un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

O rachetă surprinsă în fotografii când lovește un bloc de apartamente

24 Oct 2024  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Războiul modern ne-a obișnuit cu transmisiuni live de pe front. A început cu războiul din Irak, acum 30 de ani, și a luat amploare în Afganistan și Irak după 2001. Camere mici, comunicații mobile — tehnologia a devenit banală. Reporterii sunt acum alipiți unor unități militare.

În Liban, se întâmplă altceva. Armata israeliană anunță cu ceva timp înainte că urmează să bombardeze o anumită clădire, așa că reporterii se strâng ciorchine în zonă și așteaptă bombardamentul. Un reporter de la Associated Press a surprins imaginile de mai jos cu o bombă de mari dimensiuni lovind o clădire rezidențială din Beirut.

Washington Post are și o filmare. Clădirea este… și în clipa următoare nu mai este, ca la o demolare controlată. A fost pusă complet la pământ.

Mi se par oribile genul aceasta de imagini. N-ar trebui să existe. N-ar trebui să existe bombardamentul acela în sine. Ce rost are să distrugi complet o clădire de apartamente?

Din câte știu, Israelul are o politică prin care distruge complet casele (și, se pare, întreaga clădire) suspecților de terorism sau a militanților Hamas și Hezbolah. Israelienii au trimis un avertisment că urmează să bombardeze acea clădire, dar cu vreo 40 de minute înainte de a face asta. Reporterii s-au dus să aștepte bombardamentul.

Ai timp în 40 de minute să iei ceva din casă și să fugi? Dacă nu ești acasă ce faci, pierzi tot ce ai? Dacă dormi cu copilul? Dacă este doar copilul acasă, în apartamentul tău de la etajul 6, iar clădirea urmează să fie bombardată pentru că la etajul 1 au aflat israelienii că se ascund 3 luptători Hezbolah?

Cum nu este bombardarea unor clădiri civile, cu un minim de avertisment, o crimă de război? Orice luptător Hezbolah ar fi fost acolo a părăsit de mult zona, după ce s-a primit avertismentul

În altă parte, în nordul Fâșiei Gaza, israelienii au bombardat o stradă. Un băiat zace grav rănit. Se apropie câțiva să-l ia de acolo. Strada este bombardată din nou în timp ce oamenii din zonă încercau să ajute…

Am mai spus-o. Trebuie să fim recunoscători că trăim într-o zonă mult mai liniștită.

asus s5507

    25 comentarii

  1. israelul dadu-se info de evacuare pt acea cladire, asa ca era goala ( de oameni )

    iar ziaristii stateau in fata si asteptau bomba, de aceea avem aceste prim planuri

    mai fa un pic de research inanimate de a posta

      (Citează)

  2. >>Ce rost are să distrugi complet o clădire de apartamente?

    De zeci de ani razboiul dintre Israel si diversi musulmani extremisti care vor exterminarea populatiei de origine evreiasca – gen Hamas, Hezbolah – si care o mai fi – nu e unul conventional.

    E o variatie de razboi de gherila – simiar cu ce-au pierdut americanii in Vietnam unde “aia rai” ataca/distrug/omoara oameni prin metode neconventionale si fug apoi, reiau ciclul asta de multe ori. O armata conventionala nu are nici o sansa de reusita impotriva acestor moduri de lupta. Si e o lupta, e un razboi – indiferent de cine are dreptate cu ocupatia unui anumit teritoriu – asta nu le da dreptul de a (incerca) exterminarea altui popor (cum fac musulmanii radicali cu evreii).

    In cazul de fata, Israelul a dovedit de nenumarate ori ca musulmanii radicali au dus lupta de gherila la un nivel asa de “avansat” incat ii folosesc drept scuturi umane pe civilii din zona lor. Au depozite de arme / si buncare sub spitale, sub/langa scoli, efectueaza trageri cu rachete spre Israel din zone din astea. Israelul nu a retaliat pana recent, si musulmanii radicali si-au luat-o in cap ca asta er fi calea spre victoria lor.

    Modul in care Israelul comunica, ce ministru/general al fortelor IDF au si cum comunica e de zece clase peste orice are Ro in orice domeniu de tine de stat si de 100 de clase peste “generalul ostas” ce nu va ajunge presedinte in RO. In plus faptul ca Israelul face orice pentru a-si apara populatia e un mare semnal ca “se poate” si se vrea. Astept cu un oarecare interes sa vad Iranul – daca si cat mai agita “batul prin gard” la adresa Israelului.

    FAFO in adevaratul sens.

      (Citează)

    • Ce zici tu e că e in regulă să omori copii nevinovați, că oricum niște teroriști îi folosesc drept scuturi umane.

      Da, bună justificare pentru genocid. Nu-i putem opri, așa că ii facem pilaf la întâmplare.

      După această logică, ar trebui să fim cu toții arestați pentru că cetățeni români fură, înșeală, tâlhăresc, apoi se mută sau se întorc în România cu wizz air, după care o iau de la capăt.

      Beton…

        (Citează)

    • La fiecare “atac” cu mizeriile alea de rachete făcute din țevi, din sute lansate, una doua lovesc ceva. Iron dome își face datoria. Sigur cu niște costuri dar 3 miliarde de la SUA pe an cam acoperă. Și atunci dacă sunt niște copii lângă lansatoarele alea, mai bine nu îi omori. Mai ales dacă te crezi superior moral așa că Israelul. Era destul de evidentă manevra în care Israelul lăsa pe fraierii ăia sa dea cu rachete și prin asta mai justificau furtul de case în vest. 7 octombrie a fost tragic, dar nu justifică chiar așa orice. Am senzația că atâția ani de suport necondiționat al Israelului le dă impresia că pot face orice (ultima modă e să scuipe pe creștini prin Ierusalim). Dacă citești printre rânduri, în afară de SUA, restul li se cam rupe sincer, thoughts and prayers. O să se termine urât fără americani, cu sau fără nucleare.

        (Citează)

    • Bă, voi ați muncit în Israel ca să te temi că oricînd sare în aer autobuzul în care te afli?
      Eu am muncit în 96 cînd au sărit în aer 2 autobuze în Haifa, plus un tîmpit de ciuhap a intrat cu mașina în stație și a omorît nevinovați. Pentru ce?
      Bine le face Israelul teroriștilor și familiilor care ȘTIU ce face fiul sau vărul lor dar îi acoperă. Sau au rachete la subsol ori prin vreun dormitor, ori jubilează cînd moare un ”adversar”.

        (Citează)

  3. Adica aia stiau ca vine racheta si stateau acolea langa gard ca sa filmeze? Nu-i de mirare de ce nu le iese nimic cum trebuie, la cat de prostălăi sint.

      (Citează)

    • Au încredere în precizia IDF, confirmată de foarte multe ori. Că nu trag ca rușii, cu katiușe, la întîmplare.

        (Citează)

  4. Scopul acestor tipuri de bombardamente e sa distrugă munițiile depozitate in /sub acele clădiri. Anunță cu Câteva zeci (citisem 15, Radu zice 40 minute), îți iei o haine, documente, bani, dar nu ai timo sa muti poate sute/mii de kg de muniție/echipamente.

      (Citează)

  5. Intre timp, ostaticii israelieni nu au fost eliberati. Asta daca mai traiesc……
    Radu, cum ar fi trebuit sa procedeze Israel atunci cand e atacat cu sute de rachete pe zi?

      (Citează)

    • Ar trebui să nu mai încerce să curețe etnic zona aia. Niște evrei albi veniți din Europa care vorbeau un dialect germano-slavic nu au un drept automat să dea oameni afară din casele lor în care stau de cel puțin 800 de ani dacă accepți ipoteza invaziei arabe sau sunt acolo chiar dinaintea evreilor dacă accepți ipoteza convertirii populației locale. Contrar propagandei fundamentaliștilor creștini din SUA, nimeni nu devine terorist așa din senin. Ce ție nu-ți place altuia nu face. Culegi ce semeni. Șamd.

        (Citează)

    • Nea caisa, vorbești niste prostii mai mari că tine.
      1. Evreii nu ar trebui să curețe etnic zona. Adică să nu facă ce au făcut 100% din statele musulmane, care în ultimele zeci de ani au adus la zero populațiile evreiești de acolo, în multe cazuri semnificative, nu? Că asta au făcut TOATE statele arabe/musulmane, după 1948 au expulzat toți evreii. Unde ar trebui, în mintea ta, să se ducă evreii ăia?
      2. Evreii albi europeni reprezintă cam 40% din populația Israelului, pt că evreii albi europeni au fost în general exterminați. Restul de israelieni sunt aia de la punctul 1, dumbo, adică evrei arabi, africani, iranienii etc. Care au fost alungați istoric din zona Israelului de egipteni, romani, arabi, turci etc.

        (Citează)

    • Ma întreb de ce după ’48 s-au stricat relațiile. Hmm… de ce oare.
      Până atunci în imperiul otoman (care făcea legea în zona, nu arabii), de multe sute de ani evreii erau așa de prețuiți că grecii și armenii erau un pic ofticați.
      Reprezintă acum 40%, dar când au călcat pe bec erau majoritatea. Și acum de fapt e grupul dominant financiar.
      Vezi că încă de pe vremea romanilor evreii au scăzut în număr, în favoarea creștinilor inițial. După aia au venit arabii, care au dat mai mult creștinii afară. Ai să fii șocat dar și evreii și arabii se considera mai apropiați religios unii de alții pentru că ambele tabere încă așteaptă pe mesia, nu ca nebunii ăia de creștini cu Isus ăla al lor.

        (Citează)

  6. A spus un baiat mai sus esenta surprinsa in aceste fotografii si a altor sute sau mii asemenea: FAFO.

    Trebuie sa multumim tehnicii de lupta moderne, tehnologiei foto precum si teroristilor care pregatesc si pun la dispozitie cadrul ideal pentru astfel de insta “nuggets”.

    In rest, eventualilor ocupanti ai cladirii la momentul pozei, multa, multa sanatate!

      (Citează)

  7. Andrei:
    Ce zici tu e că e in regulă să omori copii nevinovați, că oricum niște teroriști îi folosesc drept scuturi umane.
    Da, bună justificare pentru genocid. Nu-i putem opri, așa că ii facem pilaf la întâmplare.
    După această logică, ar trebui să fim cu toții arestați pentru că cetățeni români fură, înșeală, tâlhăresc, apoi se mută sau se întorc în România cu wizz air, după care o iau de la capăt.
    Beton…

    Eu nu zic ca e o justificare pentru modul in care actioneaza Israelul, insa nu au alta sansa. Ori “dispar” in israeliti, ori “dispar” din fundamentalisti. Mai departe e efectiv legea junglei, ala mai tare si mai mare il subjuga/omoara pe cel mai slab. Ma pot insela, insa Israelul nu cred ca ataca voit copii. Ca acei copii sunt folositi drept scuturi umane chiar si de parintii lor, spalati pe creier – aia e o alta problema.

    Imi place? – Nu
    As face ceva pentru impotriva Israelului? – Nu, sunt prea “mic”
    As face ceva pentru impotriva fanaticilor musulmani? – Nu, sunt prea “mic” iar oamenii aia nu inteleg decat exterminarea “celorlalti”, chiar cu viata lor.

    Mai sunt si alte conflicte pe glob, in general ca societate mai vestica decat ei nu dam 2 bani pe problemele lor, cum nici altii nu dau 2 bani pe razboiul din Ucraina. Ghinion de “nesansa” pentru locul unde s-au nascut. Daca vrei o schimbare ai ca alternative:
    a) lobby serios impotriva (mult noroc din Ro cu faza asta)
    b) iti iei inima in dinti si te duci acolo, voluntar, ori la unii, ori la altii si le tii partea – cu pretul vietii.

    Ca incheiere: studiaza un pic chestiunea cu palestinienii:
    – de ce nu sunt acceptati ca refugiati (temporar) de niciun popor musulman dintr-o tara vecina ?
    Raspunsul: e ca distrug orice ating, cum au distrus si Libanul
    – de ce nu si-au gasit lideri seriosi sa-i faca sa prospere ?
    Raspunsul: pentru ca o altfel de societate poate fi condusa doar daca e un razboi continuu, lumea sa-i asculte doar pe clerici (care interpreteaza Coranul cum vor) si daca o astfel de societate ar prinde “gustul” democratiei, liderii ar fi inalturati.

      (Citează)

    • Vezi, te rog, link-ul către video-ul de pe IG-ul Washington Post postat de Radu.

      Un singur copil pe stradă și l-au bombardat. Când primea ajutor, au bombardat și ajutoarele.

      Cum poți să spui că nu atacă voit. Nu e nevoie de mai multe exemple, e sufiicient unul ca să nu fii de acord cu crimele de război și genocidul.

      În fine, ai dreptate, suntem prea mici pentru discuția asta și nu va convinge niciunul dintre noi pe nimeni de nimic. Pe mine doar mă revoltă să văd copii nevinovați omorâți in numele răzbunării.

        (Citează)

    • Nu sunt acceptați pentru că sunt înrăiți de război. La fel cum nouă ne era frică de moldoveni că poate sunt rakeți sau cum iranienilor le e frică de iranienii din Afganistan că poate au fost talibani. Și da, poate unii sunt, dar infim de puțini, și definitiv nu copiii.
      În plus ăia vin cu povești reale de opresiune și s-a răscula populațiile vecine și guvernele lor nu ar mai lua banii de la americani.
      Dar iarăși, nu înseamnă că sunt iremediabili și trebuie căsăpiți de la mic la mare. Și chiar și așa, dacă ar fi animalele sălbatice periculoase, tot le-a da o zonă a lor, o îngrădești bine și pa. Toată lumea e fericită.
      Dar aici e clar că e altceva: curățarea etnică a “pământului sfânt” și e mai ușor să-i întărâți ca să ai pe cine da vina. Și după aia vin tratativele de pace și terenul “animalelor” se micșorează suspect de fiecare dată, ăia normal că nu acceptă și Israelul zice “vezi, nu vor pace animalele”. Hai că nu ne-am născut ieri în plm.

        (Citează)

    • „Nu sunt acceptați pentru că sunt înrăiți de război.”

      Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Ce au făcut din Liban și au încercat să facă din Iordania?

      „Și după aia vin tratativele de pace și terenul “animalelor” se micșorează suspect de fiecare dată, ăia normal că nu acceptă și Israelul zice “vezi, nu vor pace animalele”. ”

      „Was there no chance, then, for a two-state solution? Dr. Bitton would press him.
      Never, Mr. Sinwar would say. Why not? Dr. Bitton would respond.
      Because this is the land of Muslims, not for you — I can’t sign away this land.”

      Dintr-un articol cu câteva zile în urmă. Animalele chiar nu vor pace ;)

      „Hai că nu ne-am născut ieri ”

      Exact, nici o scuză să iau de bune jelaniile. Ținând cont că ăștia-s de aceeași parte a baricadei cu Iran și Rusia, mi-ar păsa prea puțin și dacă ar fi parțial întemeiate. Doar că nu-s. Ce se mai aude de miile de morți uciși în parcarea unui spital, sau ceva de genul?

        (Citează)

    • Liban? Aia e o țară care n-ar trebui să existe. Normal că se bat între ei ca chiorii ca și noi în Europa până granițele s-au tras cât de cât pe criterii etnice și/sau religioase. Palestinienii erau doar o parte a problemei.
      E vorba de granițele din ’47, ’67 nu glumele care le propun acum Israelul. Normal că nu acceptă nimeni. Caută ultimele propuneri să vezi ce bătaie de joc cu parcuri tehnologice în mijlocul deșertului. Literalmente bătaie de joc. Când s-au apropiat real de pace, și-au omorâț propriul prim ministru, dacă-l mai ții mine pe Yitzhak Rabin.

      Vezi că eu nu sunt spălat pe creier ca americanii să văd doar alb negru. V-a prostit de tot politica asta de tip american unde nu mai e loc de nici o nuanță și plin de whataboutismuri. Ideea de bază rămâne, nu bombarda civili. Ce plm e așa greu.

        (Citează)

  8. Top 10 terrorist groups and their religion. Ce rahat ne mai ascundem dupa deget, astia (teroristii islamisti) cer in Europa instalarea Shariei, unii au mai fost si filmati la proteste urland “Moare Europei” si tie ti-e mila de ei. Banuiesc ca si lor le-ar fi mila daca ar fi vreun atentat pe la noi si ar muri zeci de oameni. Sau cumva ar iesi in strada celebrand? Si vad ca ai copil fata, sunt curios ce pareri ai despre religia lor si despre drepturile si rolul femeilor in societate.
    1. **Al-Qaeda** – Sunni Islam
    2. **ISIS (Islamic State of Iraq and Syria)** – Sunni Islam
    3. **Boko Haram** – Sunni Islam
    4. **Taliban** – Sunni Islam
    5. **Hezbollah** – Shia Islam
    6. **Lashkar-e-Taiba (LeT)** – Sunni Islam
    7. **Hamas** – Sunni Islam
    8. **Al-Shabaab** – Sunni Islam
    9. **Irish Republican Army (IRA)** – Predominantly Catholic (political, not religiously driven)
    10. **Aum Shinrikyo** – Syncretic (mix of Buddhism, Hinduism, and Christianity)

      (Citează)

    • De aici lipsește suspect PKK care numai ieri ce a dat iarăși un atac. Tehnic tot musulmani dar atacă doar pe turci.

        (Citează)

    • Încă o prostie, IRA e motivată religios. Sunt catolici împotriva protestanților, altceva nu-i separă. În manifestul IRA vor insula aia complet pentru ei. From the sea to the sea cum s-ar zice.

      Tu pari destul de bătrân să fi recitat niște poezii patriotice despre propășirea socialismului în lume. Lasă-mă să te șochez când îți zic, dar în anii 70-80 vesticii se micționau pe ei de frica maselor spălate pe creier de comuniști care vor să îi invadeze că na, asta vedeau la televizor.

      Am creierul destul de evoluat că pot avea mai mult de o singură idee în cap așa că chiar dacă islamul e înapoiat și stupid, nu înseamnă că vreau sharia la mine acasă când zic să nu le bombardeze civilii. Copiii ăia nu au islamul transmis genetic, deci dacă îi lași în pace la un moment dat se calmează. Dacă îi bombardezi ce plm crezi că o să se întâmple.

        (Citează)

    • „Copiii ăia nu au islamul transmis genetic”

      Nu, doar prin educație de când încep să vorbească.

      „deci dacă îi lași în pace la un moment dat se calmează.”

      Vezi să nu. Soluția cu două state e pentru livrat fraierilor mulși de bani din Occident. Pentru ei, distrugerea Israelului e singura opțiune. Aparent Israelul n-are chef să joace rolul mielului.

      „Dacă îi bombardezi ce plm crezi că o să se întâmple.”

      Le scoți din cap prostiile islamice. Cu sau fără materie cenușie. Depinde cât de puternic e instinctul de conservare.

        (Citează)

  9. nea_caisă:
    De aici lipsește suspect PKK care numai ieri ce a dat iarăși un atac. Tehnic tot musulmani dar atacă doar pe turci.

    La ăia nu se pune, că-s musulmani contra musulmani, la fel cum 2 persoane ”de culoare” și-ar spune reciproc ”nigga”…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus