un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cafenea acasă: mi-am luat râșniță Eureka Mignon Libra cu cântărire automată a cafelei

18 Dec 2024  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Mi-am făcut cadou de Crăciun o nouă râșniță de cafea. Este un model Eureka Mignon Libra cu cântar integrat, adică îi spui să râșnească 18 grame de cafea și fix atât râșnește. Și o mai face și mult mai rapid și mai silențios decât modelul meu anterior. O găsiți la eDream, care este distribuitorul oficial Eureka.

Alegerea ei are o poveste interesantă. Prin aprilie sau mai am fost la ziua unui copil. Petrecerea a avut loc în apartamentul unei persoane care era foarte pasionată de cafea. Am găsit acolo un coffee corner bine pus la punct, espressor, râșniță de top, accesorii brand.

Am petrecut vreo oră vorbind despre cafea și echipamente și eu i-am admirat râșnița, un model Eureka Mignon Single Dose, iar persoana respectivă mi-a zis “ar trebui să-ți iei o Eureka Mignon Libra, are cântar inclus și este foarte bună”.

Și după aceea am urmărit o mulțime de review-uri despre Mignon Libra, de îi știam deja și comenzile, și mi-a plăcut ce am văzut. Am abandonat apoi o vreme ideea, dar norocul a fost să văd râșnița la Energy Expo, târgul de energie care a avut loc la început de octombrie.

Acolo Edream avea vreo două standuri de cafea și pe unul dintre ele am văzut și râșnița Eureka Mignon Libra în funcțiune. O foloseau pentru decaf acolo, că nu-i tocmai un model de cafenea, ci de uz casnic, dar dacă-i destul de bună pentru un pop-up coffee, este bună și pentru mine. Am butonat-o și am vorbit despre ea acolo cu barista, am fost convins.

Edream, apropo, are un showroom cu echipamente de cafenea pe Nisipari 23, în Aviației. Au acolo expuse toate echipamentele pe care le distribuie în România. Au și o cafenea în Metro Băneasa, la ieșirea din magazin, tocmai bun a să-ți iei o cafea de specialitate pentru aglomerația din trafic.

Tot ei vând și espressoare Gaggia și Profitec, râșnițe Varia, Kinu și Profitec, echipamente brew, accesorii de barista — ambele game, uz casnic, dar și profesionale pentru cafenele.

Eureka sunt italieni. Compania a fost fondată în 1920 în Florența și produce doar râșnițe. Toate sunt 100% produse în Florența, asamblate manual în fabrica lor de acolo. S-a potrivit bine lângă celălalt “italian” al casei, espressorul Lelit PL62S.

Cutia conține râșnița și recipientul de boabe, care se înfige deasupra în ea și se prinde cu un șurub. În total are 39 cm înălțime, 14 cm adâncime și 13 cm lățime.

 

În față are un mic ecran LCD tactil cu câteva butoane pe el. Un buton general on/off se găsește pe lateral. Cablul ei este cam scurt (sub un metru) și integrat în râșniță, deși probabil că-l poți înlocui cu altul mai lung dacă ești dispus să o demontezi și să vezi conexiunea interioară.

Ca tehnologie este, deci, un GBW, Grind by Weight, adică îți cântărește cantitatea de cafea care cade în portafiltru. Sunt practic trei tehnologii mari și late pentru dozarea cafelei din râșniță:

  • fără dozare, ceea ce înseamnă că tu cântărești în prealabil câteva grame de cafea, le torni în râșniță și o folosești pentru a le măcina.
  • cu dozare de timp, adică îi spui râșniței să macine timp de 9,5 secunde, de exemplu. Ai făcut anterior teste și știi că ea macină în acel interval exact cantitatea de cafea care-ți trebuie ție pentru o extracție bună.
  • cu dozare de gramaj, când râșnița cântărește cafeaua măcinată, cum face acest Eureka Mignon Libra.

Râșnițele cu dozare contra-cronometru sunt populare pentru că este mai simplu, mecanic vorbind, să controlezi cât timp funcționează motorul versus să cântărești efectiv cafeaua care a trecut prin el. Râșnițele cu dozare de timp au însă câteva dezavantaje: trebuie reglate pentru fiecare tip de cafea folosită (unele boabe sunt mai dure sau mai mari decât altele și deci se macină în total alt interval de timp) și mai apare și retenția nedorită, adică rămâne cafea măcinată pe traseul de ieșire.

Tu poți turna 18 grame de boabe în râșniță, dar ea va scoate la ieșire 17,5 grame, restul rămânând printre cuțite sau pe tubul de ieșire. La dozarea de gramaj, râșnița cântărește chiar portafiltrul în timp ce macină și deci știe exact câtă cafea a căzut efectiv în el, nu doar câtă cafea a trecut prin cuțitele rotative.

Sigur, și la cele GBW contează precizia cântarului intern. Review-urile lui Eureka Mignon Libra vorbeau însă de abateri minime de la cantitatea comandată. Am testat și eu pe vreo trei doze, cântărindu-le independent, și au fost foarte precise, diferența maximă fiind de 0,2 grame și asta într-un singur caz din cele măsurate de mine.

Intern, râșnița folosește cuțite plate de 55 milimetri, iar ajustarea lor se face continuu, fără pas, dintr-un buton rotativ montat sus lângă hopper. Eureka vorbește și despre un sistem ACE făcut de ei, anti-clumping & electrostaticity, pentru eliminarea retenției.

Interfața de control este pe micul ecran tactil, unde poți alege dintre single dose și double dose, cu gramaj presetat pentru fiecare. Ai butoane + și – pentru fiecare doză, iar memorarea cantității se face automat.

Pentru măcinare, pui portafiltrul espressorului pe cele două brațe ale râșniței și aștepți cam 1-2 secunde pentru ca ea să facă tara (ciudat termen; mă refer la greutatea de zero a cântarului). Folosesc și inelul magnetic care a venit bonus la pachet și care prelungește un pic în sus portafiltrul, ca să nu cadă cafea pe lângă.

Apoi apeși butonul dorit, double dose în cazul meu, și începe râșnirea. Aceasta are loc neașteptat de repede, cred că în jur de 2 grame/secundă, și nu este deloc zgomotoasă. Râșnița macină cam 17,5 grame din cele 18 cu viteză mare, apoi la final mai dă unul sau două mici impulsuri pentru a ajunge cu precizie la 18 grame, cât am configurat eu.

Nu sunt multe altele de zis. Am făcut vreo 20 de cafele în ultima săptămână și se simte ca un upgrade semnificativ. Nu mai torn separat din punga de cafea 18 grame pe un cântar și apoi în “râjniță”, cum făceam pe cea veche, ci am pus direct toate boabele în recipientul ei. Înainte țineam manual portafiltrul sub rășniță, acum stă singur în furcile Librei. Înainte dura vreo 20 de secunde o râșnire și făcea un zgomot foarte puternic, acum rezolv asta de două ori mai rapid și de două ori mai silențios.

Sper să se dovedească fiabilă și pe termen lung, dar pentru astfel de probleme există garanție. Între timp, am pus espressorul lânga râșniță pe noul blat, l-am găurit în spate ca să ascund cablurile sub el spre o priză de jos, mi-am făcut și o micuță cutie cu tamperul și wdt-ul și un nivelator și în sfârșit simt că am cafeneaua de acasă pe care mi-o doream.

asus s5507

    28 comentarii

  1. @nwradu: poti recomanda un espressor automat, cafea boabe, uz famiky, buget 1500-2000 lei?

      (Citează)

    • Nu am foarte mare experienta cu aparatele de cafea automate, dar din experienta mea, majoritatea celor pana in 2000 de lei sunt bune doar pentru cafea lunga (sau cafea americana).
      Daca esti bautor de espresso si iti place o cafea cu gust intens, atunci varianta ar fi un espressor mult mai scump sau unul manual.

        (Citează)

    • Eu am luat la birou un DeLonghi Magnifica Start sau ceva de genul (1800-1900 lei). Are și dozator de lapte, dar fără răcire. E ok, sunt curios care va fi fiabilitatea, nu pare construit grozav. Noi suntem puțini, probabil se beau 5-6 cafele pe zi și îl avem de câteva luni. La un moment dat am vrut ceva similar și acasă, dar sincer să fiu acum aș căuta ceva mai scump și mai bine construit.

      @Andrei G: e prima dată când aud asta, mi-e cafeaua lungă nu-mi place, se poate regla cantitatea de apă (cred) dar nu iese cum trebuie. Cea scurtă e ok, n-o să impresioneze vreun pasionat, dar e ok.

        (Citează)

    • Nu vreau sa te contrazic, am zis deja ca nu am prea multa experienta. Dar, din cate am gustat, un espresso facut la un aparat manual de 6-700 de lei este net superior fata de acestea automate.

      Nu am testat niciodata acel model de DeLonghi, dar daca tu spui ca iese o cafea acceptabila, atunci te cred. Vad ca are si pret rezonabil.

        (Citează)

    • Nu iti lua automat, chiar daca investia o sa fie mai mare, accesorii, rasnita, etc, o sa ai mult mai mult control cu un espressor manual, deci si cafeaua rezultata va fi mai buna. Pentru espressoare manuale, de inceput, iti recomand Breville Mini Barista. Dupa un an sau doi, poti face un upgrade.

        (Citează)

    • “o sa ai mult mai mult control cu un espressor manual”

      Fix ce-mi doresc – dimineata, inca pe jumatate adormit, mai mult control.
      Glumesc, imi doresc sa apas un buton si sa iasa cappuccino

        (Citează)

    • @C, la alea la care apesi un buton si iese cappuccino o sa muncesti de 2 ori mai mult sa le cureti de urmele de lapte uscat.

        (Citează)

    • Am un phillips seria 5330 parca, nu muncesc deloc sa il curat de lapte uscat si fac des latte machiatto sau cum spanac se numeste. Sigur, un cafegiu inrait probabil ar scuipa in el, dar pentru mine e foarte bun.

        (Citează)

    • Nu inteleg cum reusiti voi asta, sa nu fie nevoie sa curatati aparatele de rezidurile de lapte.
      Eu am un Breville manual care are si container pentru lapte si functie de cappuccino/caffee latte/etc. Chiar daca folosesc functia de autocuratare dupa fiecare cappuccino, tot trebuie sa curat saptamanal tevile de urmele de lapte uscat.

        (Citează)

    • Pentru ca nu are tevi. Tot philips 5400 am si eu. Sistemul se numeste LatteGo si se baga in masina de spalat vase

        (Citează)

    • Andrei, uita-te dupa lattego. Se spala foarte rapid recipientul de lapte la chiuveta sau in masina de vase cand nu mai ai treaba cu el. Il spal manual niata dupa ce fac cafelele si il pun la masina seara. Dar chiar nu are nevoie de masina de spalat, il pun ca e spatiu.
      Mai enervant e spalatul tavitei mari in care se aduna apa.

        (Citează)

  2. Mai ai de investit in cesti de cafea!

      (Citează)

  3. Haha, ai luat teapa si mie imi cantareste exact cafeaua la automatul de langa locul de munca.

      (Citează)

    • Este exact acelasi lucru si pentru Radu. Diferenta este ca el munceste de acasa, asa ca rasnita automata de langa locul de munca se regaseste in bucatarie.

        (Citează)

  4. Am avut si eu de ales la mosul de anul trecut intre Eureka Mignon si Niche Zero.
    A castigat englezoiaca single dose.

      (Citează)

  5. Din poze, e clar ca Radu s-a mutat in casa noua fara sa faca inca un post despre asta :) Sa fie intr-un ceas bun!

      (Citează)

  6. De ce ai avea nevoie de cantar la rasnita, daca ai acel timer? Schimbi cafeaua si granulatia atat de des?
    Daca masori odata cafeaua rasnita si corelezi timpul cu greutatea, pentru aceeasi granulatie scoti mereu aceeasi cantitate, daca rasnesti acelasi timp.

      (Citează)

  7. Eu, care functionez pe cafea Jacobs facuta la cana UPPHETTA de la IKEA :))

      (Citează)

  8. Era bine sa incerci si un DF 64 sau 84 daca ai avea unde. La espresso simplu e peste Eureka.
    Insa la bauturi cu lapte, cred ca va fi ok si Eureka.

      (Citează)

  9. Initial credeam ca ii acei bani, face si cafea

      (Citează)

  10. “Râșnițele cu dozare de timp au însă câteva dezavantaje: trebuie reglate pentru fiecare tip de cafea folosită (unele boabe sunt mai dure sau mai mari decât altele și deci se macină în total alt interval de timp)”

    Automat ce schimbi cafeaua ce urmeaza sa fie macinata, rasnita va trebui reglata mai grosier sau fin, in functie de cafea. Acest reglaj trebuie facut indiferent de rasnita.

      (Citează)

  11. Rasnita manuala. Fara cantar. Pun boabe ochiometric, umplu basketul, daca am rasnit 5 boabe in plus pastrez in rasnita sau arunc, daca am rasnit prea putin mai arunc acolo 10 boabe si mai invart de 2 ori.
    In cel putin 50% din cazuri nimeresc din prima cantitatea.
    Sa nu-mi spuneti ca simtiti la gust diferenta intre 17.7 grame si 18.3 grame, ca nu va cred.

      (Citează)

    • Exact asa si eu. Am cantar, il folosesc rar, doar cand simt ca ma decalibrez eu. Si folosesc prin rotatie si 2 site diferite, cea stock cu care a venit Lelitul si una IMS Competizzione, gaurita laser, bla bla bla care are un volum de vreo 2 gr in minus. Si tot ochiometric pun si eu boabe in sita, pana la nivelul buzei. Daca se intampla sa gresesc, mai las deoparte sau adaug.
      Deci, cantarul il folosesc foarte rar. Dar, cel mai inutil instrument din tot setupul pentru cafea, de departe, pe care am dat si o caruta de bani relativ la ce este si cat il folosesc, este nivelatorul. O mizerie care nu ajuta la nimic, ba mai mult incurca si face mizerie cu cafea rasnita pe langa portafiltru. Nu inteleg de ce costa cel Lelit atatia bani.

        (Citează)

  12. dam167:
    Eu am luat la birou un DeLonghi Magnifica Start sau ceva de genul (1800-1900 lei). Are și dozator de lapte, dar fără răcire. E ok, sunt curios care va fi fiabilitatea, nu pare construit grozav. Noi suntem puțini, probabil se beau 5-6 cafele pe zi și îl avem de câteva luni. La un moment dat am vrut ceva similar și acasă, dar sincer să fiu acum aș căuta ceva mai scump și mai bine construit.

    am acelasi aparat la birou…de aproape 2 ani… face cam 30-50 cafele pe zi. nu a fost in service pana acum.

    @Andrei G: e prima dată când aud asta, mi-e cafeaua lungă nu-mi place, se poate regla cantitatea de apă (cred) dar nu iese cum trebuie. Cea scurtă e ok, n-o să impresioneze vreun pasionat, dar e ok.

      (Citează)

  13. Sorin:
    Rasnita manuala. Fara cantar. Pun boabe ochiometric, umplu basketul, daca am rasnit 5 boabe in plus pastrez in rasnita sau arunc, daca am rasnit prea putin mai arunc acolo 10 boabe si mai invart de 2 ori.
    In cel putin 50% din cazuri nimeresc din prima cantitatea.
    Sa nu-mi spuneti ca simtiti la gust diferenta intre 17.7 grame si 18.3 grame, ca nu va cred.

    De la 1 gram in sus se schimba rezultatul din ceasca. Cel putin eu simt. Si cred ca orice pasionat al espressoului.

      (Citează)

  14. Octav:
    Exact asa si eu. Am cantar, il folosesc rar, doar cand simt ca ma decalibrez eu. Si folosesc prin rotatie si 2 site diferite, cea stock cu care a venit Lelitul si una IMS Competizzione, gaurita laser, bla bla bla care are un volum de vreo 2 gr in minus. Si tot ochiometric pun si eu boabe in sita, pana la nivelul buzei. Daca se intampla sa gresesc, mai las deoparte sau adaug.
    Deci, cantarul il folosesc foarte rar. Dar, cel mai inutil instrument din tot setupul pentru cafea, de departe, pe care am dat si o caruta de bani relativ la ce este si cat il folosesc, este nivelatorul. O mizerie care nu ajuta la nimic, ba mai mult incurca si face mizerie cu cafea rasnita pe langa portafiltru. Nu inteleg de ce costa cel Lelit atatia bani.

    Daca dai cafea pe langa portafiltru, ori nu o distribui bine inainte, ori e prea multa cafea, ori nivelatorul nu e reglat cum trebuie si scoate prea multa cafea.

      (Citează)

  15. Recomand cu încredere un aparat automat care să știe să facă un espresso bun. Cu restul combinațiilor se poate aranja și manual, căci nu e ușor să ții aparatul curat după ce l-ai murdărit de lapte, în urma căruia apar bacteriile. Dar espresso e de bază dimineața când ești pe jumătate adormit. Iar dacă dorești o cafea excelentă, poți oricând face o vizită la o cafenea de specialitate.

    7 ani m-am bucurat de un Saeco de calitate medie, luat de BF. Anul acesta am ridicat ștafeta la un Miele apreciat de către review-urile de specialitate pentru calitatea espresso-ului. Deși oferă posibilitatea preparării cafelelor cu lapte și deși se laudă cu auto-curățare, prefer să spumez eu laptele, manual. Mai puțin dimineața, când beau espresso dublu simplu.

    Nu am înțeles de ce ți-ai dori să ai acasă ditamai laboratorul de preparat cafea când poți avea o cafea, posibil chiar mai bună, doar vizitând o cafenea. Să nu mai vorbesc de efortul petrecut dimineața. Ca o comparație, e ca și cum nu m-aș mai duce cu copilul la locul de joacă ci mi-aș monta în casă cele necesare. Nu va mai fi niciodată tentat să iasă afară, la aer, pentru a se juca. Unii consideră ăsta un lucru bun. Eu nu mă număr printre ei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus