un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

O fotografie spectaculoasă cu planeta Saturn ascunsă după Lună

3 Oct 2024  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

Uitați o fotografie inedită: este planeta Saturn chiar înainte de a fi eclipsată de Luna noastră.

 

Vi se pare prea mare planeta în fotografie? Nu este. Este totuși fotografiată printr-un telescop, iar istoric vorbind inelele planetei Saturn au fost văzute de Galileo în 1610 și apoi clar măsurate de Huygens în 1655, cu telescoapele primitive de acum 400 de ani.

Fotografia aceasta a fost făcută de un fotograf numit Andrew McCarthy. A zburat în Hawaii pentru ea și a urcat la observatorul de pe muntele Mauna Kea, care este plasat deasupra norilor și cu distorsiuni atmosferice minime.

A fotografiat printr-un telescop. Scrie Celestron pe el, dar nu știu modelul. A fotografiat planeta Saturn și bănuiala mea este că a făcut expuneri diferite pentru a prinde și Luna, și planeta, cu o iluminare potrivită, altfel Luna apare mult mai luminoasă dacă vrei să faci planeta vizibilă.

De altfel, după aceea a folosit telescopul pentru a fotografia întreaga Lună și a unit toate imaginile într-una singură. Cea de mai jos este practic un HDR panoramic, dar cam așa se face în astrofotografie. Oricum, spectaculos.

Este și un clip de making of pe Petapixel.

asus s5507

    2 comentarii

  1. La noi din păcate deși tehnic ocultația a fost vizibilă, s-a întâmplat jos spre orizontul vestic dupa răsăritul soarelui (21 aug ~6h45). Așa că nu prea s-a văzut mare lucru, contrastul fiind sub orice critică din cauza cerului luminat. Și nici vremea nu a fost minunată, în multe zone din țară au fost nori la orizontul vestic.

      (Citează)

  2. McCarthy says he borrowed a Celestron C14

    ma si miram sa fie ceva “pamantesc,” la cum arata imaginea. galeata C14 este cel mai mare (20+ kile) Schmidt-Cassegrain din seria lor, si costa “doar” vreo opt miare gol. mai pui vreo trei-patru mii pentru montura AVX, mai pui si doua mii pentru astrocamera (macar un 2600MC), plus luneta de ghidaj cu camera ei, cateva sute, plus costul calatoriei si cazarii acolo…

    si asa iti dai seama ca genul asta de imagini sunt total out of this world pentru un palmas care baga 9-to-5 pe salariu de Rromanica. dragute, ca si pozele din Bahamas, dar raman un vis pentru oamenii normali.

    In the end, McCarthy shot 200,000 photos which were then loaded into a 107-panel mosaic — pushing his computer to its limits.

    nici nu vreau sa ma gandesc in ce hal faceau ventiloatoarele cand PixInsight (sau ce-o fi folosit) rontaia doua sute de mii de cadre…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus