un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Impresii de la un hands-on cu noul Xiaomi 14T Pro

7 Oct 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Am văzut noul Xiaomi 14T Pro, un model proaspăt lansat pe piață, și prima impresie a fost bună. Alături de Xiaomi 14T standard, cele două reușesc să fie telefoane care merită renumele de flagship killer, deși prețul modelului Pro vrea să mă contrazică în acest aspect.

Apropo, Xiaomi spune că a lansat cu această ocazie și versiunea localizată a site-ului lor, disponibilă la adresa mi.com/ro. Acolo sunt prezentate produsele. Mi-home.ro rămâne site-ul lor oficial de vânzare.

Telefoanele arată identic, au ecran de 6,67 inci și 4 camere pe spate, o configurație care chiar arată ca un aragaz, nu că ar mai conta. Ecranele sunt excelente, au rezoluție 1220p, compatibilitate Dolby Vision și urcă la 4.000 nits în peak brightness, ceea ce este uimitor. Chiar sunt remarcabile îmbunătățirile din domeniul luminozității ecranelor ce au avut loc în ultimul an.

O primă diferență este la chipset, unde Xiaomi 14T Pro folosește un Dimensity 9300+, pe când 14T un Dimensity 8300 Ultra. Ambele sunt produse în 4 nm și ambele telefoane au și 12 GB RAM, dar evident că modelul Pro este un pic mai rapid.

Aceleași baterii, 5.000 mAh pe fiecare, dar modelul 14T se încarcă doar pe fir la maxim 67W, pe când Xiaomi 14T Pro are încărcare la 120W pe fir și 50W wireless.

Telefoanele stau bine pe fotografiere, ambele având pe spate trei camere: 50 Mpx principală, 50 Mpx zoom optic și 12 Mpx ultrawide. Zoom-ul optic este ușor dezamăgitor, 2,6x pentru Pro, 2x pentru non-Pro, ambele fiind valori pe care le poți obține în aceste vremuri cu crop pe senzor și un algoritm performant de prelucrare.

Camerele principale, deși au același număr de megapixeli, au însă senzori diferiți. Xiaomi 14T Pro folosește un senzor Sony LYT-900 de tip 1/1,31 și deschidere f/1,6, iar rezultatele sunt foarte plăcute.

Lansarea telefonului s-a făcut în cadrul festivalului RADAR și Xiaomi a pus în scenă o mică piesă de teatru în lumină foarte slabă, aproape în întuneric, dar telefoanele s-au descurcat foarte bine. Am făcut și eu fotografii cu un 14T Pro expus acolo și rezultatele mi-au plăcut. Fotografia se realiza cam în 2 secunde pe night mode și, exceptând situațiile în care un actor tocmai se mișca rapid, imaginile erau deseori “înghețate”, cu culori și texturi realiste. N-am avut cum să le iau cu mine pentru acest articol, dar arătau similar cu cele oficiale de mai jos.

Modelul Xiaomi 14T are un senzor Sony IMX906 de tip 1/1,56. Nu l-am încercat. Ar trebui să fie însă suficient pentru majoritatea oamenilor.

Ceea ce ne aduce la preț. Xiaomi 14T 12+256 GBpare o afacere bună, costând în acest moment 2.665 lei la eMAG și fiind listat chiar la 2.455 lei la evoMAG, dar fără stoc în acest moment. Este un preț bun inclusiv față de concurența sa din piață de la Samsung sau Motorola.

Xiaomi 14T Pro, însă, costă 4.299 lei la eMAG și Mi-home, dar ce-i drept în varianta de 12+512 GB stocare. Varianta de 256 GB stocare nu este adusă momentan în România. Are însă un salt mare de preț pentru o îmbunătățire mare (încărcare mai rapidă și încărcare wireless) și câteva îmbunătățiri totuși minore (procesor mai rapid, cameră principală mai bună), având în vedere că 14T oricum pare un model care ar putea satisface marea majoritate a oamenilor.

Prețul este similar cu al concurentului său direct, adică Samsung S24 Plus. Așa îl văd eu în piață. Mulți îl compară cu Samsung S24 FE, dar Xiaomi 14T Pro mi se pare într-o clasă ușor superioară. Mă aștept să-i mai scadă prețul în viitor, când va deveni probabil o afacere mult mai bună.

asus s5507

    2 comentarii

  1. “…chiar arată ca un aragaz, nu că ar mai conta.”
    Pentru unii chiar conteaza.
    De exemplu, iPhone non pro si Samsung non ultra arata bine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus