►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Orange a anunțat, la Paris, două premiere ce vizează în mod direct România.
În 2025, Orange România va lansa internetul de 10 Gbps prin fibră optică. Ar fi al doilea operator din România, după Digi, care urcă la 10 Gbps, deși nu s-a anunțat ce acoperire va avea serviciul acesta. Bănuiala mea este că una mare. Acolo unde ai deja fibra optică poți introduce și 10 Gbps prin modificarea unor echipamente în zona last mile.
Momentan Orange oferă oficial pachete de 2,1 Gbps și router cu port de 2,5 Gbps și Wi-Fi 6 pentru ele. Comunicatul Orange precizează că vor utiliza tehnologia XGSPON pentru 10 Gbps, adică un standard nou pentru fibră optică, un acronim pentru Ten Gigabit Symmetric Passive Optical Network. Cuvântul simetric este cel cheie acolo și de fapt “noutatea” în acest standard. Conexiunile clasice de 10 Gbps sunt asimetrice, de exemplu ai 10 Gbps downstream, dar poate doar 2 Gbps upstream, ceea ce înseamnă upload de viteză mai mică.
Asta nu este musai vreo limitare impusă de furnizor, ci una ce poate veni din standardele de multiplexare, de trimitere a pachetelor de date, dacă vreți să zicem așa, pe o fibră optică. Trecerea la XGSPON ar trebui să însemne 10 Gbps downstream și 10 Gbps upstream, dar vom vedea exact ce oferă Orange atunci când vor lansa acest serviciu. Oricum, este un șah bun dat rețelei Digi.
Tot în 2025, cei de la Orange vor lansa și noul router numit Livebox Essential Gateway. Un nume foarte lung pentru un router Wi-Fi 7 care a fost testat deja în România, iar în 2025 tot noi voi fi prima țară din grup unde va fi disponibil în pachetele Orange.
Nu am găsit multe informații despre acesta. Are port 10 Gbps. Bănuiesc că va fi compatibil cu XGSPON, să sperăm că într-un mod 10 cu 10 Gbps.
Se grăbește Orange și se grăbesc în general producătorii de echipamente de rețea când scot routere cu Wi-Fi 7? Da și nu. Orange cu siguranță nu, astfel de routere dezvoltate sub brand propriu vor fi utilizate ani de zile și instalate în toată Europa, deci trebuie să fie cât mai “future-proofed” de acum.
Cât despre Wi-Fi 7 în general, este greu de zis acum. Părerea mea este că abia Wi-Fi 5 devine mainstream și conexiunile Wi-Fi 6 sunt încă ceva rar. Crește necesarul de bandă disponibilă într-o casă (tot mai multe dispozitive IoT, streaming TV de pe dispozitive multiple, vloggeri etc), dar în același timp se îmbunătățesc și algoritmii de compresie. Părerea mea este că trecerea la Wi-Fi 7 se va face în masă, doar că lent și oarecum datorită faptului că, în cele din urmă, atât routerele cât și telefoanele sau computerele vor implementa acest standard.
Mi-a explicat cândva cineva de la Digi de ce ei împing puternic soluții Wi-Fi și oferă echipamente gratuit clienților. Într-o lume în care abonamentele mobile de date devin nelimitate, tot mai mulți oameni stau pe 5G pentru a se uita la filme, TikTok, jocuri și whatever, ceea ce încarcă semnificativ rețeaua de date mobilă, aeriană, a operatorului. Așa că operatorii au tot interesul să mute acel trafic prin routere Wi-Fi în rețeaua de fibră optică, cea fixă, pentru a o elibera pe cea mobilă.
Orange mai spune că acest router Livebox include “un avantaj semnificativ”: integrarea PRPL software, un sistem open-source care va permite dezvoltatorilor să creeze noi funcționalități și soluții personalizate pentru clienți. Așa o fi.
Se pronunță “purple” și da, avem Orange cu Purple acum. PrplOS este un sistem de operare pentru astfel de echipamente de rețea și probabil permite rularea de aplicații pentru a adăuga noi funcționalități, precum unele smart home sau de securitate. Orange, Vodafone, AT&T, Qualcomm și alții sunt susținători ai proiectului. Vom vedea ce iese.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
27/11/2024 la 1:48 PM
Am facut upgrade acum cateva luni la banda aia de 2.1Gbps. Inainte era in oferta 1.8Gbps. Recent am cumparat o placa de retea cu port de 2.5Gbps.
Pompiliu-Ion Popescu(Citează)
27/11/2024 la 2:06 PM
Exista necesitatea pentru vitezele astea, pentru un utilizator obisnuit?. Pentru un apartament in care ai deja 1 Gbps ?
Alin(Citează)
27/11/2024 la 2:23 PM
pentru unii, da, mai ales cei care se joaca și dwn jocuri de sute de giga
sau care se uită la filme direct de pe torenți, stremio
oricum la RDS au de 10GB, dar au o acoperire f mica, șanse minime sa prinzi.
Tano(Citează)
27/11/2024 la 4:33 PM
Pentru jocuri si filme nu este necesara o astfel de viteza.
Un film la calitate 4K pe Stremio are nevoie de o latime de banda de maxim 50-60 Mbps.
Iar cele mai mari jocuri au undeva la 100-200 GB, pe care ii downloadezi in 15-30 de minute pe o conexiune de 1000 mbps.
Dar asta nu inseamna ca nu vor fi persoane interesate sa aiba cea mai mare viteza posibila.
Andrei G(Citează)
27/11/2024 la 2:44 PM
Degeaba ai fibra de 10Gbps daca nu ai si echipamente care sa foloseasca asta. Daca fibra aia intra intr-un router wireless si restul conexiunilor sunt WiFi pe 2.4/5 GHz atunci e cam degeaba.
Momentan sunt foarte putine echipamente care suporta WiFi 7 (6GHz). In plus multe nu functioneaza daca se combina benzile si apare si 6GHz acolo. Eu am acum 3 retele WiFi: una doar 2.4GHz pentru echipamente IoT mai vechi care straba din nas la 5GHz, alta combinata 2.4 si 5GHz si a treia care are 2.4/5/6GHz pe care ma conectez doar cu dispozitive Apple ca altceva nu am pentru frecventa noua.
Iar 10Gbps ethernet nu stiu cati vor folosi, ca nu cred ca sunt multi utilizatori casnici cu Cat6a tras prin casa sau cu dispozitive de retea care sa suporte 10Gbps.
Daca au in target clienti business atunci intr-adevar ar fi ceva util dar pentru casnici e doar marketing.
etk(Citează)
27/11/2024 la 2:47 PM
mai foloseste lumea in 2024 torenti ?
eBogdan(Citează)
27/11/2024 la 3:20 PM
pai cu atatea platforme de streaming cred ca din ce in ce mai multe persoane vor folosi torenti
GabrielG(Citează)
27/11/2024 la 3:49 PM
Da. De când totul s-a împărțit în paișpe platforme de streaming unde oricum adesea nu găsești ceea ce vrei să vezi, am închis conturile pe care le aveam pe Netflix, HBO Max și Disney Plus iar banii i-am investit într-un NAS cu un HDD de 2TB pe care descarc ce vreau cu Transmission.
ov1d1u(Citează)
27/11/2024 la 4:30 PM
Exact (cum zice eB). Si vad ca si fara mustrari de constiinta cei de sus 🤦♂️.
2024, avem aproape toate serviciile disponibile, titluri la zi / sau la scurt timp dupa SUA. Adica nu mai merge scuza de pe timpuri ca altfel nu e disponibil ce vrei sa vezi.
Iar pe alt plan, avem acum si salarii competitive. Pe langa oferte (Max, Sky prin Digi) sau planuri ad-based la pret infim.
mArS(Citează)
27/11/2024 la 3:05 PM
Da. Cand Netflix cere 60 lei doar pentru gunoi, iar aplicatia lor pe tablete are calitate execrabila, da.
Sau cand Apple TV+ nu e disponibil in Romania.
Sau cand toti ceilalti (MAX, Showtime) cresc tarifele si scad calitatea la abonamentele standard si te umplu de reclame, da, la un moment dat dai cancel la toate si iei doar ce merita atentia ta de pe torente.
mArius(Citează)
27/11/2024 la 5:35 PM
N-am sapat, dar care-i faza cu Stremio din perspectiva voastra? Plusuri/minusuri.
Nu mi-e lene sa caut pe net despre ei, ma intereseaza la ce/cum il folositi voi.
Imi facusem cont, dar nu a fost asa simplu pe cat mi-am imaginat si am ramas la systemul meu Plex local.
Ariel(Citează)