un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Review Motorola Edge 50 Neo, un mid-range cu stocare 256 GB

25 Sep 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Motorola Edge 50 Neo este un telefon nou lansat în România și se adresează celor cu un buget de până în 2.000 de lei, pentru care vine cu un design plăcut, chiar inedit prin colaborarea cu Pantone, stocare internă de 256 sau 512 GB și în general un hardware care va mulțumi pe majoritatea oamenilor.

S-au făcut și diverse compromisuri specifice gamei sale medium-range, dar per total mi s-a părut bun și cred că va deveni și mai bun odată ce au loc inevitabilele reduceri de preț.

Preț: 1.995 lei la eMAG și PC Garage pentru 8+256 GB. De notat și că acest model se califică pentru un bonus BuyBack de 300 de lei la eMAG cu Flip.

Edge 50 Neo este un telefon de 6,4″ și Motorola continuă colaborarea cu PANTONE pentru culori inedite ale carcaselor. Eu am testat versiunea numită Grisaille (majoritatea nuanțelor Pantone au nume proprii), care este un fel de gri petrol și este deci varianta safe pentru oricine.

Personal, aș alege varianta Ponciana, care este un portocaliu-roșcat, sau cea Nautical Blue, care este un albastru intens. Există și modelul Latte, care are culoarea unui… cafe latte sau a lemnului deschis, dar aceea parcă nu iese la fel de bine în evidentă.

Ce mi-a plăcut din nou este că în cutie primești și un hard shell care este tot în aceeași culoare. În fond, dacă ai ales o anumită nuanță Pantone, de ce să o astupi apoi cu o husă de altă culoare?

Telefonul pare rezistent și bine îmbinat. Motorola spune că este certificat MIL-STD-810H și rezistă la temperaturi de -20 grade și până la 60 grade Celsius, adică nu este vreo problemă dacă stă în bordul mașinii în canicula zilei. Are carcasă rezistentă la 1,5 metri adâncime pentru 30 de minute și la umiditate de 95% (poze în saună!), iar specificațiile spun că rezistă și la căderi de la 1,2 metri, dar asta nu este ceva ce poți testa cu un singur dispozitiv.

Mie nu doar că mi s-a părut bine îmbinat, dar varianta mea gri are spatele cumva cauciucat, ceea ce îi dă un grip foarte bun în mână, atât de bun încât sunt mici șanse să-l scapi. Insula camerelor foto se ridică ceva mai lin din carcasă, un detaliu plăcut la atingere.

Butoanele sunt pe partea dreaptă și sunt subțiri, ca să le simți imediat la buricul degetului, și au acel stil de apăsare cu un click foarte clar, cu un feedback foarte plăcut.

Ecranul în sine are bezel-uri subțiri pentru gama de preț a telefonului și este acoperit cu Gorilla Glass 3. Ca hardware, este un ecran pOLED de 6,4 inci și refresh la 60 sau 120 Hz, rezoluție 2.670 x 1.220 pixeli, adică tot un pic peste media altor telefoane. Ecranul mai urcă și la 3.000 nits în HDR peak brightness.

Chipsetul este un MediaTek 7300 construit în 4 nm. Este împerecheat cu 8 GB RAM pe versiunea de 256 GB stocare internă și 12 GB pe cea de 512 GB stocare internă. Chipsetul este un mid-range clasic, potrivit în special pentru aplicații, nu vă așteptați la minuni. Iată câteva rezultate de benchmarks pentru comparația cu alte modele:

  • Geekbench 6: 1.054 pct single-core, 3.024 pct multi-core, 2.605 pct grafică.
  • 3DMark: 3.137 pct Wild Life Unlimited, 848 pct Wild Life Extreme Unlimited, 350 Steel Nomad Light Unlimited
  • 3DMark Steel Nomad Light Stress Test: 98% stabilitate, practic nu-i scade performanța.

Aș spune că sunt rezultate bune pentru rulat aplicații, dar nu pentru a juca cele mai recente jocuri.

Telefonul vine însă cu stocare internă mare, ceea ce este un avantaj. Un alt lucru care-l diferențiază față de multe alte mid-range-uri este prezența a trei camere pe spate, astfel:

  • principală de 50 Mpx f/1,8 OIS
  • ultrawide de 13 Mpx f/2,2 cu macro
  • zoom optic 3x de 10 Mpx f/2 OIS

plus selfie de 32 Mpx.

Camerele m-au surprins plăcut. Cred că majoritatea oamenilor care nu vor să scoată untul din modulul foto, ci doar să facă poze cu diverse ocazii și să le trimită altora sau să le pună în social media.

Camera principală face în general fotografii bune. Sunt ușor suprasaturate pe roșu și verde, dar au și contrast mai mare decât pe alte telefoane și destule detalii fine surprinse în imagine.

Și fotografiile pe modul de noapte au ieșit bine, cel puțin pe camera principală. Nuanțele sunt realiste, vezi ce se întâmplă în scenă, au fost peste așteptările mele. Camera ultrawide este mai întunecoasă, desigur.

Uneori camerele dau și rateuri. Unele fotografii HDR aveau halouri prea mari în jurul unor obiecte sau nu aveau suficient contrast, dar poate că update-uri viitoare vor mai rezolva asta.

Și restul elementelor de pe telefon sunt bune. Senzorul de amprentă de sub ecran este rapid. Ai difuzoare stereo și Wi-Fi 6e, iar bateria este una de 4.300 mAh. Putea fi mai mare, dar Edge 50 Neo vine cu încărcare pe fir la 68W și suportă și încărcare wireless.

Software-ul Motorola este neintrusiv, sunt preinstalate în general programe Google și Moto. Edge 50 Neo folosește Google Photos ca aplicație de galerie, de exemplu. Unele programe pot fi preinstalate și atunci lista va arăta ca mai jos.

Ecranul poate fi configurat în trei moduri, Natural, Radiant și Vivid; în mod surprinzător, mi-a plăcut cel mai mult Radiant, unde culorile nu sunt exagerate, dar au un pic de zvâc în ele. Interfața, de asemenea, poate fi particularizată în diverse moduri, inclusiv la forma pictogramelor și în alte detalii.

În concluzie, Moto Edge 50 Neo este un mid-range bun. Motorola, cel puțin în acest an, pare să fi găsit o rețetă pentru a lansa telefoane care în general nu dezamăgesc la nici un capitol, ba chiar au unele la care excelează, precum uneori este cazul cu stocarea internă sau camera foto principală.

Edge 50 Neo este tot un astfel de telefon bine făcut și se adresează celor care vor un telefon rezistent, cu o cameră decentă și în general funcții care nu excelează, dar care nici nu dezamăgesc, exact cum ar trebui să fie un mid-range. Când îi va mai scădea și prețul, va fi chiar o ofertă foarte bună în piață.

Preț: 1.995 lei la eMAG și PC Garage pentru 8+256 GB. De notat și că acest model se califică pentru un bonus BuyBack de 300 de lei la eMAG cu Flip.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Colaborarea cu Pantone denotă lipsa de identitate și incompetenta la pachet cu incapacitate de a avea o viziune proprie.

    Formele sunt frumoase, specificatiile si pretul il pozitioneaza cam peste A55 si exceptand prostia culorii, e un telefon reusit.

      (Citează)

  2. Poco f6. Baterie mai mare, incarcare mai rapida, procesor mult peste motorola asta, infrarosu ptr distractie (si maxim de util in concediu cand nu ai telefomanda la AC). Per total un telefon mai bun. Si-n aceiasi bani iei varianta cu 12gb ram.
    Motorola asta este un tel bun, doar ca pretul inca nu e unde trebuie. La un max 1500 lei ar merge.

      (Citează)

    • Si eu care ma intrebam de ce au inceput sa puna astia pe la cazari un intrerupator cu cheie pe alimentarea de la ac.

        (Citează)

  3. Spun eu ce nu poate să spună Radu: la 1500 lei acum (și des cu -10%, deci 1350 lei) ai un Samsung A55 care-i mult mai bine construit (Gorilla Victus, aluminiu, sticlă și pe spate), A55 are și procesor mai bun, are slot microSD și ecran/baterie ceva mai mari/bune. Nu mai vorbim despre update-uri unde Samsung stă excepțional, livrează update-uri la timp (și pentru mult timp), unde Motorola… de abia acum o lună sau două a lansat update-ul Android 14 pentru Edge 40 Neo, modelul precedent, consider că este un lucru foarte important pe care ar trebui să-l știe viitorii cumpărători de Edge 50 Neo.

    Motorola are în plus încărcare mai rapidă (+wireless) și camera de 3X, dar procesarea pozelor la Motorola este oricum sub Samsung.

    Una peste alta, telefonul merită cel mult 1000 lei când ai A55 la 1500 lei sau chiar mai puțin.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus