un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Am trecut la iPhone 16 Pro Max (și câteva observații despre transfer, Apple Clear Case și folie de ecran)

11 Oct 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

31 comentarii

Am dat precomanda de iPhone 16 Pro Max pe eMAG pe 13 septembrie, la ora 15:22 conform emailului de confirmare. Adică la 22 de minute după afișarea telefoanelor pe site.

Am primit telefonul în easybox pe 1 octombrie. A durat ceva vreme, peste așteptările mele. Am și întrebat la eMAG (prin mesageria LinkedIn, apropo) și mi s-a spus că vin periodic cantități mici. Cam așa a fost și anul trecut în primele două luni post-lansare.

Review: am scris review-ul pentru iPhone 16 Pro și, după o săptămână de Pro Max, tot ce-am scris acolo rămâne valabil.

TRANSFERUL DE APLICAȚII

L-am inițializat câteva zile mai târziu. Am două observații despre treaba asta:

Folosiți un cablu pentru transfer de date rapid. Apple nu-ți zice asta la inițializare. Mi-a detectat imediat telefonul vechi (15 Pro Max) doar pentru că era în preajmă și s-a oferit să transfere prin wireless aplicațiile, setările și fotografiile din el. Am zis ok. Timer-ul a arătat inițial că va dura 5 ore, dar după câteva minute urcase la 8 ore. Ah, iar în acest timp nu poți utiliza nici telefonul vechi.

Ain’t nobody got time for that. Nu blochează nimeni 8 ore telefonul pentru a transfera câteva aplicații și 120 GB de fotografii și clipuri. Am oprit transferul, am resetat telefonul și l-am inițializat legat printr-un cablu USB-C cu vechiul telefon. A durat 20 de minute tot transferul.

Mi se pare stupid că Apple nu-ți spune “boss, bagă un cablu acum, o să fie mai rapid. Sau apasă pe Continue dacă vrei musai transfer wireless”.

Alt sfat: dacă aveți deja fotografiile salvate undeva (OneDrive, Google Photos, iCloud, PC etc) și nu vă interesează să le transferați în noul telefon, ștergeți-le întâi din vechiul telefon și din Trash. Va dura mult mai puțin transferul. Ar fi bine dacă aplicația de transfer te-ar întreba ce anume vrei și nu vrei să-ți mute în noul telefon, dar na…

Atenție însă că este important ce tip de port USB aveți pe telefon. Pentru multe modele, Apple a folosit USB 2.0, care este mult mai lent, dar bănuiala mea este că tot se va termina totul mai rapid prin cablu. Contează, desigur, și cablul folosit. Cel din cutia telefonului este de USB 2.0 chiar dacă telefonul are USB 3.0. Eu am folosit cablul de la un SSD extern. Acelea sunt mereu de viteză mare.

Aplicațiile sunt importate, dar majoritatea tot trebuie inițializate de la zero. Asta este o problemă pe iOS și pe Android. Prea puține aplicații pot fi de fapt copiate și apoi să funcționeze direct. Majoritatea te poartă din nou prin pașii de inițializare.

Cel mai rău a fost la BT Pay. Telefonul mi-a spus că am cardul BT gata de înrolare în Apple Pay, trebuie doar să-l validez în BT Pay. Am apăsat butonul de validare și s-a deschis aplicația. A dat eroare. Am închis-o forțat, am deschis-o din nou și s-a dovedit că întreaga aplicație nu este inițializată. Am introdus date de identificare, cod prin SMS, parole, poze la buletin, validări, apoi s-a deschis aplicația. Am dat iar verificare din Apple Pay și iarăși dădea eroare și îmi cerea poze de buletin și coduri SMS.

După încă un force close și o redeschidere, s-a dovedit că aplicația nu se inițializase de tot. Mai era un pas. Abia după ce a fost totul gata mi-am reînrolat cardul în Apple Pay, la finalul unui proces care a inclus 3 coduri prin SMS și 2 fotografieri de buletin.

Și nici alte aplicații n-au stat mai bine. Cred că atât iOS, cât și Android, ar putea să mai lucreze la acest aspect. Nu-i musai vina lor, ci a faptului că prea multe servicii sunt legate direct de dispozitivul utilizat și vor inițializare de la zero când le muți pe unul nou, fără o metodă simplă de a clona totul.

Totuși, nota 10 pentru Apple la alt punct. Am deschis vechiul telefon după vreo 3 zile ca să-l resetez. Am intrat în Settings și deja apăruse un nou meniu pentru resetarea lui. Frumos făcut.

Mai mult, scria pe acolo că, indiferent cât spațiu liber am eu în iCloud (adică, 2 GB), îmi dă Apple pe moment spațiu nelimitat pentru a face un backup acestui telefon în vederea migrării sale pe un alt iPhone. Îmi țin ei acel backup timp de 21 de zile și apoi revin la planul meu inițial. Asta mi s-a părut o altă idee bună pe care mă mir că Google Drive/Android nu o are.

Astăzi probabil îl trimit către Flip și peste câteva zile cineva va putea cumpăra un iPhone 15 Pro Max impecabil de pe site.

HUSA APPLE CLEAR CASE OFICIALĂ

Am luat și această husă oficială Apple. De ce? Pentru că are buton dedicat Camera Control pe husă, care transmite mai departe pe butonul real de sub ea apăsările și swipe-urile tale.

Majoritatea huselor 3rd party au pur și simplu o gaură acolo, fiind decupate pentru ca degetul să ajungă direct pe butonul Camera Control al telefonului. Asta nu mi-a plăcut. Butonul acela oricum e dificil de folosit cu swipe-uri, iar dacă îl accesezi printr-un decupaj, va fi și mai dificil.

Așa că în mod normal aș fi luat o husă UAG transparentă, cum folosesc de mulți ani pe telefoanele mele, dar de data aceasta am luat una Apple.

Husa mi se pare mediocră. Este foarte dură, aproape ca un hard shell. Priza în palmă este slabă și în primele zile îmi aluneca telefonul din mână. Inclusiv acum trebuie să-l apuc întâi bine cu degetele dacă vreau să-l smulg de pe un magnet Magsafe, altfel risc să-mi scape pentru că este o husă mai alunecoasă decât cele UAG cu care eram eu obișnuit.

De asemenea, are un decupaj mare în partea de jos a telefonului. Acoperă cam 20% din latura inferioară a telefonului, lăsând libere sloturile de difuzor și portul USB-C, nu doar USB-ul precum altele.

Are și un mic joc, parcă simți că o poți apăsa un pic pe spatele telefonului. De asemenea, din fotografii aveam impresia că magneții MagSafe de pe husă sunt ceva mai micuți, dar nu este așa. E ditamai cercul alb pe spatele ei de zici că-i heliport.

Mă așteptam la mai bine de la un produs oficial Apple, deși, după problemele cu Finewoven de anul trecut, poate că vina este a mea pentru că aveam așteptări prea mari.

Oricum, am eu o fixație cu husă transparentă și cu buton Camera Control pe ea. Probabil că majoritatea ar alege o husă siliconică normală și nu ar avea astfel de probleme.

FOLIE

Pentru ecran am luat o folie de protecție Next One de la iStyle. Scumpă, dar și bună. Vine cu aplicator de plastic și este foarte ușor de montat. Sfatul meu, având în vedere cât costă, este să mergeți într-un magazin iStyle și să le cereți să v-o monteze chiar ei. Angajații au experiență mare, de obicei le iese impecabilă montarea, pe când voi s-ar putea să o greșiți, în ciuda aplicatorului mulat pe telefon care face totul mult mai simplu.

Sunt însă o mulțime de alte folii pe piață. Un prieten mi-a recomandat și standul de la subsol din Parklake, în fața magazinului Carrefour, unde se pare că lucrează un băiat care lipește folii ca nimeni altul.

asus s5507

    31 comentarii

  1. Deci Apple face de rahat transferul intre propriile modele :)))

    La Samsung este surprinzator de simplu si integrat: ma intreaba ce vreau sa transfer, aplicatiile isi stiu user-ul si parola pentru ca Android nu este prost ca iOS, dureaza ceva timp prin wireless.

      (Citează)

    • Tu sigur ai un Samsung mai special — toți prietenii mei se plâng de transferul de pe Android pe Android, în special pe Samsung.

        (Citează)

    • @Claudiu, habar nu am cum merge pe Apple, dar nu prea inteleg de ce anume se plang prietenii tai la transferul de pe Android pe Android.
      In afara de timpul foarte mare pentru transferul prin wireless, eu nu am avut nici o problema. Doar la cateva aplicatii (in special cele bancare) a fost nevoie sa introduc din nou userul si parola.
      Dar oricum, unele aplicatii se deconecteaza automat daca nu le folosesti pentru o perioada mai lunga de timp.

        (Citează)

  2. Radu luna trecuta…”Partea negativă la tot acest demers este că am rămas fără toate economiile noastre. Am lichidat acțiunile, am scos banii puși în fonduri de investiții, mi-am vândut și al doilea rinichi, am prestat pe OnlyFans.”

    Pare ca merge treaba in continuare pe OnlyFans :))
    Ai omis sa ne spui care a fost motivul upgrade-ului. Cand faci upgrade anual pierzi cei mai multi bani.
    Mie imi e greu sa-mi justific upgrade-ul de la 12 Pro Max.

      (Citează)

    • Eh, mai conteteaza rationamentul logico-financiar? Ala e doar pentru articolul lunar cu investitiile. In rest, ochii vad, inima cere…

        (Citează)

    • Flip, Emag si poate si Apple au acoperit tot costul si inca au mai si plusat cu bani pt 2 iesiri in oras la un burger + cafea
      Pana una alta omul asta castiga din ce scrie, doar nu aveti asteptarea ca sa si cumpere tot despre ce scrie, nu?

        (Citează)

  3. 300 de lei o husa de plastic de doi bani? Cand sunt huse excelente pana la 100 de lei? Poti sa spui ca ai intrat in randul turmei Apple :)

      (Citează)

    • Gizăs! Ca tot s-a zis mai sus de investitii, articolul asta ma face serios sa ma gandesc sa cumpar Apple la pretul maxim. Pur si simplu pot sa faca orice oricat de scump si oamenii arunca cu bani in ei.
      Am avut telefoane mai ieftine decat husa aia mediocra.

        (Citează)

  4. Husele acelea transparente sunt naspa, se vede toata mizera stransa, se vor face galben spre maroniu in maxim 1 an, mai bine arata cu una pe negru….

      (Citează)

  5. @Radu: Eu îmi fac backup securizat în Cloud-ul lor și îi specific ce vreau și ce nu( vezi situația când nu vreau să mut și pozele). La partea de Restore, doar aplicația bancară vrea să introduci iar datele pentru partea de securitate, ceea ce mi se pare logic. Poți încerca așa data viitoare, poate la iPhone 17🙈🤷‍♂️

      (Citează)

  6. Cred ca am ratat momentul cand ai trecut de pe Android pe iPhone. Story time?
    Stiu ca aveai chiar articol gen “De ce nu trec pe iPhone” la un moment dat.

      (Citează)

  7. Nu știu ce aplicații folosești tu pe Android dar afirmația ta nu e complet adevărată.

    Android 14 pe 2 device-uri, cel nou a transferat totul, inclusiv setările aplicațiilor și foarte puține dintre ele au trebuit reconfigurate și doar cu mici setări.

    Adică din vreo 50 de aplicații, cel mult 3-4 și nu luate de la zero.

    Wireless, rapid, minim 60 GB de date, fără bătăi de cap.

    Ce-i drept, pe Samsung, au aplicație specială pentru așa ceva.

      (Citează)

  8. Nu știu de ce aveam impresia că folosești Android, nu iPhone ca telefon personal. Cred că ai fost curios de butonul de cameră, cei care au făcut recenzie la 16 Pro Max au spus că nu merită să treci de la 15 Pro Max la el, doar de la 15 simplu la 16 simplu. Sunt curios de ce ai vrut 16 Pro Max, având deja un 15 Pro Max. Nu-s fan iPhone, dar îmi pare rău că husa oficială nu e bună (nici nu vreau să aflu cât a costat).

    Legat de cablul din cutie sau de transfer între telefoane din același ecosystem, pot doar să spun că trecerea la S24 Ultra am făcut-o cu aplicația Smart Switch pentru că am vrut să văd cum funcționează. Am impresia că nici Samsung nu bagă în cutie cablu USB bun. De ce ar face-o dacă ar putea să câștige niște bani în plus? Aveam deja cabluri, dar am preferat să cumpăr încărcătorul Samsung Trio pentru că nu aveam încărcător capabil de Power Delivery sau Super Fast Charging. Dacă îmi aduc aminte bine, am putut alege ce vreau să transfer și am ales doar aplicații, apeluri și SMS-uri pentru că fac backup în fiecare zi la fișierele importante pe serverul meu (poze și altele). Apoi am transferat pozele de pe server pe noul telefon ca să le am. Chiar și cu date transferate tot a fost nevoie în anumite aplicații să mă loghez din nou. Tot BT Pay folosesc și eu și procedura de inițializare a funcționat destul de ușor, fără probleme.

    Pentru cârcotașii care întreabă de unde a avut bani, nu dă nimeni absolut toți banii atunci când cumpără un apartament. Eu pun pariu că a făcut o rată undeva pe 12 sau poate mai puține luni.

      (Citează)

    • Nu neaparat. Si eu de exemplu, am bani sa cumpar un apartament in centrul capitalei. Dar de ce sa ma laud? Mai bine tac.

        (Citează)

  9. Am iPhone 15 Pro Max si nu vad necesitatea unei schimbari. Daca ar fi sa dau 2-3000 lei, doar ca s-au mai facut mici modificari, a aparut un buton, nu ma tenteaza. De obicei eu fac upgrade la 2-3 generatii, deci asteptam urmatoarea care va aduce modificari majore.

      (Citează)

  10. Nu-mi e clar ce a făcut Radu, dacă a pornit deja noul telefon și s-a logat deja cu Apple ID înainte de transfer. Oricum ar fi nu durează ore, dar în mod normal pornești telefonul nou (nu setezi limbă, Face ID, nimic, doar la hello sau ce zice el acolo) și îl pui pe cel vechi lângă. Într-adevăr, dacă l-ai făcut pe cel nou funcțional e mai greu să compare ce ai deja pe el cu ce era pe ăla vechi, dar dacă nu-i faci nimic celui nou merge mult mai repede. Cred că nici Face ID nu mai trebuie să setezi.

    Pe de altă parte, Radu e în ecosistem de câțiva ani și știa că poate lega iPhone la MacBook, face repede un backup local și îl conectează pe cel nou apoi și îl inițializează din backup. Iar în tot timpul ăsta îl folosea pe ăla vechi. Doar nu legi două aifoane cu cablu între ele, că nu suntem în era Nokia.

    În rest, mi se pare normal ca cineva ca Radu să aibă ultimele gadget-uri. Restul, ca noi, care nu fac toată ziua comparații și review-uri nu câștigă mare lucru dacă trec la ultimul model an de an.

      (Citează)

    • Subscriu, dupa ce am migrat de vreo 4 ori in ultimii ani ca procesul e mult mai simplu decat a descris Radu. Daca faci backup in cloud pe telefonul vechi, cand il pornesti pe cel nou si-l pui langa cel vechi porneste procesul care dureaza maxim 20min pana este functional (doar WIFI, cu cablu nu am incercat). Pozele si anumite aplicatii mai putin importante isi continua descarcarea in background.
      In afara de aplicatiile de banking (BT, ING) la care mie mi se pare normal sa nu permita functionarea fara revalidare, in rest au mers toate, cu istoric pastrat.

        (Citează)

  11. Cât îți oferă flip pe el? Să știu dacă îți pot face o ofertă.

      (Citează)

  12. Claudiu:
    Tu sigur ai un Samsung mai special — toți prietenii mei se plâng de transferul de pe Android pe Android, în special pe Samsung.

    Am făcut și eu o dată pentru cineva Samsung to Samsung. Never again. Procesul de la iPhone e lent și puțin obtuz. Ăla de la Samsung e de-a dreptul cretin.

      (Citează)

    • Habar nu am despre ce vorbiti. Eu am avut numa Samsung (ultimele 3-4 telefoane) si nu am avut niciodata probleme. Plus doi membri ai familiei.

        (Citează)

  13. Radu, pentru huse si folii: cu cele de la Spigen nu dai gres. Din punct de verede al calitatii, mi se par peste cele ale Apple, la o fractiune de pret. Recomand mai ales foliile Glastr EZ fit, vin cu aplicator inclus si sunt 2 in pachet si pretul este excelent. Oricine le poate monta, siiingura grija e sa te asiguri ca nu ai nici un fir de praf ramas pe display. Enjoy!

      (Citează)

  14. Samsung catre Samsung, proces simplu, posibilitate de a alege ce vrei sa alegi.
    Unele aplicatii necesita reconfigurare, altele nu. As zice ca mai e loc de imbunatatit pe partea de configurare de aplicatii, dar in rest procesul este simplu.

      (Citează)

  15. Claudiu:
    Tu sigur ai un Samsung mai special — toți prietenii mei se plâng de transferul de pe Android pe Android, în special pe Samsung.

    sincer eu transfer pentru serviciu de la un Samsung la altul si totul merge perfect ! cred ca am facut vreo 15 doar anul acesta.

      (Citează)

    • ce a uitat mindblowingu’ sa mentioneze e ca toti amicii lui sunt pe iphone si au tinut ultima oara un android in mana prin 2011….

        (Citează)

  16. Sincer credema ca ai si folosesti S24 Ultra. Daca ai trecut la iphone care e motivul pentru care ai renuntat la Samsung S24 Ultra? Mersi.

      (Citează)

  17. Radu, se vede că vii de pe Android: te-ai complicat inutil când nu era cazul :)

    iOS-ul isi face backup în iCloud la absolut tot dacă l-ai setat așa, drept urmare noul telefon își va face restore de acolo după ce te-ai logat cu AppleID-ul și îi indici ultimul backup al fostului telefon pe care sa îl folosească.

      (Citează)

    • Cumva le-a amestecat Radu acolo, pentru că fix ce numește el inițializare (adică setările aplicațiilor) se transferă, aplicația în sine o ia din AppStore. Sau, dacă nu mai e disponibilă acolo, o ia de pe telefonul vechi. Apps nu sunt stocate complet în iCloud.

      Partea bună e că Apple de obicei îți păstrează istoricul descărcărilor (și apps care nu mai sunt disponibile) și le poți instala ulterior.

      Chiar și dacă nu avea backup complet în iCloud, putea să facă unul local cu ce voia – acum e direct în Finder (Mac), nu mai e nevoie de iTunes. Asta pe Mac, că pe Windows chiar și ultima versiune de iTunes mai dă rateuri.

        (Citează)

  18. Andrei Manea:
    Sincer credema ca ai si folosesti S24 Ultra. Daca ai trecut la iphone care e motivul pentru care ai renuntat la Samsung S24 Ultra? Mersi.

    Sa manance si gura lui ceva? Doar nu faci bani stand ca fraierul 5 ani cu un Samsung, mai schimbi ca sa intre cascaval si de la concurenta.

      (Citează)

    • Tu chiar crezi că Apple l-a plătit pe Radu să treacă la iPhone? Serios? Fii sincer, chiar crezi asta sau doar o dai cu hate gratuit?

        (Citează)

  19. Andrei:
    Habar nu am despre ce vorbiti. Eu am avut numa Samsung (ultimele 3-4 telefoane) si nu am avut niciodata probleme. Plus doi membri ai familiei.

    Păi dacă n-ai avut tu probleme, e clar că nu există și inventăm. Știi că Samsung vinde telefoane care variaza în cost și performanță, nu? Există Samsung de 6000 de lei, există și de 800. Surpriză, alea mai ieftine dau rateuri la diverse chestii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus