►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
A venit Moș Crăciun la Altex și le-a adus un Brico Depot. Altex a cumpărat 31 de magazine Brico Depot din 24 de orașe, operațiunile de distribuție, precum și sediul central din București într-o tranzacție de 70 de milioane de euro.
Brico Depot, cel puțin pentru mine, a fost the OG. Rețeaua s-a deschis ca BricoStore în România și termenul încă a devenit unul generic. Bricostore în sine n-a mers, iar după o vreme rețeaua a fost achiziționată de Kingfisher, care operează multe astfel de magazine în străinătate, și redenumită în Brico Depot. Au accente pe e și o.
Și acum Altex a cumpărat-o de la Kingfisher. Din mesajele oficiale ale companiei, se înțelege că Altex vrea să opereze în continuare business-ul de bricolaje:
Acest prim pas ne deschide noi orizonturi de dezvoltare și oportunități pe piața de bricolaj din România. Obiectivul nostru principal este să continuăm să ne dezvoltăm și să oferim servicii de calitate, având clientul în centrul atenției. Strategia noastră de creștere se bazează pe un model omnichannel, asigurând o experiență de cumpărare coerentă și plăcută pentru clienți, indiferent de canalul de vânzare ales. Doresc să transmit un mesaj de încredere tuturor clienților, angajaților și partenerilor Brico Dépôt. Suntem dedicați dezvoltării acestei activități, aducând inovație și eficiență în fiecare aspect al afacerii.
Ce mă miră este valoarea mică a tranzacției. 70 de milioane de euro pentru 31 de magazine? Adică în jur de 2 milioane de euro per magazin? Chiar și considerând că Altex nu a cumpărat și stocul de produse din fiecare magazin, până la urmă construcția în sine, brandingul, vadul de clienți și restul nu ar trebui să facă mai mult de 2 milioane?
Oricum, business-ul se potrivește cu Altex. Pot vedea niște magazine Brico Depot cu ceva mai multe spații de vânzare a electrocasnicelor mari și a altor produse care se pretează natural acolo din business-ul Altex.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
18/12/2024 la 10:24 AM
A preluat si datorii de 90 mil, deci 160 mil in total.
Liviu(Citează)
18/12/2024 la 10:38 AM
Pentru a ne da seama daca suma este mare sua mica, cred ca ar trebui sa aflam mai intai cu cat a cumparat Kingfisher in 2013 lantul de magazine Bricostore.
Si sa ne gandim ca ei au cumparat atunci niste magazine care erau pe profit si vand acum unele care sunt pe pierdere.
Andrei G(Citează)
18/12/2024 la 10:48 AM
LE: am gasit acum un articol despre valoarea achizitiei din 2017 a magazinelor Praktiker de catre lantul Kingfisher. Au platit atunci pentru 26 de magazine suma de 14 milioane de lire sterline (si au preluat datorii de 22 de milioane de lire).
Asadar pe aici se invart sumele pentru un magazin de bricolaj – inre 1 si maxim 3 milioane de euro.
Andrei G(Citează)
18/12/2024 la 10:38 AM
terenurile / cladirile sunt ale lor?
piata de bricolaj, facuta cum trebuie, e banoasa.
add(Citează)
18/12/2024 la 10:57 AM
Stiu ca nu sunt vreo lumina a business-ului Kingfisher, stiu ca ii rupea Dedeman pe genunchi, dar mie mi se pare un semn rau ca pleaca. La fel cum pleaca E.on, la fel cum a plecat Enel, la fel cum Ford a mutat business-ul pe Turcia. Capitalul vestic pleaca si e inlocuit cu capital autohton sau local, majoritatea investitorilor noi de care citim sunt de la Polonia incoace. Toate astea au asa un iz de cortina de fier. Nu impusa politic sau militar(deocamdata), ci impusa de riscurile in crestere ale unei piete emergente.
Sorin(Citează)
18/12/2024 la 11:04 AM
Capitalul local e bun. Sa nu fie doar ala. Sau sa nu fie nevoie de capital si optiunea sa fie doar cel local.
add(Citează)
18/12/2024 la 11:26 AM
Capitalul autohton in Romania este mult prea mic, din pacate. Uite la Polonia care e ponderea capitalului lor autohton, acolo trebuia sa fim si noi.
Multe din aceste plecari sunt stabilite cu mult inaintea nebuniei de la alegeri. Si daca nu o sa iasa un dement ca CG la alegerile care vor urma, nu vad o problema ca anumite afaceri pe care au incercat sa le dezvolte grupuri straine sa fie preluate de business-uri autohtone.
De fapt, prezenta capitalului autohton poate insemna chiar trecerea de la o piata emergenta, la una matura, unde nu poti veni doar cu bani si sa faci bani. Iti mai trebuie si valoarea adaugata, pe care unele fonduri de investitii nu doresc sa le dezvolte.
alex(Citează)
18/12/2024 la 1:39 PM
Care a fost profitul lanțului, pe fiecare din ultimii 5-10-20 de ani? Cam acela reprezintă un termen de comparație.
Afacerile se cumpăra pentru potențialul de a face profit. Cu atât de multa concurență pe segmentul DIY, m-aș mira să fie foarte rentabilă o afacere pe acest segment.
Gaelex(Citează)