un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Kindle Colorsoft este primul cu ecran color din gamă (și cum funcționează un ecran e-ink)

24 Oct 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Amazon a lansat primul Kindle cu ecran e-Ink color, numit Kindle Colorsoft. Se alătură altor dispozitive concurente care au ecran color —nu este primul pe piață—, dar, întrucât Kindle mi se pare cel mai popular și cunoscut, dă tonul pe piață.

(Îmi place că, în imaginea oficială de mai sus, pe fereastra avionului se vede o planetă cu inele.)

Eu sunt fan Kindle de mic. În curând se fac 15 ani de când dețin Kindle-uri. Primul cumpărat, un Kindle 2, mi s-a părut un dispozitiv aproape magic. Într-o lume a laptopurilor masive și urâte, acel Kindle era finuț, avea un ecran perfect pentru citit, bateria ținea luni întregi și l-am luat și cu o husă foarte deșteaptă din care ieșea o mică veioză ce ilumina ecranul și era alimentată chiar de către Kindle.

Vreo doi ani mai târziu am trecut la un Kindle Paperwhite, care avea iluminare sub ecran. L-am cumpărat în 2013. Încă funcționează fără probleme!

Acesta nou, Kindle Colorsoft, poate afișa și culori. Este departe de calitatea unui ecran de tabletă, desigur, culorile fiind mai puțin intense, dar sunt făcute prin tehnologia e-Ink.

În caz că v-ați întrebat vreodată cum funcționează un astfel de ecran, principiul este destul de simplu. În loc de o rețea de pixeli, închipuiți-vă o rețea de microcapsule sferice, de dimensiuni foarte mici, aproape ca o rețea de bomboane puse una lângă alta.

Aceste capsule conțin un ulei de culoare neagră în care se află mici particule de culoare albă, probabil dioxid de titan, care-i alb strălucitor și inert chimic. Capsulele sunt legate la electrozi. Când un curent electric este aplicat unei capsule, particulele albe se ridică la suprafață și “pixelul” respectiv pare alb. Când este aplicat un curent invers, particulele albe sunt atrase de electrodul de jos, iar la suprafață rămâne uleiul de culoare neagră și deci noi vedem acel “pixel” ca fiind negru.

Așa funcționează un ecran e-Ink alb-negru. Și întrucât nu are deasupra o mulțime de straturi precum un afișaj OLED, aspectul său este mai apropiat de hârtie pentru că nu ai senzația că acei pixeli de culoare neagră sunt undeva în adâncime, ci chiar la suprafață.

Mai mult, fiind vorba de microcapsule practic independente, stratul lor poate fi ușor flexibil și nici nu are sticlă laminată pe deasupra, ceea ce îl face ca vizual și tactil să fie apropiat de hârtie, de unde și utilizarea în tablete precum ReMarkable sau Kindle Scribe, pe care scrii cu stylusul.

Treaba este de fapt mai complicată de atât, desigur. Ecranul de Kindle nu este doar alb și negru, ci suportă mai multe niveluri de gri pentru a fi mult mai plăcute ochiului, inclusiv pe text.

Cum faci niveluri de gri? Bănuiesc că prin două metode. Poți varia curentul aplicat capsulei, astfel încât doar o parte dintre particulele albe să fie atrase la suprafață, rămânând acolo și niște ulei negru. Ochiul face automat o “medie” a culorilor văzute, proces numit dithering dacă nu mă înșel și folosit pe scară largă la monitoare și imprimante (care au doar cerneală neagră pe foaie albă, dar pe hârtie vezi gri).

O altă metodă este de a lega o capsulă la mai mulți electrozi. Să zicem că ai patru pe fiecare parte, nu doar unul. Dacă unul dintre cei patru este pozitivat și atrage particule albe, iar ceilalți trei sunt negativi și acolo rămâne ulei negru, acel “pixel” va fi 25% alb și 75% negru, deci un gri deschis.

Primele Kindle-uri suportau din start 4 niveluri de gri. Următoarele au trecut la 16 niveluri. Posibil deci ca pe fiecare capsulă să fie 16 electrozi.

Cum fac însă și culoare? Și mai complicat. Sunt, din nou, multe metode la dispoziție. Poți avea, ca la ecranele tradiționale, subpixeli RGB, adică ai trei microcapsule mici, umplute cu particule roșii, verzi și albastre, pe care le activezi după nevoi pentru a combina culorile. Și poate mai e nevoie de o a patra capsulă cu alb, exact cum și pe OLED-uri sunt unele afișaje RGBW.

O altă varianta ar fi să ai microcapsule clasice alb-negru, dar deasupra lor să ai filtre de culoare pe roșu, verde și albastru. Bănuiesc că particulele albe, văzute printr-o folie roșie, par roșii. Nu știu exact ce au folosit pe Colorsoft.

Oricum, mi-ar plăcea măcar să văd un astfel de dispozitiv. Personal nu aș avea nevoie de el. Citesc cărți clasice, rezist și dacă le văd copertele în alb-negru. Există însă oameni care poate citesc benzi desenate, care în general sunt viu colorate, sau poate reviste sau poate că diverse documente științifice ce include grafice sau elemente colorate, și lor le va fi de folos un Colorsoft. Costă 290 de euro.

Amazon a mai anunțat și un nou Kindle Paperwhite de 7 inci, mai rapid decât generația anterioară, un nou Scribe și un nou Kindle clasic, fără iluminare proprie. Mi se pare tare și că noul Colorsoft și Paperwhite-ul sunt și waterproof. Poți citi în duș, dacă vrei.

asus s5507

    3 comentarii

  1. Vechiul meu Kindle Paperwhite e pe duca (s-a blocat de 2 ori in ultima luna), asa ca trebuie sa vad cu ce-l voi inlocui. Astept sa vad niste reviewuri despre Kindle Colorsoft, ca-mi place ideea unui ecran color – pe 30 octombrie vad ca anunta lansarea lui.

      (Citează)

  2. As putea sa mi-l iau, am fost cuminte anul acesta. Pe de alta parte, exista si Longines Hydroconquest. Si n-am fost chiar cuminte pentru amandoua.

      (Citează)

  3. Si totusi dupa atatia ani… un kindl costa ceva nu gluma….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus