un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Câștigurile din criptomonede ar putea fi scutite de impozit, conform unui proiect de lege trecut deja de Senat

12 Nov 2024  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Un amendament la Codul Fiscal a fost introdus pe ultima sută de metri în Parlament pentru a scuti de impozit, până la 31 iulie 2025, conform analizei Profit.ro, câștigurile obținute de persoane fizice din investiții în criptomonede.

“Art. II. Prin derogare de la prevederile art. 116 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv.”

Momentan este un proiect de lege care a trecut deja de Senat, iar Camera Deputaților va fi forum decizional. Mai poate fi modificat până atunci, poate chiar eliminat, dar intenția guvernului sau a parlamentului este însă clară de a scuti de impozit câștigurile din bitcoin și alte monede virtuale. Nu m-ar mira să treacă și de Camera Deputaților.

Sincer să fiu, sună ca și cum cineva din coaliția de guvernare sau prieteni de-ai lor au criptomonede și, în special având în vedere că Bitcoin a depășit zilele acestea 85.000 de dolari, după ce cu un an în urmă era la 35.000 de dolari, pare o lege dată cu dedicație.

În general nu sunt eu adeptul teoriilor conspirative, dar cu această ocazie nu mă pot abține. Pur și simplu pare gândită în beneficiul unor apropiați ai celor ce la putere.

Zic asta și în contextul în care Guvernul se plânge în general de neîncasări la buget și fonduri insuficiente, iar zilnic auzi despre alți bani pierduți din PNRR.

În aceste condiții, culmea, cei de la putere aleg să scutească de impozitul pe venit acei bani făcuți din speculă pură, dintr-un produs virtual, în loc să-l taxeze fix pe acela.

În schimb, ar fi putut să ofere scutiri de impozite în vreun alt domeniu, de exemplu salariaților sau companiilor mici, care operează într-un sistem real de venituri și cheltuieli și de multe ori abia reușesc să se mențină pe linia de plutire.

Mai sunt curios și cum poți demonstra că anumite venituri sunt din criptomonede și nu altceva. Sau, mai degrabă, cum poate demonstra statul că veniturile tale nu sunt din cripto și deci să-ți ceară impozit pe ele.

În general, persoanele fizice se duc la ANAF și declară singure venituri suplimentare, precizând sursa lor (dividende, chirie, vânzare de diverse etc). Ce te împiedica acum să declari venituri din orice sursă, chiar și una ilegală, și să zici că este de fapt venit provenit din Bitcoin și deci neimpozabil?

Este foarte dificil de asigurat trasabilitatea și de demonstrat că tu ai băgat suma X în cripto și apoi ai avut venituri de Y. Sunt destul de sigur că poți pretinde că ai băgat în 2020 vreo sută de lei în cripto și apoi, printr-un șir de vânzări și cumpărări la momentele perfecte, ai astăzi 100.000 de lei din cripto, deși poate ai obținut acei bani din total alte tipuri de venituri, iar suta de lei băgată atunci în cripto este încă într-un wallet anonim și criptat și valorează astăzi 88 de lei.

sursă foto: Unsplash.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Asta suna a ordonanta data de Tariceanu ca 3 zile puteti sa aduceti ce masini vreti fara sa platiti taxe ;)

      (Citează)

  2. „În general nu sunt eu adeptul teoriilor conspirative, dar cu această ocazie nu mă pot abține. Pur și simplu pare gândită în beneficiul unor apropiați ai celor ce la putere.”

    Nu cred că putem face asemenea afirmații cu tentă calomniatoare fără să studiem în detaliu toate aspectele problemei.

    (să fim serioși, majoritatea legilor în România sunt făcute fie direct cu dedicație, fie într-o formă excesiv de interpretabilă. Se întâmplă și mai spre Vest, doar că acolo e mai curând excepția decât regula)

      (Citează)

  3. Imi fac eu crypto-ul meu, sa vezi ce spalari de bani fac!!11

      (Citează)

  4. Facatura cu dedicatie. E vizibil din spatiu.

      (Citează)

  5. E foarte prost scrisa stirea (sau cauta senzationalul). Scutirea este pt castigurile de pana in 600 de lei

    “c) câștigului din transferul de monedă virtuală în cazul veniturilor prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m), determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.”

      (Citează)

    • Scutirea ÎN PREZENT este de până la 600 de lei. Proiectul nou spune că, prin derogare, până la 31 iulie, se scutesc (fără limite).

        (Citează)

    • Nu, aia e scutirea actuala din codul fiscal. E in vigoare de pe vremea cand era Orlando ministru de finante.
      https://www.noulcodfiscal.ro/titlu-4/capitol-10/articol-116.html

      Acum se elimina temporar orice impozit pe castiguri din monede virtuale. Eu inteleg ca indiferent de suma.

      “Art. II. Prin derogare de la prevederile art. 116 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv.

      Codul Fiscal prevede la articolul 116, alineatul 2, litera c) că în cazul veniturilor din transfer de monedă virtuală, cota de impozit de 10% se aplică: ULTIMA ORĂ Prima fabrică de textile medicale cu capital românesc, lansată în plină pandemie COVID, intră sub protecția concordatului preventiv. Succes la a doua încercare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prima fabrică de textile medicale cu capital românesc, lansată în plină pandemie COVID, intră sub protecția concordatului preventiv. Succes la a doua încercare “c) câștigului din transferul de monedă virtuală în cazul veniturilor prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m), determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.”

      Oricum, distractiv de calculat si declarat. Multa bafta cui vrea sa-si bata capul cu asa ceva. Eu cunosc doar 2 tipuri de oameni:
      – aia care nu declara nimic pe cripto, indiferent de volum
      – aia care nu baga bani in cripto

        (Citează)

  6. Ar trebui dată lege să includă în declarațiile de avere și deținerile de criptomonede.

      (Citează)

  7. Mai nou asa se vireaza spagile pentru contractele cu statul, deci pare cu dedicatie directa, la fel cum se fac atribuirile directe fara licitatie iar daca cumva exista vreo licitatie se face un caiet de sarcini imposibil de atins de alti participanti.

      (Citează)

  8. O mizerie împuțită.
    Încă o flegmă groasă din partea politicienilor.

      (Citează)

  9. … si daca nu (mai) au pentru ca banii de campanie trebuie mutati cumva, cu asta se auto-scutesc de plata impozitului pe finantarea acordata partidului.

      (Citează)

  10. E uns emnal de alarma.. e nevoie de bani in tara… mie unul mi se pare super ideea.

      (Citează)

    • Deci este nevoie de bani in tara si guvernanti dau o lege prin care renunta la niste bani pe care Romania ar putea sa-i obtina din impozite?

        (Citează)

  11. Imi povestea un amic ce facea import de electronice mai din China ce a descoperit cand la un import NU a mai trebuit sa plateasca taxele de import.

    Asta era in vremurile cand Nastase era prim-ministru si amicul a descoperit din greseala (ca multi stiau de mecanism) cum functiona coruptia. Pe scurt cu 1-2 zile ca un import masiv de orice (de la cereale, ciment, electronice de diverse tipuri) sa ajunga in port, Nastase dadea un OUG prin care erau exceptate de la plata taxelor vamale pentru 1-2-3 zile max anumite bunuri. Taxele alea neplatite ramaneau in buzunarul importatorului.

    Cautand apoi ce exceptii de aplicau si intreband in stanga si dreapta prin Constanta ce “marfa” e la descarcat a inteles cum se imbogateau usor unii. Si da, PSDeaua isi primea partea, doarece se repetau exceptiile de cateori ori/zeci de ori per an.

      (Citează)

  12. Investitiile in criptomoneda sunt pur speculative, nu aduc valoare in economie ca alte investitii. Este un fel de cazino online.
    Care af fi motivul unor astfel de scutiri daca nu dedicatie pentru unii care au realizat venituri frumoase acolo?
    Vrem sa incurajam pariatul online sau cum?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus