un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Intel va renunța la integrarea memoriei RAM în procesoare după doar o generație

4 Nov 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Intel este într-o criză puternică. În cele mai recente rezultate financiare, compania americană a anunțat pierderi de 16,6 miliarde de dolari pentru trimestrul 3 al anului. Prin comparație, în același trimestru al anului trecut au avut profit (modic, dar profit), iar în trimestrul anterior pierderi de “doar” 1,6 miliarde de dolari.

Să zicem că n-ar trebui să ne mire astfel de rezultate. Scandalul procesoarelor de desktop defecte a lovit în plin și sigur a fost un impact în vânzări consumer și business. Probabil Intel a făcut și vreun provizion pentru RMA-uri. N-am citit raportul financiar, că nu-i compania mea.

Mai emblematic pentru haosul de acolo mi se pare însă decizia anunțată acum de Intel de a renunța la integrarea memoriei RAM direct în procesoare, după doar o generație. Cele Lunar Lake, care sunt procesoare pentru laptopuri, au memoria direct inclusă în procesor, precum cele Apple Silicon.

În funcție de procesor și de nivelul său de performanță, cele Intel au 16 sau 32 GB de RAM integrat direct în procesor. Avantaj pentru rapiditate și consum energetic, dezavantaj pentru posibilități de upgrade și de service.

Întrebat dacă va continua asta și pe viitor, CEO-ul Intel a spus că nu. Viitoarele generații Panther Lake și Nova Lake vor folosi din nou RAM discret, montat undeva pe placa de bază. Intel a spus că faptul că au apelat la TSMC pentru producția acestor procesoare și costul suplimentar al integrării memoriei RAM le-au micșorat mult marja de profit.

Mai mult, a spus că integrarea RAM-ului în procesor a pornit ca un produs de nișă și apoi a devenit o generație întreagă ca răspuns la nevoia de a lansa AI PCs. Cum s-a ajuns însă aici este inexplicabil. Costurile de dezvoltare probabil au fost de miliarde de dolari, fiind genul de tehnologie din care recuperezi doar pe termen lung investiția.

A fost o idee proastă. Cum îi lasă asta pe clienții care au cumpărat deja astfel de laptopuri? Fără vreun impact. Tehnologia aceea de procesor este bună și utilă clienților, doar că Intel nu face profit pe ea.

CEO-ul Intel a lăsat să se înțeleagă că ar putea renunța și la plăcile grafice. Intel a lansat Arc Alchemist în 2022. Plăcile au fost de nivel entry și medium, iar dezvoltatorii de jocuri trebuiau să se adapteze și la acestea, pe lângă NVIDIA și AMD. Acum câteva luni, cota de piață a Intel pe plăci grafice era de 0%, având în vedere că din 2022 încoace nu au mai lansat altceva.

Viitoarele plăci grafice Arc Battlemage ar trebui să fie lansate în prima parte a lui 2025. Probabil le vom vedea pe piață, dacă nu cumva din rațiuni de eficientizarea costurilor deja s-a oprit și acest proiect. Generația a treia, însă, Arc Celestial, s-ar putea să nu mai existe, CEO-ul Intel spunând că în viitor va fi o piață tot mai mică pentru plăci video dedicate, probabil pe măsură ce crește ponderea laptopurilor. Auch, nu?

sursa: VideoCardz.

asus s5507

    5 comentarii

  1. “Intel a spus că faptul că au apelat la TSMC pentru producția acestor procesoare și costul suplimentar al integrării memoriei RAM le-au micșorat mult marja de profit.”

    de fapt face damage control dupa ce spusese niste prostioare:

    Intel CEO Lost A 40% Discount For TSMC’s Latest Chip Tech After Taiwan Remarks (One wafer cost $23,000 back then, and TSMC had offered Intel a 40% discount to bring the price to roughly $14,000).

      (Citează)

  2. Sunt curios ce bonus va primi CEO-ul pentru viziunea minunata

      (Citează)

  3. Eu zic că discuția e mai amplă, cele câteva idei din postare au sens doar pentru laptopuri. Lunar Lake au fost lăudate pe laptopuri, păcat că Intel nu le poate susține pe termen lung. Asta cu service-ul devine mit urban – ce service făceai la un laptop când nu-ți mai mergea un slot de RAM? nimic. Iar upgrade, cred că de mai bine de 10 ani e valabilă recomandarea de 16 GB uzual, 32 GB când știi că ai ceva anume căruia trebuie să-i aloci RAM. Chiar dacă memoria e un upgrade relativ ieftin, la un laptop de 3-4 ani degeaba îi adaugi memorie, mult prea puțină lume rezolvă ceva cu asta. După părerea mea nici prețul mare pe care ți-l cer producătorii pentru memorie nu e o problemă – e undeva la 10% din prețul unui laptop care te ține 4-5 ani.

    Iar despre video dedicat, da, la laptopuri nu prea va mai fi nevoie. N-am nici o statistică legată de laptopurile de gaming, dar cred că vor fi tot mai puțini oameni dispuși să care după ei o chestie mare și grea. Au fost laptopuri care au încercat chiar cu componente de desktop, dar n-au ajuns departe, eu zic că ăsta e un semn că nu există așa mult interes pentru putere cu orice preț pe un portabil.

    La desktop trebuie să poți concura cu NVIDIA sau cu AMD. Nu e o problemă că n-au scos plăci noi din 2022, ci că nici ce au scos atunci n-are încă drivere ca lumea. De ce ar alege cineva să se chinuie când poate cumpăra ceva ce funcționează?

      (Citează)

    • Iar upgrade, cred că de mai bine de 10 ani e valabilă recomandarea de 16 GB uzual, 32 GB când știi că ai ceva anume căruia trebuie să-i aloci RAM.

      Acum 10 ani era 8/16 la laptopuri, iar acum 16/32 sunt valabile in segmentul low end. Am si laptopuri cu LPDDR si din cele cu memorie upgradabilă. La absolut toate laptopurile ( la care a fost posibil ) am upgradat memoria – pentru că dupa 3-4 ani, când eu nu le-am mai folosit le-am dat mai departe copiilor, sau copiilor altor prieteni, preferabil decât să le arunc.

      Solutia Intel nu e neapărat rea, vitezele obținute cu RAM integrat nu pot fi egalate de memorii în slouturi, nici măcar CAMM2 ( am așa ) nu ajunge la aceeași viteză.
      Dar ofertele de 16/32 sunt slabe și ajung doar pe laptopuri low end, sau ” de consum”.
      Poate cu linux să mai fi OK cu 16/32 – oamenii pe care ii cunosc suntem cu 32/64.

      Chiar dacă memoria e un upgrade relativ ieftin, la un laptop de 3-4 ani degeaba îi adaugi memorie, mult prea puțină lume rezolvă ceva cu asta.

      Cred că e fals – încearcă să discuți cu studenți, sau tineri fără buget de laptop nou ”full” la 3-5 ani. Băi, când eram mai tânăr cumpăram un laptop cu 2 sloturi de memorie și memorie câtă îmi permiteam să bugetez atunci.
      Peste 1 an , 2, sau cand era nevoie, puneam maximul posibil atunci, diferența fiind enormă.

      Iar despre video dedicat, da, la laptopuri nu prea va mai fi nevoie.

      Eu cred că va fi nevoie mai mult decât până acum. Da, oamenii nu vor să care genți grele, dar vor mai mult să renunțe la desktopuri.
      Nici măcar nu-s toți utilizatorii de laptopuri cu plăci video gameri. Nu vorbesc de faptul că ne jucăm toți ocazional câte ceva, ci că placa video nu e musai pentru jocuri.

        (Citează)

  4. Pentru laptopuri sincer mi se pare chiar ok. Asta cu upgrade-ul e o prostie, tehnologia azi se mișcă așa repede că dacă vei face upgrade la un laptop după 5 ani, deja va fi destul de outdated.

    Oricum aplicațiile consumer s-au cam stabilizat, dacă nu faci muncă productivă, editare video, chestii mai hard, chiar nu ai nevoie de mai mult.

    Alta e combinația aici bănuiesc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus