►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am citit ieri pe scurt istoria Siriei. Știam deja în mare ce s-a întâmplat acolo: țara a fost pentru mai multe secole parte din Imperiul Otoman, ca multe altele din Orientul Mijlociu, iar după Primul Război Mondial francezii și britanicii au trasat oarecum aleator granițe pe acolo și au încercat să administreze o zonă în care populația era foarte diferită.
Siria și-a declarat independența abia după al doilea război mondial, în 1946. Britanicii și francezii s-au retras pe fugă și în urma lor a rămas un haos tribal.
Aceleași mișcări sociale și lupte între diversele populații din zonă precum cele din Israel au avut loc și în Siria. Au urmat mai multe lovituri de stat, regimul de la conducere schimbându-se aproape în fiecare an.
Înfrângerea în războiul cu Israel a făcut ca un regim militar să ajungă la putere, iar în 1956, după criza Canalului Suez, Siria a semnat un tratat cu URSS și s-a apropiat de ruși, o relație care a ținut până zilele trecute. Acum rușii se roagă de Turcia să le evacueze trupele rămase în Siria pentru a nu fi capturate de rebelii care tocmai au cucerit țara și au dat jos o dictatură ereditară cu mai mult de 50 de ani vechime.
Revenind la istoria statului, în 1958 Siria și Egipt au vrut chiar să se unească, dar o nouă lovitură de stat în 1961 a anulat aceste planuri. Între aceste facțiuni politice dintr-un stat sirian puternic divizat a crescut puterea partidului Ba’ath (sau Baas, cum i se zice uneori), care în 1963 a preluat puterea în statul vecin Irak (tot lovitură de stat, desigur). Partidul fusese înființat în 1944 și avea ca scop declarat crearea unui stat pentru toți arabii, ceea ce i-a atras treptat tot mai mulți susținători.
Aproape simultan cu lovitura de stat din Irak, partidul Ba’ath a luat puterea și în Siria, pe 8 martie 1963. Partidul acesta a transformat Siria practic într-o dictatură, devenind singurul partid din țară.
Loviturile de stat nu s-au terminat aici pentru că au început scandalurile în interiorul partidului. Două noi lovituri de stat au avut loc în 1966 și 1970. La aceasta din urmă, puterea a fost luată de Hafiz Al-Assad, pe atunci ministrul Apărării. Ce a urmat este deja istorie.
Și prin istorie mă refer că a urmat o dictatură totalitară ca la carte, cu suprimarea unor libertăți, poliție secretă care înăbușea orice idee de revoltă a populației, cultul personalității liderului Al-Assad și pușcării în care au dispărut mii de prizonieri politici.
În 1982 are loc masacrul din Hama, unde o revoltă a fost suprimată de armata lui Al-Assad prin bombardarea orașului, distrugerea semnificativă a acestuia și moartea a între 10.000 și 40.000 de oameni, în funcție de sursa pe care o citești.
Hafiz Al-Assad moare în 2000. Îi urmează la putere fiul său, Bashar Al-Assad, care a fost ales din postura de unic candidat în alegerile de formă ce au avut loc atunci.
Ca în telenovele, noul dictator a avut un frate mai mare, care ar fi trebuit să moștenească “tronul” Siriei. Acesta a murit însă în 1994, pe când conducea mașina sa cu 240 km/h, pe ceață, în drumul spre aeroportul din Damasc unde îl aștepta un avion privat pentru a plecat la schi în Alpi. S-a înfipt cu mașina în ceva. Ceilalți doi ocupanți au scăpat cu viață.
În 2010 începe, din Tunisia, ceea ce s-a numit Primăvara Arabă, o serie de proteste anti-corupție și pro-modernizare. În Siria, a devenit un război civil în care rebelii au cucerit o parte din țară, înainte de a pierde teritoriu în față armatei siriene loială lui Al-Assad și a trupelor și aviației rusești venite să-l ajute.
Sute de mii de oameni, majoritatea civili, au murit în războiul civil. Milioane alții au devenit refugiați, un val mare venind în Europa. ISIS și alte organizații teroriste au prins teren fertil și au crescut în influență și putere și au urmat atentate teroriste în toată lumea.
În 2021, fotografia de mai jos a câștigat premiul mare la Siena Photo Awards. Se numește The Hardships of Life. Îl arată pe un bărbat care și-a pierdut piciorul drept în Siria, când o bombă a lovit piața în care se afla. Acesta se joacă cu fiul său, pe care îl ține în brațe. Copilul s-a născut fără mâini și fără picioare. A fost efectul medicamentelor pe care mama sa a fost nevoită să le ia pentru a supraviețui după un atac cu arme chimice întreprins de regimul sirian.
În mod total neașteptat, rebelii sirieni au cucerit țara în doar două săptămâni, iar Al-Assad a fugit în Rusia.
Pe 27 noiembrie, rebelii au cucerit câteva sate din jurul orașului Alep. Pe 30 noiembrie, orașul cade, fiind recucerit de rebeli după ce fuseseră înfrânți acolo în 2016.
Pe 5 decembrie, rebelii cuceresc Hama, oraș simbolic pentru lupta împotriva lui Al-Assad, iar pe 6 decembrie intră în Daraa, unde a început în 2011 revolta. Homs cade a doua zi.
Pe 8 decembrie, rebelii intră în Damasc. Al-Assad fuge cu un avion. Ultimele știri îl dau prezent în Rusia.
Regimul Al-Assad a căzut astfel după 54 de ani. După socoteala mea, era una dintre cele trei dictaturi ereditare. Sunt multe dictaturi în lume, dar unele au lideri care se ridică din partidul de la putere, altele schimbă liderul printr-o lovitură de palat. Al-Assad a reușit să dea țara fiului său. În aceeași situație mai sunt Coreea de Nord și Turkmenistan, unde tranziția de putere a avut loc în 2022 către fiul fostului președinte.
Să nu vă închipuiți că în Siria a fost un fel de Star Wars în care Alianța Rebelă bine intenționată a doborât Imperiul rău.
Liderul rebelilor sirieni, cel care conduce acum țara, este considerat terorist de către SUA și există chiar o recompensă de 10 milioane de dolari pentru capturarea acestuia, fiind un fost locotenent al lui Abu Bakr Al-Bagdadi din ISIS. În tinerețea sa, a luptat împotriva americanilor în Irak, a stat într-o pușcărie americană și apoi a ajuns în Siria, unde a început lupta împotriva lui Bashar Al-Assad.
Israelul a bombardat recent mai multe nave de război siriene aflate în port, distrugând ceea ce mai rămânea din flota respectivă. Israelienii spun că au mai bombardat și depozite de arme chimice și rachete, pentru a nu cădea în mâinile dușmanilor.
Unele surse spun însă că trupe israelieni ar fi intrat în Siria dincolo de linia de demarcație și au ajuns până în apropierea capitalei. Țările din jur acuză Israelul că fură teritoriu profitând de situația de acolo.
Rusia caută să-și evacueze soldații prin Turcia. Analiștii spun că înfrângerea lui Al-Assad este o lovitură puternică pentru Putin, care a vrut să arate, ajutând Siria, că Rusia este o putere mondială ce își poate ajuta oricând aliații.
Reporterii CNN au intrat în Siria aproape a doua zi după căderea Damascului. Deja circulă imagini cu colecția de mașini a lui Al-Assad, care includea Ferrari F50 și alte modele rare. Ca la orice dictator, acum se va vedea luxul în care trăia, în contrast cu restul populației.
Populația a luat cu asalt penitenciarul Saydnaya, căutându-și apropiații arestați și duși acolo de dictatori. Atât de mulți sirieni s-au dus să caute informații despre cei dispăruți încât drumul s-a blocat de mașini, iar mii de oameni au mers pe jos până la închisoare.
Conform Amnesty International, peste 13.000 de prizonieri au fost executați acolo între 2011 și 2015. Putin, însă, este o gazdă primitoare pentru astfel de dictatori, probabil a scos vodca cea bună pentru Al-Assad.
Ce va face noul regim din Siria încă nu știm. Țara are peste 20 de milioane de locuitori și este puternic divizată, iar trupe străine sunt prezente pe teritoriul ei. Poate vor avea în sfârșit parte de pace. M-ar bucura să nu înlocuiască un regim dictatorial cu altul.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
11/12/2024 la 7:59 AM
Citind articole de genul asta, ma bucur, intr-un fel, ca m-am nascut la periferia Europei, in cea mai saraca si oribila tara din UE. Se poate mult mai rau de atat. Desigur, lozul necastigator a fost tras oricum la nastere, dar lucram cu ce avem.
Deea(Citează)
11/12/2024 la 9:49 AM
Cum îmi place mie să spun: Ne-am născut în cea mai de rahat țară dintre cele mai bune țări.
ov1d1u(Citează)
11/12/2024 la 3:39 PM
@Deea, si cu toate ca tara asta este de rahat, alegi sa iti condamni copiii la o viata la fel de proasta ca a ta. Asta desi ai avut ocazia sa ramai in Occodent si sa le oferi o viata buna. Se intampla rar sa vezi atat egoism din partea unui parinte.
Andrei G(Citează)
11/12/2024 la 8:15 AM
Paprtea cea mai buna este ca multe tari din UE au anuntat deja ca sisteaza acordarea de azil pt refugiati sirieni.
Andrei(Citează)
11/12/2024 la 8:59 AM
Si cand te uiti la aia 2, bashar si asma, sa moara bibi daca-ti inspira teama. El are moaca de pampalau iar ea e genu de bunaciune. Daca-i vezi pe strada zici, ia uite si la mamelucu ala ce gagica are. Si totusi, sint doi dilăi.
Siria acu o sa cada din lac in puț. A scapat de dreacu si a dat de tat-su. Sansele sa fie mai bine sint mici spre deloc.
Blackskull(Citează)
11/12/2024 la 9:03 AM
Nu miroase a bine toata schema asta cu Siria fix in aceste momente tensionate
eBogdan(Citează)
11/12/2024 la 10:52 AM
Ai niște comentarii care îmi provoacă efectiv greață. România TA (descrisă precum ai făcut-o), este așa fiindcă o parte dintre cetățenii ei sunt exact ca tine: frustrați și depresivi, cu pasiuni puține și ciudate, gen aruncatul cu rahat în ventilator.
Dacă asta e părerea ta, e ok, numai fă ceva concret pentru a-ți îmbunătăți viața (colateral și a noastră). Emigrează, renunță la cetățenie și rupe-te complet de orice ține de țară. Eu așa aș face, nu aș sta să scuip venin peste tot.
Cred că ești sufletul petrecerii, e o plăcere să te aibă cineva în preajmă 🤢
Andrei(Citează)
11/12/2024 la 3:41 PM
A emigrat din Romania, dar apoi, cand si-a dat seama ca ea este problema si nu tara in care locuieste, s-a intors si a revenit la comentarii din astea in care critica Romania pentru ca nu i-a oferit o viata perfecta.
Andrei G(Citează)
11/12/2024 la 11:07 AM
Din pacate cred ca au mari sanse de a inlocui regimul dictatorial al lui Assad cu o teocratie islamista de-aia buna. Un fel de Afganistan, dar fara tranzitia americana de succes
Sorin(Citează)
11/12/2024 la 11:51 AM
Mie mi se pare important de subliniat mostenirea imperiului britanic si a statelor ce au avut colonii sau au administrat la un moment dat acele teritorii.
In orientul mijlociu avem niste granite trasate arbitrar de Imperiul Britanic si Franta cu un popor kurd ce numara spre 40 de milioane fara o tara a lor.
La fel si in Afganistan si Pakistan, unde o granita arbitrara trasata de Mortimer Durand in 1893 a impartit pashtunii, o populatie tribala dar cat de cat omogena, in cele 2 state, respectiv 15 milioane in Afganistat și vreo 28 de milioane in Pakistan.
E foarte ciudat cum statele astea nu au reusit sa isi rezolve nici dupa 100 de ani problemele legate de granite si de impartirea etnica și/sau religioasa.
Ion Marius Ionut(Citează)
11/12/2024 la 3:44 PM
Desi nu putem sa negam dezastrul lasat de Marea Britanie si Franta cand s-au retras si au creat niste granite arbitrare, trebuie sa tinem cont ca populatiile din zona nu au fost niciodata intr-o stare de pare. Mereu s-au luptat intre ei si granitele s-au schimbat la fiecare cativa ani.
Ceva similar cu Europa in trecut. Doar ca noi ne-am civilizat partial si am ajuns ca razboaiele sa fie exceptia si nu norma.
Poate peste vreo 200 de ani vor ajunge si ei la un nivel de civilizatie suficient de ridicat incat sa renunte la lupte.
Andrei G(Citează)