un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Samsung S95D: flagship OLED pentru HDR, dar și hub Matter și centru smart home pentru toată casa

29 Nov 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Televizorul Samsung S95D este modelul de top din gama OLED a producătorului coreean. Include nu doar cel mai modern panel Samsung, dar și un ecran mai luminos, cu un strat OLED Glare Free pe deasupra pentru eliminarea reflexiilor nedorite, plus multe alte funcții (AI). S95D este, de exemplu, și un hub Matter pentru dispozitivele smart home compatibile.

Preț: de la 7.800 de lei la eMAG, PC Garage, Altex, Samsung.

V-am mai spus anterior despre acest televizor, când l-am văzut la prezentarea lui oficiala, și puteți vedea acolo multe detalii tehnice despre tehnologia sa OLED. Acum am folosit câteva zile televizorul acesta și este remarcabil din multe privințe. Este cel mai luminos televizor OLED pe care l-am văzut vreodată și asta îl face și cel mai bun televizor OLED pe care l-am văzut vreodată. Avantajele tehnologiei OLED —pixeli care se pot stinge individual, pentru negru absolut exact unde trebuie— le știți deja și nu insist pe acest aspect.

Luminozitatea foarte mare creează acum avantaje la celălalt capăt al spectrului, unde de obicei OLED-urile nu strălucesc (pun intended). Pe Samsung S95D, luminile foarte puternice din imagine sunt atât de intense încât parcă închizi un pic ochii, iar mie așa mi se pare că trebuie să fie un televizor de top. Când te uiți la imagini HDR în care strălucește soarele sau poate vreo lanternă puternică, exact acei pixeli de pe ecran ar trebui sa fie orbitori — și pe S95D chiar sunt.

Performanța adevărată a ecranului o vezi în scene precum cele de mai jos. În fotografii nu vă puteți da seama pentru că nu sunt HDR, dar în realitate acei pereți albi sunt strălucitori precum albul în soarele de vară, iar ușa neagră din spate este perfect neagră. Lumina de pe acea piramidă strălucește puternic, dar cerul este negru absolut cu excepția stelelor, câte un pixel din loc în loc. Este wow, este un ecran care atrage imediat privirea.

Tot pe S95D, spre deosebire de restul gamelor QD-OLED Samsung, se găsește și un strat anti-glare. OLED Glare Free îl numește Samsung și efectul său este imediat sesizabil. Eu am dat jos de pe mobilă un televizor și l-am montat pe acesta, atunci când a sosit, și am sesizat imediat cum diverse becuri din casă devin mult mai puțin vizibile.

Practic, lucrurile stau așa: sursele punctuale de lumină care se reflectă în ecran sunt mai puțin vizibile, iar sursele mari de lumină (ferestre, lumină indirectă din altă cameră) devin foarte ușor de ignorat, în special când te uiți oricum la un film și ești atent la acțiune. Pe scurt, nu este un gimmick, ci chiar are efect sesizabil.

Așa că, în special când te uiți la clipuri 4K bine filmate, imaginile arată incredibil de bine. Culorile sunt vii și luminoase, iar gama dinamică este foarte mare. Pentru streaming și YouTube bine filmat, televizorul este excelent. Ca toate televizoarele Samsung, nici S95D nu suportă standardul HDR Dolby Vision, ci doar HDR10+, dar este un compromis foarte ușor de acceptat când te uiți la toate avantajele sale, precum cele aduse de stratul anti-glare sau tehnologii de îmbunătățire a imaginii.

Pentru imagini non-4K, televizorul include o funcție complexă de upscaling. În interior este un procesor numit NQ4 AI Gen 2, despre care Samsung spune că este cel mai performant de până acum pentru televizoarele proprii, iar acesta vine cu 20 de rețele neuronale care fac o analiză tip AI a conținutului pentru smart upscaling, să-i zicem .

Asta înseamnă că televizorul identifică tipul de scenă și chiar și de obiect din ea și îi crește rezoluția la 4K într-un mod controlat, nu pur și simplu dublând pixeli printr-un algoritm clasic. Televizorul identifică anumite obiecte din imagine (ochi, minge, tigru, mașină etc) și “știe” cum ar trebui să arate la o rezoluție mai mare, așa că poate optimiza upscalingul.

Canalele HD de pe televiziunea clasică arată peste așteptări pe acest televizor. Sunt deja zeci de canale HD în România la orice provider. Pentru cele rămase în standard definition… televizorul face aceleași tipuri de îmbunătățiri deștepte, dar nu poate scoate minuni de unde nu există detalii suficiente.

Există însă multe alte funcții AI la bord. Nu mi-a plăcut că sunt ascunse prin diverse meniuri din Settings și trebuie să sapi pe acolo pentru a activa niște feature-uri care sunt totuși key selling points, dar odată ce faci asta se văd multe schimbări în imagine.

Este bine să le încerci pe toate și să vezi dacă-ți place mai mult cu ele activate sau nu. Unele cresc saturația imaginilor, altele au efect doar în clipuri HDR. Mie mi-a plăcut că, dacă nu-ți place aspectul acela prea saturat și luminozitatea prea mare, modurile Standard și Eco oferă skintones foarte realiste și o luminozitate confortabilă (și există și senzor de lumină, oricum), dar până la urmă am pus televizorul pe modul Auto pentru a se regla singur în funcție de tipul de conținut detectat, funcție utilă în special pe streaming și HDR.

Acest S95D este și primul televizor echipat cu One Connect pe care-l testez. Asta înseamnă că toată electronica lui, toate porturile, sunt într-o cutie separată, iar din aceasta și până la televizor circulă un singur cablu, ușor de ascuns.

Sistemul este avantajos dacă vrei să montezi televizorul pe perete. Cutia respectivă poate fi ascunsă undeva sub masă, iar televizorul în sine rămâne foarte subțire, doar câțiva milimetri grosime, și deci va sta lipit de perete. Primești două cabluri în pachet, unul pentru când pui totuși cutia în spatele televizorului și altul lung pentru când o ascunzi pe sub o consolă media.

Mi-au plăcut și mai mult să descopăr funcții adiționale ale televizorului pe care de obicei nu le testam. De exemplu, există o conectivitate complexă cu SmartThings, care este aplicația principală pentru smart home a Samsung.

Odată ce am introdus contul meu Samsung pe televizor, acesta s-a conectat automat și la SmartThings și asta a adus câteva avantaje. Unul ar fi că a devenit direct controlabil din telefon (Android sau iOS, există aplicație pentru toate). Îl poți închide și deschide, poți schimba canalele, lansa aplicații, naviga prin meniuri exact ca din telecomandă.

Mi se pare un avantaj dacă toți cei din casă au aplicația instalată pentru că elimină din discuțiile de genul “unde este telecomanda?” sau “vezi că e la tine, dă și tu pe Netflix și pornește Chef’s Table”.

Al doilea avantaj mare a fost integrarea cu dispozitivele mele smart home. Aplicația SmartThings se poate integra cu cele ale altor producători de dispozitive. Imediat după accesarea ei pe televizor, fără să fac vreo altă setare am văzut, printre altele, dispozitivele mele Tapo.

Puteam să aprind astfel, de pe ecranul televizorului, espressorul sau niște becuri controlate prin prize inteligente Tapo. Este foarte comod să stingi niște lumini fără să te ridici de pe canapea.

Tot în televizor puteam vedea camerele mele de supraveghere, inclusiv cele care nu sunt în respectivul apartament. Și interfața este destul de bine gândită, de exemplu poți vedea o cameră video în timp ce te uiți la altceva pe ecran sau poți vedea vreo 3 camere video diferite pe întreg ecranul sau una dintre ele în full screen.

Integrarea cea mai bună este cu alte dispozitive Samsung, desigur. Am montat între timp electrocasnicele Samsung luate de Black Friday și acelea sunt și ele conectate la Wi-Fi și la SmartThings, așa că direct din televizor puteam să văd cât timp mai are mașina de spălat rufe până își termină programul sau să configurez un program nou și să-l trimit mașinii de spălat, cum se poate de altfel și din aplicația de telefon.

Am văzut prin meniuri și opțiunea de a primi pe televizor notificări de la electrocasnice atunci când își termină programul. Pare o metodă bună de a nu uita că ai ceva la cuptor, câtă vreme acesta este tot unul smart compatibil, dar și de a fi alertat că o cameră video 3rd party a detectat mișcare, în cazul meu.

Televizorul mai poate fi folosit și pentru a-ți face telefonul să sune, în caz că l-ai pierdut prin casă. De asemenea, Samsung S95D este hub Matter, deci poate fi utilizat pentru conectivitatea cu noul standard smart home care ar trebui să le unifice pe toate.

Sunt chiar multe funcții smart. Poți cu un simplu click să pui pe ecranul televizorului imaginea care vine de la camera foto a telefonului tău. Poți pune dispozitivele preferate în widgeturi cu acces rapid, există și un Samsung Daily+ care îți aduce și alte informații utile pe ecran. Mi se par funcții binevenite pe un model de top și este clar că Samsung a gândit S95D ca pe un hub central al casei, televizorul de pus în centrul ei, cel prin fața căruia treci des.

Și mai mult, Samsung oferă posibilitatea de a folosi senzorii televizorului pentru a declanșa diverse acțiuni de tip smart home. Senzorii respectivi sunt doi integrați, cel de lumină și microfonul televizorului, iar al treilea poate fi un webcam, dacă vei conecta unul pe USB.

Dacă vrei să le activezi funcțiile suplimentare, senzorul de lumină poate fi folosit în scenarii smart home ca să aprinzi lumini prin casă atunci când lumina ambientală scade sub o valoare. Microfonul televizorului (are unul pentru comenzi vocale cu Bixby) poate detecta sunete prin casă atunci când televizorul este oprit și poți activa alte dispozitive pe baza lui. Webcam-ul poate detecta mișcare.

Samsung securizează toate acestea prin Knox, platforma lor prezentă în multe dispozitive. Parolele dintre conturi, datele de la senzori și alte informații private sunt criptate și stocate într-o memorie separată, gestionată de Knox, și la care alte aplicații nu au acces.

Acest lucru este, de altfel, scris în majoritatea meniurilor ce includ astfel de setări.

Din câte știu, Knox folosește memorie separată și chiar un procesor separat de control. Securitatea vine din faptul că o aplicație precum SmartThings este produsă tot de Samsung și include “cheile” necesare pentru a care și primi date de la Knox, fiind verificată în acest sens. Alte aplicații nu au acces acolo.

Per total, S95D mi s-a părut mai mult decât un televizor. La conectivitate de top și panel viu colorat cu refresh de 144 Hz mă așteptam. M-a surprins luminozitatea mare care face HDR-ul foarte spectaculos, dar și conectivitatea smart home ce devine un avantaj mare, mai ales că SmartThings funcționează pe Android și pe iOS, iar hub-ul Matter integrat este bun pentru viitor.

asus s5507

    3 comentarii

  1. Demo video-urile sunt ale TV-ului? Poti pune niste link-uri catre ele?
    Ce puncte slabe ai identificat pentru acest model? Ma intereseaza sa-l cumpar.

      (Citează)

  2. Nice. Imi place ideea lor cu One Connect.
    Ma bucur ca vine din urma si Samsung pe partea de OLED si incep sa faca concurenta serioasa la LG.

      (Citează)

  3. Daca vrei sa-l montezi pe perete, suportul ala slim (WMN-B50EB/XC) nu e de gasit pe nicaieri in Ro.
    Iar Samsung din alte tari UE nu in livreaza aici.
    Si parca e pacat sa-l montezi pe altceva…

    Pana la urma l-am luat de la un magazin din Austria.

    Sunt pe youtube tipi care pt cativa $ iti dau acces la niste setari de imagine care iti “tuneaza” imaginea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus