un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

State of nwradu – ediția de noiembrie 2024

26 Nov 2024  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

The nwradu is scared for the future. And exhausted. Ca să încep cu oboseala, trebuie să zic întâi că mi-am impus să nu mă mai plâng că sunt obosit pentru că oricum asta pare a fi noua normalitate la mine. Cred că în acest an doar pe la începutul său și prin luna august am fost mai fresh, iar în rest epuizarea părea ceva normal.

Nu știu dacă v-am mai spus asta, dar într-o seară Matilda a mers cu un șofer de Bolt și bineînțeles că i-a aflat întreaga viață, că așa este Matilda. Omul lucra într-o corporație ziua și făcea ride sharing după aceea. Nu știu când dormea. Avea un copil care, la naștere, a avut o problemă, iar recuperarea, chiar și câțiva ani mai târziu, era foarte costisitoare, așa că muncea cât de mult putea ziua.

De atunci mi-am impus să mă plâng mai puțin de propria oboseală. Totuși, o dată pe lună într-un astfel de articol simt că pot face asta, așa că iată-te aici. Simt că zilele trec foarte repede și că sunt mereu pe fugă. Dimineața este o fugă să fim gata pentru grădiniță, apoi este o fugă să muncesc și să renovez cât mai mult posibil în acea zi.

Când vine weekendul, și atunci parcă suntem mereu pe fugă încercând să scoatem maximul din zilele noastre libere. În practică, suntem mereu pe fugă pentru a găti, pentru a o culca pe Alice, pentru a mai transporta ceva pentru mutare șamd.

Ne mutăm în alt apartament și este aproape gata. Au fost diverse probleme care au întârziat totul. M-am luptat mult cu instalarea hotei. Gaura din perete a fost dată prost, cu un perete de rigips și apoi faianță acoperind-o parțial, așa că a fost nevoie de improvizații și modificări. M-am luptat ceva cu ea.

A fost o lună a premierelor și pentru mine. Am tăiat cu flexul, ceea ce nu mai făcusem până acum și nu este chiar ușor atunci când o faci singur. Două mâini pe flex, a fost complicat să țin fix și obiectul pe care-l tăiam. Am tăiat cu ferăstrău pendular. Am carotat pereți și am montat noi doze. Am extins câteva prize și pe partea cealaltă a peretelui în care se aflau. Am găsit cabluri trase prin pereți, dar nemufate sau neîmbinate în puncte cheie.

Pe scurt, am o listă de operațiuni de făcut în fiecare cameră și pentru o vreme mi se părea că ștergeam câte una și adăugam două în locul ei. M-am săturat de vizite prin IKEA, Mathaus și Leroy Merlin.

Nu pot nici externaliza treaba. Sunt o mulțime de operațiuni mici și care în teorie par simple. De exemplu, am nevoie acum de montarea unui robinet pentru mașina de spălat vase. Nu o să chem un instalator doar pentru asta, nu când țeava de alimentare este pregătită acolo. M-am dus astăzi și mi-am luat robinet colțar de la 1/2 la 3/4 și bandă de etanșare, mâine o să instalez robinetul.

În altă zi, am stat o grămadă să văd de unde pot lua niște dopuri siliconice, de fapt niște reducții siliconice în care poți înfige scurgerea de 25 mm a unei mașini de spălat într-o țeavă care are 50 mm în diametru. Sunt tot felul de astfel de operațiuni pe care acum le fac pentru prima oară (unde stăm acum este alt sistem de evacuare a apei) și deci descopăr și eu ce și cum. Dacă ar fi să le fac din nou, probabil le-aș termina de 3 ori mai repede.

Într-o săptămână sau două, însă, ne mutăm. În zilele următoare voi instala pentru prima oară și un termostat pe centrală. Am degetele distruse de tot felul de răni și mă dor și picioarele de la o mie de genuflexiuni și ridicări făcute zilnic.

A fost Black Friday. A fost unul în care am cheltuit mult pentru că am cumpărat electrocasnice și, deși le-am luat la preț excelent, tot s-au adunat mulți bani. Am mai luat diverse pentru casă, detergenți, băutură, o lampă nouă pentru filmări, suplimente alimentare, haine.

Simt însă că a meritat așteptarea și că am cumpărat totul la preț foarte bun. Nu regret nimic.

Vreau doar să se termine perioada aceasta și să wind-down, să reduc turația și să mă odihnesc cu adevărat. Poate că așa va fi în decembrie, deși uzual este o lună aglomerată, iar de sărbători parcă este o întrecere de zis săru’mâna la cât mai multe rude, iar zilele acelea trec foarte repede.

Sunt și speriat pentru că m-au surprins rezultatele din turul 1. Până acum, scenariul cel mai rău părea Ciolacu vs Simion în turul 2. M-am înșelat, există unul și mai rău. Îmi este teamă pentru rezultatul din turul 2.

Nu vreau însă să vorbesc în acest articol despre politică, vor fi altele pentru asta. Oricum în acest moment este un moment de acalmie în care partidele așteaptă rezultatele de la parlamentare pentru a negocia alianțe și susțineri pentru turul 2. Până atunci nu au rost scenariile și nici discuțiile.

Oricum, România nu evoluează în direcția la care speram eu. Nu m-ar mira ca acesta să fie începutul unui nou val de emigrație.

Per total, însă, chiar a fost o zi care s-a împărțit între muncă digitală și muncă fizică, fără prea multă distracție sau relaxare. Jumătate din weekend îl petrecem renovând sau montând mobilă. Cred că am ieșit o singură dată cu prietenii în oraș, la bere. Nu mi-e clar cum a trecut atât de repede luna aceasta.

De exemplu, mi-am luat noul iPad Mini și cred că au trecut 2 săptămâni până l-am scos din cutie. N-a avut nici un rost să-l precomand, de fapt.

Am scris pe blog că intenționez să-l vând pe cel vechi pe Flip și stylus-ul separat poate pe OLX. M-a contactat un cititor care a spus că le vrea el pe amândouă. Am discutat un pic despre asta, i-am arătat că de Black Friday poate lua iPad de 10 inci pentru aceiași bani, dar în cele din urmă a vrut Mini-ul și acum câteva zile i l-am trimis easybox to easybox. A durat 5 zile în București!

Trebuie să scriu review-ul acelei tablete ReMarkable Paper Pro, că este testată și tot ce trebuie. N-am avut timp de un articol atât de amplu. Am mai testat și un televizor Samsung S95D și holy moly! Cred că este cel mai bun ecran pe care l-am văzut până acum și mi-a plăcut și că poate fi hub Matter pentru un smart home.

Am văzut noul Oppo Find X8 la cineva și mi s-a părut că excelează pe fotografiere. În curând testez și noul Samsung Galaxy Ring, gadgetul de care sunt cel mai curios pentru a vedea dacă mă ajută sau mă încurcă atunci când îl port toată ziua pe deget.

L-am ajutat pe tata să repare un circuit electric bulit prin casă. Am vizitat hub-ul Sameday. Aplaud revenirea Formulei 1, chiar dacă mai sunt doar două curse în sezon. A fost un sezon foarte bun.

Alice își vede de ale ei. A învățat literele, le recunoaște pe toate și ni le arată pe semne și zice “A de la Alice, T de la tati” etc.

Are în continuare perioada aceea în care se trezește noaptea și ne strigă să venim să dormim cu ea. Cel mai des o aducem la noi în pat. Nu știu cum să o dezvățăm de acest obicei. Este și ciudat să-i spunem că, deși mami și tati dorm împreună, ea trebuie să doarmă singură.

Mai nou s-a schimbat și ceva în regulamentul grădiniței. Cred că durează prea mult seara să pregătească copiii cu hainele de iarnă, când vin părinții după ei, așa că de ieri s-a introdus o nouă regulă. Părinții duc copilul dimineața până în vestiar și schimbă copilul în hainele de grădiniță, pe când până acum o predam la ușa clădirii și aia era tot. Seara repetăm procedura, o îmbrăcăm noi.

Ieri am făcut eu predarea dimineața și a fost amuzant. Alice nu înțelegea de ce dintr-o dată intru acolo cu ea. Mai erau 3 colege de-ale ei care o așteptau pentru a merge toate spre sala lor de clasă. Toată lumea părea confuză privind de ce sunt eu acolo, un spațiu în care până acum nu intrau părinții.

Personal nu cred că va fi de succes această nouă procedură. Alice a reacționat urât când am plecat, s-a agățat de mine, noroc că era acolo educatoarea ei ca să o convingă să meargă sus. Vom vedea, poate după câteva zile se obișnuiește.

(Aici o imita pe Matilda la Yoga cu Adriane)

Vom avea serbare de Crăciun la grădiniță, cândva în decembrie. Deja repetă pentru un mic program artistic. N-am întrebat-o mai multe detalii, vrem să fie surpriză totală.

Alice a fost entuziasmată pentru că am luat-o cu noi la vot. Mă întreba uneori ce este clădirea școlii și de ce sunt copii acolo. Acum crede că sunt acolo pentru a vota. Am lăsat-o pe ea să introducă buletinul de vot în urnă. Țin minte de când eram eu copil și mă lăsau ai mei să pun eu ștampila și să bag buletinul în urnă. Se întâmpla atât de rar un vot încât era un eveniment foarte inedit.

Îi place să danseze și uneori face tot felul de mișcări din mâini și mici manevre de balet, din ce învață la grădiniță. Pe 2 noiembrie ne-a recitat și prima oară o poezie, ceva cu “vrăbiuța cip-cirip”. Am notat ziua în calendarul cu astfel de chestiuni.

Am dus-o și la analize de sânge și a stat foarte curajoasă în brațele mele și nu a plâns decât după înțepătură, dar fără a se zbate. În alta zi, însă, s-a speriat de o gărgăriță văzută la televizor.

 

Matilda a fost ca mine, împărțită între muncă și ajutor la renovare. Ea se și trezește odată cu Alice dis-de-dimineață și se și culcă apoi prima seara. Vreo două zile pe săptămână are call-uri până mai târziu cu echipa. A făcut și un implant de dinte, ceea ce a însemnat vreo 2-3 zile de dureri și umflături. A fost o lună plină.

 

Vine, însă, luna decembrie, în care de obicei sărbătorile și decorarea casei ne aduc multe momente plăcute. Alice crește și va participa tot mai mult la ele.

Sper să avem timp să ne bucurăm de haina festivă pe care o îmbracă orașul, ca să zic așa.

Ne-am uitat la Netflix la Love is Blind Argentina și acest show mi s-a părut un eșec față de alte serii. Oameni neinteresanți, chiar plictisitori.

Mult mai bună a fost o serie de 4 episoade despre bucătari și restaurante celebre de paste din lume. Asta ne-a plăcut. Se numește Chef’s Table: Noodles și v-o recomand.

S-au mai strâns pe acolo tot felul de filme pe care intenționam să le văd, precum John Wick 4. În schimb, ne-am uitat la Expandables 4 și a fost foarte prost spre ridicol.

M-am și jucat când am apucat, probabil 2 ore pe săptămână în total, noul Farming Simulator 25. E bun. Nu are tutoriale și trebuie să citești vreo 2 ghiduri despre cum se joacă, dar odată ce am învățat asta, mi s-a părut relaxant. Un joc fără violență, plăcut vizual, în care mereu ai ce face și te și extinzi treptat spre terenuri mai multe și tractoare mai mari.

Următorul articol va veni înainte de Crăciun, probabil când începe perioada de relaxări. Să aveți o lună bună!

    22 comentarii

  1. Bineinteles ca va fi un nou val de emigratie, cu ocazia asta mai vedem si noi cum e in afara bulei noastre. Daca va iesi nea Costel Putinel, copiii nostri nu mai au ce cauta aici, efectiv tara asta nu mai are vindecare.

    In ce zona este noul apartament? De scoli v-ati interesat?

      (Citează)

  2. Sa dai neaparat si cu calti/canepa la robinet, nu doar cu banda de etansare. E o operatiune de cateva minute dar care daca o faci cu multa atentie si grija ( si sper indemanare) te tine multi ani de zile

      (Citează)

  3. Val de emigratie… unde? Nu mai e asa usor ca acum 10 ani nici ca decizie si nici logistic, de ex gasit job sau locuinta.

      (Citează)

    • Oriunde, cât timp ești dispus să-ți reduci standardele de viață, cel puțin temporar. Lumea nu conștientizează cât de brutale sau rapide pot fi schimbările. Georgescu este, pe față, un element ce susține politica unui stat dușman. Având pârghiile statului la dispoziție, în mai puțin de un an România se poate schimba major, și deveni de nerecunoscut la finalul următorului ciclu electoral.

      La o adică, opțiunile sunt limitate într-un stat în care majoritatea votanților sunt pentru alăturarea de Rusia (sau mult prea proști pentru a realiza consecințele unei astfel de mișcări). Dacă se ajunge acolo, ai varianta de a înclina capul sau de a lupta, ceea ce în practică înseamnă suportarea unei conduceri neosovietice sau război civil.

      Oamenii (nu numai la noi) s-au învățat cu prea mult bine, unii și-au inventat priorități și subiecte false de dezbatere, iar când se trezesc cu șarpele în cameră n-au idee exact de care parte ar trebui apucat. Istoria ne-a arătat că un stat democratic poate fi prăbușit din interior, cu propriile mecanisme, cu atât mai ușor când cetățenii devin needucați, indiferenți, apatici politic. Revenirea, dacă are loc, e un proces lung și dureros.

      Urmează cel mai simplu tur de scrutin de după 1989: Vest sau Est. Dacă se dovedește prin vot că suntem un popor majoritar de filoruși și imbecili, va mai exista o fereastră relativ scurtă de timp în care fiecare va fi liber să ia decizii la nivel individual, decizii care se aseamănă cu paradigma freeze-fight-flee-fawn. După care vor începe să ia alții decizii.

        (Citează)

    • Si eu am avut momentul de soc in noaptea alegerilor.

      Dar fiindca sunt de dreapta, mi-am amintit faza cu asasinarea lui Trump, cand i-a trecut glontul literalmente prin ureche. A avut si el atunci momentul lui de fight or flight, si s-a ridicat, a dat cu pumnul si a strigat Fight, Fight, Fight – Luptati, luptati, luptati!

      Deci care vrea sa fuga n-are decat. Eu sunt asa, mai de dreapta, aleg lupta.

        (Citează)

    • Peredhil: că suntem un popor majoritar de filoruși și imbecili

      Imbecili, subspecia misogini.

        (Citează)

    • @mac gregor

      Înțeleg atitudinea, doar cu două mici completări:

      1. Realizezi că în percepția unei bune părți a populației, Georgescu e mai apropiat de Trump și Lasconi de Kamala, nu?

      2. Realizezi că ascensiunea multor lunatici „antisistem” în țări mai de mâna a doua care se dau după cum bate vântul se bazează pe „efectul Trump”, inclusiv pe poziția împăciuitoare față de Moscova ?

      Nu țin morțiș să reiau contradicțiile pe tema Trump, ambii avem anumite poziții pe subiect, dar dacă tot l-ai menționat în context…

        (Citează)

    • 1 adevarat, dar ea si-a batut cuiul LGBT in talpa, din cauza “desteptei” de fiica-sa. Nu eu.

      2 adevarat, dar Trump a castigat fiindca era the real deal. Papagalii care au incercat sa mearga in siajul lui fara sa fie seriosi s-au scufundat. A se vedea candidatii “lui Trump” de la alegerile locale americane.

      Din pacate pentru voi si mai greu pentru noi, si asta e real deal.

        (Citează)

    • Mhm. Doar că nu prea există „voi” și „noi”, nu la modul în care-ți închipui tu.. Nu-mi plac excesele woke de nici o culoare, dintele, dantura de fapt, contra lui Trump se bazează majoritar pe politica sa externă, în raport cu NATO, Ucraina și rușii. Imbecilitățile și excesele interne îi privesc mai mult pe americani. Ne lămurim în curând cine a avut dreptate și cine a bătut câmpii.

      Despre Georgescu e și mai puțin loc de „noi” și „voi”. Nu stă lumea s-o voteze pe Lasconi că are o fiică cu pitici pe creier sau că e o lumină a politicii, e ce s-a găsit mai bun contra unei jivine moscovite.

        (Citează)

    • Asa este, deja migratia este mai dificila decat inainte. In anumite domenii am ajuns sa se castige mai bine in Romania decat in tarile vestice. Cel putin raportat la castigurile potentiale pentru un cetatean roman care nu stie limba la perfectie si cauta sa se angajeze undeva in Occident.

        (Citează)

    • “Nu stă lumea s-o voteze pe Lasconi că are o fiică cu pitici pe creier”.

      Nuuuuuuu, sigur ca nu sunt oameni care au refuzat sa o voteze pentru declaratia pro-LOGBT, asa ceva… Mai iesi si tu din casa.

      Mai e ceva. Tipul asta e asa de ceva vreme, de pe vremea lui Dan Puric. Nu e copy cat.

        (Citează)

    • Ok, hai să activăm subtitrările:

      “Nu stă lumea s-o voteze pe Lasconi că are o fiică cu pitici pe creier” înseamnă că nu o alege lumea în mod special pentru respectivele idei crețe ale fiicei sale. Sau cei care o fac sunt mult prea puțini.

      Acum ce spui tu, dacă un alegător să refuză s-o voteze pentru numitele idei crețe ale fiicei atunci când alternativa e o jigodie putinistă e fie un imbecil care nu-și prioritizează interesele, fie un putinist, asumat sau nu. Mizeriile woke (sau tâmpeniile cu Free bla bla- ale fiicei, nici măcar ale candidatei) pălesc în comparație cu perspectiva acaparării țării de către pioni ruși.

      „ Tipul asta e asa de ceva vreme, de pe vremea lui Dan Puric. Nu e copy cat.”

      Da. E implantat (sau racolat) de mult timp. Cu un deceniu în urmă, sau mai mult, era bot în bot cu Dughin. Rușii nu bagă strâmbe traiectoriei prooccidentale a României din 2022. Dar el și alții ca el profită de contextul internațional modelat de alegerea lui Trump. Un pic de adaptare, un pic de cameleonism, același tip de mesaje.

        (Citează)

    • @Peredhill

      De acord.

        (Citează)

  4. John Wick 4 e o mizerie, dar inteleg de ce vrei sa te uiti. Cam asa m-am uitat eu la Star Trek Discovery.

      (Citează)

  5. Radu, muncesti mult, consumi mult, te obosesti mult.
    Nu cred ca iti dai seama dar traiesti la nivel de consum (material, gastronomic, turistic etc) foarte foarte inalt. Tot acest nivel cere costuri, pe care ti le asumi, pentru care muncesti, si iata, esti mai permanent obosit. Choose your hard.

      (Citează)

    • Si nu doar asta, dar alege sa faca economii si sa lucreze el personal la apartament. Pentru ca o lucrare care unui om normal ii ia 1-2 zile, este posibil ca un profesionist ce are toate sculele necesare sa o termine in 1-2 ore.

        (Citează)

    • +1

        (Citează)

  6. Chestiile care implica o posibila inundatie in casa, instalatia electrica, nu ar trebui facute de persoane autorizate, care se pricep la asa ceva? Da, in Bucuresti gasesti inclusiv firme care se ocupa cu asa ceva, lucrari mici, platesti, primesti factura .etc.

      (Citează)

    • Am căutat în vara lui 2023 timp de 2 luni un electrician să vină să facă niște lucrări mici și multe (1 zi de lucru estimată). Am spus tuturor de la început că sunt conștient că e o lucrare mică și nu mă tocmesc. Singura condiție era să dea factură pentru manoperă (și la eventualele materiale care nu se puteau cumpăra de la Dedeman) pentru că nu erau banii mei.

      Nu am găsit. Am făcut-o mai mult eu, care nu-s autorizat, cu un prieten care e autorizat dar nu mai profesează. Într-o duminică (deci am estimat corect), că doar atunci a putut el. Eu l-am chemat ca să fiu acoperit în fața proprietarului clădirii, iar el a venit doar pentru că mi-e prieten. Materialele le-am luat de la Dedeman cu factură. Și în loc de manoperă am băut 2 beri. Pe banii noștri.

      Poate s-au mai schimbat lucrurile acum în 2024, dar aș bănui că nu prea mult.

        (Citează)

    • A scris Alin ce gandeam eu. Pt partea electrica ai zis ca ai experienta, dar firme de instalatii sanitare (autorizate) sunt destule. Cu conditia sa ai mai multe de facut, plus bani. Si cu apa ai patit-o deja…

        (Citează)

    • Eu am platit manopera, pentru schimbat toate prizele si intrerupatoarele(14 la numar), 400 lei. Acum vreo 2 ani, in Bucuresti. I-am gasit la ceva anuntelectric. ro sau ceva de genul ala. 2 baieti, intr-o ora au terminat, mi-au dat garantie, factura. Da, puteam sa fac si eu asa ceva, dar am zis ca pentru siguranta familei merita sa platesc un profesionist.

        (Citează)

  7. Consumul de media (filme, seriale, podcasturi, jocuri) duce la aceasta stare de oboseala excesiva. Redu-le la minimum de cateva ore adunate pe luna in rest mergi in parc cu familia, hobby-uri creative in natura, excursii de o zi la ferme, actitivati, picnic-uri – nu ore pierdute in restaurant si la ecrane. O sa vezi o imbunatatire a somnului, o relaxare a creierului si o sudare a membrilor familiei, inclusiv a relatiei cu copilul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus