un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Renovare: cum am descoperit un cablu scurtcircuitat în perete

12 Nov 2024  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

21 comentarii

Spuneam că voi scrie mai mult despre renovare și treburi prin casă. Chiar voi face asta, am fotografiat diverse pentru documentare, dar întâi să vă povestesc ceva întâmplat la părinții mei.

Mă sună ei într-o zi ca să-mi spună că nu mai au curent electric la prize. A sărit siguranța. Și, după ce au scos toate aparatele posibile din prize, siguranța în continuare sărea imediat ce o dădeau în sus.

Așa că am făcut ce ar face orice fiu responsabil: m-am dus acolo rapid, a doua zi pe după-amiază, înarmat cu trusa mea de scule pentru “electrice”.

(Cam așa arătam eu cu tata, inspectând cabluri. Singura diferență este, de fapt, că nu purtam căciulă, fiind în interior.)

Acum, eu am învățat jumătate din ce știu despre electrice de la tata și deci ar fi putut rezolva și el singur problema, dar așa am avut o ocazie plăcută de activitate împreună la lumina lanternei. (Cealaltă jumătate am învățat-o de la fostul loc de muncă, unde oamenii care construiau tot felul de echipamente erau perfecționiști și am furat multă meserie de la ei.)

Am ajuns acolo. Am verificat că totul era scos din priză. Siguranța sărea imediat ce o activam. Apartamentul este unul vechi, are o siguranță pentru lumini și alta pentru prize. Lumina funcționa fără probleme. Cel mai probabil, problema la prize venea deci de la un cablu desfăcut sau ars la una dintre prize sau la una dintre dozele de prin casă.

Am început însă prin a înlocui siguranța de pe prize. Tata cumpărase deja una nouă. Șansele ca siguranța să se defecteze sunt mici, dar merita eliminată această posibilitate înainte de a verifica manual fiecare priză și doză din casă.

Am și făcut asta. Am oprit întreg curentul, am demontat tabloul electric, am înlocuit siguranța și… la fel, sărea imediat. Problema era undeva în casă.

De unde să începem? Sunt vreo 10 prize și vreo 3 doze sus pe pereți. Din fericire, tata a menționat că a auzit un pocnet venind de la o priză din bucătărie când a sărit siguranța. S-a dus acolo ca să o asculte mai cu atenție în timp ce eu am ridicat din nou siguranța pentru a produce un nou pocnet.

Nu era de la acea priză. Dar norocul cel mare a fost că, în timp ce stăteam singur acolo pe hol, cu doar o lanternă de cap pentru lumină, fasciculul ei a ajuns pe cel mai mic firicel de fum posibil, pe care l-am văzut ridicându-se de lângă o doză de pe hol.

Cel mai mic firicel de fum, serios. Abia l-am văzut eu. Era mult mai puțin fum decât cel de la o țigară care arde, de exemplu, și s-a disipat după câteva secunde. Păreau 2-3 particule de praf care plutesc în aerul din cameră, dar în contextul problemei electrice, am știut din prima ce este.

Și norocul nostru a fost și mai mare. Întâi pentru că eu habar nu aveam că acolo este o doză de conexiuni, deși am trăit jumătate de viață în casa aceea. Nici tata nu mai știa de ea.

Doza respectivă este cam la 30 de centimetri înălțime față de podea. Tot acolo peste ea se află oglinda mare de pe hol, iar un alt mare noroc a fost că oglinda nu o acoperă decât vreo 2-3 centimetri. Dacă ar fi acoperit-o total, acel mic firicel de fum ar fi ieșit în spatele oglinzii (sau deloc) și nu l-am fi văzut niciodată.

Am demontat capacul ei. Culmea este că, la o priză inspecție vizuală, nu părea ceva în neregulă acolo. Nu erau urme de arsură. Nu mirosea nimic a ars. Nu a ieșit fum suplimentar. Dacă am fi inspectat-o rapid odată cu celelalte, probabil am fi închis-o la loc cu gândul că nu-i nimic în neregulă de acolo.

Inițial chiar ne-am întrebat dacă de aici este problema pentru că totul arăta intact, dar am verificat cu atenție totul pentru că, totuși, văzusem fumul.

Și de acolo era. Nu mi-a fost clar de ce, dar izolația a două cabluri s-a topit/mâncat/distrus cumva în partea de jos a dozei, cam la un centimetru deasupra tubului de cabluri care dă în acea doză. Cablul respectiv era negru și deci nu se vedea vrea urmă de scurtcircuit sau flamă pe el. Zona, însă, a fost ușor de identificat odată ce am insistat să o inspectăm.

A fost simplu de reparat. Am tăiat cablurile din zona problematică. Am montat riglete pe fiecare și apoi le-am prelungit cu cablu nou.

Dacă tot eram acolo, am refăcut și alte conexiuni. Părea că nu s-a mai umblat acolo de 20-30 de ani, iar 3-4 cabluri erau pur și simplu dezizolate la capete și împletite la mână și clește pentru contact. Le-am desfăcut și le-am făcut contactul printr-o morsetă încăpătoare.

Am verificat totul. Am testat legăturile. Am măsurat temperatura după ce-am repornit curentul. Totul mergea bine, așa că am închis la loc capacul și aia a fost.

Ce am învățat din asta: nu strică dacă, din când în când, mai verificați situația unor prize sau doze la care poate nu ați umblat de ani de zile.

 

Câteva gânduri despre scule. Acum câteva luni mi-am luat un clește pentru dezizolat cabluri electrice, că mă săturasem să o fac la cutter sau sfic. L-am luat pe cel de mai jos și face bine treaba, smulge imediat izolația de pe cablu, plus că are diverse zone pentru tăiat cablu și pentru sertizat pini.

Morseta este cea de mai jos. Dacă într-o rigletă cele două cabluri intră din direcții opuse, iar acolo în interior fac contact electric, într-o morsetă (sau rigletă terminală, cum se mai numește ea) ambele cabluri intra din aceeași direcție, capătul celălalt fiind închis. E ca un dop, iar în interiorul ei cablurile (câte încap, nu doar două) fac contact.

O soluție mai elegantă este cea cu conectori WAGO, care arată ca mai jos. Ridici levierul, introduci câte un cablu în fiecare port, iar contactul electric între ele se face în interior.

Mai nou am văzut însă acești conectori cu culori diferite. Sunt gândiți ca să împarți curentul pe mai multe circuite, în variante cu și fără împământare. Mișto de tot și nu costă enorm.

Din motive care-mi scapă, însă, astfel de conectori Wago sunt foarte scumpi. Am fost recent în Dedeman și pe acolo mă pierd cu orele pe la diverse secțiuni, așa că am ajuns și la electrice. 42 de lei un set de 10 bucăți Wago de câte 2 fire! Cele din plastic mat sunt mai ieftine, dar tot dai cam 2 lei per bucată.

La eMAG, un set de 18 conectori în varianta de 2, 3, 4 și 5 pini costă 28 de lei, vânduți de Onuvio. Un set de 19 bucăți de conectori cu 2 poli costă 20 de lei, deci cam 1 leu/bucată. La fel și dacă vrei cu câte 3 poli. Mi-am cumpărat și eu câte unul.

asus s5507

    21 comentarii

  1. Deci tu zici ca 4 lei pentru un conector electric la care nu se mai uita nimeni urmatorii 20-30 de ani e prea mult, si ar fi mai bine sa iei unul noname de 1,5 lei de pe emag?

      (Citează)

  2. Un conector d-ala poa sa fie si 10 lei. E vorba de siguranta ta, e vorba ca nu e ca si cum l-ai schimba anual. Dar sa nu uitam ca romanu e genu de om care isi ia telefon nou de minim 1000 euro la fiecare 2 da’ nu-si pune detector de gaze ca e scump. Si apoi, conectoru ala nu e vizibil, nu poti sa spui…ie uite boss ce conector de 10 lei am io. Pe cand celularu…..

      (Citează)

    • Daca faci o instalatie electrica cap-coada intr-un apartament de 3 camere, conectorii aia wago sunt destul de scumpi. Poate sunt eu in urma, dar pana acum am vazut astfel de conectori folositi doar atunci cand repari conexiunile din 1/2 doze.

        (Citează)

    • Andrei G:
      Daca faci o instalatie electrica cap-coada intr-un apartament de 3 camere, conectorii aia wago sunt destul de scumpi. Poate sunt eu in urma, dar pana acum am vazut astfel de conectori folositi doar atunci cand repari conexiunile din 1/2 doze.

      Depinde, dar nu ar trebui sa te coste atat de mult. Daca vorbim de renovare oricum ar fi bine sa tragi circuite separate pentru consumatorii mai mari gen AC, cuptor, plita inductie etc, circuit baie.

      Deci conectori ai avea doar pentru circuitele din camere.

        (Citează)

    • Andrei G: Daca faci o instalatie electrica cap-coada intr-un apartament de 3 camere

      daca o faci (nu o repari) poate nu ai asa de multe doze in care sa ai nevoie de lagaturi cu cleme wago.

      fiind apartament.. lungimea traseelor nu ar trebui sa fie prea mare (deci cablul in plus pentru trasee dedicate e acoperit de dozele si alte chestii in minus), plus distributia intermediara o faci de obicei cu prinderi cu surub in doza / subtablou.

      oricum, lucrurile astea ar trebui sa vina proiectate de specialist, dar idee e ca nu prea ai use case cu cleme wago fara sfarsit intr-un apartament.

        (Citează)

    • @john2381, @lrpx, poate este cum spuneti voi, dar eu nu am vazut pana acum nici o instalatie electrica realizata exclusiv cu conectori Wago.

      Voi asa aveti instalatiile electrice realizate in casa/apartament?

      Eu zic ca totusi la o instalatie moderna, sunt necesare destul de multe doze de legatura. Sigur ca faci si circuite separate, dar nu poti face cate un circuit pentru fiecare priza sau pentru fiecare element ce trebuie alimentat. Mai ales ca acum este la moda sa ai iluminare led pe 50% din corpurile de mobilier.

        (Citează)

  3. Daca nu vedeai fum probabil trebuia sa iei un multimetru sa verifici ca ai contact intre nul si faza pe fiecare priza. Daca gaseai 2-3 prize cu problema asta iti dadeai seama si de doza cu problema. Acuma, dozele is o prostie de principiu, dar na, apartamente vechi. Daca nu stii unde sunt, daca sunt acoperite de tot se complica treaba.

      (Citează)

    • Daca ii sarea magnetotermica repede din tablou si are un singur circuit, atunci la oricare priza ii dadea rezistenta mica intre faza si nul.
      Poate o camera termica il ajuta, poate o intrebare la un vecin ce si-a refacut instatia electrica.
      @nwradu sau Matilda, vedeti in normativul ala I7(actualizat in 2023) ce zice de protecțiile obligatorii in toate circuitele rezidențiale si care ajung in camerele unde se doarme. Protectii precum cele diferențiale si AFDD.

        (Citează)

  4. Mulțumim pentru cursul de electricitate aplicată. De folos!!

      (Citează)

  5. @Radu, spui ca jumatate din ce cunosti despre electrice si invatat de la tatal tau si cealalta jumatate de la fostul loc de munca.
    Dar lipseste jumatatea pe care ai invatat-o de la ETTI :)

      (Citează)

  6. Am 2 întrebări:

    Poza aceea e generată de AI?
    Bateriile de chiuvetă sau lavoar se prind cu un prezon și o piuliță pe sub chiuvetă / lavoar și de cele mai multe ori ajungi foarte greu acolo cu o cheie obișnuită. A încercat cineva o cheie ca asta: https://www.leroymerlin.ro/produse/unelte-pentru-instalatii-sanitare/919/cheie-robinet-lavoar-dexter-10-11-14-mm/129073 ? E bună de ceva?

      (Citează)

    • Nu am folosit modelul dat de tine, dar ar trebui să fie fix ce trebuie.

      Eu am primit, cândva de mult, la o baterie, un fel de șurubelniță cu tubulară de 10 (cred) în capăt. Iar tija este goală prin interior, fix ca la aia de-ai dat-o tu, ca să intre surubul bateriei, care e foarte lung. Deși e din plastic eu mi-am făcut treaba cu ea de multe ori. Oricum cred că e riscant să strângi șurubul ăla la limita de rupere a plasticului.

      Ce-ai dat tu e nivelul următor. Mai multe mărimi, din metal. Ar trebui să fie ok.

        (Citează)

    • La aia îi spune ”tubulară țigănească”. Au cam dispărut de cînd cu toate chinezăriile…

        (Citează)

  7. O povestire a la Hemingway.

      (Citează)

  8. Eu… gen:

    Ce-ai dat tu e nivelul următor. Mai multe mărimi, din metal. Ar trebui să fie ok.

    Mulțumesc.

      (Citează)

  9. Pentru extra safety se pune si o bucata de banda izolir peste clemele wago ca in video-ul asta : https://youtu.be/nMZ7KgRjVqM?t=476

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus