un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Numărul de camere foto vândute scade în continuare, ajunge sub 8 milioane pe an

2 Sep 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Am găsit pe site-ul CIPA, adică Camera & Imaging Products Association, statistici privind vânzările de camere foto în 2023. Vânzările totale în întreaga lume au scăzut din nou, ajungând la 7,72 milioane de camere foto în întreg anului 2023.

Numărul de unități a scăzut față de anul trecut, când a fost la 8,012 milioane, și, de altfel, fiecare an din 2010 încoace a fost unul de scădere. În 2010 au fost cele mai mari vânzări de camere digitale, 121 de milioane de bucăți.

Dacă vreți defalcat, s-au vândut 1,72 milioane de camere cu obiectiv integrat, 1,16 milioane de camere single lens reflex și 4,83 milioane de mirrorless-uri.

Piața s-a micșorat deci de aproape 15 ori în 13 ani. Privit invers, vânzările din 2023 reprezintă 6% din cele din 2010. Telefoanele mobile au distrus practic piața de camere digitale, camerele foto de pe mobile fiind de obicei suficiente pentru majoritatea oamenilor, plus că anual crește performanța lor.

Începând cu 2010, numărul de smartphone-uri crește fantastic de mult și deci aproape oricine are o cameră foto bună în mână. Vânzările scad constant în următorii ani, în 2019 fiind la 15,2 milioane de unități.

Pandemia, însă, a dat o lovitură la fel de puternică acestei industrii. În 2020, scăderea a fost de la 15,2 milioane la 8,88 milioane de camere digitale. De atunci ne învârtim în jurul valorii de 8 milioane, iar acum a fost prima oară când s-a trecut la 7 milioane.

Aș spune chiar că dezvoltarea conținutului video ține în viață această industrie. Se vând mai puține camere, dar mai scumpe. Valoarea totală a camerelor vândute a crescut în fiecare an din 2020 încoace. Momentan ea este pe la 4,4 miliarde de euro anual, o valoare apropiată de cea din 2018, când se vindeau aproape de 3 ori mai multe camere digitale.

Față de anul trecut, vânzările au crescut de la 4,2 miliarde la 4,4 miliarde de euro, de exemplu. Statisticile spun că nu se mai vând așa multe camere point-and-shoot simple, fiind înlocuite de un telefon mobil, iar marea majoritate a vânzărilor este de mirrorless-uri scumpe. Acestea, de obicei, și filmează bine, iar numărul de creatori video, fie ei pe social media sau profesioniști, este în creștere și se folosesc cu succes camere digitale pentru asta.

This check’s out. Inclusiv eu vreau noul Sony ZV-E10 II, iar noaptea visez la un a7s III.

 

M-am tot gândit însă la aceste statistici despre scăderea generală a camerelor foto, în special în contextul funcțiilor AI din noile telefoane și a modului în care acestea pot schimba fotografiile.

E destul de greu de explicat asta în cuvinte, dar mi se pare că abandonăm astfel fotografia creativă natural în favoarea uneia artificiale. Un bokeh plăcut precum obține un obiectiv foto foarte deschis (cu f mic) este greu de replicat pe telefonul mobil. Tot felul de moduri Portrait încearcă asta, dar o fac din software și mereu analizăm dacă a detectat bine contururi, fire de păr, ochelari de pe cap și alte zone fine. O cameră foto face asta direct și bine pentru că așa funcționează fizica optică.

Și acesta este un exemplu simplu. În general vorbind mi se pare că, atunci când ai o cameră foto mai complexă în mână, te joci mai mult cu setările ei și încerci să scoți ce poți mai bun din fizica mecanică și optică.

În vremurile curente, fotografia este orice altceva. Sunt vreo 5-6 ani de când opțiunea de a schimba cerul este ceva uzual pe telefoane. Ești mereu încurajat să faci cerul dramatic, să înlocuiești fundalul, să elimini obiecte, să adaugi altele, să schimbi persoanele, iar acum să lași AI-ul să facă modificări și mai avansate.

Nu mă deranjează asta în sine. Vremurile se schimbă. Astfel de unelte software deschid posibilități pe care cele hardware nu le au. Câtă vreme imaginea rezultată te bucură la ochi și o arăți cu plăcere și mai mare altora, mission accomplished. Mi se pare, însă, că tot mai mult ne limităm al fotografia necreativă.

    6 comentarii

  1. Cătălin Tănase

    02/09/2024 la 10:58 AM

    Totuși, camerele foto profesionale sunt o nișă, care cu timpul au ajuns să fie cumpărate de oameni obișnuiți, dar pe măsură ce s-au dezvoltat cele de pe telefoane, își reiau locul de camere pentru profesioniști și pasionați

    Eu cred ca scaderea vânzărilor o să se plafoneze, deorece pe partea profesională nu o să se schimbe lucrurile.

      (Citează)

  2. Cred ca ceea ce s-a schimbat fundamental este modul de utilizare al fotografiilor – ele nu se mai fac pentru a fi tiparite sau vazute pe un ecran desktop /sau laptop ci pentru social media. In acest context, telefonul atat ca mijloc de a crea cat si de a consuma fotografia a devenit suficient si e firesc ca numarul de camere foto vandute sa scada. Camerele foto ies din zona de produs de masa, raman tot mai mult pentru partea de profesionisti sau de utilizatori avansati – ei au nevoie atat de camere cat si de soft-urile de editare, care devin niste instrumente tot mai complexe.

      (Citează)

  3. 99% din oameni, inclusiv eu, nu stim ce inseamna “”bokeh””…

      (Citează)

    • In caz ca nu esti ironic, 100% sti ce e, numai ca nu ai idee ca se numeste bokeh, e una din chestiile prezente in orice review de camera, de la cele clasice la cele de telefoane de ultim racnet. Majoritatea camerelor de telefoane/software-ul din spate incearca sa obtina un efect cat mai apropiat de obiectivele “proper”. Inca nu am vazut un telefon care sa scoata ceva asemanator cu vechiul meu canon 450d cu obiectivul fix. Bokeh nu are echivalent in romana cuvant la cuvant. Doar descriere.

        (Citează)

  4. Alin:
    99% din oameni, inclusiv eu, nu stim ce inseamna “”bokeh””…

    Nici DEX nu stie…

      (Citează)

  5. De ce crezi că nu mai are păr Camil Perian, patronul importatorului de Nikon în România?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus