un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Reportajul Recorder despre Nordis merită văzut

7 Oct 2024  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Reportajul acesta Recorder despre Nordis și țepele date de dezvoltator ar trebui văzut de toată lumea pentru că mi se pare incredibil că astfel de lucruri încă se mai întâmplă în România. Sunt de toate în clip:

  • proiecte începute în Mamaia, Sinaia, Brașov și București, majoritatea fiind doar șantiere abandonate.
  • apartamente achitate de clienți încă de prin 2020, pe care nu le-au primit niciodată. Unele au fost însă finalizate și vândute altor persoane sau firme.
  • notari de “renume”, precum Ioana Băsescu sau alții legați de baroni PSD, care au intermediat vânzarea aceluiași apartament pentru două persoane.
  • 631 de procese deschise împotriva Nordis de clienți păgubiți. Zero lei în conturile firmelor. Plângerile penale depuse de clienți nu au mișcat deloc.

Este ceva de menționat aici. Nordis semna cu un client o promisiune de vânzare, un ante-contract, dar îi lua 80% sau 95% sau 100% din sumă ca avans. Promisiunea de vânzare nu se înregistrează însă în vreo carte funciară și nici măcar nu se face obligatoriu la notar, este ca un contract între două persoane și atât și nu are aceeași valoare legală ca un contract de vânzare-cumpărare. De obicei se face însă pe sume modice, gen 1.000-2.000 de euro, ca să arăți că ești serios în intenția de a cumpăra.

Problema este că Recorder arată că același notar a semnat însă și o promisiune de vânzare cu o persoană, apoi un contract de vânzare cu o altă persoană. În mod normal ar fi trebuit să-i sune semnale de alarmă acolo și să întrebe ce s-a întâmplat cu prima persoană, având în vedere că banii fuseseră transferați.

Îmi place și ideea de la finalul reportajului, care arată că în Franța prin lege un dezvoltator nu poate cere decât 25% ca avans, iar banii intră într-un cont special și pot fi utilizați doar pentru construcția respectivă. Mai există și o asigurare care dă banii înapoi în caz că dezvoltatorul dă faliment.

În România nu există nici o astfel de lege. Dar na, președinta Comisiei Juridice din Parlament este soția acționarului majoritar la Nordis, deci mult noroc cu schimbarea. Ciolacu, în schimb, îi garantează profesionalismul. Aveți grijă ce votați peste două luni.

asus s5507

    30 comentarii

  1. Stie careva ce notar semneaza la One? Intreb numai, ca Baseasca a fost notar oficial la o multime de proiecte de astea dubioase.

      (Citează)

  2. De ce ai plati ca si avans mai mult de 1000-2000 euro ?De ce te-ai gandi sa platesti sute de mii de euro, dar nu platesti si cateva sute unui avocat sa se uite pe contract ?De ce nu arunci un ochi pe google legat de ce gasesti daca cauti nordis..

      (Citează)

    • Cei mai multi dintre ei plătesc avans mare pentru că se bucură de discount-urile promise de dezvoltator.

      Dacă îmi dai 80% acum, costă 100k. Dacă îmi dai 1000 acum, te costă 130k. Și dacă ai bani, te gândești că peste 2 ani când termină blocul, ai scos 30k profit.

      Daca ăia sunt singurii bani, nu dă nimeni 80% acum, ca să se mute peste 3 ani.

        (Citează)

    • De obicei 1-2000€ e taxa de rezervare a apartamentului pana cand te organizezi cu banii de avans si se semneaza precontractul, de obicei 2-10 zile.
      La semnare se plateste diferenta pana la valoarea totala agreata a avansului 5-10-25%. Consider ca nu e sanatos sa platesti mai mult de 25% in avans, hai maximum 1/3 din total daca cunosti f. bine dezvoltatorul.

      Dar in imobiliarele din RO, totul e o ruleta ruseasca, asa ca daca ai bani de investit in asta, fa-o in strainatate. Este indiscutabil mai sigur, mai civilizat si predictibil, cu randamente mai bune si sustenabile (piata chiriilor si cea de cazare turistica sunt mult, mult mai ofertante decat in RO).

        (Citează)

  3. Niciodata niciodata nici macar o data nu dati banii inainte sa fie gata blocu/apartamentul.

      (Citează)

    • well, proiectele bune si cu pret ok se cam dau pana se termina. E usor sa zici de pe margine.

        (Citează)

    • @Blackskull gata, inseamna si cu intabularea facuta.
      Pentru imobilele care exista, ce au carte funciara, la semnarea promisiunii de vanzare-cumparare, cartea “este blocata”, sa nu o promita in mai multe locuri. Cand e doar o schita/schema/reclama …

        (Citează)

    • Am bagat bani in 3 apartamente in bucale. Toate luate cand erau la stadiul de aproape terminate, gen puneau faianta in baie, sau montau usile interioare. Era mai ieftin cand erau la stadiul de groapa….clar. Doar ca n-am vrut sa risc. Intr-una din situatii, constructoru le-a dat emotii grave alora de platisera avans sau chiar suma intreaga, cand era pe la etaju 4 din 6 a oprit brusc lucrarile, a luat utilajele si pa. S-a reapucat dupa vreo 4 luni, timp in care unii erau in pragu avc-ului, cu toate garantiile date de constructor ca e o doar o sistare temporara cauzata de ceva probleme birocratice.
      Nu-s de mine emotii d-astea ca stau rau cu corasonu.

        (Citează)

    • @Blackskullv probleme birocratice de genul sa scoata o autorizatie noua pentru etajele 5 si 6, in cea intiala se oprea la 4, nu?

        (Citează)

    • Nope. Avea autorizatie ptr tot. Am inteles ca ceva probleme financiare ale constructorului.
      Apropo asta e o chestie de verificat, autorizatia. Ca-s multi care iau ptr 2-3 etaje si apoi mai adauga.

        (Citează)

  4. La cerere se trece promisiunea in cartea funciara. Asta a fost și buba la Nordis. Dacă se trecea nu se mai putea ulterior vinde. Bine, probabil clauza că nu se trece in CF era nenegociabila

      (Citează)

  5. Cred ca in majoritate sunt bani ne munciti (am apucat sa-l vad pe stomatologul roman din Franta care e o exceptie). Daca-ti muncesti banii, casti ochii. Cum spunea profesorul meu de drumuri acum 40 de ani:
    -cei mai destepti invata din greselile altora
    -urmeaza cei care invata din propriile greseli
    -cei mai prosti nu invata nici macar din propriile greseli

      (Citează)

    • “Daca-ti muncesti banii, casti ochii. ”

      Nici gand. Cunosc multi oameni care fac bani buni din munca reala, dar nu au habar ce sa faca cu economiile. Si atunci apar unii ca astia de la Nordis..

        (Citează)

  6. Aia care ai dat bani la Nordis ieri sau acum cateva zile pe un antecontract, oare ce zic cand vad azi reportajul? :/

      (Citează)

  7. Cred ca ai facut o greseala Radu in articol pentru ca in clip, in Franta avansul este maxim 5% in faza de proiect, cel putin eu asa am retinut.

      (Citează)

  8. Dacă dai foc propriului apartament… oare ce îți poate face poliția?

      (Citează)

    • Infracțiunea de distrugere nu face diferența între bunurile proprii și ale altora.

        (Citează)

    • nu e propriul apartament, ca n-au niciun titlu de proprietate asupra lui. practic au dat niste bani in schimbul unei promisiuni. si nici nu mai pot face nimic pentru ca au trecut cele 2 luni pe care le aveau la dispozitie ca sa intenteze proces pentru conversia promisiunii in act de vanzare cumparare. practic e o lectie de la mafioti pentru mafioti despre cum sa furi legal.

        (Citează)

    • Care distrugere? Voia cumparatorul sa vada cum e totul pe negru, gri si afumat. Sa dovedeasca NORDIS in instanta ca ala nu e apartamentul promis prin pre-contract si sa ceara despagubiri cel care chiar l-a cumparat.

      Legal vorbind nu au vandut de 2x acelasi bun pentru ca prima data doar au promis ca il vand, nu au si facut-o. Dar au comis infractiunile de inselaciune sau de dol, la alegere, ele fiind similare.

      Nu este deloc prima data, chiar statul roman, desi stia ca o proprietate nationalizata este revendicata de fostii proprietari sau mostenitorii acestora, a vandut-o catre chiriasii de asa zisa buna credinta – care nu stiau ca sunt intr-o imobil nationalizat si ca e posibil sa fie revendicat, bietii de ei curati si nevinovati. Pentru asta nu exista iad destul de adanc pentru Iliescu.

      Morala? Nu cumparati aer.

        (Citează)

    • @Gaelex, iar ai uitat sa-ti iei medicamentele?

        (Citează)

  9. ”Promisiunea de vânzare nu se înregistrează însă în vreo carte funciară și nici măcar nu se face obligatoriu la notar, este ca un contract între două persoane și atât și nu are aceeași valoare legală ca un contract de vânzare-cumpărare” .

    Eterna eroare a omului simplu.
    Promisiunea de vânzare ”de mână” (sub semnătură privată, adică neautentificată la notar) are aceeași valoare juridică (și probatorie) precum promisiunea încheiată la notar.
    Și promisiunea sub semnătură privată poate fi notată în cartea funciară a terenului, dacă părțile agreează lucrul acesta în cuprinsul contractului.
    Atât promisiunea ”de mână” cât și cea notarială se bucură de aceeași protecție juridică.

    Contractul definitiv, însă, nu se poate încheia decât la notar, dar promisiunea se poate încheia perfect legal fără notar.

    În general, dezvoltatorii (chiar și cei de bună credință) nu vor să se noteze în cartea funciară promisiunile de vânzare, deoarece vor CF-urile curate pentru eventualitatea în care vor contracta un credit și vor garanta cu terenul. Banca nu acceptă în garanție bunuri grevate cu sarcini.

    Să vă mai spun ceva: dacă dezvoltatorul intră în insolvență, notarea în cartea funciară a promisiunilor nu îi ajută cu nimic pe cei păgubiți, indiferent că promisiunea s-a încheiat sub semnătură privată sau la notar.

    Păgubiții se vor înscrie la masa credală ca și creditori chirografari, deci ca ultimii amărâți. Statul, salariații și banca, asta e ordinea de prioritate, abia apoi creditorii chirografari. Voi culege praful de pe tobă

      (Citează)

  10. Și pentru ca nu a spus nimeni….așa arată mafia PSD.

      (Citează)

  11. Nicio televiziune nu a preluat articolul. Hai ca la unele ma asteptam, dar dezamagirea vine de la DIGI24 si PRO Tv. Se pare ca toate sunt cumparate. Decat sa ma mai uit la stiri pe tv, mai bine dau pe desene animate.

      (Citează)

  12. Doamna Vicol a demisionat.

      (Citează)

  13. BTW, de asta ma urzic când vând pe aici prostii ca emag vinde mașini, vacanțe și alte halucinații.

      (Citează)

  14. soimat:
    Doamna Vicol a demisionat.

    A demisionat din comisie, nu din parlament, nu din partid

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus