un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Iată ce funcții smart home au electrocasnicele conectate la wi-fi (mașină de spălat, uscător și cuptor incorporabil Samsung)

28 Dec 2024  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

După 3 săptămâni de utilizare aproape zilnică a noilor electrocasnice Samsung cumpărate de Black Friday, trebuie să zic că cel mai impresionat sunt de avantajele pe care le aduc conectivitatea lor wi-fi și controlul lor de la distanță.

Mă așteptam să funcționeze bine și fac asta. Nu mă așteptam să-mi placă atât de mult să le integrez într-un sistem smart home.

Ce-am cumpărat:

  1. Mașina de spălat rufe Samsung WW11DG5B25ABLE: 11 kg, 1400 rpm, clasa A. Am vrut capacitate cât mai mare și, la 11 kg, cred că face parte dintre cele mai mari din piață.
  2. Uscator Samsung DV90CGC0A0ABLE: pompă de căldură, clasa A++, 9 kg, diverse programe AI. Se pare că nu poți avea un uscător tot de 11 kg, dar noi îndesăm tot ce iese din mașina de spălat în uscător și merge fără probleme.
  3. Cuptor incorporabil Bespoke Samsung NV7B44207AK/U2: dual-zone, funcție sous vide, volum 76 litri.

Toate trei au conectivitate wi-fi și se integrează în aplicația SmartThings a Samsung. Aplicația în sine este disponibilă pe iOS și pe Android, deci o poate folosi oricine, nu doar posesorii de telefoane Samsung.

O să spun câteva cuvinte despre cum funcționează fiecare, dar apoi o să insist pe funcțiile SmartThings/smart home. Pentru mine asta a fost noutatea, de fapt, și cred că majoritatea ar fi mai degrabă interesați despre ce avantaje aduce această conectivitate. După cum spuneam deja, hainele le spală și le usucă bine oricum.

(Am luat tot atunci și o mașină de spălat vase, dar a trebuit să refac robineții din perete pentru ea, așa că am instalat-o mai târziu și revin peste o lună cu impresii despre ea.)

MAȘINA DE SPĂLAT

Nu mă așteptam să fie atât de grea. Are 72 de kilograme în specificațiile oficiale. Au adus-o doi curieri în casă, apoi am pus-o noi pe poziție prin împingere și ridicări ușoare.

Instalarea a fost însă foarte rapidă dacă ai totul pregătit. Eu aveam, așa că doar am conectat alimentarea cu apă la robinetul special pentru asta și am înfipt scurgerea mașinii la cea din perete.

Am luat varianta neagră pentru că baia noastră este alb cu negru și pe negru se potrivește cel mai bine acolo.

Mașina aceasta Samsung are o cuvă uriașă. 11 kg este capacitatea oficială și aveam nevoie de ea pentru că deseori ne găseam în situația de a pune două mașini la rând la spălat. Așa rezolvăm totul dintr-o operațiune.

Controlul este o combinație de butoane capacitive și rotiță de ales programul. Mașina cântă un jingle la volum destul de mare când termină de spălat, dar din aplicația de control i-am putut reduce volumul.

Când spală, este neașteptat de silențioasă inclusiv în centrifugarea la 1400 RPM. Practic nu ne deranjează în funcționare și, chiar dacă nu vă interesează partea smart, o recomand oricum fără nici o reținere. Mi-a plăcut că are un program Quick Wash 15 minute, dar și un Rinse+Spin pentru când vrei doar să clătești ceva fără pete, program care durează vreo 25 de minute.

Partea smart și conectivitatea la SmartThings este un bonus foarte plăcut. Conectarea este foarte rapidă: apeși butonul wi-fi de pe mașină, iar apoi telefonul o detectează automat (sau scanezi codul QR de pe ușă) și tu îi spui la ce wi-fi să se conecteze. Procedura a funcționat fără probleme.

Câteva funcții smart utile:

  • primești notificare pe telefon când s-a terminat programul. Dacă ai televizor Samsung, cum am testat recent noul S95D, vezi pentru câteva secunde o notificare și pe ecranul acestuia.
  • poți vedea în telefon cât timp mai are până termină programul curent. Ambele opțiuni sunt utile atunci când stai pe canapea și te întrebi dacă mai pornești un episod dintr-un serial sau peste 5 minute ai treabă cu rufele.
  • poți trimite din telefon setările de configurare pentru spălare. Poți alege din telefonul programul și setările dorite, apoi doar bagi rufele în mașină și apeși Start. Treaba asta îmi place pentru că face utilizarea ei mai simplă, nu trebuie să mai reții ce face fiecare program, să vezi din ce buton schimbi turația centrifugării șamd. Interfața de telefon este mult mai ușor de folosit.
  • din telefon poți alege programe care nu sunt pe mașină. De exemplu, am spălat toate perdelele și a fost nevoie de o centrifugare suplimentară după programul de spălare pentru a le usca suplimentar. Pe mașină nu am găsit doar opțiunea de centrifugare. Probabil există, probabil pornești un program Rinse+Spin și apoi dai cumva skip la partea de Rinse. Nu mi-am bătut însă capul să aflu. Din telefon am putut alege programul Spin Only și turația dorită, apoi am apăsat Start și asta a fost.
  • există un fel de wizard din care alegi cam ce haine ai de spălat, cât de murdare sunt, iar aplicația îți recomandă programul potrivit și setările acestuia. Cu doar o apăsare de buton l-ai trimis în mașină.
  • poți alege ora la care vrei să termine ciclul de spălare, pentru un Delayed Start.

Adaug aici și ceva valabil pentru toate trei: în cele două săptămâni de până acum, toate au rămas conectate la wi-fi și n-au pierdut semnalul. Uscătorul se află chiar în cel mai îndepărtat loc al casei de routerul wi-fi, dar nu au fost probleme.

USCĂTORUL DE RUFE

Acesta are jumătate din greutate mașinii de spălat și a fost chiar foarte ușor de instalat. Ușa acestuia este reversibilă, o puteți demonta și monta pentru deschidere în sensul dorit.

De uscat, usucă bine și are tot felul de programe sau funcții smart integrate, precum AI Energy care face tot posibilul să economisească energie electrică. Am vrut oricum pompă de căldură și clasă energetică foarte bună, iar acesta este un model A++.

Este un pic mai zgomotos decât uscătorul nostru vechi, care a rămas în celălalt apartament. De fapt nu știu dacă este el mai zgomotos sau face baia o rezonanță suplimentară, dar oricum nu ajunge la vreun nivel deranjant.

Mi-a plăcut și că are un mod Quick Dry 35 minute, dar și separat programe Warm Air și Cool Air. Nu le-am testat încă, dar pentru haine sensibile, care s-ar putea micșora la căldura unui uscător, acel Cool Air ar putea fi binevenit. Warm Air este pentru reîmprospătarea hainelor, poate să usuci rapid un prosop folosit.

Uscătorul are nu doar senzor de umiditate în interior, dar și senzor de temperatură. Îl folosește pentru a detecta temperatura rufelor, după terminarea programului de uscare, și mai învârte periodic tamburul pentru a împiedica formarea cutelor mari pe haine atunci când sunt calde. Alte uscătoare de obicei învârt tamburul până te duci tu să-l oprești, nu doar până când detectează că nu mai are rost manevra.

Pe partea smart, conectivitatea a fost la fel de rapidă, o scanare de cod QR și conectare la wi-fi-ul casei. Opțiuni utile din aplicația SmartThings sunt:

  • alegerea din telefon a programului dorit.
  • activarea opțiunii de prevenire a șifonării.
  • notificare când hainele sunt uscate exact cât trebuie pentru a fi călcate cât mai bine, dacă vrei să faci asta pe loc.
  • notificare când termină programul.
  • notificări dacă ai uitat să scoți hainele din uscător.

Cea mai utilă s-a dovedit notificarea la finalul programului, desigur.

CUPTORUL INCORPORABIL

Cuptorul în sine este un model dual-cook și ne-a plăcut această funcție când am cercetat piața înainte de Black Friday. Pe scurt, poți găti la temperatură diferită în jumătatea de sus a cuptorului față de cea de jos.

Cuptorul include un fel de separator de zone, ca o tavă pe care o montezi la jumătatea sa și izolează bine cele două părți ale cuptorului. Asta îți permite să gătești friptură sus și legume sau cartofi jos, de exemplu, cu setări diferite.

Modelul în sine are o rotiță de control, câteva butoane capacitive și un display digital ușor de citit. De exemplu, în fotografia de mai jos se vede imediat că rulează la 200 de grade, că folosește încălzitoarele de sus și jos și că mai sunt 6 minute din timpul setat de noi pentru ce găteam atunci.

Cuptorul vechi avea doar un afișaj cu 4 digits și trebuia să ne uităm de aproape la butonul rotativ ca să vedem dacă am pornit ambele încălzitoare sau nu, de exemplu.

Cuptorul Samsung face ceea ce te aștepți: gătește normal sau folosind ventilatorul intern pentru circulația aerului cald, are funcție grill cu mai multe moduri de încălzire (fast, eco șamd) și pare că se pre-încălzește mai repede decât ce aveam noi înainte.

Are și el buton de conectare la wi-fi-ul casei și, după ce faci acest lucru, apar diverse avantaje:

  • poți configura din telefon setările cuptorului înainte de a-i da drumul. Alegi, de exemplu, convecție și 180 de grade C și un timp de gătire de 30 de minute. Trebuie apoi să mergi până la cuptor ca să apeși Start, o măsură de siguranță, de fapt, dar nu mai stai să faci setările mari din butoanele cuptorului, ci folosind ecranul tactil de mari dimensiuni al telefonului.
  • poți vedea în aplicație temperatura internă a cuptorului.
  • primești notificare când s-a încălzit la temperatura dorită, ca să te duci să pui pizza înăuntru, și când a terminat programul ales.
  • în timp ce gătești, vezi în aplicație cât timp mai este până la final, ceea ce te scutește de un drum până la cuptor ca să afli asta.

Tot aplicația are acces și la o secțiune Food, unde sunt prezentate diverse rețete. Mi-a plăcut că fiecare rețetă îți permite să muți direct ingredientele într-o listă externă de cumpărături și să trimiți către cuptor setările potrivite pentru acea rețetă.

Nu-i musai să faci acea rețetă, dar mi se pare o metodă simplă pentru a te inspira privind setările potrivite ale cuptorului pentru ce vrei să gătești.

În concluzie, funcțiile smart de pe mașina de spălat rufe și de pe cuptor mi se par binevenite. Creează confort și ușurință în utilizare din mai multe puncte de privință, de la “apasă și tu Start, că am configurat eu deja totul din telefon” până la a vedea cât timp mai durează până se termină programul ales și la notificări atunci când se întâmplă asta.

SmartThings în sine este și o aplicație bine făcută și ușor de utilizat. Poți aloca obiectele smart pe camere, se pot integra în ea și alte aplicații smart home (eu am conectat și Tapo, unde am multe alte dispozitive), este disponibilă pe Android și iOS. O folosesc de mulți ani, dar pentru găsit dispozitive Samsung sau trackere, însă acum am în ea electrocasnicele mari ale casei și mi se pare o integrare chiar binevenită.

Per total, am făcut o afacere chiar bună. Simt că am plătit un preț foarte bun pentru un brand premium, capacități mari, funcții diverse și conectivitatea smart home, care mi s-a părut peste așteptările mele.

asus s5507

    16 comentarii

  1. )))))))))))))))))))))))))
    Ar iesi un standup de milione pe tema asta.
    Nu stiu ce cuptor e ala, da’ la asta vintage al meu dureaza fix 1 sec (hai 2 daca sint obosit) sa potrivesc temperatura si sa-l pornesc. Pariu ca pana iei tu telefonu, pana deschizi aplicatia, pana setezi p-acolo, al meu a si ajuns la 100 grade.
    Mi se par de-o inutilitate crancena toate rahaturile astea cu conectarea la wifi a electrocasnicelor mari.
    Singurele chestii cu adevarat utile care pot fi legate la wifi si controlate de la distanta sint sistemele de supraveghere (video audio) si ceva senzori de inundatie, incendiu etc si posibilitatea de a putea opri apa gazele de la distanta. Asta daca nu-ti pica wifiul.
    Da sa stai pa canapea, sa vezi masina de spalat si s-o gadili din aplicatie….)))))))
    P.s acu mai radem si noi, fara suparare.
    An nou fericit!

      (Citează)

  2. “Simt că am plătit un preț foarte bun pentru un brand premium”

    La mașini de spălat și cuptoare, Samsung e departe de a fi vreun brand premium. O mașină de spălat cu adevarat premium (Miele) cu dotările tale ar costa de vreo 4 ori mai mult.

    Dar dacă tu ești mulțumit, asta e important.

      (Citează)

    • Și Miele tot în China e fabricată și e la fel de proastă ca celelalte în ciuda prețului și doar manșonul de la ușă costă 680 lei, că i s-a rupt o bucată din buza de etanșare cînd a scos țoalele din ea.Nu, nu e a mea.

        (Citează)

    • @ Marinel – nu stiu despre ce vorbesti. Am Miele acasa, Masina de spalat, Masina de spalat vase, Uscator, Cuptor, Plita. Sunt EXTRAORDINARE. Plita am luat o cu mine cand m-am mutat, e zgariata toata dar functioneaza minunat, nu as schimba-o ptr nimic in lume. Am avut alt brand, in 4 ani s-a dus.

      Samsung sunt pilaf ca si calitate, nu singurii praf dar toata tehnologia aia e degeaba daca in 5 ani trebuie sa le inlocuiesti cu totul.

        (Citează)

  3. Tocmai ce ne-am mutat si noi, dar am renunțat la electrocasnice cu wi-fi(nu am avut cuptor cu wifi); cred că 1-2 programe am folosit prin aplicație la mașina de spălat rufe, iar la mașina de vase mai primeam notificare când trebuia să îi dăm o igienizare sau rămânea fără sare, dar oricum astea apăreau și pe panoul de comandă al mașinii.

    Noi de BlackFriday am mers pe AEG și Electrolux, ambele având discount-uri decente.

      (Citează)

  4. Cele de la cuptor mi se par de folos, ma vad folosindu-le. Adica de exemplu evit un drum ce-l fac acum sa aflu daca s-a preincalzit. La masini, nimic de folos real pe termen mediu-lung. Daca ar avea senzor de locatie sa ma anunte ca “a plecat” cativa cm din locul ei, ala da, mi-ar trebui 😊

      (Citează)

  5. Te vad in stare sa cumperi un vibrator smart si doar sa dai swipe din telefon. Noi ceilalti facem efort ca prostii.

      (Citează)

  6. Mizerii nefolositoare care măresc în mod inutil prețul produselor! Airfryer Philips cu wi-fi, aplicație cu carte de rețete pe telefon … o porcărie sinistră, succes să deblochezi telefonul și să nu-l murdărești când gătești și ai mâinile ude sau pline de grăsime! Altfel, trăiască butoanele clasice, pornești aparatul, setezi temperatură și timp, dai drumul la gătit! Fără fițe, fără fasoane!

      (Citează)

  7. Din punctul meu de vedere, bani aruncati pe fereastra cu tehnologiile smart. Singura optiune buna este cea referitoare la programe de spalat diferite de cele din butoane. Eu spre exemplu la un LG nu pot nici sa cresc timpul de spalare, nici sa adaug o clatire suplimentara. Poate daca era smart as fi putut face asta din telefon. Programul de spalare de 15 minute foloseste si detergent? Sau doar uzi rufele ca sa para spalate?
    Un exemplu de golanie al producatorilor este functia smart detect de la LG. Adica instalezi pe telefon o aplicatie si pui telefonul langa butoanele masinii de spalat ca sa citeasca prin NFC nu stiu ce informatii despre masina. Daca tot au cheltuit niste bani in plus pe aceasta functie, le era greu sa faca posibila transmiterea prin NFC a unui program de spalat personalizat ca sa nu ii mai injur de fiecare data cand folosesc masina de spalat. Ca sa o pacalesc sa-i cresc durata programului, trebuie sa-i dau inainte o clatire ca sa se ude hainele si sa devina mai grele, apoi sa-i dau un program de spalat normal si fiind mai grele, considera ca sunt mai multe si le spala mai mult timp.
    Am vrut la un moment dat sa pun inalbitor la niste prosoape si fete de perna albe. La alta masina de spalat ii dadeam pauza vreo ora dupa ce se dizolva detergentul si vanish-ul ca sa actioneze inalbitorul. Surpriza, la LG-ul asta nou daca il lasi in pauza mai mult de 10-15 minute, se opreste si goleste apa (considerand ca esti tampit si ai uitat). Asadar, trebuie sa caut hipoclorit din ala de care punea mama si care albea rufele repede (dar care mai ataca si materialul), ca vanish-ul asta pt rufe albe, daca il lasi cat dureaza programul masinii de spalat, nu face aproape nimic.

      (Citează)

  8. Tano:
    +1, mi se par de o inutilitate sinistră

    +2

      (Citează)

  9. E nevoie de ceva evacuare speciala pt uscator, sau se poate pune oridunde? Ca ma gandesc la o debara, pb mea fiind ca se face mucegai pe balcon si as vrea sa am un balcon fara rufe.

      (Citează)

  10. Cum au zis si cei de mai sus.. inutile toate functiile. Totusi: am masina de spalat LG smart din 2018. Nu are functie doar de stoarcere (spin) pe panou ci doar din aplicatie ii poti trimite in sectiunea de Donwload a butonului de pa masina functia Rinse+Spin. De vrea juma de an au bagat in aplicatie si doar functia Spin pe care o poti trimite catre masina. Ar fi ceva ca la Tesla, functii noi doar prin software. Ca chestie utila vad doar notificarea finala, masina fiind la vreo 25m de mine. Apoi legat ca vai, bagi 2 masini una dupa alta. alti oamenii baga in unele zile 3-4 masini, cam 30 total pe luna. Oameni diferiti, nevoi diferite.

      (Citează)

  11. Am o Gorenje pentru 8kg. Fara fite. Fabricata in Slovenia. E a treia din 1984 (am avut doar Gorenje).
    La al doilea model cel care mai intervenea la prima masina mi-a recomandat “luati cu comenzi mecanice” (in traducere “cat mai simple”).
    La a treia nu am mai gasit cu comenzi mecanice. Nu este cea mai silentioasa, dar spala.
    Se intampla cateodata sa speli o cantitate mica de rufe (1-2 kg) si atunci sistemul de protectie la oscilatii exagerate nu permite centrifugarea orice ai face. In acest caz, o opresc si introduc doua prosoape curate si astfel tamburul se echilibreaza si centrifugarea porneste.
    Nu gasesc necesara modernizarea asta excesiva care mareste pretul si probabilitatea de defectare. Cele mai importante lucruri sunt alegerea detergentilor si respectarea temperaturii de spalare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus