►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 17 decembrie 2024
Cafenea acasă: mi-am luat râșniță Eureka Mignon Libra cu cântărire automată a cafelei »
Mă bucur să văd că devin tot mai populare convectoarele electrice, în detrimentul caloriferelor electrice. Mi se par mult mai practice și mai sigure decât caloriferele electrice cu ulei, care acum mulți ani au intrat pe piața noastră și parcă au rămas de atunci în mintea oamenilor ca fiind cea mai bună soluție pentru când vrei să încălzești o cameră.
Convectoarele electrice arată similar cu un calorifer electric. Au cam aceeași formă și dimensiuni. Sunt mobile, în sensul că le poți muta de colo-colo și au picioare proprii pe care stau. Există chiar și versiuni de prins în perete, în loc de calorifere clasice pe apă.
Eu zic acum însă de avantajele lor față de un calorifer electric, care în interior are ulei. Cum funcționează un convector electric? Păi în interior are un circuit electric care încălzește aerul. De obicei în interior este și un ventilator care trage aer rece prin partea de jos și îl împinge în sus pe cel cald. Majoritatea convectoarelor au mai multe trepte de putere, timere pentru a se opri singure și protecție la supraîncălzire.
De ce zic că mi se par o idee bună față de un calorifer electric:
Au tot avut ai mei calorifere electrice de-a lungul timpului și mi s-au părut mereu periculoase și greu de folosit din cauza greutății lor. Există și soluții mai bune.
Există și modele ceva mai scumpe de convectoare electrice care se pot conecta la wifi și la o aplicație de tip smart home pentru a fi controlabile de la distanță și pentru a configura un program de funcționare. Părerea mea este că puteți face același lucru cu o priză smart, care este mai ieftină.
În ce privește puterea de încălzire, vă readuc aminte că toate aparatele de încălzire sunt practic similare și toate au un randament bun în a converti curentul electric în căldură. Altfel spus, nu se pune problema că un anumit tip de aparat este mai bun decât alt tip de aparat, ci în general toate produc la fel de bine căldură, dar diferă modul în care transmit acea căldură camerei în care te afli, persoanelor și obiectelor din ea.
Un calorifer electric se încălzește și apoi încălzește lent și aerul din jurul său. Un convector folosește ventilatorul intern pentru a răspândi mai bine aerul cald în cameră. O aerotermă electrică de podea face cam același lucru, dar întrucât dă aerul la nivelul podelei, poate ridica și praf. Un panou radiant în infraroșu transmite direct căldura spre obiectele din fața sa, dar doar într-un anumit unghi și poate că ai prefera să încălzească și aerul ambiental, nu direct persoanele.
Altfel spus, fiecare tip de aparat are metoda sa de transmitere a căldurii. Cea a unui convector mi se pare cea mai utilă pentru situații generale. Singurul dezavantaj al unui convector este că ventilatorul interior poate deveni mai zgomotos în timp.
Puterea sa este exprimată în wați și reprezintă consumul pe oră al acelui aparat, dacă funcționează continuu. Așadar, un convector de 2000W va consuma 2000 de wați într-o oră de funcționare, mai exact 2000 Wh sau 2 kWh, ceea ce înseamnă un cost de aproximativ 1,8 lei pe oră. Majoritatea producătorilor zic în specificații cam pentru ce dimensiune de cameră este potrivit acel convector, ceea ce este mai util. Poate vreți doar unul mic pentru o baie.
« Știrile zilei despre tehnologie – 17 decembrie 2024
Cafenea acasă: mi-am luat râșniță Eureka Mignon Libra cu cântărire automată a cafelei »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
31 comentarii
17/12/2024 la 11:36 AM
Pe romaneste: sunt un fel de aeroterme dar arata mai frumos. Ca exista si aeroterme la care le poti directiona jetul de aer, nu e musai sa ridice praful (sau ma rog, maturi si tu inainte)
F.(Citează)
17/12/2024 la 11:52 AM
Doamne ce argumente. :)))
Caloriferele se încălzesc prea tare :))). La calorifer tre sa stai aproape de el sa te încălzești?:))))).
Tano(Citează)
17/12/2024 la 1:47 PM
pot avea pana la 11kg pe roti :)
deci e dificil sa il plimbi prin camera, mai ales ca sunt conecatate (si unele si altele) cu un cablu de 1.2m lungime la o priza.
altfel impingi minim 3 kg pt 20 de cm (cu / fara roti?) decat pana la 11 kg pe roti pentru aceeasi distanta :)
john2381(Citează)
17/12/2024 la 6:07 PM
Da, dar oricat ar fi de comode convectoarele fata de calorifere, nu ai cum sa spui ca sunt mai sigure.
Sansele ca un calorifer sa ia fost sunt foarte mici, plus ca poti pune diverse haine la uscat fara niciun risc de incendiu. Ca sa poti usca haine la un convector, trebuie sa faci niste improvizatii ce pot aduce si un risc de incendiu.
Andrei G(Citează)
17/12/2024 la 12:04 PM
Eu l-am luat pe acesta: Mi Smart Space Heater S…da, stiu, este scump fata de unul normal, dar are avantajul ca il poti controla de pe telefon + integrare cu alte device-uri smart de la Xiaomi, cum ar fi termometrele.
Cristian(Citează)
19/12/2024 la 5:53 AM
nu e scump, ai economisit minim 2 mii de lei fata de un aer conditionat daikin cu pompa de caldura aer-aer, care da un randament 3/1 la incalzire si raceste aerul vara. ti-ar fi trebuit un intreg sezon rece ca sa-l amortizezi.
daddy(Citează)
17/12/2024 la 1:03 PM
Costa 1.8 RON daca il folosesti putin. Dar daca il folosesti mai mult si depasesti 255kWh, te costa cam 3 RON/ora
GabiD(Citează)
17/12/2024 la 1:19 PM
Da, plătești 1.8 lei pe oră dacă îl folosești ceva mai puțin de două ore pe zi și nu mai ai niciun alt consumator de electricitate in casă 🤣
Adrian(Citează)
17/12/2024 la 4:32 PM
Unii sunt la Hidroelectrica :D
rdb(Citează)
17/12/2024 la 8:02 PM
si ai verificat cat e noul tarif (1.3 ron pt consum mare)?
john2381(Citează)
17/12/2024 la 1:16 PM
Caloriferul electric încălzește și prin radiație, nu doar prin convecție.
Adrian(Citează)
17/12/2024 la 2:00 PM
oare nu e mai simplu sa pun ventilatorul langa calorifer?
john2381(Citează)
17/12/2024 la 7:42 PM
Și nu usucă aerul precum aeroterma…
Marinel(Citează)
17/12/2024 la 1:33 PM
Frumos advertorial nemarcat, ăștia sunt influenkerii cu care ne mândrim! Celălalt blogger la tensiometru iar tu la convector. :))))
Louis(Citează)
18/12/2024 la 7:29 AM
Pai na, dupa varsta fiecaruia. Urmeaza sosete de lana si cadru de mers cu AI si algoritm LIDAR
F.(Citează)
18/12/2024 la 7:02 PM
Cel puțin e un convector cinstit, nu o praștie ca acesta, https://luxiheat.com/pp/eu/, pe care mi-l bagă YouTube pe gât zilele astea.
Alx Max(Citează)
17/12/2024 la 1:34 PM
Stii ca și caloriferele electrice se pot regla așa încât să nu frigă?
De asemenea, caloriferul electric are inerție termică. Merge o oră și consumă curent până se încălzește și consumă cât un convertor, dar apoi rămâne cald încă o oră, timp în care nu mai consumă curent dar continuă să radieze căldură și să încerce să aducă sistemul termodinamic la un echilibru termic.
Convectorul nu.
Andrei(Citează)
17/12/2024 la 2:06 PM
Advertorial la ce? La o gama de produse? Crezi ca l-au platit toti producatorii de convectoare? Ce bine ar fi :)
etk(Citează)
17/12/2024 la 2:28 PM
Facepalm….
Uite o idee greu de crezut. Teoria conspirației. Poate există magazine care vor să VÂNDĂ convectoare electrice? Și care vor să apară acoo pe google când caută omul Convector Electric ?
Andrei(Citează)
17/12/2024 la 2:44 PM
FBI! stay right where you are!
GabrielG(Citează)
17/12/2024 la 2:49 PM
Asa, si ? La inceput consuma, dar produce putin, apoi, dupa ce se opreste, mai radiaza.
Ce pierzi cand il pornesti castigi dupa ce il opresti. La convector nu se intampla asta.
Cand tragi linie, tot acolo ajungi.
Deci, ce a vrut sa spuna autorul ?
mArius(Citează)
17/12/2024 la 6:11 PM
Autorul a vrut sa spuna ca un calorifer electric nu este deloc periculos, asa cum se specifica in articol.
Andrei G(Citează)
17/12/2024 la 3:06 PM
Mda. Electric. Raport 1 vs 1.
Nu toate produsele pe curent încălzesc la fel. Vezi Pompa de căldură care “transformă” electricul în termic. Ultima
soluție ar trebui să fie electricul.
AlexCD(Citează)
17/12/2024 la 3:25 PM
LOL, pompa de caldura (si aerul conditionat, de altfel) nu incalzeste la fel ca aeroterma.
In timp ce aerotermele si radiatoarele electrice au un coficient de performanta (COP) de 1 (adica transforma fiecare watt electric in energie termica), aerele conditionate si pompele de caldura au coficent de performanta supraunitar. De obicei, au intre 3.5 si 5. (in particular, pompa mea de caldura are un COP general de 4.6 care poate ajunge la 5.8 atunci cand este folosita cu incalzirea in pardoseala)
nashu_mare(Citează)
17/12/2024 la 8:25 PM
pompa de caldura “transforma” ceva in caldura cu ajutorul electricului, unde ceva poate fi caldura din aer / pamant / etc.
problema e ca varianta asta e mai scumpa initial si are nevoie si de spatiu + instalatii mai complexe care nu prea se pot face in apartament.
nu mergi la dedeman cu 300 de lei si te intorci cu un aparat de cateva kg (aparent intre 3 si 11) pe care sa il bagi in priza si in o ora esti cald.
john2381(Citează)
17/12/2024 la 3:22 PM
Apartamentul meu este debransat de la termoficare, gazele inca nu au ajuns deci incalzirea se face doar cu covertoare + un semineu electric in sufragerie. Este destul de ok, mai ales cu o persoana in casa, incalzesti doar camera care ai nevoie. Ca dezavantaj ar fi diferenta de temperaturi intre camere deci putina umezeala, dar care o reglez periodic cu un dezumidificator. Cand e familia mai mare nu cred ca mai e asa convenabil caci o sa trebuiasca incalzit peste tot. Asa am cunparat apartamentul, dar sunt foarte multumit pana acum.
Andrei Tornea(Citează)
17/12/2024 la 4:11 PM
Exact la asta ma refeream. Ar fi trebuit sa diferentieze incalzirea pe curent. Cel mai eficient aparat pe curent este pompa de caldura. Si aici putem sa le defalcam si pe acestea. Un COP de 5-6 nu o sa scoti niciodata la un aer-aer (aer conditionat). Doar daca afara e o temperatura pozitiva ok. O sa te chinui in functie de zona climatica sa scoti si un 2.7 – 3 la un aer-apa, in perioada de varfuri negative. Etc
Ce spune el: “În ce privește puterea de încălzire, vă readuc aminte că toate aparatele de încălzire sunt practic similare și toate au un randament bun în a converti curentul electric în căldură. Altfel spus, nu se pune problema că un anumit tip de aparat este mai bun decât alt tip de aparat, ci în general toate produc la fel de bine căldură, dar diferă modul în care transmit acea căldură camerei în care te afli, persoanelor și obiectelor din ea.”
Ideea e, ca vad constant in jurul meu oameni care cred in mirajul aparatelor minune. “Ui, asta consuma doar 1.8 lei pe zi”. Consuma un drac, ca daca te uiti la consumul KWh, iti da cu virgula :)))))
AlexCD(Citează)
17/12/2024 la 6:14 PM
De fapt Radu a zis ca un convector “consuma” 1,8 lei pe ora, nu pe zi.
Este bine sa ai un astfel de echipament doar daca locuiesti la bloc si nu te poti decupla de la CMTEB sa poti sa-ti instalezi centrala electrica si vrei sa ai ceva de backup cand sunt avarii in retea.
Andrei G(Citează)
17/12/2024 la 6:32 PM
Solutia e un AC cu COP mare.
Ionut(Citează)
19/12/2024 la 8:25 AM
*orice AC.
nashu_mare(Citează)
18/12/2024 la 12:25 AM
Cumva ai lasat-o pe Alice sa scrie articole pe blog?
SirNeo(Citează)