►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
21 Nov 2024 ·
GÂNDURI ·
Nu mă așteptam la asta, având în vedere că distanța dintre China și Marea Baltică este considerabilă. Ce treabă au chinezii acolo?
Și totuși, un cablu de date care leagă Suedia de Lituania a fost tăiat pe 17 noiembrie, iar unul dintre Germania și Finlanda pe 18 noiembrie. Pe 19 noiembrie, autoritățile suedeze au fost primele care au anunțat că vaporul chinezesc Yi Peng 3, un port-container, s-a aflat în ambele zile în vecinătatea locului unde au fost sabotate cablurile respective.
Marina daneză a urmărit o vreme nava chineză și apoi a oprit-o, iar marinarii danezi au urcat la bordul ei. Intercepția a făcut-o fregata HDMS Hvidbjoernen și precizez asta doar ca să vă provoc să-i pronunțați numele.
Conform MarineTraffic.com, nava este acum în mijlocul mării între Danemarca și Suedia, la ancoră, cu nava daneză de patrulare P525 lângă ea.
Ce fac chinezii acolo? Mai mult ca sigur acționează pentru ruși, cu care sunt aliați. Vaporul respectiv plecase din Rusia cu destinația oficială Port Said. Are o lungime de 225 de metri. Nu trebuie cine știe ce echipament sofisticat pentru a sabota un cablu subacvativ — ceva care să dragheze fundul mării pentru a-l agăța este suficient. Anul trecut, zice sursa, o altă navă chineză a tras după ea ancora pe o distanță mare, lovind o conducă de gaz dintre Finlanda și Estonia.
Până acum, auzeam de astfel de acțiuni doar prin Marea Chinei de Sud și prin Marea Filipinelor și prin Strâmtoarea Taiwan, unde chinezii vor să-și ațâțe vecinii. Un sabotaj împotriva infrastructurii europene, făcut și relativ “ziua în amiaza mare”, pare un pas mare și agresiv în față. Fie îi iubesc foarte tare pe ruși, fie sunt ofticați pe diverse taxe vamale noi.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
21/11/2024 la 7:28 AM
Va rog, sa nu escaladam !!!!
Stirea asta este pentru cei care mai aveau un dubiu legat de axa raului – Rusia, China, Korea de Nord și Iran. E din ce in ce mai clar ca actiunile lor sunt concertate.
Ion Marius Ionut(Citează)
21/11/2024 la 8:51 AM
S-a terminat ancheta incidentului care a aruncat in aer Nord Stream?
Dublu standard este ridicol. Daca primul a fost acceptabil, nu mai poți să te plangi de cel de-al doilea.
valentinul(Citează)
21/11/2024 la 11:17 AM
„Stirea asta este pentru cei care mai aveau un dubiu legat de axa raului – Rusia, China, Korea de Nord și Iran. E din ce in ce mai clar ca actiunile lor sunt concertate.”
Nu-i clar pentru toți. De exemplu, unii cetățeni (ca o pură coincidență, și trumpiști) acuză dublul standard și legitimează această acțiune. De fapt, să reformulez, e clar pentru toți, doar că unii se poziționează, în avans, de cealaltă parte a liniei conflictului, în caz de.
Peredhil(Citează)
21/11/2024 la 12:55 PM
Este un conflict mocnit. Explozia Nord Stream a dat semnalul că este acceptabil să ataci infrastructura instalată la distanță. Au impins frontiera a ceea ce este permis mai departe.
Intelegi de ce sunt bune standardele?
valentinul(Citează)
21/11/2024 la 1:39 PM
Păstrând analogia cu Nord Stream, să înțeleg că, undeva, nespecificat, finlandezii, estonienii suedezii și lituanienii își iau gâtul cu rușii și chinezii în conflict deschis. Ca atare, e perfect acceptabil să ataci infrastructura aflată la distanță. Sunt curios cum ar reacționa China ca o navă suedeză cu căpitan finlandez să le bușească niște elemente de infrastructură pe undeva prin Marea Chinei de Est, să zicem.
Bine, personal zic să nu ne mai ascundem după „dublu standard” și interpretări fățarnice și să rupem pisica (sau cârdul de pisici), că n-are sens să respecți doar tu reguli de care adversarul râde și le folosește să-ți dea în cap. Faptul că state ostile, cu sisteme politice autoritare, ajung să-și impună candidați în Occident profitând de slăbiciunea politicienilor și de punctele slabe ale sistemelor democratice e deja un nivel la care nu ar fi trebuit să se ajungă.
Peredhil(Citează)
21/11/2024 la 1:59 PM
“Sunt curios cum ar reacționa China ca o navă suedeză cu căpitan finlandez să le bușească niște elemente de infrastructură pe undeva prin Marea Chinei de Est, să zicem.”
Nu cred ca China are vreo legătură cu asta. Stilul lor este mai degrabă in actiuni mici și repetate intinse pe termen lung si foarte lung. Vezi extinderea cu insule din Marea Sudului, conflictele marunte de la granița cu India, cu Filipine.
Probabil ca Rușii au folosit un vapor Chinezesc ca să nu atragă atenția la ce se întâmplă.
valentinul(Citează)
21/11/2024 la 7:57 AM
Ce prosti si chinezii aia. Se saboteaza singuri. Pai acu cum mai da pulimea comanda pe temu, shein….etc?
Blackskull(Citează)
22/11/2024 la 1:09 AM
😂 comentariul e dumnezeu
Filip(Citează)
21/11/2024 la 8:15 AM
Capitanul este rus
kilroy(Citează)
21/11/2024 la 8:25 AM
“Vaporul respectiv plecase din Rusia cu destinația oficială Port Said”
L’Esperance? Pierre Vaillant…
Andrei(Citează)
21/11/2024 la 11:35 AM
(h)Vid bior năn
C(Citează)
21/11/2024 la 1:24 PM
In razboi cam faci susu pe ele de standarde, nu e ca si cum europa, america ar trebui sa se preocupe sa trateze ruzzia cu aceleasi standarde cu care tratezi o tara civilizata. Dimpotriva, ar trebui ca raspunsul la agresiunea si provocarile ruzzesti sa fie un ciocan suficient de mare ca sa nu mai permita joaca asta perfida de-a mirositul sub coada din partea ruzzilor si a altor salbatici cu pretentii. In cazul de fata ar trebui ca ruzzia sa auda ca libera navigatie in zonele astea nu mai e un drept pe care riveranii sunt dispusi sa li-l mai ofere, o linie rosie, ca tot le plac lor metafore d-astea de poligon.
Hai ca e usor de inteles.
Tom(Citează)
21/11/2024 la 2:05 PM
Expresia escaladarea conflictului există cu un motiv.
Impunerea de linii roșii se face cu forța brută. Ai nevoie de armate bine dotate și de patriotism/nationalism care să-i lege pe oameni. In Europa ultimilor 20 de ani inarmarea nu a fost o prioritate, iar nationalismul a fost cel mai mare pacat.
valentinul(Citează)
21/11/2024 la 2:51 PM
Ma bucur ca i-au prins, si ma bucur ca i-au prins repede.
Acum sa vedem daca China recunoaste atacul sau da vina pe capitan, ca a actionat de capul lui.
mac gregor(Citează)
21/11/2024 la 5:05 PM
O obs:
Nationalismul nu a unit niciodata oamenii. A fost si este cauza principala a majoritatii conflictelor. Si refugiul tuturor natarailor cu mentalitati primitive.
Nationalism = bad. Patriotism = good.
Tom(Citează)
21/11/2024 la 8:54 PM
“Nationalismul nu a unit niciodata oamenii.”
Partidul care a unit romanii din Transilvania si in 1918 a organizat Unirea a fost Partidul NATIONAL Roman.
mac gregor(Citează)
21/11/2024 la 10:12 PM
Imi amintesc de inceputul razboiului din Ucraina cand emigranții africani și asiatici se evacuau, declarau ca nu este tara lor și nu au de ce să lupte. Trista scenă.
valentinul(Citează)
21/11/2024 la 10:45 PM
Sper ca glumesti. Ai vazut tu National in numele unui partid si ai dedus ca nationalismul a facut unirea. Epic!
Tom(Citează)
22/11/2024 la 2:41 AM
Da, epic. Ce au reusit ei. Nu e ca si cum ar fi avut natiunea romana odata la 3 cuvinte si desteptarea nationala si n-ar fi fost secolul natiunilor.
Auzi prietene, nu faci tu istoria sa nu mai existe si sa o inlocuiesti cu indoctrinare bazata pe nimic.
mac gregor(Citează)