un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Un bloc din cartier a fost reabilitat… mai puțin un balcon, care a fost doar spart și abandonat

9 Oct 2024  ·

FOOD & LIFESTYLE, GÂNDURI  ·

16 comentarii

La mine în cartier s-a reabilitat termic un bloc… mai puțin un balcon de la etajul 2. Acela este nefinalizat, fără polistiren, fără ferestre noi, ba chiar cu sticla veche spartă probabil de muncitori și schele.

 

Nu știu de ce. Am crezut inițial că poate acel apartament nu este locuit și n-au putut da de proprietar ca să semneze că este de acord cu lucrarea. Este însă locuit, se vede uneori activitate. Chiar nu știu ce s-a întâmplat.

 

Apropo, la această reabilitate am observat din nou că balcoanele au fost practic demontate în întregime, rămânând doar podeaua lor (“planșeul?” așa se zice?). Pereții balconului erau o combinație de plăci turnate de ciment în unele locuri și cu sticlă și decorațiuni exterioare metalice în alte locuri. Au fost reclădiți integral la reabilitare, probabil din BCA sau cărămidă și cu polistiren pentru izolare.

Mă uitam însă că mulți dintre vecinii mei și chiar și eu avem tot felul de lucruri depozitate în balcon. Adică avem un balcon deschis, cu flori și scaune, și altul închis, unde am montat niște rafturi pe care țin diverse, de la saci de nisip pentru pisici la scule și unelte și jucării neutilizate și altele.

În caz de reabilitare, trebuie să găsim loc pentru toate acelea undeva în casă, vreo 4-5 luni. M-am gândit un pic la asta și n-am găsit o soluție simplă. Poate ar fi șutul în fund de care am nevoie pentru a tria la sânge din ele.

asus s5507

    16 comentarii

  1. Poate o fi fost vreun suveran dinala care nu a vrut nici un ruptul capului sa isi dea acordul pentru reabilitare iar blocul a zis “ok, fie ca tine, noi ne reabilitam”…?

    Imi e mila de cel care sta sub el, am fost in situatia lui si se inflitra apa in balconul aluia de sus si ajungea pana la jumatatea sufrageriei noastre… fiindca al de sus (vecinul adica) nu a vrut nici un ruptul capului sa isi inchida balconul…

    Viata la bloc, plina de surprize…

      (Citează)

    • Andrei Serbanescu

      09/10/2024 la 9:16 PM

      Prostia asta cu “balconul” închis e pur românească. Pun ghilimele pentru ca un balcon închis nu mai este un balcon. Dacă e izolat corect, nu are de ce sa ajungă apa la vecin. Balcoane deschise există în țări care primesc muuuult mai multa ploaie decât București.

        (Citează)

  2. Inchiriezi un depozit. Cum ar fi de exemplu https://euroministorage.ro/

      (Citează)

    • Cred ca gasesti o garsoniera la acelasi pret.

        (Citează)

    • Mie mi se pare mai ok cu http://depozitum.ro/
      Detin boxe de depozitare in mai multe ansambluri rezidentiale, iar preturile sunt foarte bune.

      Acum vreo 2 ani de zile cautam un spatiu de depozitare temporar, si am fost la cateva locatii in care erau depozite din astea de au aparut acum ca ciupercile dupa ploaie. Fara 700 ron / luna nu am gasit nimic. Ceea ce mi s-a parut enorm pentru cativa mp cu pereti din OSB.
      La Depozitum, preturile sunt foarte decente, insa singurul dezavantaj e ca nu prea gasesti disponibilitate. Sunt inchiriati aproape in totalitate mai ales pe perioade lungi.

        (Citează)

  3. Poate locuieste cineva care nu si-a permis costul lucrarii. In mod normal asociatia de locatari sau vecinii ar fi trebuit sa achite inclusiv reabilitarea balconului respectiv, urmand sa isi recupereze banii in rate sau sa le adauge cate ceva la intretinere.

    Am ajuns sa fim prea indiferenti si deconectati de comunitatea in care traim. Poate n-ar fi rau sa le bata cineva la usa sa-i intrebe daca au nevoie de ceva sau daca sunt ok. Geamurile alea sparte si lasate asa imi spun ca acolo ar fi nevoie de un ajutor.

      (Citează)

  4. gabi:
    sigur! ai apartament de minim 100k euro si nu iti permiti chestii … aham..

    Dacă un apartament valorează 100k nu înseamnă că proprietarul are banii cash la nivelul asta. Pot fi pensionari, de exemplu. Sau doar persoane cu alte probleme.

      (Citează)

  5. Cel mai probabil n-a vrut demolarea completa a balconului dar restul suprafetei exterioare i-a fost reabilitat. Constructorul nu poate pune termopane pe balustrada exterioara existenta (incalca norme de constructie) asa ca a ramas totul “as is”. Daca apartamentul avea macar termopane montate (pe ilegal ca asa sunt majoritatea la blocurile vechi) putea face o cerere la primarie astfel incat sa nu-i fie demolat balconul dar sa fie acoperit cu polistiren/izolatie, cu declaratie pe proprie raspundere ca daca ceva merge “nasol’ cu constructia (ex: se prabuseste balconul), atunci suporta costul reparatiei si raspunde penal daca e cazul. Asa ar fi aratat frumos blocul!

    Apropo, la reabilitarea unor astfel de balcoane se demoleaza totul, ramane doar planseul. Ba pe marginea exterioara este distrusa si gresia si “sapa” de sub ea. Apoi se monteaza un schelet de bare metalice prinse direct in structura de beton armat a planseului dar si lateral tot pana in beton armat. Barele intre ele se sudeaza. Partea superioara a scheletului este mai lata, pe aceea se va aseza/prinde tamplaria pentru termopane. In partea inferioara, pe exteriorul scheletului se va pune un panou izolator special pt zone umede peste care se pune amorsa, polistiren, tencuiala si vopsea decorativa. Pe interior se pune un panou OSB. Restul balconului si-l face fiecare proprietar.

      (Citează)

  6. Am avut asa “suveran” in bloc cand a inceput reabilitarea dar s-a calmat rapid ca nu vrea izolatie si nici termopane ca trebuie sa “respire” peretii cand i s-a pus in vedere ca altfel, undeva spre 90% din pierderile de caldura calculate pe bloc vor ateriza la el pe intretinere si asta ar putea insemna multe sute de lei.
    A fost chiar printre primii care si-au curatat balconul de bazaconiile adunate in ultimii 40 de ani..

      (Citează)

    • Asta cu pierderile de caldura calculate la el, este valabila doar daca sunteti la pausal. Mai sunt blocuri unde nu s-au montat repartitoare?

        (Citează)

  7. Andrei G:
    Mai sunt blocuri unde nu s-au montat repartitoare?

    Da. La noi nici administratorul nu vrea.

      (Citează)

  8. Am avut 2 cazuri in bloc (sector 4) de viteji care nu doreau reabilitare. Primăria a zis cumva ca fațada nu este proprietatea respectivilor ci parte comuna si daca refuza vor fi amendați. Pana la urma au cedat.

      (Citează)

  9. Balconul e proprietatea ta, daca nu-ti dai acordul nu-l poate demola.

      (Citează)

  10. Uneori binele trebuie făcut cu forța.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus