slab și de multe ori auzi că robotul a mormăit ceva, dar nu exact ce. Nu contează însă prea tare pentru că, pe termen lung, contează doar că, dacă îl auzi vorbind din vreo cameră, înseamnă că s-a blocat în ceva și trebuie să te duci să-i scoți vreo șosetă sau sfoară din perie. În rest, te prinzi rapid ce face.
Lăsând la o parte funcții pe care eu nu le-am mai văzut de până acum, precum posibilitatea de a-i spune pe ce direcție ai montat parchetul ca să aspire pe acea direcție sau să se încarce doar între anumite ore, în caz că atunci este curentul electric mai ieftin, mi-a plăcut că are un mod Do Not Disturb ceva mai complex.
De câte ori am testat alte aspiratoare, trebuia să am grijă să nu descarce praful atunci când doarme Alice. Poate că aspiram o singură cameră și fără mult zgomot, dar descărcarea prafului de obicei este zgomotoasă. Aplicația Roborock are un mod DND în care poți alege în ce interval orar să dezactiveze anumite funcții. Unele nu au vreun potențial de deranj, precum intensitatea LED-urilor, dar poți alege ca volumul notificărilor să fie mai mic, să nu facă descărcarea prafului și nici top-up de apă.
Mai există și opțiunea de Rutine, un fel de presetări. De exemplu, una poate fi clasicul aspirat și mop, alta poate fi Deep Cleaning, alta poate fi, din contră, să insiste mai mult cu mopul.
Aplicația pare destul de bine pusă la punct și modernă, cu o interfață îngrijită. Inclusiv wizardul de instalare a fost bine pus la punct și intuitiv. Înțeleg că există și opțiuni pentru Apple Watch și widget-uri pentru ecranul telefonului. Se vede că Roborock este un brand puternic și pe piața din SUA, unde contează mai mult astfel de detalii.
În concluzie, Qrevo S mi s-a părut un robot aspirator foarte bun și foarte dotat. Singurele părți negative ar putea fi înălțimea mai mare a stației de descărcare, 52 centimetri, care o face observabilă oriunde ați pune-o. De asemenea, nu este un robot pe care l-aș recomanda celor care nu sunt deloc interesați de dat cu mopul. Dacă aveți covoare multe sau mochetă, nu are rost un robot cu o funcție atât de complexă pe partea de mop.
Pentru toți ceilalți, însă, Roborock Qrevo S este foarte bun și automatizează aproape la extrem curățenia casei. Aspiră și dă cu mopul, iar tu trebuie doar să scoți sacul de praf la câteva săptămâni și să-l schimbi cu altul. Bine dotat, bine construit, cu un preț bun pentru ce oferă — rezultă o combinație greu de bătut.
Preț: 2.950 lei la Altex.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
16/12/2024 la 6:56 AM
Noi tocmai am luat un X20, care seamana destul de mult cu asta, dar e un pic mai putin avansat si un pic mai ieftin. Dar le-a iesit bine de tot noia generatie de robotei.
Sacul interior se umple cam intr-o luna la un aspirat zilnic, mai incapea in el dar unii dintre noi au pitici pe crier cu bacteriile care colcaie in mizeria aia.
Singurul downside e ca nu poti pune detergent in apa , se foloseste doar apa curata.
Modelul asta are si camera?
F.(Citează)
16/12/2024 la 7:32 AM
Mai Radule, eu sunt curios cum e noul apartament in care urmeaza sa te muti.
Crezi ca poti sa ne faci o prezentare pana de Craciun?
Ion Marius Ionut(Citează)
16/12/2024 la 7:51 AM
Nu e cel mai bun, e cel mai bun calitate/pret. Modele din gama de sus, Curv de exemplu, au multe chestii in plus.
Nu ai zis nimic de evitare obiecte prin casa unde acest model cam da chix. Dar nah nu este un review specializat. Intrebarea mea e oamenii cauta review-uri basic (platite sau nu) sau reviewuri de pe canale specializate gen Vacuum Wars si multe altele( si ele platite cumva).Bine Romania nu exista canale specializate pe asa ceva ca nu renteaza. Acest review probabil ar fi util cuiva care nu stie limba engleza.
Silviu P(Citează)
16/12/2024 la 9:55 AM
Primele aspiratoare le-am luat in urma recomandarilor lui Radu si a unui prieten care a cumparat cu putin inaintea noastra. Roboteii astia sunt din ce in ce mai buni dar in niciun caz nu inlocuie curatenia periodica cu un aspirator adevarat.
F.(Citează)
16/12/2024 la 8:17 AM
Eu am luat un S8 la BF 2200lei, in principal pt ca nu aveam spatiu de docking. So far so good :)
alexul(Citează)
16/12/2024 la 10:16 AM
Dacă face și schema completă a casei, înseamnă că este un fel de Bălăceanu Stolnici al aspiratoarelor.
Clarks(Citează)
16/12/2024 la 10:46 AM
Stirea adevarata e ca roborock au site oficial pentru Romania. Vad ca la modelul asta dau ca unic vanzator Altex.
Radu, poti sa ne spui mai multe despre prezenta in Romania? Cine importa/distribuie? Exista service dedicat?
Ma bucur sa vad ca Altex are si accesorii originale (mi se par foarte scumpe, dar probabil m-am obisnuit eu cu preturile de la alea importate cu sacosa de pe temu)
Sorin(Citează)
16/12/2024 la 12:20 PM
Au site in Romania dar au modele de acum 6 luni. Inca suntem in lumea a doua.
Garantia probabil tot ajunge cu trimis in China in caz de ceva sau si mai rau Depanero.
Silviu P(Citează)