un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Articole interesante de citit astăzi – 29 decembrie 2024

29 Dec 2024  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Mecanismul prin care te îmbeți și apoi ai mahmureală, explicat pe scurt. Pare un link bun de sezon.

Cum exprimă diverse popoare râsul în mediul online. Japonezii scriu www, turcii bat la întâmplare niște taste ca și cum nu s-ar putea controla.

Care-i treaba cu vinurile pe care scrie Rezerva, Reserve șamd. Unele țări reglementează mai bine decât altele cum trebuie să fie un vin căruia i se oferă tratament special de la producător.

Articolul din această duminică este o retrospectivă a celor mai bune linkuri din acest an. Am luat la rând toate articolele din 2024 și le-am pus aici pe cele care mi-au plăcut mie în mod special.

În perioada de Crăciun crește rata de fracturi de penis. “The fractures are often heralded by an audible crack, followed by severe pain, rapid loss of erection and severe swelling and bruising. Perioada de sărbători încă nu s-a terminat…

Un penthouse de lux în Chicago, cu priveliște la boaba de fasole. Îmi place cum au îmbinat toată tehnologia modernă cu aspectul clasic al camerelor, în special în cea principală.

În multe oficii poștale din Poșta Britanică au fost identificate furturi de bani din casierii. Înțeleg că multe oficii poștale sunt de fapt subcontractori independenți ai Royal Mail, care i-a acuzat de furt și contabilitate falsă. 700 de oameni au fost acuzați de furt. Unii și-au ipotecat casele pentru a plăti banii lipsă, unii au fost condamnați la închisoare, unii s-au sinucis și din cauza acestor probleme. Și, în cele din urmă, s-a descoperit că de fapt era un bug în software-ul de gestiune.

Acest scandal a mai avut continuări în 2024: Fujitsu spune că a pierdut milioane în vânzări din cauza anchetei. Șeful Fujitsu tot nu poate garanta că software-ul de gestiune nu are bug-uri care să ducă la condamnarea unor oameni.

One hit wonders ale anilor 2000. Așa este, mi-am adus aminte de multe melodii celebre atunci.

Monoliții din Georgia. În 1980, un grup anonim de americani a finanțat construirea unui soi de monument, un Stonehenge american, pe care sunt scrise niște porunci noi. Ușor controversat, dar mai degrabă un obiectiv turistic. În 2022, un alt grup anonim de americani l-a dinamitat în noapte.

Cafenele frumoase în lumea largă.

Regula de decluttering 90/90.

Povestea sosului Sriracha din SUA. Făcut de doi prieteni, aceștia s-au certat recent pe bani, după 28 de ani de parteneriat, și business-ul a căzut. Producătorii Tabasco au câștigat însă enorm, preluând practic întreaga piață (și sosul lor sriracha este foarte bun, de altfel).

O vedetă K-pop și-a cerut public scuze pentru că și-a făcut prieten. A promis să fie mai matură și mai muncitoare în viitor, după ce fanii au fost revoltați că dragostea lor nu îi este suficientă. Ulterior  s-a despărțit de bărbatul respectiv.

Prea mulți oameni așteaptă ca partenerul să folosească intonație și cuvintele perfecte, altfel iese scandal și analiză cuvânt cu cuvânt a frazelor spuse. Ideea aceasta este foarte bună. Mulți se concentrează pe formă, nu pe fond.

Rezumatul a 33 de cărți de dezvoltare personală, că poate vă atrag unele pentru a le citi:

12 insule care arată ca în paradis. Am fost în trei dintre ele!

O americană a devenit prima femeie care a terminat maratonul Berkley. 100 de mile în 5 bucle de câte 20 de mile fiecare, adică 150 de kilometri. Diferența totală de altitudine este de 18.000 de metri de urcări și coborâri. Doar 20 de persoane l-au terminat până acum.

10 exemple moderne de mechanical turks. Adică atunci când automatizările sunt de fapt oameni ascunși care fac de fapt treaba, cum s-a întâmplat recent cu magazinele Amazon care de fapt erau supravegheate video de o mie de indieni. “A company named Presto Voice sold its “drive-thru automation” services to Carl’s Jr, Chili’s, and Del Taco. The company claimed to let AI take your order at the drive-thru, and offered to replace drive-thru workers with its technology.  Presto used offsite workers in the Philippines to listen to customer orders and manually insert them into a restaurant’s computer systems more than half the time.”

De ce atât de mulți oameni tineri fac cancer. Incidența unor cancere a crescut mult în rândul adulților sub 50 de ani și ar putea fi considerată chiar o criză de sănătate.

Despre Vesna Vulovic, o stewardeză care a supraviețuit dintr-un avion dezintegrat la 10.000 de metri de o bombă de la bord. Bravo ei că avea tensiunea mică.

Fotografiile câștigătoare la World Press Photo Contest 2024. Prima, câștigătoarea pe Europa la Singles, este greu de uitat. Am văzut-o în toate topurile de fotografii emblematice ale anului 2023. M-am uitat cu atenție însă la toate, ca realizare fotojurnalistică sunt extraordinare și sunt mereu uimit de talentul și inspirația unor fotografi de a surprinde astfel de momente cruciale. Tare aș vrea, însă, să văd și momente mai fericite în lume.

În 1999, filipinezii au dus Sierra Madre, o navă militară din Al Doilea Război Mondial, pe un banc de pământ din Marea Chinei de Sud și au abandonat-o acolo. A devenit un fort pentru Marina Filipineză, iar acum au loc deseori confruntări cu Marina Chineză, care încearcă să-i împiedice să ducă provizii marinarilor din fortul improvizat. Miza este dominarea Mării Chinei de Sud.

De ce se numește “poziția misionarului”. A început ca o glumă, se pare.

Food court-ul din malluri ocupă acum 15-20% din suprafață, față de 5% acum trei decenii. În lumea shoppingului online, oamenii merg la mall pentru mâncare și entertainment.

În 1953, când primul alpinist a cucerit Everestul, un șerpaș nepalez a alergat apoi peste 300 de kilometri pentru a duce vestea înapoi în oraș. După câteva săptămâni, a murit misterios. Articolul analizează asta, dar mai degrabă este interesant pentru că descrie viața celor care trăiesc lângă Everest, cum au ajuns acolo și din ce făceau bani. Este o lume așa variată, iar unii alergau 300 de kilometri în 7 zile și imediat înapoi pentru 15-20 de lire sterline. Iar uneori făceau asta de mai multe ori pe lună.

32 cele mai colorate păsări de pe planetă. Ce frumoasă este natura și ce vietăți produce uneori. Tot pe acolo, fotografii cu cai sălbatici islandezi.

Viața unui OnlyFans Chatter. Cei mai populari oameni de pe OF nu au timp de răspund mesajelor private, așa că angajează oameni —chatter— plătiți prost pentru asta. Aceștia trebuie să inventeze tot felul de dialoguri NSFW sau nu și să dialogheze cu fanii ca și cum ar fi modelul respectiv. Și nu este deloc simplu. Sunt uimit de câte moduri găsesc oamenii de a câștiga bani și apoi, când sunt prea mulți, de moduri de a scala business-ul pentru a merge în continuare.

Folosirea bicicletei micșorează semnificativ riscul de boli de articulație și întărește genunchii. O idee bună pentru a fi în formă la bătrânețe.

Cercetătorii au găsit o legătură între Alzheimer și vaccinuri. În sensul că vaccinarea te protejează suplimentar de Alzheimer pentru că întărește și stimulează sistemul imunitar. Acum un an, un studiu similar a arătat că și câteva vaccinuri antigripale făcute în timpul vieții reduc cu 40% șansa de Alzheimer.

Un sport care crește în popularitate: slap fighting. Concurenții își dau pe rând palme până când unul este înfrânt. În practic, sunt atât de mari și puternici încât un meci se rezolvă din 1-2 palme, care sunt aproape echivalentul unui pumn din box

Cum să stai la poză ca bărbat.

Istoria statuii lui Iisus din Rio de Janeiro și cum a fost construită ea acum 100 de ani. Să faci o statuie de 30 de metri în vârful unui munte abrupt nu este chiar simplu.

Hoffman bea un espresso de 335 de dolari:

Despre orașul Cologne. Koln, cum i-am zice noi. Acolo a apărut și apa de cologne și are o istorie inedită în general.

Apropo de cancer, am aflat că există cancer la penis. Brazilia a făcut 6.500 de amputări în 10 ani. Este genul acela de afecțiune.

Povestea a trei oameni care au evadat din Alcatraz. Este film de acțiune acolo. Au săpat cu linguri în podea. Au construit o barcă gonflabilă și veste de salvare. Au făcut din hârtie și pastă de dinți și păr furat de la frizerie niște forme umane, pentru ca paznicii să creadă că sunt în paturile lor dormind, și au furat vopsea ca să le dea culoarea pielii.

Diferența între sparkling water, club soda și seltzer. Prea multe nume. Nu știu dacă-i mai pasă cuiva în ziua de astăzi dacă bea apă efervescentă natural sau cu dioxid de carbon introdus după aceea.

Salata Caesar împlinește 100 de ani. Este salata mea preferată și una bună am mâncat mereu la 5ensi la Victoriei. A fost inventată pe 4 iulie 1924, în Tijuana.

Cine au fost cei 12 apostoli ai lui Iisus și ce s-a întâmplat cu ei. Un rezumat foarte bun.

Aproape toți copiii japonezi folosesc același tip de ghiozdan, numit randoseru, și cară cam 5 kg în el. Unele sunt scumpe, chiar și 500 de dolari pentru unul de piele. Căutarea începe cu un an înainte.

Dacă ai arunca o minge cu aproape viteza luminii? Ar fi rău, vă rog să nu faceți asta:

20% dintre americani nu au nici măcar un prieten apropiat. Este tot mai dificil să ai prieteni cu care să “hang out” în vremurile noastre. Cum am zis și cu alte ocazii, astfel de articole sunt interesante pentru că americanii studiază astfel de fenomene și au statistici, pe când aici nu sunt — însă situația nu este prea diferită. Dacă aveți prieteni cu care vă vedeți des fără vreun alt motiv decât să petreceți timp împreună, fără vreo mare pregătire pentru asta, sunteți norocoși.

Ultramaratonul din Valea Morții a fost terminat în 23 de ore. S-au alergat 217 kilometri. S-a plecat pe ploaie. S-a alergat pe o maximă de 48 grade C ziua și 38 de grade noaptea pe teren variat.

Noduri ușor de facut pentru prinderi foarte rezistente:

Inventatori uciși de propriile lor invenții.

Ce este fumul lichid și cum se folosește în mâncare. Credeam că este ceva mai chimic, dar se pare că fumul se condensează la temperaturi joase și tehnica asta este folosită în producție, iar fumul lichid poate apoi da gust de afumat oricărei mâncări.

Talibanii interzic femeilor să mai vorbească în public. Nu în sensul de a ține un discurs. Le interzic să vorbească, la propriu. Nu trebuie să li se audă vocea, nici măcar din interiorul casei. “Women’s voices are also deemed to be potential instruments of vice and so will not be allowed to be heard in public under the new restrictions. Women must also not be heard singing or reading aloud, even from inside their houses.” “From now on, Afghan women are also not allowed to look directly at men they are not related to by blood or marriage”. Nu înțeleg cum oamenii pot fi atât de diferiți, deși locuim pe aceeași planetă, ba chiar la distanță mică unii de alții.

Cele mai căutate 20 de abrevieri pe Google. Iykyk, ofc. Ngl, nu știam unele dintre ele, smh.

Fotografii de la Drone Awards.

Acum 45 de ani a apărut CompuServe. Înainte de WWW și Internetul de astăzi, a fost CompuServe.

De ce popcornul de cinematograf are gust bun. Flavacol, uleiuri, coloranți și arome artificiale, desigur.

18 oameni din audiența unei opere foarte sexuale au avut nevoie de intervenția medicilor.

Un interviu cu doi ingineri care au lucrat la Arpanet. Pe 29 octombrie 1969 au încercat să trimită primele mesaje printr-o rețea bazată pe comutarea de pachete. Packet switching-ul a devenit baza Internetului, o metodă bazată pe transmiterea de pachete mici de date, nu pe o conexiune directă punct la punct. Cum am zis și cu alte ocazii, unii oameni au schimbat semnificativ lumea în care trăim.

Hello Kitty a împlinit 50 de ani. Fetița (este o fetiță, nu o pisică) a generat 80 de miliarde de dolari creatorilor ei, o companie japoneză numită Sanrio. Mă întreb dacă ilustratorul care a creat-o a luat vreun bonus semnificativ.

Despre road rage și motivele din spatele scandalurilor violente din trafic. O întrebare din articol este bună: de ce oamenii recurg la violență extremă într-o confruntare care durează poate 30 de secunde cu un anonim, deși oricum se grăbesc?

Fotografii extraordinare cu fenomene meteo.

În 1974, un politician britanic și-a înscenat propria moarte. Din păcate pentru el, a fost recunoscut ulterior în Australia.

Despre prostituția din jurul minelor de aur din Brazilia. În pustiu acolo unde sunt minele, se practică doar două meserii: prostituție și minerit. Și bănuiesc că mai sunt și barmani pentru a se îmbăta cu toții.

Imagini optimiste sau care te binedispun din 2024. Fetița de mai jos, și ea adoptată, este voluntar la un adăpost de animale și a salvat peste 70 de pisici.

Filme cu scene de final excelente. O listă bună.

Mulțumesc pentru că ați făcut și în 2024 ca această serie de articole săptămânale să fie foarte citită!

asus s5507

    7 comentarii

  1. Multe din ele nu le stiam.

      (Citează)

  2. Mersu pe bicicleta si cioacele taiate merg mana-n mana. O fi mersu pe bicicleta sanatos ptr unele organe, da’ e nasol ptr altele.

      (Citează)

  3. „Nu înțeleg cum oamenii pot fi atât de diferiți, deși locuim pe aceeași planetă, ba chiar la distanță mică unii de alții.”

    Spălarea pe creier, în acest caz în numele religiei. În plus tu, ca individ, ai o viziune ceva mai rozalie despre viață, în general, și despre ființa umană.

    Afganistan este și o lecție. Despre „beneficiile” teocrației, despre cum democrația nu este bătută în cuie și trebuie apărată, despre cum lucrurile făcute pe jumătate nu rezistă, etc.

      (Citează)

  4. bun articol, poti sa faci si pe 2023 unul sau exista deja?

      (Citează)

  5. Ar fi fain un articol “Cele 10 preziceri care s-au adeverit pentru 2024” si “Cele mai gresite preziceri pentru 2024”.

      (Citează)

  6. “From now on, Afghan women are also not allowed to look directly at men they are not related to by blood or marriage”.

    Deci femeile afgane vor ajunge măritate fără ca măcar să-i fi văzut vreodată fața soțului.
    Cum ajung alea să se căsătorească, în primul rând ? Femeia e doar o marfă, o vreau pe aia, iar săraca trebuie să se uite în podea ca nu cumva să întâlnească privirea cumpărătorului ?
    Pe ideea Trump, trebuie să ridicăm un zic în est, oamenii ăia sunt din alt univers.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus