un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Nu este un an bun pentru procesoare – noile Intel Core Ultra de desktop au performanțe dezamăgitoare

25 Oct 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Intel a lansat recent o nouă generație de procesoare de desktop. Conform noii scheme de branding, această generație de desktop se numește Intel Core Ultra 200S, acel S din coadă semnificând desktop (or fi sâsâiți la Intel).

Cel mai puternic procesor lansat până acum este Intel Core Ultra 285K, urmașul lui i9-14900K din alți ani. Este un model cu 8 nuclee P și 16 nuclee E, rulează la 3,7 GHz și urcă la 5,7 GHz în boost, suportă memorie DDR5 mai rapidă, dar și noua memorie CUDIMM. Costă 3.300 de lei la PC Garage.

Este vârful de gamă Intel, dar dezamăgește în toate testele de performanță. Principalul său avantaj este scăderea consumului de energie, ceea ce înseamnă cost mai mic de utilizare, dar și că nu necesită un sistem performant de răcire. În benchmark-uri și jocuri, însă, este depășit de AMD-uri și uneori de Intel-uri din generația anterioară.

De remarcat însă că și AMD are aceeași problemă. Noile Ryzen 9000, lansate acum două luni, se potrivesc perfect tiparului de mai sus. Cumva în acest an AMD și Intel zici că s-au vorbit să eficientizeze consumul energetic al procesoarelor noi, aducând însă doar un spor minor de performanță.

Nu-i rău să scazi consumul energetic, dar faptul că aceasta este singura modificare semnificativă mie îmi spune două lucruri:

  • momentan nici Intel și nici AMD nu au idee despre cum să crească performanța cu tehnologia pe care o au la dispoziție, altfel ar fi adus îmbunătățiri mai mari.
  • piața procesoarelor de desktop este într-un soi de criză. Pe laptopuri contează reducerea consumului deoarece acolo rulezi (și) pe baterie, dar pe un desktop marea majoritate vor performanță și atât, prea puțini gândindu-se la factura de energie.

Dar să revenim la Intel 285K. Benchmark-urile de mai jos sunt din testele făcute de Tom’s Hardware. În jocuri, procesorul dezamăgește. În medie pe 14 jocuri (personal consider că așa trebuie analizată treaba) este depășit de Ryzen-urile X3D și de două generații Intel, 14900K și 13900K:

 

Cât despre consumul energetic, o fi mic, dar privit ca performanță per watt, tot altele câștigă:

 

Dar ca wați sigur iese pe primul loc, nu? Nu.

Nu, este depășit de 5700X3D, un procesor de acum două generații și care în continuare este o afacere foarte bună pentru cei cu platforma AM4 care nu vor să facă upgrade.

Iată și benchmark-uri generale multi-thread, unde stă bine pentru că are 24 de nuclee:

Și arată bine și în performanță single-thread, dar nu dacă te gândești la performanță per dolar:

În ceea ce mă interesa pe mine mai mult, adică Premier Pro, DaVinci si Photoshop, este mai departe de locul 1.

Nu trebuie, însă, să credeți un singur review. Contează mult și cum se testează și uneori cât de bun este procesorul pe care ai avut norocul să pui mână. Iată mai multe review-uri ample:

Probably a flop, zice Hardware Unboxed:

asus s5507

    7 comentarii

  1. Pe 25 octombrie în jurul orei 13 a fost o problemă cu baza de date și s-a făcut un restore din cel mai recent backup. Din păcate, backup-ul era din 24 octombrie, ora 20 (ish), așa că articolele zilei de 25 octombrie s-au pierdut.

    Le repostez eu acum. Comentariile voastre la ele s-au pierdut, însă. Îmi pare rău că a apărut această problemă. Partea bună este că a fost doar o simplă pierdere de date, nu hacking sau altceva.

      (Citează)

  2. pare un mom de platou ca in anii aia inainte sa se mute lumea pe multi-core (2004 / 5 / 6)

    probabil trebuie o schimbare de paradigma mai serioasa… spre arm sau ceva arm-like poate?

      (Citează)

  3. Problema e că piața desktop e în scădere, piața laptop se menține cât de cât, și banii se vor duce acolo unde vor fi vânzările.

    Mai e și o problemă majoră: deși e un jucător mic, Apple a ridicat ștacheta enorm, toți integratorii de laptopuri vor procesoare care să se apropie de performanțele apple în performanță/wh consumat, toată lumea are pretenția azi să îi țină laptopul toată ziua pe baterie.

    Pe gaming…consolele rup, desktop mai ai doar piața de workstation și servere.

      (Citează)

  4. te rog eu nu mai da linkuri la gunoiul de techpowerup, e un gunoi absolut, ei scriu că visual c++ e limbaj de programare

    le-am trimis mail cu greseala + alte greșeli și mi-au răspuns la mișto

    https://www.techpowerup.com/review/intel-core-ultra-9-285k/11.html

      (Citează)

  5. 285k , in jocuri, la 1440p e in medie cu 2% mai rapid (cu un 4090) decat 5800X3D. Super procesor! :)) Dati-mi 3 va rog :))

      (Citează)

    • si daca il combinai cu un 4070 ar fi fost chiar cu vre 30% mai incet… aproape ca ai zice ca in jocuri conteaza majoritar placa video… hmmmm 🤔

        (Citează)

  6. Intel e o mizerie enorma pe orice laptop de office. Se incinge instant, doar facand browsing si ruland office. Momentan apple bate la poponeata orice concurenta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus