un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce tipuri de televizoare LG vor fi în oferta de Black Friday și care sunt diferențele dintre ele

7 Nov 2024  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Televizoarele vor fi vedeta acestei ediții de Black Friday.

Într-un studiu Kantar despre Black Friday, 36% dintre respondenți, cea mai mare pondere, au spus că sunt interesați de un nou televizor. La conferința eMAG, am aflat că magazinul a pregătit 100.000 de televizoare în stoc, cu 20.000 mai multe decât în 2023. Nu m-ar mira ca același număr să fie pregătit și pe la Altex, Flanco, AVstore, Carrefour și alte magazine mari.

O parte dintre acestea vor fi modele LG, care sunt televizoare cu un raport preț/funcții excelent. Vor fi în ofertele de Black Friday mai multe modele LG OLED, QNED și NanoCell, inclusiv din generația 2024, și iată diferențele între ele.

CE SUNT TELEVIZOARELE NANOCELL

➡️ Vezi gama de televizoare LG NanoCell la eMAG, Altex, PC Garage, Premium Center.

Tehnologia NanoCell înseamnă că televizoarele au un strat fin de particule depus pe stratul de iluminare al panoului LED. Aceste “nanocelule” absorb o parte din lumina albastră nedorită, îmbunătățind contrastul întregii imagini, făcând culorile mai intense și crescând unghiul de vizualizare.

Televizoarele LG NanoCell au de obicei LED-urile de iluminare pe laterale, dar apoi un strat de iluminare difuzează această lumină pe întreaga suprafață a ecranului. Aici apare tratamentul Nanocell.

🛒 Ofertă: Flanco vinde un NanoCell de 43 inci cu 1.599 lei; un NanoCell de 65 inci la 3.299 lei; un NanoCell de 75 inci la 4.499 lei.

Acestea televizoare sunt modelele de volum de la LG și sunt foarte populare în piață. Mie mi se par potrivite pentru oamenii care urmăresc televiziune clasică și streaming video. Dacă vreți însă performanță de top, trebuie urcat la QNED sau OLED.

CE SUNT TELEVIZOARELE QNED

➡️ Vezi gama de televizoare LG QNED la eMAG, Altex, PC Garage, Premium Center.

QNED combină tehnologia Quantum Dot cu cea NanoCell. Cele mai performante din gama QNED au și iluminare MiniLED. Este o tripletă performantă.

Avem deja lumina filtrată de stratul de nanocelule, da? Ea trece apoi printr-un strat de celule colorate, “pixelii” imaginii, care generează de fapt imaginea finală. Pentru aceste televizoare QNED, culoarea este generată de un strat de cristale Quantum Dot, care au proprietatea că absorb foarte puțină spre deloc din lumina care trece prin ele și o reemit mai departe pe nuanțele pure de roșu, verde și albastru, fără deviații.

Asta înseamnă că se vor obține culori intense și mai precise, mai bine “calibrate”. Televizoarele QNED normale sunt foarte luminoase și plăcute vizual.

🛒 Ofertă: Altex are un QNED de 77 inci în ofertă. Flanco vinde un QNED de 50 inci la 2.999 lei.

Există însă unele televizoare LG numite QNED MiniLED, pe care chiar generarea de lumină este făcută de un strat de miniLED-uri care sunt mult mai mici decât LED-urile normale de pe televizoare. Acestea sunt nu doar foarte luminoase, dar, fiind micuțe, pot fi stinse pe un număr mare de dimming zones, ceea ce conduce la efecte HDR și negru aproape perfect.

Eu am văzut un astfel de televizor LG QNED MiniLED și este spectaculos. Avantajele sale sunt luminozitatea maximă foarte mare, una pe care nici cele mai bune OLED-uri nu cred că o pot atinge (n-am găsit măsurători exacte, dar cam așa stă tehnologia), fiind un televizor potrivit în camere care deja sunt foarte luminoase.

🛒 Ofertă: Flanco vinde un QNED MiniLED de 86 inci.

Am ecran performant și culori intense și refresh mare și sunt modele flagship potrivite inclusiv pentru filme unde nu doar vrei să privești acțiunea, ci să te bucuri de calitatea cinematografiei, dar și pentru jocuri. Mie mi se par televizoare de care 95% din oameni vor fi mulțumiți, în special dacă upgradează de la un televizor vechi de câțiva ani.

TELEVIZOARELE OLED LG

➡️ Vezi gama de televizoare LG OLED la eMAG, Altex, PC Garage, AVstore, Premium Center.

That being said, eu sunt fan al ecranelor OLED. Acestea folosesc o tehnologie diferită, unde chiar pixelii în sine generează lumina și culorile fiecărui element al panelului 4K.

Asta înseamnă că televizoarele OLED pot stinge fiecare pixel individual, nu doar grupuri la nivel de zone de dimming. Și poate că un QNED MiniLED are sute de zone de dimming, dar OLED-ul va fi superior în situații precum afișarea unui cer înstelat, care este negru cu excepția câte unui pixel aprins aici și pe dincolo, sau în tot felul de jocuri sau filme unde acțiunea are loc în beznă.

OLED-urile sunt deci mai bune pentru nuanțe întunecate, dar nu stau la fel de bine la luminozitatea maximă. Doar cele de top din seria G pot ajunge la valori comparabile cu un QNED, de exemplu. Dacă veți monta televizorul într-o cameră foarte luminoasă sau într-un spațiu public, un OLED nu va fi pus în valoare.

Sunt mai multe serii de OLED-uri în oferta curentă:

  • seria B: în general potrivit pentru filme și streaming 4K. Generația 2024, numită B4, are chiar și refresh mare.

🛒 Ofertă: din catalogul eMAG scăpat pe net am văzut că un B4 de 77 inci va fi în ofertă la 7.499 lei, foarte bun prețul pentru acea diagonală.

  • seria C: care mie mi se pare cea best-buy, fiind în general ecrane mai luminoase și cu refresh mare, potrivite și pentru gaming de pe PC-uri rapide. Știu câteva persoane care folosesc un televizor LG OLED din seria C (practic orice seria C din ultimii 4 ani este potrivit) pe post de monitor de gaming. Generația 2024, cea C4, are un panel mult îmbunătățit.

🛒 Ofertă: tot din catalogul eMAG scăpat pe net am văzut un C4 de 55 inci va costa 4.499 lei și un C4 de 65 inci va costa 6.499 lei de Black Friday. Foarte bune ofertele, în special în comparație cu cele de anul trecut pentru modele similare. Altex vinde deja un C4 de 48 inci la 4.499 lei

  • seria G: care este nivelul de top, cel mai bun OLED din portofoliul LG. Modelele acestui an, G4, au chiar un strat suplimentar de celule numit MLA, care concentrează lumina pentru a face ecranul și mai luminos. Acestea au și toate funcțiile posibile prin webOS (split view 4x, de exemplu) și un design plăcut și pe spate.

🛒 Ofertă: Altex vinde un G4 de 65 inci în oferta de Black Friday.

Există și seria M este specială, în sensul că este un televizor OLED wireless. Toată procesarea de imagine se face într-o cutiuță montată separat de televizor. Aceasta transmite printr-un semnal wireless imaginea către televizor, care are nevoie doar de alimentare.

Este o soluție de nișă pentru case cu design frumos, unde televizorul poate că este vizibil în centrul camerei și vrei să fie cât mai subțire și fără cabluri vizibile pe spate.

CUM RECUNOȘTI TIPUL TELEVIZORULUI LG DIN CODUL SĂU

Codul produsului are majoritatea informațiilor necesare.

De exemplu: LG 65NANO81T3A. 65 este diagonala în inci. NANO înseamnă că este un televizor NanoCell. Acel 81 reprezintă seria lui și, cu cât numărul este mai mare, cu atât modelul are mai multe funcții și caracteristici mai bune. Restul, acel T3A, nu contează, este un indicativ pentru regiune, culoare, tuner tv etc.

LG 75QNED85T3C este construit pe același tipar, 75 este diagonala în inci, QNED este tipul panelului, 85 este seria sa și T3C nu contează.

Din cod nu este clar dacă un QNED folosește iluminare pe MiniLED sau pe LED-uri normale. Această informație este însă mereu în numele televizorului (QNED MiniLED) și în descriere.

La OLED-uri există un sistem un pic diferit de numeratoare, în sensul că aici avem coduri precum LG OLED65C41LA. OLED este tipul ecranului, 65 este diagonala sa, C reprezintă seria și prima cifră de după C, adică 4, reprezintă anul. În acest caz, 4 este 2024. Acel 1LA din capăt din nou nu contează.

De asta la OLED-uri în general lumea vorbește folosind seria și anul său. O să auziți vorbindu-se despre G4 sau C2, care înseamnă un G din 2024 și un C din 2022. Sau cel puțin așa vorbesc eu cu prietenii mei când vorbim astfel de lucruri și așa scriu și pe blog.

Atenție la seria G: uneori se vinde fără stand în pachet, gândită pentru montaj pe perete. Există și modele cu stand. De exemplu, LG OLED65G42LW este de perete, W de la wall, pe când LG OLED65G43LS este cu stand în pachet, S de la stand.

Câteva observații scurte:

  • Un selling-point important pentru LG este standardul Dolby Vision, pe care-l suportă majoritatea televizoarelor lor de top. Este cel mai bun standard HDR, în opinia mea.
  • Un televizor bun merge și mai bine cu un soundbar pus sub el. Dacă investiți în imagine de top, investiți și în sunet. LG are câteva soundbar-uri care sunt bine interconectate cu televizoarele lor și pot fi controlate dintr-o singură telecomandă, de exemplu, dar orice soundbar vă va dubla plăcerea de a urmări un film sau de a vă juca pe consolă.
  • Nu vă faceți griji pentru burn-in pe OLED-uri. Eu am două în casă și ambele funcționează câteva ore pe zi, uneori pe imagini fixe (sigle de știri, streaming de jocuri cu dashboard-ul afișat ore întregi etc). Nu am nici o problemă vizibilă. Dacă lăsați televizorul să-și facă periodic programele lui anti-burn-in automate, de obicei nu apar probleme.
  • LG oferă instalare gratuită pentru anumite modele de top. Găsiți pe acest site LG modelele eligibile. Dacă puteți beneficia gratuit de instalare, nu ratați ocazia. Televizoarele de top sunt subțiri, cele de diagonale mari trebuie mânuite de două persoane, uneori trebuie puse pe un suport moale pentru montarea piciorului — lăsați profesioniștii să facă asta, pe riscul lor.
asus s5507

    17 comentarii

  1. Nu resusec sa gasesc care e diferenta la LG intre C41 si C42…
    C41 e mai ieftin, pe ala il urmaream pentru bf…

      (Citează)

  2. 100. 000? 🤔

      (Citează)

  3. Era o reclama la radio, la o farmacie sau la un supliment alimentar: “Daca te simti mai epuizat decat un stoc de televizoare in primele ore de BlackFriday…”

      (Citează)

  4. As vrea un sondaj cu intrebarea: “cati ani au trecut de cand ai luat ultimul televizor”
    Nu inteleg haosul cu televizoarele de bf, par ca sunt mai dorite decat iphone-urile.

      (Citează)

    • Ultimul TV l-am luat in 2017 – LED Smart LG, 108 cm, 43UH668V, 4K Ultra HD.
      Asta il mai tin, vreau sa inlocuiesc un Sony de 80 cm, HD ready, antic vechi si de demult, care a decedat (s-a delaminat ecranul).

        (Citează)

    • 3 ani in cazul meu..daca prind anul asta iau oledul de la Samsung si actualul televizor ajunge cadou la parinti..

        (Citează)

    • Am luat C4-le de 48 de inch, sa vedem livrarea.

        (Citează)

  5. Am un tv LG cu webos. Dupa 2-3 ani a rămas dumb tv, au scos suportul și nu a mai mers Netflix, hbo etc. Următorul tv cu siguranță o sa fie cu google tv.

      (Citează)

  6. Vale:
    As vrea un sondaj cu intrebarea: “cati ani au trecut de cand ai luat ultimul televizor”
    Nu inteleg haosul cu televizoarele de bf, par ca sunt mai dorite decat iphone-urile.

    Vineri, 20 Martie 2015 – Televizor LED Panasonic Smart TV TX-48AS640E Seria AS640E 121cm negru Full HD 3D
    Inca functioneaza dar am o mancarime… 😂 posibil sa-mi treaca ca eu ma hotarasc greu tare.

      (Citează)

  7. Vale:
    As vrea un sondaj cu intrebarea: “cati ani au trecut de cand ai luat ultimul televizor”
    Nu inteleg haosul cu televizoarele de bf, par ca sunt mai dorite decat iphone-urile.

    Vreo 11 asa … e ok sa ma uit dupa altul? Sau mai stau :)) ?

      (Citează)

  8. Ia uită-te pe lângă marginile oledurilor tale și vei vedea ca ai zeci de pixeli morți/negri. Cam slabă tehnologia așa…

      (Citează)

  9. Eu am un C2 de 55 inchi. Are aproape 3 ani si merge brici pentru cei aproape 7000 de lei pe care i-am dat pe el.

      (Citează)

  10. Acele ultime caractere, care nu conteaza, spun culoarea si tipul de picior pe care il are televizorul. Dar nu conteaza.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus