un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

De ce a fost blogul picat câteva ore astăzi

25 Oct 2024  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Astăzi blogul s-a împiedicat în timp ce alerga și s-a julit puțin la baza de date. Pe scurt, a fost nevoie de un restore la cel mai recent backup al bazei de date, care era de pe 24 octombrie, ora 20 (sau pe acolo). Asta a însemnat că toate articolele publicate pe 25 octombrie au dispărut.

Le-am pus la loc, că le aveam salvate pe email, dar comentariile lor, până pe la ora 13, sunt pierdute pe vecie.

Eu, în schimb, era să mor de inimă.

Pe lung, blogul se mișca un pic cam lent în dimineața aceasta. Credeam că doar Alice n-a dormit bine noaptea aceasta, dar poate că și serverul s-a trezit obosit.

Am deschis un tichet la support despre asta. Acum vreo două săptămâni au schimbat sistemul de operare al serverului pe care locuiește blogul și mă gândeam că poate are legătură cu asta. Acum 4 zile am oprit eu CAPTCHA-ul și poate avea legătură și cu asta. Este destul de mult spam.

Cei de la support au intrat imediat pe fir. Mi s-a părut chiar că blogul merge mai bine după câteva minute. În timp ce roboteau la servere și php și din acestea, ceva s-a bulit la baza de date și a fost nevoie de restaurarea din backup a uneia.

Pentru vreo oră, însă, blogul a stat fără o bază de date la zi. Eu eram în acel moment în Leroy Merlin, la raionul de sanitare, rândul doi. Din când în când mă uitam pe site. L-am văzut pe rând trecând de la “merge mai bine” la “se încarcă site-ul public, dar nu pot accesa zona de administrare”, apoi la “error 500 nu se încarcă nimic” și apoi la o pagină despre arhitectură, care avea titlul “nwradu” și era pe adresa mea.

Eram convins că am fost hăcuit. Era să mor acolo la raionul de sanitare, între cabine de duș și accesorii. Am plătit rapid tot ce pusesem în coș și am plecat spre casă.

Din fericire, eram deja în discuții cu supportul Bigstep (care este un fel de chat) și le-am semnalat problema. Între timp pe blog au apărut din nou articolele, dar până la data de 9 octombrie. Cel cu Dacia Bigster era cel mai recent. Supportul mi-a spus că au văzut problema, au dat restore la o bază de date mai veche și lucrează la a o repune pe cea mai recentă.

M-au asigurat și că nu a fost nici un hack, ci știau deja de la ce a pornit problema (o unealtă numită WP-Toolkit, care bănuiesc că nu a fost gândită pentru bloguri care au 18 ani și zeci de mii de postări). Am comparat ce backup de bază de date are fiecare. Și eu prin metodele mele oculte, și ei prin mecanismele de backup ale serverelor, aveam câte un backup de ieri seară. În total, downtime cam între orele 12 și 15, dar apoi a mers totul din nou.

Așa că, în total, a trebuit să public din nou 3 articole. Comentariile lor au fost pierdute pe vecie, îmi cer scuze pentru asta. În total, însă, pierderea a fost minimă și morala este că un backup zilnic (automat făcut de hosting sau de voi prin Updraft sau alte pluginuri) este ideal.

Odată ce am aflat că experții știu care este problema și o vor rezolva, m-am liniștit. Chiar am scris două alte articole într-un program de notițe. M-am uitat pe ofertele de Black Friday de până acum pentru un articol de sâmbătă. Astăzi voiam să fixez și un dulap în perete, dar n-am mai ajuns la renovare.

Nu știu de ce mergea site-ul mai lent dimineața. N-am mai întrebat, l-am pupat de bucurie că este în viață. Cert este că s-ar putea să revin la modulul CAPTCHA care a fost două luni pe site. Nu-mi convine nici mie, și eu mă lupt cu butonul respectiv (uneori crede că sunt robot) și uneori uit să-l bifez când scriu un comentariu, pierzând tot ce am scris:

Sunt despre Akismet, pluginul anti-spam. În iunie a fost record de spam și deci de API calls, depășind chiar și cel mai puternic plan pe bani. În iulie, s-a blocat din acest motiv. Am rezolvat atunci numărul mare de spam introducând pluginul CAPTCHA, care a scăzut de 50 de ori numărul de spam intrat în site (roboții nu pot să mintă când sunt întrebați dacă sunt roboți – este o lege a lui Asimov în acest sens) și de 10 ori numărul de API Calls, care per total se traduc în încărcare mai rapidă a site-ului și un server mai puțin aglomerat.

În octombrie, am dezactivat CAPTCHA-ul acum vreo 5 zile, de test. În doar 5 zile, spam-ul pe octombrie a crescut imens, la fel și verificările făcute de Akismet. Mi se pare că ne îndreptăm spre situația din iunie-iulie, în timp ce CAPTCHA poate ține totul sub control.

Voi încerca și alte soluții. Există un CAPTCHA mai nou, invizibil, poate va funcționa acela deși în iulie n-am reușit să-l fac să meargă. Există și Cloudflare, voi investiga dacă pot folosi serviciul și cum.

Până atunci, însă, blogul s-a ridicat din căzătură și a început iar să meargă. Programul normal continuă de mâine.

Le mulțumesc celor de la suportul Bigstep, care au fost prompți și au rezolvat problema. În glumă așa, practic mi-au șters blogul, dar apoi l-au și pus la loc cu viteză maximă.

asus s5507

    3 comentarii

  1. A mers doar pe mobil la un moment dat. Pe desktop muri Maria.

      (Citează)

  2. > și de 10 ori numărul de API Calls, care per total se traduc în încărcare mai rapidă a site-ului și un server mai puțin aglomerat.

    Akismet face verificările de spam pe serverele lui, nu direct pe site-ul tău. Asta înseamnă că toate API Calls sunt gestionate de serverele Akismet, nu de cele ale site-ului tău.

      (Citează)

  3. Tocmai postam un comentariu atât de iluminator și epifanic când a picat blogul… încât nu mai știu care erau scopul și subiectul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus