un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Rocket Science la nivel înalt: racheta de 71 de metri lungime a fost prinsă din aer

14 Oct 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Am crezut până acum că imaginea celor două boostere ale Falcon Heavy, aterizând simultan înapoi pe sol la câteva sute de metri distanță unul de altul, revenind din spațiu, nu va putea fi depășită decât de o nouă aselenizare sau misiune spre Marte.

M-am înșelat. Ieri, SpaceX a lansat pentru 5-a oară Starship, marea lor rachetă, pusă în vârful unui booster numit Super Heavy. Misiunea a fost un succes total. La întoarcere, boosterul n-a mai aterizat pe sol, ci a fost prins în aer de brațele unui turn numit Mechazilla. A fost cel mai uimitor exemplu de inginerie spațială văzut până acum.

Ca să fie clare proporțiile despre care vorbim, Starship, bucata din vârf cu care Musk speră să ajungă și pe Lună și la Marte cândva, are 50 de metri lungime și cântărește sute de tone, iar boosterul Super Heavy are 71 de metri lungime și 9 metri în diametru.

Boosterul a dus racheta principală spre orbită, unde a aprins propriile motoare. Boosterul s-a întors apoi la sol, căzând liber de pe la 100 de kilometri altitudine. Cădea cu 4.000 km/h când mai avea 15 kilometri până la sol, dar atmosfera l-a încetinit. Avea în jur de 1.200 km/h la un kilometri deasupra solului.

Imaginați-vă o clădire căzând cu 1.200 km/h. Una cam cât clădirea TVR sau cât turnul Bancorex sau cât clădirile din fața Romexpo, care au o înălțime similară cu Super Heavy.

Boosterul are 33 de motoare. A aprins 13 din ele când mai avea un kilometru până la sol. În doar câteva secunde, viteza i-a scăzut la 200 km/h, iar apoi a păstrat doar 3 motoare aprins pentru direcționare precisă.

N-a aterizat la sol pe vreo țintă de 50-100 de metri în diametru. A aterizat paralel cu turnul său de lansare, unde avea o toleranță de vreo 10 metri. În timp ce trecea pe lângă turn, două brațe ale acestuia s-au închis în jurul rachetei, care părea de fapt că bagă forjă în motoare pentru a levita în aer lângă turn în așteptarea manevrei.

Sunt sigur că la cel mai înalt nivel din China sau India și-au băgat cu toții unghia în gât de oftică realizând cât de avansați sunt cei de la SpaceX, o companie privată, față de ei.

Racheta Starship și-a continuat misiunea pe orbită, apoi a făcut o aterizare controlată undeva în Oceanul Indian. Nu era planificată o recuperare. Camerele video de pe ea au transmis imagini până în momentul impactului cu apa și al culcării pe burtă a rachetei, care apoi pare că a explodat în apă. Amerizarea a fost totuși atât de precisă încât un vapor al SpaceX părea că se află la distanță foarte mică, transmițând imagini live.

 

Puteți vedea misiunea în transmisiunea originală SpaceX aici sau retransmisă de alte canale pe YouTube. De la lansare și până la revenirea la turn durează vreo 6 minute totul.

asus s5507

    7 comentarii

  1. N-am nicio altă părere pe subiect, în afara faptului că probabil am asistat la un moment crucial în istoria călătoriilor spațiale, moment care va fi studiat în viitor în universități.

    Comic însă mi se pare avalanșa de peste suta de mesaje la articolul anterior, unde milogii se întrec pt o tastatură pomană, versus lipsa de mesaje aici. Asta e, tată, ăștia sunt asta putem, ăia mai au nițel și trimit oameni pe Marte, româneii se bucură la o tastatură mokka :))

      (Citează)

    • Stai liniștit, că nu-i vorba doar de „românei”. S-au ridicat suficiente canale de You Tube, nu prin conținut de calitate ci prin diverse acțiuni de genul ăsta, mai mult sau mai puțin regizate.

        (Citează)

  2. Am stat și eu cu gura căscată să văd cum e prins boosterul cu brațele alea.
    Apoi m-am uitat juma de oră la flapsurile rachetei. Păcat că a amerizat pe întuneric.

      (Citează)

  3. Consider ca trăim niște vremuri în care lumea poate să pulseze bani în cercetare în acest domeniu, și nu numai. Cred ca am trecut de perioada Războiului Rece și celui din Vietnam, și acum este șansa de a baga cat mai mulți bani în cercetare aer-spațială și medicala(poate ii dăm de cap și cancerului). Din păcate totuși pare ca ne îndreptam totuși din nou către un nou conflict la scară mare. Sper totuși să întârzie cat mai mult pentru a permite omenirii să facă noi descoperiri spectaculoase. De ce să cumpărăm armament de trilioane de dolari și să consumăm resursele planetei noastre, în loc să ne focusăm energia și resursele pt cauze ca cel din articol…

      (Citează)

    • Din “fericire” datorita celor 2 razboaie mondiale au fost facuti multi pasi inainte in domeniul tehnologiei. Pur si simplu intr un conflict la scara mare se arunca cu bani in cercetare, dezvoltare, etc.

        (Citează)

    • „ De ce să cumpărăm armament de trilioane de dolari și să consumăm resursele planetei noastre, în loc să ne focusăm energia și resursele pt cauze ca cel din articol”

      Pentru că nu trăim într-o lume ideală. Nu poți în Occident să ignori dezvoltarea armamentului, unilateral, în timp ce aștepți să ți se suie în cap state gen Axa Rusia-Iran-China-Coreea de Nord. Da, indiferent de cât de bine tratăm Pământul, pe termen lung explorarea spațială este singura șansă de supraviețuire a omenirii. Doar că nu vom prinde în timpul vieții noastre (și probabil nici următoarele câteva generații) un efort sincronizat, la scară planetară, în acest sens.

        (Citează)

  4. “o companie private” dar al carui client principal este Nasa (fara a mai vorbii despre contracte militare sau alte agentii de stat), so banii nu sunt chiar atat de privati pe cat pare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus