un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review: Xiaomi OpenWear, căști wireless deschise sunetului ambiental

29 Oct 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Pare anul căștilor open ear, iar Xiaomi OpenWear sunt astfel de căști lansate de curând pe piață. Căștile open ear au două caracteristici importante:

  • nu intră pe canalul urechii, de obicei nici în lobul urechii, așa că sunt potrivite celor ce nu suportă sau nu pot purta din motive medicale căști în ureche.
  • întrucât “plutesc” deasupra urechii, lasă și o mare parte din sunetul ambiental să intre în ureche.

Altfel spus, sunt căști bune pentru acele situații în care vrei să asculți muzică, dar să și auzi ce-ți spun colegii de muncă sau când sună curierul la ușă sau zgomotele străzii.

Aceste OpenWear de la Xiaomi mi s-au părut elegante la o primă vedere. Sunt și mărișoare, dar uneori asta înseamnă prindere mai bună pe ureche și autonomie mai mare a bateriei.

Preț: 736 lei la eMAG, evoMAG, Mi Store.

CUM ARATĂ XIAOMI OPENWEAR

Nu știu cum se numește design-ul acesta în care mare parte din cască se ascunde după ureche, dar de acest tip sunt OpenWear. Căștile sunt din acel tip de material cauciucat și flexibil, ca să se așeze bine. Partea lor exterioară, cea care se vede, este mai lucioasă și scrie Xiaomi destul de discret.

Eu am testat varianta gri închis. Dacă ar fi să cumpăr, aș alege varianta bej, mai apropiată de culoarea pielii, ca să fie mai puțin vizibile pe urechi.

Dezavantajul acestor căști este că sunt foarte mari. Cutia lor de transport este imensă față de alte căști wireless din piață și acesta este principalul lor dezavantaj. Încap în buzunar la pantaloni, la nevoie, dar mi se par căști gândite pentru a fi cărate într-o geantă sau lăsate pe/la birou.

Căștile se prind magnetic în cutiuța lor și nu cad ușor de acolo.

Puse la ureche, arată ca mai jos. Am întrebat-o pe Matilda dacă arăt ca și cum aș avea un aparat ciudat la ureche. Mi-a spus că arăt ca și cum aș avea căști, fără a ieși cumva în evidență.

OPENWEAR SOFTWEAR

Oficial, căștile funcționează doar cu Android. Le-am putut conecta și folosi însă și pe iOS, desigur, doar că nu ai o aplicație dedicată. Întrucât nu au noise cancelling sau altă funcție de bibilit prea des printr-o aplicație, asta nu a fost o problemă.

Pe Android, însă, Xiaomi OpenWear beneficiază de conectivitate Fast Pair. Deschizi cutia și telefonul le detectează, le conectează și îți sugerează și ce aplicație să descarci. Instalarea a fost imediată, cum se întâmplă când o astfel de opțiune este disponibilă.

Mai mult, mi-a legat căștile de contul meu Google ca să le găsesc rapid pe alte dispozitive de-ale mele și așa s-a și întâmplat. Eu le-am conectat la un telefon Android. Apoi, pe tableta Samsung pe care o testez în acest timp le-am găsit direct în meniul Bluetooth, deja “împerecheate”, și să le activez și pe tabletă a fost doar un click.

Softul de control în sine nu are vreo opțiune importantă. Îți permite să configurezi gesturile de control. Căștile OpenWear se controlează prin apăsări pe suprafața lor lucioasă.

Mi-a plăcut că, by default, o singură apăsare nu face nimic, deci poți mișca și regla căștile pe ureche fără să le declanșezi. În rest, poți regla pentru fiecare cască în parte ce să facă două apăsări, trei apăsări și apăsare cu hold. Opțiunile sunt limitate, dar de exemplu poți regla ca double tap pe dreapta să fie next song, double tap pe stânga previous song, iar la trei apăsări să fie volume up și respectiv volume down.

Mai sunt opțiuni și de Voice assistant și ceva legat de noise cancellation, dar funcția aceasta este mai degrabă aspirațională pentru că eu n-am sesizat vreo diferență după activarea ei. Sunt căști deschise, în fond.

Există și opțiune de volum adaptiv și de dual connection.

Cum am spus, însă, am împerecheat căștile și cu iPhone-ul fără probleme. Gesturile s-au păstrat și controlul muzicii a funcționat fără probleme. Am putut prelua apeluri fără probleme.

CALITATEA SUNETULUI ȘI CONFORTUL DE UTILIZARE

Sunetul este în general bun. Am fost mulțumit de cum s-a auzit muzica pe OpenWear. În podcast-uri parcă sunetul era un pic diferit de cum îl știam eu de pe căști in-ear, dar probabil că OpenWear au un alt profil de egalizator. Nu-i nimic deranjant la mijloc, ci doar diferit.

Mie mi se pare că, la căști deschise, nu poți cere excelență de la calitatea audio, având în vedere că oricum intră mult zgomot ambiental în ureche, ci doar să fie bune. OpenWear sunt bune. În timp ce le porți și asculți ceva la ele, vei auzi fără probleme și tot ce ți se spune de către alte persoane și ce se întâmplă în jurul tău.

Confortul este cu dus și întors. Cel mai mult în perioada de testare le-am purtat 7 ore continuu, în timp ce munceam la renovare. Sunetul a fost bun, am preluat și apeluri, dar auzeam și cum “toarce” flexul când am tăiat ceva. După acest număr de ore, au devenit ușor obositoare pe ureche.

Căștile se așază bine după ureche și nu sunt deranjante. Materialul este moale și flexibil. După o vreme, însă, urechea ta parcă începe să simtă partea superioară a căștilor, acolo unde intră după ureche. Probabil s-au acumulat prea multe ore de frecat pielea în acea zonă, nu știu.

Oricum, cred că orice căști se simt incomode după atâtea ore de purtare și o pauză nu strică. Prin urmare, nu mi s-a părut un dealbreaker, ci doar ceva de testat dacă le luați și poate de returnat dacă nu vă obișnuiți cu ele.

Ce nu mi-a plăcut este că, din cauza formei lor și a faptului că plutesc la vreun centimetru de lobul urechii, gesturile de control se fac apăsând practic casca în lobul urechii. Practic îți lovești urechea cu casca de câte ori dai double tap pe ea, ceea ce uneori nu duce la o detecție bună a gestului și mai mare și cam ciudat gândit.

Per total, însă, căștile mi s-au părut bune. Singurul dezavantaj real este mărimea cutiei de transport, care este exagerată. În rest, însă, oferă sunet bun și o priză bună pe ureche, fiind stabile și când alergi.

Preț: 736 lei la eMAG, evoMAG, Mi Store.

asus s5507

    4 comentarii

  1. Elefantul din camera la castile astea nu e zgomotul care intra in ureche, ci muzica care iese din ureche si pe care o poate auzi jumatate de autobuz

      (Citează)

  2. “Nu știu cum se numește design-ul acesta în care mare parte din cască se ascunde după ureche, dar de acest tip sunt OpenWear.”

    Arată că o proteză auditivă.

      (Citează)

  3. “Preț: 736 lei”

    Nu degeaba seamana cu rinichii!

      (Citează)

  4. Eu vreau să incerc JBL Soundgear sense, tot open ear. Dar deocamdată prețurile sunt foarte mari pentru astfel de căști.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus