un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Cele 3 întrebări de la referendumul din București și cum voi vota eu

23 Oct 2024  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Mi se pare interesantă mișcarea pe care o face Nicușor Dan pentru centralizarea puterii (a unor puteri) în București. La primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 24 noiembrie, bucureștenii vor avea de răspuns și la un referendum cu 3 întrebări.

Tot interesant este că referendumul a fost aprobat de Consiliul General al orașului cu 47 voturi pentru, zero abțineri și două voturi împotrivă, ceea ce înseamnă că are susținerea tuturor partidelor din consiliu. M-a surprins asta, având în vedere ca ia niște putere de la primăriile de sector.

Întrebările vor fi:

“Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?“

Eu votez DA. Nu văd momentan nici un motiv pentru care să votez împotrivă. Mi se pare un prim pas spre o strategie unitară de dezvoltare a orașului astfel încât să fie direcționate bugetele acolo unde este nevoie.

În caz că nu știați, bugetul administrațiilor locale vine, în primul rând, din bani colectați de stat din impozite pe venit și din TVA. Valoarea impozitelor pe case și mașini colectate de primării este mică față de cât le dă statul din impozitele pe salarii și din TVA-ul colectat. (Puteți citi pe lung aici)

Asta duce uneori la situații dezavantajoase pentru oraș. De exemplu, dacă cineva trăiește în București de 10 ani și are salariu mare, dar buletinul încă este pe Buzău, orașul Buzău va primi grosul impozitelor pe care statul român i le ia, iar Bucureștiul nimic.

Practic folosești zilnic drumurile, iluminatul, transportul în comun și serviciile unui oraș, dar banii tăi din impozite ajung la alt oraș cu care nu mai ai nici o legătură.

În particular pentru București, orașul cu 7 primării, situația este chiar mai complexă. Există sectoare “dormitor”, care adună bugete proporționale cu numărul locuitorilor lor, dar poate că acei oameni folosesc 90% din timp infrastructura altui sector. Poate că locuiești în sectorul 3, care are una dintre cele mai mari densități de populație din Europa, dar lucrezi în sectorul 1 sau în 6, iar acele sectoare ar avea nevoie de bani cu care să… nu știu… să modernizeze străzi și parcări.

Așa că o împărțire de mai de sus a bugetelor, de la nivelul Primăriei Generale care poate vedea mai bine nevoile întregului sistem, ar fi benefică.

Și desigur, cu cât sunt mai puțini bani în mâinile primarilor de sector, cu atât mai bine pentru toți. Vedeți bătaia recentă pe planșeul Pieței Unirii, unde miza este cine împarte contracte de sute de milioane și căror firme prieteni.

“Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”

Din nou, o astfel de centralizare ne mută cu un pas în direcția unui management unitar al orașului, cu un singur primar care are viziunea de ansamblu și deci poate gestiona mai bine modernizarea orașului.

Ați mai văzut și luptele lui Nicușor Dan pentru a face ordine în PUZ-uri. Într-un fel, este chiar prea târziu pentru o astfel de schimbare. Deja fiecare primărie de sector a cheltuit bani pe propriul sistem informatic de cerere de avize, pe propriile structuri de decizie șamd.

Mă mai tem și că o astfel de centralizare va îngreuna foarte mult procesul de emitere al autorizațiilor, lungind timpii de așteptare. Sunt de acord că autorizarea unui bloc de 20 de etaje are nevoie de analize mai complexe de zonă, trafic și ce alt impact mai produce, dar deja timpii de așteptare sunt lungi chiar și pentru autorizația de construire a unei case într-o zonă de case sau alte asemenea treburi simple.

Per total, însă, Nicușor Dan pare pus pe treabă la primărie și prefer ca astfel de decizii să fie în mâna lui decât în cea a primarilor de sectoare. Dacă omul își face bine treaba și vrea să fie primar pe termen lung, atunci o astfel de decizie ar putea avea impact pozitiv.

“Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”

Întrebarea aceasta am înțeles că a fost adăugată de PSD. Din partea mea, să-l implementeze. Nu înțeleg exact de ce trebuie un referendum pentru asta. Primăria sau Ministerul Educației par să aibă deja puterea de decizie în acest sens.

O explicație ar fi că vor ca și cetățenii să se simtă implicați în decizie sau vor să se vadă că “aleșii lucrează pentru tine”. Oricum ar fi, de ce nu?

 

Părerea mea este, însă, că trebuie și o campanie de explicare a acestor întrebări. Mi se par… complexe. N-aș vrea să se ajungă la situația la care un cetățean simplu ajunge la vot, primește acest buletin cu întrebări lungi despre bugete și autorizații de construcție, le citește, nu înțelege nimic și zice “ce mai vor și hoții ăștia de la noi? ia dă-i în mă-sa pe toți” și votează NU la toate.

Iar cum mai avem o lună până atunci, nu prea pare timp suficient pentru o astfel de campanie de informare.

De asemenea, în viitor devine și mai important cine intră în consiliul general. Măcar va fi mai simplu de văzut ce face un singur consiliu, nu șapte.

asus s5507

    26 comentarii

  1. Pentru aia cu drogurile, ar trebui sa inceapa sa puna politia locala pe langa scoli, nu pe trotuar la intersectii sa opreasca biciclisti si trotinetisti.

      (Citează)

  2. Mie nu mi se pare ok ca CGMB să redistribuie banii colectați de unele sectoare către alte sectoare care colectează mai puțin.
    Dacă tot vorbim de bani, hai să vedem dacă mai are rost să ținem 6 consilii locale, 7 poliții locale, 6 city manageri, 6*4 consilieri, 6*n companii locale.

      (Citează)

    • Bineînțeles că nu are rost. Și orice structură alternativă, simplificată, de gestionare, ar trebui construită în relație de subordonare, nu concurență cu Primăria Generală. Dar mult succes cu schimbarea asta și cu înlăturarea lipitorilor conectate la venituri consistente.

        (Citează)

  3. Eu la ultima întrebare voi vota “nu”. Primul motiv ar fi că toate chestiile astea de acest gen organizate de primarie până acum au fost sinistre. Al doilea motiv e că întrebarea nu are niciun rost să fie pusă într-un referendum. Nu a oprit nimic până acum primăria să organizeze chestii sinistre în școli. Îmi vine în minte acum “balena albastră”

      (Citează)

  4. Stefanita Dan Matei

    23/10/2024 la 7:26 AM

    Eu voi raspunde NU desi l-am votat pe Nicusor ca primar.
    L-am votat ca primar din lipsă de o optiune mai bună, nu că mi-ar fi inspirat încredere.
    Mi se pare dubioasă efervescența lui Nicușor din ultima perioadă după ce 4 ani nici măcar nu s-a tuns.
    Si nu in ultimul rand nu sunt de acord cu aceasta centralizare pentru ca nu o vad eficientă.
    Ce facem cu primarii de sector si cu tot aparatul lor? Îi plătim degeaba?
    Acest referendum e un joc electoral si atât.
    Deci votez NU referitor la cresterea puterii primarului general.
    Cat priveste a treia intrebare, evident DA – desi e inutilă.
    Si in orice caz, indiferent de rezultat, pentru aplicarea referendumului e nevoie de o lege.

      (Citează)

  5. Gaelex:
    Pentru aia cu drogurile, ar trebui sa inceapa sa puna politia locala pe langa scoli, nu pe trotuar la intersectii sa opreasca biciclisti si trotinetisti.

    doar pe aia cu trotinete sa-i opreasca

      (Citează)

  6. Legat de consolidarea puterii, eu am gândit-o și așa: când n-o să mai fie Nicușor Dan primar general și poate vine unul mai rău intenționat, ne-ar mai avantaja schimbările astea sau nu? (da, ideal ar fi să iasă lumea la vot când mai sunt alegeri locale ca să fie evitate astfel de situații, dar nu e o lume ideală)

      (Citează)

    • Posibil, dar întrebările astea îi dau practic puterea oricărui alt primar din țara asta. Cluj,Iasi, Timișoara, sunt conduse de un singur primar.

        (Citează)

    • e o tampenie ce zici tu acolo… pe logica asta de ce mai avem UN guvern si UN prim ministru, ca poate vine unu rau intentionat si hur durrr…

      hai mai binesa ne facem fiecare oe scara blocului cate un mini guvern care nu e nici complet independent dar nici complet subordonat celui mare… limbo ftw… opa balkan style

        (Citează)

    • Ai dreptate, mai bine sa nu faca nimeni nimic, sa nu cumva sa iasa mai rau.
      Numai cine nu munceste nu greseste.

        (Citează)

  7. Ultima oară când s-a discutat despre combaterea drogurilor în școli propunerea guvernului era să testeze toți copiii cu testele alea rapide. Așa că răspunsul e nu.

    Oricum, asta fiind refendum local, la primele 2 întrebări va trebui să intervină guvernul sau parlamentul, dar la ultima întrebare PMB va putea acționa direct. O să fie interesant.

      (Citează)

    • Da de ce? Eu vreau sa ii testeze. Vreau sa vina copiii de nomenclaturisti acasa sa se planga la ta’su ca le-a violat paznicu de la liceu intimitatea cu testu antidrog (cum le-o viola cu termometrul acum cativa ani)
      Ia sa vezi cum se descopera brusc ca testele alea pe baza carora ridica permise de fapt functioneaza foarte aproximativ.

        (Citează)

  8. Dl primar trebuie sa invete intai sa fie manager nu micro manager. E trist ca in 4 ani nu a gasit/nu a reusit sa “creasca” pe nimeni care sa ii poata prelua din atributii.
    Vrea sa se ocupe de autorizatii? Foarte frumos, sa lase primaria pe mana cui vrea sa fie primar si el sa isi indeplineasca visul de urbanist sef.
    E complet gresit ca oamenii sa concentreze atata putere in mana unui singur om. Azi e ND si “e al nostru”. Ieri a fost Firea, maine o sa fie Piedone. E in regula sa aiba atata putere de decizie?

      (Citează)

    • Ce logica de ziarist gsp 😂

        (Citează)

    • Urweiss, deci ai lasa-o pe Firea sa semneze si sa dicteze peste toate autirizatiile de constructie? Interesant

        (Citează)

    • F. deci tu zici ca Piedone primar general care semneaza autorizatiile de constructie e rau, dar Piedone primar de sector care semneaza 1/6 din autorizatii e ok?
      Firea e rea dar finu Negoita e bun?

        (Citează)

  9. Incep cu ultima intrebare al carui rost nu-l vad. E treaba militiei sa faca asa ceva, in colaborare cu scoli licee etc, militie care oricum o freaca la rece grav si-n fiecare zi isi dovedeste inutilitatea. Chiar n-avea sens intrebarea asta la un referendum.
    Intrebarile alealalte sint cu schepsis. Treaba e mult mai complexa in administratie. Si daca ar raspunde 100% din votanti cu DA, ce o sa se intample? A, nimic. Boon. S-a bifat inca un referendum. Mai facuse si basexu referendum ca sa ceva si ciuciu.
    Ca sa mearga treaba, tre in primu rand educati alegatorii ca sa nu mai voteze toate leprele. Apoi institutiile statului sa-si faca treaba, sa nu mai traga de timp pe orice subiect. De la procese pana la acordarea de avize etc. Toata treaba este muuuuult mai complexa decat ce vrea nicusor, 2 intrebari si gata.
    Mai bine ar lasa la o parte ambitiile prostesti pe care le are si ar face ce se poate. Ca are destule de facut. A devenit prea “politician” si a lasat la o parte administrarea. Si asta se vede in rahatu asta de oras care pe zi ce trece e tot mai praf.

      (Citează)

  10. Votez NU la toate! Astept de un an de zile cu toata documentatia si avizele complete ca PMB sa emita autorizatia pentru un amarat de bransament de gaze.

      (Citează)

  11. urweiss:
    Ce sa zica si trolu psd de serviciu 😀

    Special pt tine si sectantii bisericii ND as adauga o intrebare: sunteti de acord ca in Catedrala Mantuirii Neamului (plus 5 biserici de cartier) sa fie inlocuite icoanele cu pozele lui ND? ND calare pe buldozer in lupta cu balaurul, ND salvand un zid, ND ocrotitorul gropilor si pastratorul traditiei milenare a lipsei marcajelor…. In cartiere o sa fie permise si cateva poze cu Clotilde.
    E mai bine?

      (Citează)

  12. deci tu spui ca daca un angajat doarme in sectorul A (care incaseaza din salariul lui) si lucreaza in sectorul B (care incaseaza de la angajator) e incorect si ar trebui ca cineva sa mute banii la sectorul C care doar se uita?

    ps. si acum sa ne imaginam ca cel care urmeaza sa ii mute e piedone..

    ps2. stie cineva la cate zile dupa rezultat se vor aplica cele decise de cetateni?
    oare or sa fie mai multe zile decat cele pentru unicameralul de 300 de parlamentari?

    ps3. incercam un referendum in care sa centralizam puteri in mana lui klaus (ca tot nu ne plac ciuca si ciolacu)?

      (Citează)

    • sau cum ar fi ca la primaria generala sa fie dragnea si la sectorul x sa fie nicusor..
      oare sectorul x va avea bani sa aprinda lumina in primarie?

      ca idee.. nu inteleg de ce o decizie subiectiva (ca nu are cum sa fie altfel) a cuiva (fie si a unui grup de cativa oameni) e mai buna decat un algoritm destul de obiectiv bazat pe “activitatea din teren”.

      oricum cand e nevoie se pot aloca / transfera punctual bani (vezi alocarea de la guvern pentru unirii sau cooperarea dintre pmb si ps2 pentru un pod din colentina).
      nu e mai normal sa plecam de la un algoritm obiectiv si sa corectam punctual?

        (Citează)

  13. De exemplu, dacă cineva trăiește în București de 10 ani și are salariu mare, dar buletinul încă este pe Buzău, orașul Buzău va primi grosul impozitelor pe care statul român i le ia, iar Bucureștiul nimic

    Aici te inseli. Banii merg la primaria pe raza careia este inregistrata compania la care lucreaza, punctul de lucru mai exact.
    Buzaul primeste ciuciu. Which is fair.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus