►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am folosit câteva zile noul iPhone 16 Pro și mi-am format o părere despre el, cu bune și rele – și în număr egal bune și rele, aș preciza din start. Am testat noul buton Camera Control, am filmat 4K la 120 fps, am testat noul procesor, așa că haideți să vă spun dacă merită sau nu cei 6.000 de lei la care se găsește în magazine acest telefon.
Preț iPhone 16 Pro: începând cu 6.000 lei la iStyle, eMAG sau PC Garage. Preț iPhone 16 Pro Max: începând cu 7.199 lei la iStyle, eMAG sau PC Garage.
Și apropo, ce voi spune în continuare este valabil și pentru iPhone 16 Pro Max. Este același telefon, cu aceleași camere și același hardware, doar că are diagonala ecranului și deci și bateria mai mari.
BTW, review-ul acesta este și video. Zic aceleași lucruri, am folosit scriptul și pentru acest articol, dar în clip puteți vedea ce-am filmat și slow motion-ul 4K 120 fps și mult mai bine cum funcționează interfața Camera Control:
Haideți să trecem rapid prin construcția sa. Acest telefon este foarte bine făcut și îmbinat, iar materialele sunt premium – ai carcasă din aliaj de titan și ecran protejat cu o sticlă rezistentă. Forma este aceeași ca în trecut, cu colțuri amplu rotunjite și aceeași insulă a camerelor. pe dreapta, cam la o treime din înălțime, este noul Camera Control.
Acesta este, în primul rând, un buton fizic. Se apasă pentru a deschide camera, apoi îl apeși pentru a face fotografii. Are și un motor haptic, practic un mic vibrator, tot aici sub buton special pentru a-ți indica și mai bine atunci când l-ai apăsat.
Suprafața butonului este însă și capacitivă și, cu o apăsare mai ușoară și apoi cu swipe-uri stânga-dreapta, poți schimba diverse opțiuni precum zoom-ul sau diafragma sau aplicarea filtrelor. Am explicat mai pe larg aici.
Camera Control pare o soluție completă pentru a controla camera foto doar de acolo. În practică, însă, mie nu mi s-a părut atât de util pe cât mă așteptam, dar vă spun mai multe despre asta mai târziu, când vorbim despre camerele foto.
Revenind la construcție, eu testez aici modelul alb, dar l-am văzut la lansarea de la iStyle pe cel auriu, numit Desert Titanium, și vreau să spun că este de fapt un bej deschis și foarte plăcut ochiului, nu vreun auriu țipător. Nu vă temeți de acea culoare, este chiar frumoasă.
Și tot apropo de construcție, iPhone 16 Pro este mai ușor de reparat. Cei care deja l-au demontat spun că Apple folosește un nou tip de lipici pentru baterie, un lipici care se dizolvă atunci când îi este aplicat un anumit curent electric. Mi se pare uimitor, dar după câteva minute de aplicare a curentului electric între două puncte anume din interior, lipiciul devine moale și bateria poate fi ușor extrasă la service.
În plus, bateria este mai bine protejată cu un strat metalic suplimentar. Fără legătură cu bateria, telefonul pe de-a-ntregul poate fi desfăcut și prin spate, dar și prin față, pentru acces ușor la componenta defectă.
Variantele Pro din acest an sunt un pic mai mari, ecranele au crescut la 6,3” și respectiv 6,9”, dar constructiv diferențele sunt de doar câțiva milimetri față de generația anterioară. Chipsetul este de asemenea nou, se numește A18 Pro și este un model cu 6 nuclee pe procesor și 6 pe placa video, plus 8 GB de RAM la bord.
Am făcut testele uzuale de benchmark și, mai mult, am vorbit cu cineva care testează un iPhone 16 Pro Max și un iPhone 16 Plus (review aici) să facă aceleași teste, iar rezultatele le vedeți mai jos, comparate și cu un iPhone 15 Pro Max.
Pe scurt, iPhone 16 Pro este practic egal cu Pro Max în teste. Ambele modele Pro sunt cu între 13% și 20% mai rapide decât iPhone 15 Pro Max la procesor, ceea ce mi se pare un salt generațional bun.
La placa video, diferențele sunt chiar mai mari și în special în ray tracing, exact cum a anunțat Apple la lansare. Testul Solar Bay din 3DMark este în principal un test de ray tracing, iar diferența acolo a fost de 27% în favoarea noii generații.
Și în procesare tip Ai rezultate sunt excelente pentru iPhone 16 Pro. În Geekbench AI, testând modulul Neural Engine din chipset, saltul de performanță a fost chiar și de 38% într-unul din teste față de iPhone 15 Pro Max. Păcat că nu vom avea AI pe telefon. Apple Intelligence momentan nu se lansează în Uniunea Europeană.
Foarte interesant de remarcat este și că inclusiv iPhone 16 Plus este mai rapid decât un iPhone 15 Pro Max, deși are un procesor un pic mai slab decât varianta Pro actuale. Altfel spus, dacă vă interesează doar performanța în aplicații și jocuri, nu camerele foto, un iPhone 16 sau un 16 Plus va fi oricum un telefon excelent, cu mențiunea că ecranul lor este limitat la 60 Hz.
Și să trecem la camerele foto, unde avem un upgrade mărișor în acest an pe modelul Pro. Camera principală are tot un senzor de 48 megapixeli, dar este unul care transferă mai rapid datele, astfel încât poate să și filmeze 4K la 120 fps. Asta înseamnă că veți obține niște slow motion-uri foarte bune în rezoluție mare, iar uneori rezultatele sunt chiar spectaculoase.
Toate sample-urile puse de mine în clipul video de review, apropo, au fost filmate la 120 de cadre pe secundă. iPhone filmează excelent și stabilizarea optică este foarte bună, dar asta știam deja de vreo două generații. Am testat acum doar filmarea la 120 fps pentru că îmi place posibilitatea de a încetini de 4-5 ori viteza de redare.
A mai apărut și o opțiune nouă numită Audio Mix. IPhone-ul are 4 microfoane și deci prinde sunet din multe direcții. Cu Audio Mix poți alege, după ce ai filmat clipul, de la ce microfon să fie sunetul principal. În modul standard este o combinație generală de sunete de la toate microfoane, dar dacă alegi Inframe vei avea sunet doar de la microfoanele orientate spre ceea ce ai filmat, ceea ce mi se pare soluția cea mai bună. Din păcate, pare peste mână ca, după ce filmezi, să intri în fiecare clip video și să faci modificarea aceasta.
Camera ultrawide a fost de asemenea upgradată la una de 48 megapixeli. Avantajul principal este în fotografia macro, care acum este mai detaliată și mult mai plăcută vizual. Nu vă gândiți la imagini de aproape cu flori și insecte, deși poți face și din acelea. Problema iPhone-urilor este că pe camera principală ai o distanță minimă de focalizare de cam 50 de centimetri, iar sub această distanță telefonul comută automat pe camera ultrawide și modul macro pentru fotografii.
Asta înseamnă că folosești modul macro inclusiv când fotografiezi o farfurie de mâncare sau un produs ținut în mână, ceea ce eu fac foarte des, așa că upgrade-ul camerei este binevenit și acest aspect mă bucură, de fapt, cel mai mult.
(toate acestea sunt făcute cu camera ultrawide)
iPhone 16 Pro are acum cameră cu zoom optic 5x, cea care pe generația anterioară era doar pe iPhone 15 Pro Max. iPhone 15 Pro avea doar zoom optic 3x Practic, micul Pro are toate trei camerele schimbate, în timp ce modelul 16 Pro Max are upgrade-uri pentru cea cea principală și cea ultrawide.
Fotografiile sunt foarte bune, chiar excelente uneori. Portretele sunt spectaculoase, detaliile fine sunt foarte bine prinse, culorile sunt excelent reglate. De asemenea, iPhone-urile au talentul de a îngheța imaginea în condiții de iluminare în care alte telefoane ar obține imagini un pic mișcate, ceea ce contează foarte mult când fotografiezi copii sau animale în interiorul casei.
(toate acestea sunt făcute cu camera principală)
Inclusiv fotografiile de noapte sunt foarte bune, foarte luminoase, uneori nerealist de luminoase, în sensul că ochilor mei scena le părea mai întunecată un pic. Nu mă deranjează că telefonul obține imagini mult mai deschise, mi se pare important să vezi ce se întâmpla în acel cadru.
(acestea sunt făcute în exterior seara și noaptea)
(acestea sunt făcute la lumina televizorului)
Din partea mea, notă mare la fotografiere, dar cu o mențiune. În anumite situații, în special în contre-jour, telefonul face fotografii prea… HDR, cu prea puține umbre. Sunt flat, cum se zice în engleză, fără un contrast suficient. Uneori vrei ca o zonă întunecată din imagine chiar să fie întunecată, dar iPhone parcă se încăpățânează să o lumineze din procesare și să-ți arate detalii și de acolo. Este singurul cusur al camerei și se manifestă de obicei în HDR-urile contrejour.
Se poate rezolva ulterior din noile opțiuni Tone. Îmi place cum au gândit această interfață, ai un touchpad 2D pe care plimbi degetul pentru a modifica imaginea conform unor filtre. Ca interfață, mi se pare cea mai simplă de utilizat din tot ce am folosit de acest gen până acum, mult mai bună decât tot felul de slidere de valori. Nu-ți cere precizie, ci doar plimbi degetul prin ea până îți place rezultatul, iar modificările le vezi în timp real pe ecran.
Astfel de modificări nu trebuie musai făcute după fotografiere, ci pot fi setate și ca opțiuni default pentru noile fotografii. Eu, însă, aș fi vrut ca Apple să fi reglat de la început HDR-ul la o intensitate mai mică, nu să fiu eu nevoit să modific fotografiile după ce le fac.
Din fericire, cum am spus, problema HDR-urile nu apare prea des, ci doar în anumite situații de iluminare. Ignorându-le pe acelea, camerele foto de pe iPhone sunt în top.
Butonul Camera Control, însă, a fost sub așteptări. V-am spus că poate deschide camera și poți face fotografii apăsându-l, dar cu o apăsare ușoară și cu swipe-uri succesive poți schimba tot felul de alți parametri precum zoom-ul, diafragma, nuanțe de culoare și altele.
În practică, însă, nu prea îți vine să te complici cu astfel de comenzi, nu când zoom-ul sau alte setări pot fi modificate de pe marele ecran tactil folosind meniurile pe care deja le cunoști de mai mulți ani. Eu am folosit acest buton doar pentru a deschide camera foto. Pentru asta funcționează excelent. Scoteam telefonul din buzunar și înainte să-l văd avea deja camera foto deschisă și activă deoarece apăsam pe nevăzute acest buton.
L-am folosit de mult mai puține ori ca să fac fotografii. Motivul este simplu: trebuie să-l caut un pic cu arătătorul pe carcasă, iar uneori mișc telefonul atunci când îl apăs. Ar fi fost mai bine plasat mai jos, mai spre colț. În schimb, degetul meu mare este parcă mereu în locul potrivit pentru a apăsa declanșarea din ecran, așa cum am făcut de ani de zile pe orice smartphone.
Treaba asta poate diferi complet pentru voi. Poate că nu veți folosi deloc Camera Control sau poate că veți fotografia doar utilizând acest buton, de acum încolo. Depinde de cum se obișnuiește fiecare cu el. Eu mă bucur că butonul există — dar în același timp nu-l folosesc decât pentru a deschide camera foto. Înțeleg că din setările de Accesibility poți dezactiva de tot light press-ul ca să nu-l declanșezi din greșeală. Nu pot confirma asta pentru că am dat deja telefonul înapoi.
Am însă o precomandă lansată pentru un iPhone 16 Pro Max (precomandă despre care momentan nu se știe nimic) și, dacă peste câteva luni voi descoperi că butonul Camera Control este de fapt mult mai util decât mi se pare în acest moment, vă voi spune asta.
Autonomia, apropo, este îmbunătățită. Am fotografiat și filmat destul de mult cu telefonul și abia scăzuse cu 25% bateria. Am văzut teste făcute de alții și autonomia pare cu 10-15% mai mare decât anul trecut pe toate modelele, inclusiv acest Pro, dar Pro Max este telefonul cu cea mai mare autonomie în această generație.
Un test complex de încărcare făcut de altcineva arată că telefonul se poate încărca la 30W pe fir dacă ai un încărcător de minim 30W compatibil PD și cu ieșire pe 15 volți. Sunt multe în piață și nu doar de la Apple, funcționează bine și cu încărcătoare Samsung sau unele precum cele de la IKEA.
Să vorbim și de elefantul invizibil din cameră, adică Apple Intelligence, care sunt toate funcțiile și aplicațiile AI pe care Apple le introduce odată cu această generație de iPhone. Lipsesc cu desăvârșire.
Le plătești, prețul lor este inclus în telefon până la urmă, dar Apple nu a lansat niciuna odată cu telefonul, nici măcar în SUA. Aici, în Uniunea Europeană, situația este chiar mai rea: în caz că nu știați, Apple a anunțat acum câteva luni că Apple Intelligence nu va fi disponibil în UE și nici măcar funcții care nu par sa aibă nimic de-a face cu AI-ul, precum screen mirroring și remote control de pe un MacBook pe telefon.
De ce nu le aduce Apple aici? Pare o răzbunare pentru legislația Digital Markets Act care a forțat compania să permită magazine alternative în Europa, ceea ce le generează o pierdere de bani.
Problema este deci că prețul acestui telefon include și dezvoltarea acelor servicii. Din banii încasați, Apple dezvoltă și funcții AI, dar nouă aici în UE nu ni le oferă la lansare și nu se știe când va face asta. Poate peste jumătate de an, poate peste un an, poate deloc.
Așa că uitați cum se conturează concluzia mea: în acest context, noile iPhone 16 Pro și Pro Max sunt upgrade-uri mici față de generația anterioară. Cu accent pe “generația anterioară”. Chipsetul este mai rapid, dar și cel anterior era foarte rapid. Camerele foto sunt ușor îmbunătățite, dar pentru marea majoritate a oamenilor și cele de pe iPhone 15 Pro Max sunt foarte bune. Autonomia este îmbunătățită, dar și generația anterioară avea o autonomie foarte bună.
Și cam despre asta este vorba pe noile iPhone 16 Pro. Apple Intelligence ar trebui să fie un upgrade important pe partea de software, dar pentru noi nu contează absolut deloc, în acest moment.
Ce încerc să zic este că, dacă veniți de pe un iPhone mult mai vechi, noile iPhone 16 Pro vi se vor părea telefoane excelente. O să vă placă foarte mult.
Dacă vreți însă un telefon tot performant, dar la un preț mai mic, iPhone 15 Pro și Pro Max sunt alternative bune. Atenție însă că Apple nu mai produce iPhone 15 Pro și Pro Max. Apple elimină mereu din producție modelele Pro anterioare atunci când lansează o nouă generație, dar unele magazine încă au stocuri și probabil vor fi destule și pe Flip.
Dacă aveți iPhone 15 Pro Max, nu prea aveți motive să faceți upgrade, în afara cazului în care camera foto contează foarte mult pentru voi și asta vă interesează cel mai mult. Altfel, iPhone 15 Pro Max rămâne un telefon foarte bun, ba chiar va primi cândva toate funcțiile Apple Intelligence ca și iPhone 16 Pro Max.
Pentru toți ceilalți interesați de acest telefon, dacă prețul său nu este o problemă, veți fi mulțumiți de upgrade.
Preț iPhone 16 Pro: începând cu 6.000 lei la iStyle, eMAG sau PC Garage. Preț iPhone 16 Pro Max: începând cu 7.199 lei la iStyle, eMAG sau PC Garage.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
01/10/2024 la 9:10 AM
1. daca ai 15 sau chiar 14, nu merita upgrade ul sub nicio forma, decat daca ai bani de aruncat pe fereastra
2. butonul de camera control e o mizerie, atat ca amplasare cat si ca functionalitate (reglajele acelea sunt dificil de facut, telefonul se misca atunci cand apesi butonul etc, indiferent cat de fine am facut reglajele in accessibility). partea buna e ca poti dezactiva partial functiile lui sau chiar total
3. ai buton de camera pe lockscreen, ai acces camera cu swipe din lockscreen, ai buton de camera in aplicatia camera, ai buton de camera pe volum, ai buton de camera pe action button, care mai e justificarea pentru inca un buton in plus?
4. lasati scorurile din benchmark, sunt absolut irelevante in utilizarea de zi cu zi
5. desert titanium e departe de a fi un gold, e girlish, duce spre roz in lumina naturala, nu va lasati pacaliti in magazine la lumina artificiala
6. bateria devine excelenta dupa cateva zile, probbail pana isi face ios18 mendrele din background, il am din 20 sept si pana acum am 7 cicluri de incarcare cu un SOT de 6-7 ore pe zi
7. Apple Intelligence, o mizerie din partea Apple pentru clientii europeni
8. si cu toate astea l-am luat si o sa-l pastrez, eu veneam de pe un 13 si e un upgrade pentru mine
barto(Citează)
01/10/2024 la 9:32 AM
Ca să deschizi camera pe nevăzute, când scoți telefonul din buzunar, fără să te uiți la ecran. Și așa îți eliberezi și shortcut-ul de pe lock screen, de exemplu, pentru altă funcție.
Sunt de acord, cu excepția cazului în care contează foarte mult fotografierea și filmarea.
nwradu(Citează)
01/10/2024 la 3:55 PM
Asa mare e diferenta de la 13 la 16?
Am un 13 mini care inca imi place mult – i-am schimbat bateria la Apple acum un an in urma unei cazaturi la ski cand am spart si ecranul, iau in calcul sa il schimb, dar nu ma pot obisnui cu marimea celor noi. Partenera are un 14 si mi se pare prea mare
C(Citează)
01/10/2024 la 9:47 AM
Pe nevazute poti da si swipe pe ecran… si daca nu te descurci asa si chiar ai nevoie de a deschide camera pe nevazute, o pui pe action button.
Anyway, eu gasesc total inutil butonul de camera, pentru ceea ce fac eu cu telefonul
Am uitat sa mai zic in postarea de sus ca de cand am trecut la ios 18 sau la 16 (nu mi-am dat seama exact cand s-a intamplat buba), formatul heic a suferit o modificare, pozele incarcate in cloud (nu icloud) nu se mai pot deschide. Cele JPEG sunt ok.
Also, nu poti edita cu Photographic Styles un JPEG, trebuie neaparat facuta poza cu heic
barto(Citează)
01/10/2024 la 10:07 AM
Mi-l imaginez pe Radu in fata oglinzii, cum se antreneaza sa scoata telefonul din buzunar in 0,3 secunde si cand il duce in fata ochilor deja e camera pornita. Ce cariera ar fi facut in vestul salbatic…
Andrei(Citează)
01/10/2024 la 10:19 AM
„Am folosit câteva zile noul iPhone 16 Pro și mi-am format o părere despre el” – oricine poate face review-uri în ziua de azi.
Legat de iPhone mirroring (pe mine nu mă interesează AI în general), cineva pe redit zice așa: iPhone Mirroring uses proprietary APIs to bypass the passcode system and forward authentication request such as translating a face id request to accept touch ID from the Mac. That would seem to violate the EUs rules. Altcineva spune că ar fi asimilat cu remote desktop și probabil că EU consideră că ar trebui să aibă acces la acel API.
Aici e doar vorba de bani, nu de nici o răzbunare. Din păcate din astfel de legi câștigă doar avocații, nu consumatorul.
Ca și construcție, știu că diferența de greutate nu e mare dela inox la titan, dar astea mai noi se simt semnificativ mai ușoare. 13 PM al meu e destul de greu, dacă îl ții la ureche și vorbești mult la el devine deranjant – chiar și fără carcasă sau folie, dacă pui o sticlă și o husă mai dură se adaugă și alea.
Pozele arată bine, cel puțin cu altele similare postate de Radu pe aici. Se vede mai ales la mâncare, unde foarte multe poze făcute cu telefonul au distorsiuni în zonele nefocalizate, iar cum planul focal e mic, când te uitai la restul cadrului arăta ciudat.
dam167(Citează)
02/10/2024 la 9:43 PM
Mi se pare că te deranjează că autorul blogului și-a exprimat opinia după câteva zile de utilizare. Și apoi vii și îți exprimi și tu opinia pe același blog, cu privire la același subiect după 0 pana la câteva zile utilizare (zic asa pentru ca nu îmi e clar dacă l-ai utilizat putin sau chiar deloc).
Oricum, sper ca vezi ironia, mi s-a părut anuzant 🤗🙂
Matilda(Citează)
04/10/2024 la 6:26 PM
ia…sa vezi..ca si-a luat nwradu bot pentru comments…
Oricum, sper ca vezi ironia, mi s-a părut anuzant 🤗🙂
alex(Citează)