►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 13 decembrie 2024
România chiar trăiește în anii 2050: poștașii vor avea POS »
Am fost un pic surprins când Sonos a lansat soundbar-ul Arc Ultra, cel mai mare și mai puternic soundbar al lor de până acum. Mie mi se părea că și modelul clasic Arc este foarte performant și puternic.
Acum că am testat noul Arc Ultra și noul subwoofer Sub 4, înțeleg mai bine decizia Sonos. Aveau nevoie de un soundbar și mai performant pentru sistemele high-end, pentru televizoare de mari dimensiuni, instalate în camere de mari dimensiuni.
Acesta nu este un soundbar (și un subwoofer) pentru o sufragerie normală de apartament. Arc Ultra se dovedește un model potrivit pentru televizoare de minim 65 de inci în diagonală (aș zice chiar și mai mari) și camere de minim 30-40 mp. Costă și pe măsura acestor recomandări de instalare, de altfel, fiind clar gândit pentru zona high-end a pieței.
Preț: Sonos Arc Ultra costă 5.000 de lei la eMAG. Sub 4 costă 4.500 de lei la eMAG.
Soundbar-ul este foarte lung, are 1,18 metri lungime, cam cât lăținea unui televizor de 65 de inci. De asta spun că, vizual vorbind, arată bine montat sub televizoare de minim 65 inci în diagonală și chiar mai mari.
Design-ul este unul rotunjit, aproape cilindric, ceea ce mie îmi inspiră din nou ideea de produs premium. În partea centrală este dublat de o zonă rectangulară ce conține probabil o parte din electronica sa de control și butoane tactile, iar în rest doar sigla Sonos discretă este amplasată pe centru, alături de un LED ce poate fi dezactivat.
Arc Ultra este disponibil pe alb și negru. Alegerea ar trebui făcută în funcție de peretele sau mobila pe care urmează să fie montat, zic eu.
Iată-l comparat cu un Beam 2, observați diferența de lungime:
Se conectează prin HDMI eARC la un televizor, iar acest model are și Bluetooth integrat pentru conexiuni directe la alte dispozitive. Pe spate se află și un port Ethernet, în caz că nu vreți conexiune wi-fi pentru control.
Conectarea a fost simplă. Eu n-am avut probleme, aplicația Sonos l-a văzut imediat după ce l-am băgat în priză, apoi i-am spus parola de la wi-fi-ul casei și asta a fost tot.
Soundbar-ul are în interior 15 difuzoare într-o configurație 9.1.4. Avem așa:
Unele difuzoare proiectează sunetul în sus, pentru a fi reflectat din tavan, altele în lateral, prin capete. Totul contribuie la oferirea unui sunet surround prin Dolby Atmos și Spatial Audio, dacă sursa permite asta.
Arc Ultra mai are și câteva microfoane, utilizate pentru asistenți vocali și pentru tuningul automat Trueplay. Acest Trueplay este o unealtă opțională de configurare. Emite sunete de calibrare din soundbar și apoi le recepționează cu microfoanele integrate, reglând apoi puterea fiecărui difuzor pentru a reda un sunet mai bine calibrat formei încăperii.
Per total, totul funcționează excelent. Arc Ultra este cel mai puternic și cel mai performant soundbar pe care l-am văzut până acum. Sunetul său este aproape impecabil, de o claritate excelentă inclusiv la volum foarte mare (genul de volum care te asurzește).
L-am folosit pentru a vedea filme, când sunetul este puternic și vocile sunt clar redate. L-am folosit și pentru muzică (direct din Spotify) și excelează și atunci, toate frecvențele sunt bine redate și Arc Ultra parcă îți umple case de sunet plăcut. Este chiar remarcabil cum poți asculta muzică la volum înalt, dar fără distorsiuni și auzind fiecare acord de chitară sau muzică electronică sau ce preferi tu.
Am ascultat și diverse demo-uri surround sau filme Dolby Atmos cu efecte sonore de calitate și da, se cunoaște că oferă sunet spațial de mai bună calitate decât alte soundbar-uri. Lungimea sa este un avantaj aici, oferind o separare mai bună stânga-dreapta, dar contează și efectul tweeterelor care aruncă sunet în sus și în lateral.
Pot să zic însă că, dacă îți permiți un Arc Ultra, probabil îți permiți și două difuzoare Era 100 sau Era 300 pentru a le utiliza ca difuzoare surround de spate, pentru un sistem home cinema complet.
Arc Ultra poate fi controlat direct din telecomanda televizorului atunci când acesta este închis. Suportă cam orice telecomandă, având senzor IR ce mapează comenzile de volum și mute de pe telecomandă. Butoanele de pe soundbar sunt mai degrabă utile dacă stai lângă el și vrei să oprești rapid muzica sau să umbli la volum. Pe centru se află un play/pause și next/previous track, iar în dreapta este un fel de canal tactil din care poți modifica volumul în pași mai mici sau mai mari.
Ca și pe alte soundbar-uri Sonos, există două funcții binevenite: Speech Enhancement și Night Sound. Prima amplifică vocile, ceea ce poate fi util pe anumite programe TV sau dacă vrei să auzi mai bine ce se zice la televizor, dar este zgomot în jurul tău. Funcția aceasta face ceva mai brutale s-urile pronunțate, dar își face treaba. Are și trei niveluri de amplificare, pe Arc Ultra, iar pe Low mi s-a părut suficient de bună.
Night Sound reduce volumul maxim și anumite frecvențe atunci când activezi această funcție. Este utilă noaptea, când nu vrei să deranjezi persoane care poate dorm în altă cameră.
Soundbar-ul suportă desigur și funcția de transmitere de sunet direct spre căști Sonos Arc, cu o simplă apăsare pe acestea. Funcția aceasta este și mai utilă, de altfel, când poate vrei să te joci ceva noaptea pe consolă sau să te uiți la un meci, dar fără a deranja copilul care doarme în altă cameră (sau vecinii).
Tot o funcție utilă dacă ai copii, poți dezactiva LED-ul de stare (care oricum este discret, nu “lanternă”) și butoanele tactile de pe soundbar. În rest, însă, fiind un Sonos, minimalismul celebru al brandului se face simțit și în configurarea soundbar-ului, unde nu ai multe alte opțiuni.
Personal am fost dezamăgit că egalizatorul are doar două reglaje, bass și treble. N-ar fi stricat și un mod avansat pentru cei care-și doresc asta. În rest, însă, nu ai ce regla, Arc Ultra pur și simplu merge aproape imediat ce-l pui în priză, iar conectivitatea de la telefon, laptop și alte dispozitive funcționează fără probleme prin Airplay 2 sau Spotify Connect.
Ca și restul subwooferelor Sonos, nici Sub 4 nu are vreun port audio de intrare, așa că trebuie conectat prin wireless sau Ethernet la un soundbar Sonos. Conectarea se face imediat, la fel și sincronizarea, apoi Sub 4 preia redarea sunetelor pe frecvențe joase.
Conectivitatea wi-fi mie mi se pare un mare avantaj. Îți permite să instalezi subwooferul oriunde în cameră, nu lângă soundbar. Frecvențele joase au o lungime de undă mare și nu contează unde montezi sub-ul, va avea același efect audio, așa că îl poți pune undeva mai ascuns.
Ce-i drept, Sonos s-a chinuit să-i dea o formă arătoasă cu acest design rectangular cu colțuri rotunjite și gaură prin centru. Acolo se află cele două difuzoare puternice, unele eliptice de 5 x 8 inci, fiecare cu un amplificator propriu. Sunt așezate față în față într-un design care elimină distorsiuni, iar carcasa este bine închegată și Sub 4 nu vibrează în mod nedorit.
Bass-ul este cum trebuie să fie, îl simți subtil, adaugă adâncime unei explozii în filme și muzicii, dar nu bubuie ca la un sistem dereglat. Default mi se pare chiar prea slab, de altfel, exact cum am zis și când am testat Sub Mini acum niște ani de zile.
Reglajul pentru subwoofer, în aplicație, are o scală de la -15 la +15 și eu l-am dat la +8 ca să-l simt mai bine în muzică.
Arc Ultra este foarte bun. Puternic, de fidelitate înaltă, bine dotat, cu design-ul minimalist clasic al Sonos. Costă însă 5.000 de lei la lansare, așa că se adresează celor care au televizoare mult mai scumpe și camere mari.
Funcționează de fapt oriunde, dar de ce să iei Arc Ultra dacă apoi îl ții la 10% din volumul maxim?
Și același lucru îl pot spune și despre Sub 4. Își face bine treaba și arată bine chiar și montat vizibil în casă, dar are un preț pe măsură.
Dacă vreți echipamentele de top de la Sonos, în acest moment acestea două sunt cele mai bune. Și mai adăugați și două Era 100 pentru surround.
Pentru toți ceilalți cu camere și televizoare mai normale, care vor și sunet de calitate pentru muzică și filme, un soundbar Beam 2 și un Sub Mini rămân suficiente. Nu doar atât, dar împreună costă mult mai puțin decât un Arc Ultra, ba chiar la oferte speciale poți lua Beam 2 + Sub Mini + două Era 100 la prețul unui Arc Ultra.
« Știrile zilei despre tehnologie – 13 decembrie 2024
România chiar trăiește în anii 2050: poștașii vor avea POS »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
13/12/2024 la 11:03 AM
La acelasi pret iti faci sistem surround 7.1 care ofera muuult mai mult ca orice combinatie Sonos.
MihaiDB(Citează)
13/12/2024 la 11:14 AM
exact. ba chiar de aceeasi bani poti sa nu iti cumperi nimic si asa iesi mult mai ieftin.
dai acolo un nonargument despre un nonprodus care ar putea sa fie muuult mai buuuuuun si mai ieftin. bazat pe ce? de ce dracu e asa de greu sa contrazici pe cineva cu informatii concrete?
Ender(Citează)
15/12/2024 la 4:11 PM
Poti sa cauti singur sau daca nu te pricepi te duci la un magazin de specialitate, spui ce vrei/ce buget ai si vei primi diferite variante.
MihaiDB(Citează)
13/12/2024 la 11:50 AM
castile sunt sonos ace, nu sonos arc
GabrielG(Citează)
13/12/2024 la 12:45 PM
Design-ul este unul rotunjit, aproape cilindric, ceea ce mie îmi inspiră din nou ideea de produs premium.
Buna asta! :)))))
Louis(Citează)
13/12/2024 la 2:49 PM
Oare costa asa mult sa faca subwooferul ala alb sa fie complet alb?
Presupun ca urmeaza sa aflu ca are si un cablu de alimentare negru, atasat permanent. (edit: nu e atasat permanent, se vede mufa in poze)
Stiu, sunt superficial, conteaza cum se aude etc, dar la modul cel mai serios vorbind iti iei Sonos pentru brand si status, nu pentru cum se aude sau pentru aplicatia aia laudata de toata lumea :D
Deci trebuie si sa arate bine
Sorin(Citează)
13/12/2024 la 6:17 PM
Nu ești superficial, cine vrea calitate a sunetului nu caută soundbar, asta e doar cea mai elegantă, ieftină și comodă soluție pentru un sistem audio cât de cât pentru tv. Deci da, e foarte important cum arată.
Nu știu însă despre ce status e vorba, în lumea echipamentului audio chestiile alea sunt ieftine și… sub entry level.
dam167(Citează)
18/12/2024 la 12:26 PM
Mi-am luat un soundbar all-in-one Samsung S66GD cu 300 de euro, nu ai nevoie de mai mult, da na
fur(Citează)