un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum funcționează funcțiile Samsung Galaxy AI cu limba română integrată

31 Oct 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Aveam noua tabletă Samsung Tab S10 Ultra acasă la test când a sosit comunicatul despre cum limba română este acum disponibilă în Galaxy AI, așa că am retestat toate funcțiile AI punând limba noastră în centru.

Și, ca o scurtă concluzie, Galaxy AI este MULT mai util acum și devine un selling point important pentru toate dispozitivele Samsung care îl includ. Unelte precum transcrierea înregistrărilor audio, modul interpretor bilingv, rezumate de notițe, reformularea mesajelor sau compunerea unora noi în diverse stiluri sunt acum foarte utile pentru că le poți folosi în limba română.

Cum spuneam, am testat totul pe o tabletă Tab S10 Ultra, așa că nu vă mirați că screenshot-urile sunt foarte late. Tableta aceasta, lansată la început de octombrie, este varianta big boy de la Samsung: ecran de 14,6 inci, de simți că ții un mini-televizor în mână.

Pachetul include direct un stylus și, cu o astfel de diagonală, modelul Ultra este gândit pentru desenat, schițat, luat notițe ca pe o coală A4, deși trebuie să recunosc că chipsetul ei s-a dovedit performant și poate fi utilizată bine și în jocuri sau multimedia.

Limba română a apărut peste noapte în meniul de limbi disponibile, fără vreun update software vizibil. Trebuie descărcată din meniul oricărei funcții AI cu setări de limbi străine, iar apoi este disponibilă pentru toate funcțiile din tabletă.

GALAXY AI DE COMUNICARE

În această secțiune, Samsung grupează două funcții AI, cea de Interpretor și asistența de chat.

Interpretorul este cea mai utilă, acum în română, pentru că îi permite practic oricui să vorbească limbi străine. Sunt două moduri de utilizare. Cel conversațional împarte ecranul în două, tu apeși butonul de microfon în jumătate ta, spui ce vrei în română, apoi aproape imediat cuvintele sunt traduse în cealaltă limbă și pot fi inclusiv rostite.

Recunoașterea cuvintelor spuse în română este foarte bună. N-am întâmpinat probleme neașteptate în testele mele. Pot apărea probleme de înțelegere la nume proprii, desigur, dar cele mari (nume de orașe, branduri internaționale etc) sunt recunoscute, la fel și “englezisme” din limba noastră, precum “mall”.

Pronunția în limba română este, de asemenea, neașteptat de bună. Vocea este clar robotică, dar are ceva intonație și pronunță clar, astfel încât toți românii care îi vor auzi cuvintele vor înțelege imediat ce spune. Mi s-a părut similar de bună și pe alte limbi pe care le mai știu eu (spaniolă, franceză etc), deci te vei înțelege bine cu un interlocutor.

Funcția aceasta Interpreter este utilă prin străinătate. Să zicem că te mai descurci în engleză și fără ea, dar cum stați cu poloneza? Sau thailandeza, vietnameza, araba, chineza, germana, turca și altele? Mie mi s-a întâmplat, în unele călătorii, să nu mă pot înțelege cu o altă persoană pentru că nu știa engleza. Un astfel de interpretor rapid, în care eu vorbesc în română, telefonul recită în thailandeză, apoi microfonul ascultă direct pentru ce răspunde în thailandeză persoana cealaltă, poate fi de real ajutor.

Al doilea mod de lucru este Listening Mode, care este un fel de traducere în timp real. Am pus să ruleze clipuri în engleză (știri de pe CNN, de exemplu) și tableta traducea în timp real frazele în română. Dădea rateuri la nume proprii, dar 90% din traducere era corectă și te prindeai ușor ce se zice acolo.

Nu știu dacă v-ați lovit de situații din acelea în care tu, român, ești la masă cu trei polonezi, să zicem, care încep să vorbească în limba lor pentru că le este mai simplu și tu ești exclus din conversație. Asta aș vrea să testez cu Galaxy AI și cred că se va descurca binișor în a înțelege subiectul conversației.

Asistența de chat este o unealtă prin care AI-ul îți poate reformula cuvintele sau poate genera mesaje text pornind de la o idee de-a ta. Acum o face și în română.

Sunt mai multe metode de a folosi asta. Poți să scrii ceva într-o casetă de text (de exemplu, pe WhatsApp) și apoi, cu o apăsare de buton, ți se sugerează alte exprimării, putând să alegi între variante politicoase, casual, pline de emoticoane șamd.

Mai poți și să pornești de la o idee exprimată rapid, iar Galaxy AI îți prezintă variante mai elaborate. Le poți schimba tonul, că poate vrei un mesaj pentru un email de muncă sau poate îl vrei pentru o postare social media (când sugerează și hashtag-uri).

Butonul în sine este integrat în Samsung Keyboard, iar funcția este ușor de folosit. Mi-ar plăcea ca mai mulți să o folosească pentru a suna mai elocvent. O mini-funcție integrată acolo este de verificare a ortografiei, care uneori adaugă diacritice exact unde trebuie. Mi-ar plăcea ca mai mulți să folosească măcar asta.

GALAXY AI PENTRU PRODUCTIVITATE

Așa numește Samsung trei funcții AI: asistența în notițe, în transcrierea înregistrărilor audio și în browser.

Transcrierea înregistrărilor audio este total nouă, acum că limba română a intrat în ecuație, și este o funcție bună. Funcții similare oferite de alte companii sunt de multe ori pe bani, pe când Samsung o include în orice dispozitiv de la S22 încoace.

Așa că am folosit reportofonul telefonului pentru a mă înregistra citind niște articole de-ale mele. În general recunoașterea vocală a funcționat bine, să zicem la 85%, probleme fiind la nume proprii. Am vorbit ceva despre Formula 1 și AI-ul n-a înțeles ce înseamnă Sainz sau Verstappen, dar nu mă miră asta. Cel mai bine a transcris o înregistrare fără nume proprii.

Mi se pare o soluție bună pentru diverse scenarii. De exemplu, văd la conferințele de presă mulți jurnaliști folosindu-și telefonul ca pe un reportofon. AI-ul ar trebui să recunoască inclusiv speakeri diferiți și să le marcheze diferit cuvintele în transcriere. Poate că vrei să iei notițe audio și apoi să le faci text. Poate că vrei să transformi în text ceea ce vorbește cineva într-un curs video. Apropo, procesarea aceasta se face local, în tabletă, nu în cloud.

Funcția este direct integrată în aplicația Voice Recorder de la Samsung. Nu doar că poate transcrie cuvintele, dar poate face și rezumatul ideilor. Aici am observat o ciudățenie: nu recunoaște bine nume proprii în transcriere (de exemplu Qualcomm, NVIDIA, ARM), dar la rezumarea ideilor le-a scris perfect. Pare un alt motor de recunoașterea sau poate că face o verificare suplimentară, nu știu exact.

O consecință plăcută a trecerii înregistrărilor audio prin modelul AI este că respectivele înregistrări primesc automat și un nume pe baza rezumatului lor, așa că știi care era despre Formula 1 și care era despre acțiunile de la bursă.

Asistentul AI pentru notițe este integrat în aplicația Samsung Notes, care este una chiar complexă cum. Ce poți face acolo:

  • scrii de mână cu stylusul pe ecran, iar AI-ul îți recunoaște scrisul și îl transformă în text “de tipar”
  • face traduceri de text, de exemplu dacă dai copy-paste la un text în altă limbă străină
  • face rezumatul textului
  • formatează sub formă de liste sau minuta ședinței un text mai lipsit de formatare, ceea ce în unele situații poate fi de mare ajutor.

Funcțiile AI pentru browser sunt disponibile în browserul Samsung Internet, care din ce văd eu în Analytics este popular în rândul utilizatorilor Samsung, probabil pentru că este preinstalat. Browserul poate face rezumatul unei pagini web și poți alege lungimea rezumatului.

O altă funcție este legată de traducerea unei pagini în limba română. Opțiunea asta va fi de mare ajutor pentru părinții mei, de exemplu, care altfel nu înțeleg nimic din internetul în engleză. Odată activată, o pagină web ca fi tradusă în română. Nu-i ceva nemaivăzut, dar este foarte ușor de utilizat, practic o apăsare de buton, și apropo, după traducere AI-ul poate face și un rezumat, tot în română, al celor traduse.

GALAXY AI PENTRU FOTOGRAFII

Funcțiile acestea erau disponibile și înainte pe dispozitive Samsung, nefiind legate cumva de limba română. Ele includ posibilitatea de a alege obiecte care vrei să dispară de prin fotografii, de exemplu persoane nedorite sau gunoaie de pe jos care-ți strică poza de familie, poți extinde fotografia prin generare AI, poți schița obiecte în fotografie și AI-ul le desenează mai realist etc.

Trebuie să zic însă că toate acestea sunt mult mai ușor de utilizat pe un ecran uriaș și cu stylus-ul inclus. Am observat acum, apropo, că o apăsare simplă cu stylusul pe un obiect îl selectează direct pe acesta, pe când înainte cred că singura metodă era să desenezi un contur în jurul obiectului dorit.

Uneori folosești astfel de funcții pentru joacă. Alteori, ai câteva fotografii foarte frumoase și vrei să le faci și mai bune selectând persoane sau obiecte nedorite și lăsând AI-ul să le șteargă.

Eu, de exemplu, aveam nevoie de un thumbnail pentru clipul meu cu Dacia Bigster. Am extras un cadru din ce-am filmat. A trebuit să șterg o persoană din el, plus niște cabluri nedorite pe ecran. Apoi, s-a dovedit că vreau altă încadrare, vreau mai mult loc în stânga mașinii pentru a pune acolo niște text, cum se face pe YouTube. Asta a însemnat fill generativ pe imagine. În total, am folosit trei programe și două servicii online pentru asta la vremea respectivă.

Acum am făcut aproape totul pe tableta Samsung. AI-ul înțelege foarte bine forma obiectelor pe care încerci să le selectezi. Uneori nu le șterge bine și este nevoie de încă o etapă de procesare similară. După câteva încercări am obținut o imagine curată.

Galaxy AI nu face fill generativ la “zoom out”, ci doar când rotești imaginea. Nu-i nimic, am rotit-o întâi la 30 de grade într-o parte și apoi am rotit la loc rezultatul obținut, astfel încât echivalentul a fost al unui zoom out. Mi-a adăugat de la sine ceva elemente de design pe tavan, dar nu m-a deranjat asta. M-am putut decupa chiar și pe mine din altă fotografie și alipi în aceasta.

Și în aplicația Notes poți să te joci. Pe lângă procesările de text, aplicația Notes îți permite să schițezi ceva și apoi AI-ul îl transformă în desen, tu alegând stilul în care să o facă.

Eu m-am distrat din nou cu Alice desenând conturul unei pisici sau al unui alt obiect și râzând de cum îl randează apoi AI-ul. Alteori poți schița pueril un soare, poți alege o variantă dintre cele randate de AI și poți spune “uite pe ăsta îl vreau pictat pe perete în camera copilului”.

Circle to Search rămâne, de asemenea, o unealtă foarte bună, în special acum când ai stylus cu care să… circle.

 

TABLETA

Tableta Tab S10 Ultra în sine este un produs de nișă.  Este atât de mare, 14,6 inci în diagonală, încât devine un produs de nișă, potrivit pentru graficieni sau în general oameni care vor un dispozitiv ultra-portabil cu ecran atât de mare.

Tableta este și foarte subțire, doar 5,4 mm. Mi-a plăcut că stylusul este inclus în preț, dar nu mi-a plăcut că locul său de prindere este pe spate, de unde mai mereu îl dărâmam cu mâna sau picioarele când rezemam tableta pe ele. Dacă vă luați o astfel de tabletă, luați-vă și o husă Samsung care astupă în ea stylusul, altfel îl veți pierde în timp record.

Chipsetul este, în acest an, un Mediatek Dimensity 9300+ fabricat în 4 nm. S-a dovedit foarte rapid și de altfel mă așteptam la asta, ca știam date de benchmark de pe telefoane mobile. Toate aplicațiile funcționează bine, temperatura este ținută sub control, iar mai jos pun niște rezultate de benchmarks clasice pentru comparație cu alte dispozitive.

  • Geekbench 6: 2.193 pct single-core, 7.121 pct multi-core, 14.637 pct grafică.
  • 3DMark: 1.849 pct Steel Nomad Light Unlimited, 8.322 pct Solar Bay Unlimited, 4.689 pct Wild Life Extreme Unlimited.

Problema tabletei este de fapt la Android, care nu pare optimizat pentru ecrane atât de mari. S-au făcut pași înainte, ai acel dock jos cu principalele aplicații, iar pe ecran poți pune 10 pictograme pe un rând. Aplicațiile native Samsung și Google arată bine.

Multe aplicații 3rd party, însă, nu se scalează bine pe un astfel de ecran. Secretul este să le folosești în split screen, împărțind ecranul cu o altă aplicație (de exemplu, browser și messenger), dar și asta distrage atenția sau trebuie configurată de fiecare dată.

Ce-i drept, și când ai nevoie de un ecran mare, îl ai. Dacă-i pui și o tastatură lângă tabletă, dintr-o dată activitățile creative sau cele office devin mult mai ușor de făcut. Altfel se vede un Excel sau un Powerpoint decât pe un telefon. Chiar și așa, dacă aș avea de ales, aș alege pentru mine varianta Tab S10+, care-i practic identică hardware, dar cu diagonală de 12 inci în loc de 14,6 inci.

asus s5507

    1 comentariu

  1. “Galaxy AI“ este de fapt Google AI.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus