un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Bursă și imobiliare – ediția de octombrie 2024

28 Oct 2024  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Trăim vremuri calme. Vom vedea ce urmează în perioada noiembrie-februarie, când aproape în fiecare an au fost scăderi semnificative pe burse, care au durat chiar și luni de zile pentru a fi compensate, dar momentan piața este în creștere ușoară. NVIDIA rupe. Tesla a crescut surprinzător de mult. Se vorbește din nou despre Bitcoin la 200k. Nu cred că va dura mult.

BURSĂ

Situația mea în eToro este următoarea:

  • o săptămână: +1,3%
  • o lună: +13%

Mai multe date nu am deoarece am vândut aproape tot la început de septembrie, păstrând doar câteva dețineri.

Sunt profitabil pe NVIDIA. Am păstrat NVIDIA pentru că, atunci când am vândut restul, NVIDIA tocmai trecea printr-o pasă proastă. Nu mai țin minte ce era, cred că niște articole despre cum companiile care au cumpărat abonamente la servicii AI nu prea le folosesc sau că angajații trebuie întâi pregătiți, așa că întreaga piață AI a avut o mică scădere.

NVIDIA era acum două luni pe la 104 dolari, în acel moment. Astăzi este la 140 de dolari. Inclusiv în două luni ai fi putut câștiga 40% pe NVIDIA.

În acest moment, anumite companii de tehnologie trec iarăși printr-o pasă proastă. Acțiunile Qualcomm și ale ARM au scăzut cu vreo 7% când s-a anunțat scandalul dintre cele două companii. Qualcomm a cumpărat cândva o companie numită Nuvia, care face design de cipuri. Nuvia avea licență ARM și Qualcomm a folosit-o direct, spunând că acum este a lor. ARM le-a revocat licența și spune că nu era transmisibilă, iar acum cere renegocierea ei.

Miza este de fapt mai mare. Qualcomm a licențiat multă vreme nu doar arhitectura ARM, ci și design-ul nucleelor de la ei. Mai nou, însă, Qualcomm a început implementarea unor nuclee preluate de la Nuvia, cele Oryon din viitorul Snapdragon 8 Elite, deci mai puțini bani vor curge către ARM.

De altfel, acțiunile Qualcomm și-au revenit la valoarea de acum două săptămâni, pe când ale ARM nu.

Cel mai mult, însă, m-a uimit evoluția acțiunilor Tesla, care au scăzut cu vreo 10% după prezentarea viitorului Robotaxi. Motivul este simplu, o mașină promisă peste 2 ani și cu o destinație de nișă (taxi autonom cu 2 locuri) nu trezește musai încrederea investitorilor.

Apoi, însă, acțiunile au crescut cu 30% într-o singură zi, la anunțarea celor mai recente rezultate financiare. Tesla a dat semne de creștere a vânzărilor, iar profitul per acțiune a fost mult peste așteptările analiștilor. Mai mult, Cybertruck-ul a fost a treia cea mai bine vândută mașină electrică în SUA, după Model 3 și Model Y, iar Musk a spus că a obținut și profit pe Cybertruck. De asemenea, preconizează vânzări în creștere pentru Tesla în anul următor. Acțiunile au crescut 30%.

Mie mi se pare o fantezie. Cybertruck-ul are, de fapt, multe probleme. Nu este o mașină ușor de vândut și în afara SUA. Apoi, au fost livrate în total 27.000 de unități până acum, iar timpii de așteptare în caz de comandă sunt de doar câteva săptămâni. Cybertruck-ul trebuia să aibă vreo 1-2 milioane de precomenzi, deci timpul de livrare pentru o comandă dată acum ar fi trebuit să fie tot mai mare. Tesla nu face publice datele privind back-orders, dar probabil nu mai au multe de îndeplinit.

În plus, estimările de vânzări sunt doar estimări și pot depinde oricând de inventive-uri date de guverne, de piața chineză, de importurile de mașini chinezești șamd. Mi se pare că acea creștere de 30% a fost mai mult wishful thinking din partea investitorilor.

Principalii indici au crescut ușor:

Piața este pe Greed:

Iată și evoluția principalelor companii pe o perioadă de o lună:

IMOBILIARE

Aici sunt câteva lucruri de zis. Tradițional, de Black Friday sunt oferte la credite imobiliare pe la câteva bănci. Cei care au preaprobare de credit și au ochit deja un imobil și pot deci semna în acea săptămână pentru un credit vor profita de o dobândă mult mai mică.

Două știri interesante: prima spune că numărul de tranzacții imobiliare din 2024 se menține la același nivel din 2023, dar valoarea totală a imobilelor tranzacționate a crescut. Media a crescut de la 995 milioane de euro la 1 miliard de euro lunar. (Profit)

A doua vorbește despre noi legi aduse de scandalul Nordis. Un proiect PSD de lege spune că avansul cerut cumpărătorului poate fi de maxim 10% din valoarea imobilului sau de maxim 40% dacă dezvoltatorul are încheiată o asigurare specială, care să acopere falimentul acestuia. (Profit)

Mi se pare o idee bună și una dintre cele mai bune legi propuse de PSD. Sper să fie implementată. Sunt destule bănci în România care să finanțeze un proiect imobiliar, nu trebuie finanțat din banii cumpărătorilor.

asus s5507

    3 comentarii

  1. De ce nu au finanțat până acum băncile proiectele imobiliare? Exact! Pentru că până și pentru bănci proiectele imobiliare sunt gunoaie si mizerii de care s-au tinut deoparte!!

    Este aberant sa lauzi un proiect de lege PSD când toate inselaciunile, evaziunile și abuzurile din cazul NORDIS au fost comise tocmai de PSD și lupii pusi de ei de paza la stana de oi care sunt romanii. Revino-ti la realitate!

    TESLA este condusa de un sociopat care se gudura pe langa Putin… sau invers. Cert e ca intai a ajutat Ucraina oferind internet prin Starlink iar acum da înapoi. Vestul aproximativ civilizat nu învață nimic din 2 războaie mondiale pornite de nebuni de putere.

      (Citează)

  2. “Un proiect PSD de lege spune că avansul cerut cumpărătorului poate fi de maxim 10% din valoarea imobilului”

    Cel mai probabil va ramane la stadiul de proiect. Au fost nevoiti sa arunce fumigena, ca era prea mare scandalul in prag de alegeri, dar mafia imobiliara nu o sa permita o lege ca asta la noi.

      (Citează)

  3. Titluri de stat tot nu ai luat ? Sau alea nu se califica aici?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus