un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Bursă, criptomonede, fonduri și imobiliare – ediția de decembrie 2024

27 Dec 2024  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Luna aceasta a fost complicată. Mi s-a părut că bursele au variat haotic, fără o noimă clară, deși trendul general este de creștere. Au fost surprize și în domeniul criptomonedelor, unde Bitcoin a trecut de 100.000 de dolari, dar Ripple a avut o revenire spectaculoasă.

BURSĂ

Au fost situații și situații. De exemplu, Tesla a crescut 25% în ultima lună, fără vreun motiv clar. Vânzările nu și-au revenit. Cybertruck-ul trece prin noi recall-uri, iar vânzările camionetei par să se fi plafonat. Și totuși, cu Elon Musk apropiat de Trump și aparent foarte influent în viitorul guvern, oamenii cred că Tesla va fi într-o poziție privilegiată ca să… ceva. Nu mi-e clar ce.

Qualcomm a câștigat procesul cu ARM și păstrează licența ARM, ceea ce a dus la o ușoară creștere a acțiunilor. NVIDIA a fluctuat, dar nu mult. Google, Apple și Amazon au crescut cu peste 10%.

Broadcom a avut o creștere explozivă după rezultate financiare bune și după ce analiștii au considerat că este o companie bine poziționată pentru a profita de domeniul AI. Broadcom a crescut cu 40% în ultima lună.

Orice altceva a fost pe roșu, inclusiv AMD și Intel cu scăderi semnificative. Aproape orice alt domeniu în afară de tehnologie și retail (care a avut rezultate bune de Black Friday) a scăzut.

Indicele Fear & Greed este pe Fear. Urmează și schimbarea președintelui și a guvernului american, cu noi politici, și câteva luni de reașezare a unor companii.

BURSA ROMÂNEASCĂ

Bursa noastră a scăzut substanțial când Georgescu a intrat în turul 2 și apoi a revenit când alegerile au fost anulate. Practic investitorii și-au spus că urmează câteva luni de business as usual și vedem apoi ce-o urma.

Bursa a scăzut din nou semnificativ când PSD a anunțat că se retrage de la negocieri, iar acum dă din nou semne de revenire. Întrucât urmează sărbătorile și multe zile libere, programul de tranzacționare va fi limitat. În perioadele 24-26 decembrie 2024, respectiv 31-2 ianuarie 2025 și 6-7 ianuarie 2025, Bursa de Valori București va fi închisă.

Investirea guvernului Ciolacu —practic același guvern ca și înainte— ar trebui să facă piața să revină la situația anterioară de creștere ușoară. Totuși, se vorbește tot mai des despre deficit și reduceri semnificative de cheltuieli, iar asta va însemna investiții mai mici din partea statului, ceea ce probabil la un moment dat va duce la o nouă scădere semnificativă. Sunt prea multe companii pe BVB dependente de politica statului.

TTS, transportatorul pe Dunăre, a avut un raliu bun după anularea turului 2, de la 3,8 lei la 5,3 lei per acțiune, dar departe de valorile de 8 lei atinse în ultimul an.

M-am uitat pe companiile principale listate la bursă. Nu mi-am dat seama care ar putea crește avantajată de intrarea în Schengen. Cred că influența regimului politic și a stabilității țării este un factor mai mare decât oricare altul.

CRIPTO

Pe 5 decembrie, pe la ora 5am a României, Bitcoin a urcat pentru prima oară dincolo de pragul de 100.000 de dolari. A și stat dincolo de acest prag întreaga săptămână 11-18 decembrie, apoi a scăzut spre 90.000 de dolari, înainte ca zilele trecute să facă un nou salt spre 98.000 de dolari.

Vârful-vârf a fost la 108.628 de dolari, pe 17 decembrie.

Felicitări cui a cumpărat când era jos, I guess?

De ce a crescut Bitcoin? Nu știu exact. Uneori, în vremuri de criză, lumea se îndreaptă spre investiții alternative. Alții spun că ar fi fost impulsionat de re-alegerea lui Trump. Mie tot imposibil de prezis mi se pare.

Ripple a fost, pentru mine, vedeta lunii. Ripple era pe la 0,5 usd la jumătatea lunii noiembrie, exact ca în ultimii ani, dar apoi a început să crească. Pe 25 noiembrie, sărise la 1,5 dolari. Pe 3 decembrie a ajuns la 2,86 dolari, un record semnificativ pentru ultimii ani. Ca idee, recordul ATH este pe la 3,84 dolari din ianuarie 2018, când criptomonedele erau pe val și înainte ca Ripple să fie dați în judecată de SEC și să aibă alte probleme.

Mai aveam Ripple, îi tineam exact pentru o astfel de situație, și am vândut tot. Pe profit, ceea ce nu credeam să apuc să zic. Ripple a scăzut în următoarele zile și s-a stabilizat pe la 2,3 usd. Probabil va urma cândva o nouă perioadă de creștere și cu o nouă zonă de stabilizare, dacă și Bitcoin continuă ascensiunea.

Volumele de trading arată o oarecare încredere în această direcție, așa că un indice Fear & Greed pentru criptomonede este pe Greed după ce anterior a fost pe Extreme Greed.

S-a aprobat un proiect de lege care introduce norme suplimentare pentru schimburile de criptomonede și furnizorii de portofele virtuale:

Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale au obligația de a aplica măsurile standard de cunoaștere a clientelei atunci când se efectuează tranzacții a căror valoare minimă reprezintă echivalentul în lei a minimum 1.000 euro, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care au o legătură între ele.

și apoi măsurile standard de cunoaștere:

Conform legislației în vigoare, măsurile standard de cunoaștere a clientelei trebuie să permită:

a) identificarea clientului și verificarea identității acestuia pe baza documentelor, datelor sau informațiilor obținute din surse sigure și independente, inclusiv, dacă sunt disponibile, a mijloacelor de identificare electronică și a serviciilor de încredere relevante prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1.999/93/CE sau a oricărui alt proces de identificare sigur, la distanță sau electronic, reglementat, recunoscut, aprobat sau acceptat la nivel național de către Autoritatea pentru Digitalizarea României;

b) identificarea beneficiarului real și adoptarea de măsuri rezonabile pentru a verifica identitatea acestuia, astfel încât entitatea raportoare să se asigure că a identificat beneficiarul real, inclusiv în ceea ce privește persoanele juridice, fiduciile, societățile, asociațiile, fundațiile și entitățile fără personalitate juridică similare, precum și pentru a înțelege structura de proprietate și de control a clientului;

c) evaluarea privind scopul și natura relației de afaceri și, dacă este necesar, obținerea de informații suplimentare despre acestea;

d) realizarea monitorizării continue a relației de afaceri, inclusiv prin examinarea tranzacțiilor încheiate pe toată durata relației respective, pentru ca entitatea raportoare să se asigure că tranzacțiile realizate sunt conforme cu informațiile deținute referitoare la client, la profilul activității și la profilul riscului, inclusiv, după caz, la sursa fondurilor, precum și că documentele, datele sau informațiile deținute sunt actualizate și relevante.

Asta este de pe Profit. Să vedem și cum se vor aplica aceste lucruri, mai ales că în principal se folosesc platforme străine pentru schimburile de monede.

FONDURI DE INVESTIȚII

A fost o perioadă slabă pentru fondurile de investiții, dacă este să mă întrebați pe mine. Urmează în general bursele, în funcție de fond, iar luna decembrie n-a fost una bună pentru burse și în special pentru economiile europene.

IMOBILIARE

Sunt curios cum va reacționa piața la anularea alegerilor, la o posibilă ordonanță-trenuleț care va modifica tot felul de taxe. Ar mai putea varia și dobânzile bancare, după scăderea ratingului de țară.

Imobiliarele au o inerție foarte mare, așa că efectul celor de mai sus, dacă va exista, se va vedea peste câteva luni.

Momentan piața crește în ritmul ei constant, în continuare.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Ordonanțele trenuleț la final de an nu modifica taxele, doar oprește indexări de pensii și salarii.

      (Citează)

  2. de cand cu alegerile astea din SUA, piata de Crypto a crescut bine de tot, vorba ta… fara sa intelegem cum si de ce, dar a crescut!

      (Citează)

    • Vanitas vanitatum et omnia vanitas, varianta pe politică și economie. Sau, pentru latinofobi, „99 Luftballons”.

      Vor urma niște ani interesanți.

      (știu că în general arunci comentarii la plesneală, doar, doar o da lumea click pe chestiile la care le pui link în nume, dar azi mă bântuia Spiritul Crăciunului).

        (Citează)

  3. Ceva predictii despre evolutia dolarului canadian?

      (Citează)

  4. Cred ca faci o mica confuzie. Nu a scazut in niciun caz ratingul de tara.
    Fitch a schimbat doar perspectiva de la stabila la negativa din cauza incertitudinii politice.

      (Citează)

  5. Salut.
    Ce aplicatii folosesti pentru investitii si le poti detalia putin?
    Mersi!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus