un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Reportajul Recorder despre Nordis merită văzut

7 Oct 2024  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Reportajul acesta Recorder despre Nordis și țepele date de dezvoltator ar trebui văzut de toată lumea pentru că mi se pare incredibil că astfel de lucruri încă se mai întâmplă în România. Sunt de toate în clip:

  • proiecte începute în Mamaia, Sinaia, Brașov și București, majoritatea fiind doar șantiere abandonate.
  • apartamente achitate de clienți încă de prin 2020, pe care nu le-au primit niciodată. Unele au fost însă finalizate și vândute altor persoane sau firme.
  • notari de “renume”, precum Ioana Băsescu sau alții legați de baroni PSD, care au intermediat vânzarea aceluiași apartament pentru două persoane.
  • 631 de procese deschise împotriva Nordis de clienți păgubiți. Zero lei în conturile firmelor. Plângerile penale depuse de clienți nu au mișcat deloc.

Este ceva de menționat aici. Nordis semna cu un client o promisiune de vânzare, un ante-contract, dar îi lua 80% sau 95% sau 100% din sumă ca avans. Promisiunea de vânzare nu se înregistrează însă în vreo carte funciară și nici măcar nu se face obligatoriu la notar, este ca un contract între două persoane și atât și nu are aceeași valoare legală ca un contract de vânzare-cumpărare. De obicei se face însă pe sume modice, gen 1.000-2.000 de euro, ca să arăți că ești serios în intenția de a cumpăra.

Problema este că Recorder arată că același notar a semnat însă și o promisiune de vânzare cu o persoană, apoi un contract de vânzare cu o altă persoană. În mod normal ar fi trebuit să-i sune semnale de alarmă acolo și să întrebe ce s-a întâmplat cu prima persoană, având în vedere că banii fuseseră transferați.

Îmi place și ideea de la finalul reportajului, care arată că în Franța prin lege un dezvoltator nu poate cere decât 25% ca avans, iar banii intră într-un cont special și pot fi utilizați doar pentru construcția respectivă. Mai există și o asigurare care dă banii înapoi în caz că dezvoltatorul dă faliment.

În România nu există nici o astfel de lege. Dar na, președinta Comisiei Juridice din Parlament este soția acționarului majoritar la Nordis, deci mult noroc cu schimbarea. Ciolacu, în schimb, îi garantează profesionalismul. Aveți grijă ce votați peste două luni.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Stie careva ce notar semneaza la One? Intreb numai, ca Baseasca a fost notar oficial la o multime de proiecte de astea dubioase.

      (Citează)

  2. De ce ai plati ca si avans mai mult de 1000-2000 euro ?De ce te-ai gandi sa platesti sute de mii de euro, dar nu platesti si cateva sute unui avocat sa se uite pe contract ?De ce nu arunci un ochi pe google legat de ce gasesti daca cauti nordis..

      (Citează)

    • Cei mai multi dintre ei plătesc avans mare pentru că se bucură de discount-urile promise de dezvoltator.

      Dacă îmi dai 80% acum, costă 100k. Dacă îmi dai 1000 acum, te costă 130k. Și dacă ai bani, te gândești că peste 2 ani când termină blocul, ai scos 30k profit.

      Daca ăia sunt singurii bani, nu dă nimeni 80% acum, ca să se mute peste 3 ani.

        (Citează)

  3. Niciodata niciodata nici macar o data nu dati banii inainte sa fie gata blocu/apartamentul.

      (Citează)

    • well, proiectele bune si cu pret ok se cam dau pana se termina. E usor sa zici de pe margine.

        (Citează)

    • @Blackskull gata, inseamna si cu intabularea facuta.
      Pentru imobilele care exista, ce au carte funciara, la semnarea promisiunii de vanzare-cumparare, cartea “este blocata”, sa nu o promita in mai multe locuri. Cand e doar o schita/schema/reclama …

        (Citează)

    • Am bagat bani in 3 apartamente in bucale. Toate luate cand erau la stadiul de aproape terminate, gen puneau faianta in baie, sau montau usile interioare. Era mai ieftin cand erau la stadiul de groapa….clar. Doar ca n-am vrut sa risc. Intr-una din situatii, constructoru le-a dat emotii grave alora de platisera avans sau chiar suma intreaga, cand era pe la etaju 4 din 6 a oprit brusc lucrarile, a luat utilajele si pa. S-a reapucat dupa vreo 4 luni, timp in care unii erau in pragu avc-ului, cu toate garantiile date de constructor ca e o doar o sistare temporara cauzata de ceva probleme birocratice.
      Nu-s de mine emotii d-astea ca stau rau cu corasonu.

        (Citează)

  4. La cerere se trece promisiunea in cartea funciara. Asta a fost și buba la Nordis. Dacă se trecea nu se mai putea ulterior vinde. Bine, probabil clauza că nu se trece in CF era nenegociabila

      (Citează)

  5. Cred ca in majoritate sunt bani ne munciti (am apucat sa-l vad pe stomatologul roman din Franta care e o exceptie). Daca-ti muncesti banii, casti ochii. Cum spunea profesorul meu de drumuri acum 40 de ani:
    -cei mai destepti invata din greselile altora
    -urmeaza cei care invata din propriile greseli
    -cei mai prosti nu invata nici macar din propriile greseli

      (Citează)

  6. Aia care ai dat bani la Nordis ieri sau acum cateva zile pe un antecontract, oare ce zic cand vad azi reportajul? :/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus