un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Văd tot mai mulți oameni cu tablete ReMarkable special pentru luat notițe

8 Oct 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

Sunt fascinat de succesul tabletei ReMarkable 2, pe care am început să o văd în mâinile a tot mai multor oameni. Mi se pare un lucru bun că, în lumea în care un iPad poate fi luat totuși cu 1.800 de lei, o tabletă eInk monocromă s-a vândut totuși în peste 2 milioane de bucăți.

În caz că nu o știți, ReMarkable 2 este o tabletă gândită doar pentru a lua notițe folosind un stylus. Are un ecran eInk monocrom de 10,3 inci și rezoluție 1872 x 1404 pixeli (226 dpi), iar la gabarit are 4,7 mm grosime și cântărește 405 grame. (Recent a apărut și un ReMarkable Paper Pro color, dar nu mă refer la el în continuare.)

ReMarkable are procesor și RAM destul pentru a fi rapidă în utilizare, așa că iei notițe, desenezi pe ea scheme și în general faci cam orice ai face pe o agendă/blocnotes, dar poți și organiza aceste notițe pe foldere, le poți sincroniza cu niște servicii online precum OneDrive sau Google Drive, poți importa PDF-uri și alte fișiere pentru a nota direct pe ele șamd.

Mai mult, Remarkable include un algoritm care recunoaște scrisul de mână (cursiv sau mai cu litere de tipar) și îl transformă în notițe indexabile/căutabile. Funcționează și pe limba română.

Toți oamenii cu care am vorbit despre Remarkable mi-au spus că sunt foarte încântați de produs. Dar nu la modul “da, este bun”. Nu, s-au lansat în laude la superlativ despre tabletă și se vedea din exprimarea lor că sunt foarte încântați de ea.

Citez din discuția cu directorul general al unei companii, discuție avută când mă documentam un pic pentru acest articol:

M-am jucat și eu cu o tabletă Remarkable de la un prieten. Senzația de a scrie cu stylusul pe ecranul ei chiar este ca la hârtie. Nu se compară cu a scrie cu stylusul pe sticla unei tablete clasice și zic asta deși am testat tablete Samsung cu stylus și am și un iPad Mini cu Pencil. Remarkable este… remarcabilă la acest aspect.

Mă uimește însă succesul ei pentru că prețul mi se pare neașteptat de mare.

 

evoMAG are tableta Remarkable 2 listată la 2.899 lei. Doar tableta. Stylusul numit “Marker“, care se atașează magnetic de tabletă și nu necesită încărcare, costă 799 lei. Marker Plus, care are la capătul opus o gumă de șters (cu Marker standard trebuie să selectezi unealta Eraser în meniu pentru a șterge pe ecran, nu poți să-l rotești în mână ca pe un creion) costă 1.099 lei. Cea mai ieftină husă tip book cover este 999 lei.

Altfel spus, întreg pachetul te duce la 5.000 de lei.

Acesta este probabil motivul pentru care am văzut-o în principal la manageri high-level și la antreprenori, în general oameni pentru care banii nu sunt o problemă, ci vor un gadget bun și ușor de utilizat în munca lor și, cum mi-a spus un alt utilizator de-al tabletei, “distraction free”.

Respectiva persoană chiar aprecia faptul că este un dispozitiv pe care lua notițe, gândea planuri, făcea liste, împărțea ecranul rapid în 4 și făcea o analiză SWOT sau whatever, dar fără ca Facebook sau YouTube să fie la un click distanță. Avea dispozitive de top și pentru Facebook și YouTube și email și analytics, dar nu voia să le combine.

Dacă mă uit în tabăra Apple, un iPad 10 costă 2.400 lei, iar un Pencil 2 încă 700 de lei. O husă 3rd party este ieftină.

Noul iPad Air și un Pencil Pro și o husă costă mai puțin decât un ReMarkable și ajungi să ai un computer în mână, nu doar o tabletă eInk.

Practic, ceea ce mi se pare… remarcabil (scuze, profit să nu mai fac gluma aceasta) este că și o astfel de tabletă are succes pe piață. Mi se pare că dovedește că este loc mult în piață, că sunt diverse tipuri de clienți cu diverse nevoi și o tabletă all-around precum iPad sau echivalentul de la Samsung tot nu îi poate deservi pe toți.

asus s5507

    29 comentarii

  1. „profit să nu mai fac gluma aceasta”

    Corect, cresc glumele, scade profitul ;)

      (Citează)

  2. Eu am luat-o de la inceputul pandemiei, am versiunea alb-negru. Intre timp am promit cadou si husa cu tastatura.

    Tableta chiar e buna, tastatura e relativ inutila dar nu chiar 100%. Daca ai de scris “ceva” intr-un document, merge, e mai practic decat sa scrii de pe telefon sau sa scoti laptopul.

    Fiind “early adopter”, pentru tableta am cloud gratis si sincronizare de share screen real time cand desenez ceva , a fost foarte utila cand lucram remote.
    Nu am mai vazut tabletele Samsung/Apple de mult deci nu ma pot pronunta pe diferente. Pentru un om care folosea MULT caiete si hartii, Remarkable a fost /este inlocuitorul perfect.

    Edit: pe site la Remarkable posibil sa fie mai ieftine decat la emag . Huse compatibile, la o fractiune de pret, se gasesc pe Amazon

      (Citează)

  3. Mai Radu, numai cu gândul la profit ești… nț nț nț

      (Citează)

  4. Un clipboard cu un pix nu mai merg?

      (Citează)

  5. Daca citeam doar acest review si ma punea cineva sa spun un pret estimativ pentru acest gadget, as fi zis maaaxim 1000 lei.

      (Citează)

  6. E hipstareala. Bine…eu vorbesc, care imi cumpar pixuri Montegrappa si Caran d’Ache…

      (Citează)

  7. Alternativă mai ieftina și fără abonament lunar e supernote, are doua modele, livrează și în Europa.

    Se fac și telefoane eink, monitoare chiar.

    Ideea e să îl folosești pe post de notepad, altceva nimic, și da tehnologia eink încă mai are mult de evoluat și e și scumpă din cauza patentelor cu bani. Păcat.

      (Citează)

  8. La început eram încîntat de ideea de a lua notițe și nu sînt vreun “manager high-level sau antreprenor”(!). Îmi plăcea ideea asta de a simți că notițele sînt luate similar ca pe hîrtia clasică, bine, asta o spun din filmulețele care le-am tot urmărit, filmulețe cu utilizarea reală și nu reclamele care ridică în slăvi posibilitățile tabletei. Între timp m-am potolit, prețul pachetului complet consider că este mult prea mult pentru ce oferă, cel puțin eu unul nu sînt dispus să dau o grămadă de bani pentru ceva de care nu am neapărată nevoie. Înțelegeam dacă în 2.800 lei venea cu tot cu stylus, altfel o astfel de tabletă fără de stylus e ca o mașină electrică… descărcată.
    Articolul îmi întărește și mai mult ideea de a mă orienta spre o tabletă iPad și pentru un preț echivalent (total ~5.000 lei!) poate reprezenta un calculator în toată regula, cu muuult mai multe posibilități.

      (Citează)

    • Cand am luat-o eu era nitel mai ieftina, au scumpit anul trecut versiunea R2.
      Stylusul cu guma de sters e cam … hipstereala, e destil de natural pentru un om obisnuit cu calculatorul sa selecteze o bucata de ecran si sa foloseasca meniul de stergere.
      In ianuarie 2021 a costat asa
      1x reMarkable 2: €399
      1x Marker Plus: €99
      Husa initiala am luat-o de pe Amazon cu o suma micuta, nu am vrut sa dau prea mult pe ea, se gasesc multe modele si destul de solide.

        (Citează)

    • 2800 lei am dat pe ea anul trecut de pe site-ul lor cu stylus și husă.

      1 x reMarkable 2
      349,00 EUR
      1 x Marker Plus
      129,00 EUR
      1 x Book Folio – Polymer weave – Gray
      99,00 EUR
      Transport gratuit
      A venit cu DHL

        (Citează)

  9. Buna dimineata, aceasta tableta de scris este pentru cineva caruia ii si place tehnologia, unde lucrez eu am achizitionat 3 tablete, 2 din ele nu sunt folosite doar sunt duse de catre top management cand au intalniri fizice sa ii vada lumea ca au si ei, ca e la moda, si de fapt CEO-ul o tine descarcata :), true story !

      (Citează)

  10. Ceva atat de inutil…..

      (Citează)

  11. Un reMarkable 2 cu Marker plus si Book folio costa 649 EUR la ei pe site. De aici si pana la 5000 lei e cale destul de lunga.

    Asa am comparat si eu initial, cu ipad. Dar intr-adevar este altceva. Fiind o persoana care ia notite mereu pe caiet, cautatm tot felul de stilouri si creioane care mai de care mai cool. Dar reMarkable 2 a fost finalul, aici m-am oprit. Este un instrument care inlocuieste cu succes caietul si stiloul/creionul.
    Nu cred ca am sa urc la varianta Pro (color), cred ca varianta b/w este suficienta pentru ce am eu nevoie.

      (Citează)

    • Aș fi vrut să nu pui comentariul ăsta, că într-un caz similar sunt și eu. Eu am un caiet pe care încerc să fiu mai ordonat și ciorne unde notez ceva temporar – m-ar ajuta să am notițe cu cap și coadă salvate undeva separat, ca mai apoi să pot căuta. De exemplu, dacă am făcut un calcul de mână acum o lună sau mi-am notat ceva aș putea căuta după titlu, nu da pagini până găsesc (sau nu) în caiet. Și recunosc, de caietele vechi uit, nu le țin în ordine ca la nevoie să caut în ele.

      Pe de altă parte nu am atâtea notițe încât să folosesc multe caiete (prefer A4), poate 1-2 pe an? Până acum am mai făcut poză cu telefonul la calcule sau scheme și le-am pus în Apple Notes, doar că trebuie să fac lucrul ăsta imediat cum vreau să păstrez ceva anume. Și eu tot la caiet ajung, chiar și pentru chestii simple de rezolvat, am încercat Notion și e mult prea complex pentru ce am eu nevoie – plus că parcă nu-mi era niciodată la îndemână și cu timpul nu l-am mai folosit deloc.

      Totuși, parcă nu sunt dispus să dau atâția bani, chiar și dacă folosesc caiete de la Moleskine, cu 4 mii de lei îmi iau multe caiete și instrumente de scris.

        (Citează)

    • Si mie mi-a placut ideea acestei tablete si eram aprope gata sa o cumpar.
      Dar, initial eram in dubiu pentru ca pretul era destul de mare. Apoi m-am uitat si la colectia de agende nefolosite pe care le am peste tot prin casa si mi-am dat seama ca eu folosesc pixul si hartia pentru notite foarte rar.
      Asa ca am renuntat la ideea de ReMarkable.

      Dar, daca as primi cadou (sau as primi de la munca) o tableta, nu m-ar deranja sa o detin.

        (Citează)

  12. N-as cumpara asa ceva doar pentru cat de agresive sunt reclamele lor, efectiv le vad peste tot pe net.

    Pare genul de produs care devine obsolete rapid si ajunge uitat undeva intr-un sertar. Sau are “norocul” lui Pebble sa-i cumpere cineva si sa-i inchida. Chiar daca as fi in target nu mi-as schimba obiceiul de a lua notite pe un produs care are sanse mari sa dispara in cativa ani.

      (Citează)

  13. Director care foloseste foarte tare produsul… profa de limba romana isi da pumni in cap ca l-a trecut clasa.

      (Citează)

  14. Chiar am variantă B/W pe lista pentru doamna soție; am întrebat în stanga și în dreapta persoane de care știam ca il au, iar feedback-ul covârșitor pozitiv :)

    Probabil o vom lua și vom vedea care dintre noi se obișnuiește mai rapid/ușor cu ea.

    De exemplu, am un iPad care după 2 săptămâni de folosire a sfârșit într-un sertar acasă, ajungând tot la agendă și pix când e vorba de întâlniri și ședințe.

    Time will tell :)

      (Citează)

  15. Sunt folii cu feeling ca de hârtie pe care scrii cu creioanele electronice ca pe hârtie…

      (Citează)

  16. Concurenta lui Remarkable nu e ipadul, sunt multele modele de ereader/tableta cu e-ink, stylus si eventual Android. Onyx are cateva cu Android, B&N are vreo 2-3 modele de Nook, parca iesise si un Kindle, mai e Huawei, mai sunt 27 de chinezi care fac diverse versiuni mai mult sau mai putin reusite.
    La remarkable din ce am vazut esti cam inchis in “ecosistemul” lor, as merge pe ceva cu Android pentru libertatea de a folosi ce aplicatii de note/ereader vrei.
    Ma oarecum intereseaza subiectul, dar inca mi se par scumpe pentru ceea ce ar fi un al treilea sau al patrulea device.

    Si oricum e degeaba doar device-ul, cheia e sa iti organizezi tu sistemul de luat notite astfdel incat sa conteze

      (Citează)

    • Sorin:
      Concurenta lui Remarkable nu e ipadul, sunt multele modele de ereader/tableta cu e-ink, stylus si eventual Android. Onyx are cateva cu Android, B&N are vreo 2-3 modele de Nook, parca iesise si un Kindle, mai e Huawei, mai sunt 27 de chinezi care fac diverse versiuni mai mult sau mai putin reusite.
      La remarkable din ce am vazut esti cam inchis in “ecosistemul” lor, as merge pe ceva cu Android pentru libertatea de a folosi ce aplicatii de note/ereader vrei.
      Ma oarecum intereseaza subiectul, dar inca mi se par scumpe pentru ceea ce ar fi un al treilea sau al patrulea device.

      Si oricum e degeaba doar device-ul, cheia e sa iti organizezi tu sistemul de luat notite astfdel incat sa conteze

      Eu aș evita tot ce ține de boox/onyx.

        (Citează)

    • @Sorin, cam asta spun toti ca este avantajul tabletei ReMarkable… face un singur lucru si il face bine.

        (Citează)

    • gg, poti sa detaliezi te rog? Chiar mi se parea la un moment dat ca au modele interesante

        (Citează)

    • Are integrare cu o gramada de cloud uri, depinde de ce subscriptie ai.
      Iar OS ul e “ceva” linux , am avut odata probleme cu ea si pe pagina de suport mentionau asta. Nu mai stiu pana la ce nivel ai acces la librarii si la OS

        (Citează)

  17. Baiatul meu foloseste de jumatate de an un remarkable la scoala. Si-a luat-o pentru a avea toata informatia la un loc si pentru a scapa de celebrul ghiozdan imens. El este incantat, unii profesori insa nu … sunt de moda veche…

      (Citează)

  18. Eu il am pe al meu de 2 ani, sotia pe al ei de un an. Aveam cel putin 3 caiete/agende pentru sedinte in juma de an, acum am sute de pagini scrise, sa nu zic mii. Diferentiatorul lor principal e ca nu te distrag in a scrie (inclusiv daca vrei sa scrii o carte), dar si paper like (ai multe tipuri de creioane/pixuri/penite virtuale si efectiv simti ca scrii). Tastatura e un moft, da, mi-am luat-o acum aproape juma de an si am folosit-o de 3 ori. Ce nu am vazut in review sau in comentarii dar pentru mine este remarcabil (pun intended dar fara sa profit de comentariu) este ca exista un plugin de Chrome, care transforma orice articol pe net in articol pe Remarkable. Vezi un articol misto dar lung si nu ai timp de citit, clic pe iconita pluginului din browser si gata, ai articolul pe RM. Fara reclame, fara poze, fara sidebar, doar textul. Ceea ce e super, pentru mine si nu numai, ci si pentru alti utilizatori. Si da, sunt multe reclame, eu l-am luat dupa un an jumate de la prima reclama, am vrut sa ma asigur ca e chiar ce vreau eu. Sotia a analizat 2 luni daca sa ia RM sau IPAD, a scris pe ambele, a testat, iar pana la urma a ales RM.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus