un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Baterii rezidențiale, utilaje, biciclete cu hidrogen — ce-am văzut interesant la Energy Expo

12 Oct 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Am stat ieri două ore la Energy Expo. Mai mult decât mă așteptam, având în vedere că nu am intrat la panelurile de discuție, ci doar am umblat pe la standuri, dar am văzut diverse lucruri interesante și m-am și întâlnit cu un număr neașteptat de cunoscuți.

Iată câteva lucruri interesante de acolo. Mai jos vedeți o bicicletă electrică pe hidrogen. Nu m-am prins care ar fi avantajele ei, având în vedere că stațiile de hidrogen sunt, într-o lume ideală, plasate în diverse puncte din oraș și trebuie să mergi acolo pentru încărcarea rezervorului. În schimb, o bicicletă electrică ce folosește baterii clasice poate fi încărcată acasă.

Nu zic, în țările unde prinde și hidrogenul poate că vor fi o soluție bună și probabil de greutate mult mai redusă decât variantele cu baterii, dar până atunci…

(Am testat acum câțiva ani o bicicletă electrică Harley Davidson, dacă vreți să vedeți.)

Am văzut baterii de stocare a energiei electrice pentru diverse scenarii, de la grid scale și până la aplicații rezidențiale. Știți opinia mea, anume că bateriile rezidențiale vor revoluționa de fapt generarea de energie prin fotovoltaice proprii. Energia generată ziua și neconsumată va fi stocată pentru utilizare ulterioare, poate noaptea sau poate când revii acasă din concediu. Este o alternativă bună a a injecta energia în sistemul electric local și național.

Standul unde le-am văzut pe acestea aparține companiei Prime. După cum vedeți într-o imagine, scrie acolo de baterii între 3 și 74 kWh, cu un preț de la 200 euro/kWh.

Și Huawei face baterii de stocare a energiei electrice. Aflasem asta recent și m-a uimit, deși poate n-ar fi trebui. China domină tehnologia de baterii de capacitate mare, iar domeniul este clar unul de viitor — probabil orice companie mare încearcă apele.

Am văzut foarte mulți roboți patrupezi. Robo-câini. Unul avea un steag în spate, alții mergeau printre vizitatori și interacționau cu ei.

La un moment dat mi s-a părut că văd cu coada ochiului o pisică intrând după un stand. M-am gândit că ar fi nostim dacă ar fi intrat o pisică la târg. M-am dus după acel stand ca să văd ce este și era tot un robocâine. Trăim astfel de vremuri.

Am băut o cafea bună de la Edream, care sunt furnizorii oficiale de cafea și băuturi acolo (și în general distribuitori de echipamente pentru cafenele), cu câteva standuri. În curtea halei Laminorul este și o mică zonă de street food, cu burgeri, mici, frigărui etc.

Edream avea pe masa lor de cafenea o râșniță Eureka Mignon Libra, pe care mă bate gândul de câteva luni să o cumpăr. Este una dintre puținele cu cântărire automată a cafelei la măcinare. Acum am văzut-o și pe viu, pare de dimensiuni potrivite lângă espressor.

La standul Waldevar (unde de altfel am văzut și bicicleta cu hidrogen de sus — vizitatorii târgului pot câștiga una) era expus Cybertruck-ul și lume ciorcine în jurul său.

Culmea, mi-au plăcut mai mult utilajele lor. Cel de mai jos, de exemplu, poate curăța panouri fotovoltaice.

Acesta înfige țărușii pe care se montează panouri:

La alt stand, am văzut panouri fotovoltaice plutitoare. Interesantă și ideea de a folosi luciul de apă ca suprafață generatoare, ar putea fi o sursă de venit suplimentară pentru proprietarii de bălți de pescuit, iazuri și alte asemenea zone.

BMW expunea câteva modele electrice:

În altă parte, Allview expunea modelul lor CityZEN, care începe de la 8700 de euro cu Rabla Plus și poate fi condusă de la 16 ani. N-am văzut niciodată vreuna pe stradă.

Ampevo, care este un producător de stații de încărcare, avea la stand și o Hyundai Ioniq 6. Cred că trebuia să mai petreacă ceva timp în etapa de design…

Am stat însă cel mai mult la standul Big Store, care este un distribuitor Milwaukee, care este unul dintre marii producători americani de scule de toate tipurile. M-am uitat de un micuț flex de mână, cel mai mic posibil, pentru a tăia diverse prin casă și pentru a tranșa porcul.

Am remarcat însă gama lor de accesorii. Au niște rucsacuri excelente, care par foarte rezistente, plus tot felul de termosuri, lanterne, cuțite, lămpi și altele. Erau multe de văzut pe acolo.

Todome, care este un producător de articole metalice și din fier forjat (de la porți la grătare și mobilier) avea expusă gama Carport. Este un sistem de parcare pe care poți pune panouri fotovoltaice deasupra. Mie mi s-a părut prea “blindat” pentru nevoile unei mașini, dar în același timp astfel de parcări cu fotovoltaice deasupra ar putea fi utile în curțile firmelor sau ale unor centre comerciale.

Energy Expo ține până duminică inclusiv, la Hala Laminorul. Intrarea este gratuită.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Am și eu un rant, că am tot văzut clipuri cu cetățeni care își fac o cafea, dar zici că pregătesc aselenizarea.
    Fiecare face ce vrea cu banii lui, nu asta e problema, dar chiar contează atât de mult un gram în plus sau în minus la cafeaua aia?
    Nu am gustul atât de sensibil, poate că o fi vreo diferență în cană, dar lărgind puțin unghiul, chiar contează atât de mult chestia asta? Că nu bei în fiecare zi cafeaua făcută din EXACT aceeași cantitate de cafea?

      (Citează)

    • S-a extins gama de snobisme, vorbesc la modul general.

        (Citează)

    • Beșini gratuite. Se stie ca romanii se pricep cel mai bine la politica, fotbal si cafea. Îmi explica un taliban d-asta al cafelei ca cafeaua se face numa din boabe proaspat prajite, macinate doar la o anumita dimensiune si cantarite exact. Cand i-am zis ca io imi fac la ibric jakobs era sa moara.I-am urat sa se duca-n p.l.m.

        (Citează)

    • @Adrian. Pentru omul normal sau nepreocupat de cafea nu contează asta și nu trebuie să conteze. Dacă nu te deranjează poți să tragi cafeaua și printr-o șosetă și îți continui ziua.
      Te privește ce standarde aplici.

      Dar pentru omul care face un hobby din asta contează și înainte de pune eticheta de “bășini” poți să o privești ca pe o perfecționare în sensul ăsta.
      Este în același timp un lux ( la nivel de oameni normali, nu miliardari ) să ai timpul necesar să faci asta.
      E de apreciat când vezi oameni care se preocupă să facă lucruri obsesiv de bine. Crește calitatea serviciilor în general, că oamenii aceia și cei care ajung să le cunoască priceperea nu mai accepta ușor servicii mai proaste. Știu că se poate mai bine.

      Dacă o gândești corect, in România , cafeaua , până acum 7-10 ani era foarte proastă, in general , in locațiile comerciale unde se consuma.
      Nu mai e cazul. Chiar si în localuri la țară beau cafea mai bună decât beam în București înainte de 2014-2015.
      Era așa de proastă că nici nu prea beam cafea.

      *Nu vorbesc din poziția de pasionat de făcut cafea , deși am incercat diverse inclusiv din tari exotice și soiuri exotice , dar am doar aparate automate prin casele pe unde locuiesc, fir cu capsule, fie cu boabe. Nu am timp de așa ceva. Dar alții au și nu e nimic de criticat, nu te obligă nimeni să faci la fel .

        (Citează)

    • Ia zi, tu de ce esti pasionat ca sa se ia un “taliban” al cafelei de tine cum faci tu. E exact aceeasi chestie. El de cafea, tu de chestii gonflabile sa zicem. Atata timp cat nu-ti cere tie bani pentru cafea, scule, etc care e problema ta? Poti foarte bine sa bei sosete fierte, cum zicea cineva mai sus, atata timp cat nu ma obligi sa beau eu aia.

      Ca sa ma explic. Dupa multi ani ca agent de vanzari si dupa ce am baut tot felul de bauturi care se numeau cafea am dezvoltat niste probleme mari la stomac si am ales sa cumpar boabe prajite si un espressor la vreo 2k lei, Lelit, si o rasnita. Si prefer sa nu beau cafea decat sa beau o posirca. Da, pentru mine cafeaua la filtru sau la ibric este imposibil de baut. Iar de la buticurile de cafea nu cumpar pentru ca la fel, cafeaua nu prea e ce trebuie.
      Sunt taliban? Poate dupa parerea ta. Dar pentru mine e o chestie de confort.

        (Citează)

    • la anul se aduce rasnita cu subler pentru masurarea granulatiei.

        (Citează)

    • Fiecare bea ce vrea, cum vrea, unde vrea. În liniste. Pa mine ma râcâie “talibanii” astia care fac “galagie” pe diverse teme fara sa-i intrebe nimeni. Am si io d-astia in cercu de tovarasi. Cand iesim si imi iau o cafea imediat se gaseste un specialist: cum poti sa bei asa ceva, e prea prajita, e prea diluata, ai pus prea mult zahar…..hai zît mă, ia vezi-ti tu de ale tale.
      I-as asemana cu lgbististi aia care cersesc atentie pe la tot felu de parade colorate. De ce nu pot sa se elgibitească in liniste?

        (Citează)

  2. M-am uitat de un micuț flex de mână, cel mai mic posibil, pentru a tăia diverse prin casă și pentru a tranșa porcul.

    Am ras 😂

      (Citează)

  3. Acumulatori, nu baterii.

      (Citează)

  4. Bun si la ce e util un robo-caine? Robo-latra?

      (Citează)

  5. Blackskull:
    Fiecare bea ce vrea, cum vrea, unde vrea. În liniste. Pa mine ma râcâie “talibanii” astia care fac “galagie” pe diverse teme fara sa-i intrebe nimeni. Am si io d-astia in cercu de tovarasi. Cand iesim si imi iau o cafea imediat se gaseste un specialist: cum poti sa bei asa ceva, e prea prajita, e prea diluata, ai pus prea mult zahar…..hai zît mă, ia vezi-ti tu de ale tale.
    I-as asemana cu lgbististi aia care cersesc atentie pe la tot felu de parade colorate. De ce nu pot sa se elgibitească in liniste?

    Vezi tu, talibanii aia nu sunt aici.

      (Citează)

  6. sunt sanse sa nu fie o idee prea buna panourile pe apa https://www.youtube.com/watch?v=gUgQWoa_Oco , mai ales daca nu faci ceva impotriva valurilor

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus