un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review Huawei Watch GT 5 Pro, un ceas bine construit și echilibrat

20 Sep 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Huawei a fost numărul 1 în lume la vânzări de wearables în trimestru 2 al acestui an, iar în România sunt deja mai mulți ani de când ocupă locul 1 sau 2 în cotă de piață, în funcție de trimestru și lansări. Eu am testat în ultimele 10 zile un Watch GT 5 Pro, care ieri s-a lansat oficial pe piață, și aduce genul de îmbunătățiri și update-uri generaționale care probabil vor menține Huawei tot la nivelul de top în România.

Watch GT 5 Pro este un model cu carcasă de titan și ecran protejat cu safir, și, poate mai important, cu aspect de ceas serios care arată bine în orice împrejurare la mână, nu de jucărie. Este rezistent la apă (inclusiv scufundări libere), monitorizează indicatori vitali, activități sportive și asigură partea de notificări și alte funcții smart, unele cu îmbunătățiri față de generația anterioară, precum posibilitatea de a răspunde mesajelor direct din tastatura de pe ceas, o premieră pe seria GT.

Odată cu el, Huawei a lansat în România și programul Huawei Health+, un abonament lunar (40 de lei/lună) care dă acces la premium workouts și planuri de antrenament făcute în colaborare cu sportivi de top (Mo Farah, Pamela Reif etc), planuri pentru aplicația Stay Fit, multe exerciții pentru stres, respirație, monitorizarea somnului și altele. Ceasul include 3 luni de gratuitate pentru Health+, ca să o poți testa.

Preț: 2.499 lei la lansare pentru varianta argintie cu brățară metalică. Cea neagră cu brățară siliconică este 1.899 lei, aș lua-o pe aceasta. Huawei Store are o ofertă foarte bună de lansare, care include în preț căști FreeBuds 5i + 12 luni de garanție extinsă + 3 luni abonament Huawei Health+. Mai mult, odată cu ceasul puteți plăti încă 49 de lei pentru un cântar Smart Scale 3 și încă 9,9 lei pentru o brățară suplimentară. eMAG și Altex vând ceasurile la același preț, dar cu voucher 500 de lei oferit la vânzare.

Înainte de a vă spune cum mi s-a părut acest ceas, o mică recapitulare a gamei de ceasuri Huawei, deoarece mie mi se pare destul de complicată. Sufixul Pro, de exemplu, contează mult. Apoi, variantele cu diametru mai mic sunt de obicei ceasuri feminine, cu aspect total diferit de cele de 46 mm, ducându-se mult în zona de eleganță/bijuterie.

Avem deci așa:

  • Watch GT 5 și GT 5 Pro: nou-lansate. Gama GT include ceasuri cu aspect sport, iar varianta Pro aduce și aici titan și safir și asta se cunoaște și în preț.
  • Watch 4 și Watch 4 Pro: ceasuri cu cel mai complex software și design elegant. Varianta Pro aduce titan și safir în construcție.
  • Watch Ultimate: sunt modelele de top, care includ carcase din Liquid Metal, un aliaj foarte rezistent. Sunt două variante, pentru scufundări (100 de metri!) sau expediții (diferă stilul carcasei), costă în jur de 3.500 de lei, dar există și o variantă Ultimate Design care este construită din aur și titan și liquid metal și costă de 3 ori mai mult. (Ieri au lansat și o variantă verde, se pare.)

Eu am testat noul Watch GT 5 Pro (conectat la iPhone, iar unele funcții noi sunt disponibile doar pe Android), despre care vă spuneam că are un aspect mai unghiular, de ceas sport, cu marcaje pe rama cadranului și alte asemenea elemente de design specifice unui ceas care nu este musai doar “de costum”, ca să zic așa.

Mie seria GT mi s-a părut mereu cea best buy de la Huawei din următorul motiv: bateria ține cam 14-15 zile pe un astfel de ceas, pe când pe modelele non-GT autonomia este de doar 4-5 zile. Watch GT 5 Pro nu face excepție, se duce în 14-15 zile de utilizare ca smart watch normal.

Varianta GT 5 Pro de 46 mm este disponibilă în două ediții, una argintie (titan natur, să zicem) cu brățară metalică de aceeași culoare și una neagră cu brățară siliconică. Brățările pot fi schimbate inclusiv cu unele non-Huawei, ceasurile având prindere pe telescop de 22 mm. Ceasul are 53 de grame, iar cu brățara metalică ajunge la 97 de grame.

Materialele am spus deja că sunt foarte bune pe modelul Pro. Ca aspect, nu am ce reproșa ceasului. Ecranul AMOLED  de 1,43″ este rotund, integrat într-o ramă octogonală. Ceasul nu are anse, adică cele două picioare de care se prinde telescopul curelei, ci mai degrabă este un bloc unitar acolo și are un aspect continuu când este împerecheat cu brățara metalică.

Sunt două butoane pe ceas. Cel din dreapta sus este și coroană, se rotește, este ușor zimțată pentru grip mai bun cu buricul degetelor și față de generațiile testate de mine în anii anterior înclin să spun că are o rotație mai precisă, fiind mai ușor de controlat. La o apăsare, te duce înapoi la ecranul principal. Butonul de jos are feedback plăcut și poate fi alocat unei funcții, eu l-am pus să deschidă direct notificările.

Carcasa în sine este certificată IP69K și ceasul poate fi folosit și la scufundări până la 40 de metri adâncime. Pe partea din spate are o mulțime de senzori pentru funcții vitale, acum așezați într-un alt model care permite precizie mai mare la măsurare. Inclusiv butonul de jos are o componentă de asistență la măsurători, ții degetul în contact cu acesta pentru funcțiile de ECG și rigiditatea arterială.

Brățara în sine este ușor de demontat și micșorat de către utilizator. Jumătate din zale sunt dotate cu un sistem simplu de extragere și în doar câteva secunde o poți micșora pe dimensiunea necesară. Eu am avut și o curea siliconică suplimentară și am montat-o pe aceea.

După cum știți de la alte review-uri de ceasuri, eu le împart în trei secțiuni: funcții de sport/fitness, funcții legate de sănătate și funcții Smart de asistență zilnică. Am testat Watch GT 5 Pro pe iOS, după cum spuneam.

SPORT

Generația Watch GT 5 vine cu un GPS îmbunătățit față de cea anterioară, în sensul că s-a trecut la unul dual-band mai precis. GPS-ul măsoară distanța parcursă la alergări și alte sporturi de exterior, deci precizia este importantă. Ce-i drept, o astfel de funcție contează mai mult în orașe cu clădiri foarte înalte, unde propagarea multi-cale a semnalelor poate duce la erori de măsurare, sau în văi adânci, dar este mai bine să fie inclusă în ceas decât să nu fie.

Modelul acesta permite și scufundări libere până la 40 de metri, după cum am spus, și are și software de asistență pentru tot ce presupune asta. Pentru expediții, suportă import de date din Komoot și ajută cu revenirea la bază. Pentru pasionații de golf, include 15.000 de terenuri din lume, dintre care 3.400 din Europa. Ceasul include, desigur, funcții pentru măsurarea a zeci de activități sportive de toate tipurile.

Când pornești un antrenament, ai pe ecran informațiile principale despre ritm, puls, distanțe parcurse sau alte date specifice. După ce-l termini, vezi toate statisticile utile. De exemplu, la înot ți se spune timpul mediu pe suta de metri, de câte ori ai dat din mâini, media de mișcări per minut, plus desigur evoluția pulsului, în ce regim cardio ai stat și pe ce intervale șamd. Dacă alergi, vei vedea harta pe unde ai mers, distanțe, ritm cardiac și restul celor uzuale.

Ce mi-a plăcut mereu la Huawei este că interfața este bine pusă la punct atât pe ceas, cât și în aplicație, față de alte branduri. Felul de a-ți prezenta datele este foarte bine pus la punct, cu grafice clare, informații bine grupate și culori vii. De obicei poți apăsa cam pe orice vezi pe ecran pentru a afla mai multe detalii.

De exemplu, rezumatul unei zile poate să-ți spună câți pași ai făcut și câte calorii ai pierdut și câte scări ai urcat. Apăsând apoi pe oricare dintre acestea, se deschid alte ecrane în care vezi, să zicem, evoluția numărului de pași pe ore și de acolo poți imediat să vezi rezumatul săptămânal sau lunar, cu grafice ușor de înțeles. Uneori primești recomandări sau explicații.

Aș spune că este chiar cea mai bună interfață din tot ce am testat până acum, indiferent dacă accesezi date despre un anumit antrenament sau vrei date generice despre monitorizarea permanentă a pașilor, caloriilor, inimii, somnului și alte asemenea informații.

Am întâmpinat o mică problemă cu barometrul ceasului, care a venit decalibrat în cutie. Îmi spunea că sunt la 150 de metri altitudine când eu știu că locuiesc la vreo 90 de metri. Câteva zile mai târziu, eram la malul mării și îmi spunea că sunt la 26 metri altitudine.

Există o opțiune de Calibrare și am folosit-o de mai multe ori fără un rezultat. După câteva zile, însă, probabil că ceasul s-a calibrat singur cu succes pentru că a revenit la valorile reale. Altfel spus, dacă întâmpinați ceva similar, lăsați câteva zile ceasul să-și facă singur damblaua.

HEALTH

Watch GT 5 Pro are un pachet cuprinzător de monitorizare a sănătății tale. Ceasul îți monitorizează permanent somnul, pulsul, nivelul de stres, nivelul concentrației de oxigen în sânge, temperatura pielii și felul în care respiri în somn. La acestea se mai adaugă informații despre pași, calorii, scări urcate și alte asemenea date.

La comandă, ceasul îți face ECG. Trebuie să pui degetul pe buton timp de 30 de secunde, iar la final îți dă un raport pe care-l poate și exporta ca fișier în caz că vrei să-l trimiți vreunui medic. M-ar mira ca vreun medic să spună altceva decât “vino la mine să facem măsurătoarea cu aparatul meu”, dar ideea este că se poate.

Senzorii TruSense din ceas sunt de asemenea certificați de autorități medicale, eroare de măsură a pulsului este de +/- 5 bătăi/minut, ca și la aparate medicale, iar Huawei face chiar și ceasuri mai complexe, precum seria D care are brățară ce se umflă pentru a măsura tensiunea arterială mai precis.

Pe lângă ECG, ceasul mai măsoară și rigiditatea arterială. Durează 30 de secunde și, la fel, atingi butonul ceasului cu degetul pentru asta, apoi îți dă un scor. Nu măsoară, însă, tensiunea arterială precum alte dispozitive (Huawei sau concurente) pe gama GT.

 

Și aici interfața mi-a plăcut. Graficul cu somnul fiecărei nopți este ușor de înțeles, ba chiar ți se dă și o notă și câteva recomandări. Mi s-a părut interesant și să văd cum variază temperatura pielii în timpul zilei, pulsul sau nivelul de stres.

Am avut o problemă însă cu măsurarea somnului, în sensul că a fost imprecisă în vreo 30% din nopțile de până acum. Mă culc la ora 0, ceasul spune că m-am culcat la 2:47. Din câte știu eu, am dormit buștean în acele nopți, dar uneori ceasul mi-a spus că am dormit 4,5 ore când eu aveam cel puțin 7 ore la activ.

Am avut cel puțin 3 nopți în care ceasul mi-a spus că m-am culcat între 2:30 și 3:00, ceea ce nu s-a întâmplat. Poate că este un algoritm ce se adaptează automat în timp, pe măsură ce învață cum “arată” somnul meu.

Per total, însă, Watch GT 5 Pro mi se pare că are un pachet bun de monitorizarea a sănătății pentru oamenii care vor să supravegheze în general astfel de indicatori. Îți arată indicatorii vitali principali, monitorizează pe întreaga zi astfel de date (și cu o frecvență mai mare decât alte ceasuri concurente, este bănuiala mea) și programul îți dă chiar și recomandări legate de îmbunătățirea somnului sau eliminarea stresului. Mi s-a părut un mix bun, de unde și ideea că este o gamă best-buy bună la toate.

SMART

Watch GT 5 Pro face ceea ce te aștepți să facă în această privință: îți arată notificările din telefon și acum te lasă să și răspunzi unora dintre ele, are diverse fețe bine lucrate, plus ecran always-on, îți spune vremea, îți arată calendarul zilei, ecranul poate funcționa ca lanternă, poți declanșa camera foto a telefonului din ceas, are alarme, cronometru și timer.

Mai important, are o autonomie foarte mare, cam 15 zile. Eu am plecat de acasă cu ceasul încărcat la 59% și 7 zile mai târziu mi-a spus că a ajuns pe la 10%. Sigur că bateria se duce mai repede în activități sportive, când senzorii funcționează non-stop, dar autonomia generală este foarte bună și în opinia mea doar Garmin este comparabil în acest moment, chiar ușor mai bun.

Watch GT 5 Pro are un avantaj: se încarcă wireless de pe orice încărcător. Are un puc de încărcare în pachet, dar eu l-am pus pe încărcătorul meu de birou și a luat energie de acolo. Randamentul în acest mod nu este chiar mare și ceasul se încălzește (pe un alt încărcător wireless chiar s-a oprit singur de la temperatura prea mare), dar ideea este că e un ceas ce poate fi încărcat wireless oriunde, chiar și pe spatele unui telefon compatibil sau a unei baterii externe wireless, nu doar de la încărcătorul său din cutie.

Revenind la software și funcții, am apreciat numărul mare de fețe de ceas disponibile gratuit. Sunt câteva sute de fețe în aplicație, foarte multe dintre ele reușite. De obicei le poți și particulariza un pic, precum în culoarea dominantă sau în câteva complicații de pe ecran.

Există și o funcție always-on care, de asemenea, nu transformă afișajul într-un simplu afișaj de 4 cifre, ci adaptează fața existentă la un mod always-on, păstrând elemente ale acesteia. Mi-a plăcut și acest lucru.

Notificările îți sunt, de asemenea, arătate prompt pe ecran. Textul lor este trunchiat ceva mai drastic decât pe alte ceasuri, dar nu contează asta, este suficient pentru a vedea un mesaj scurt sau pentru a decide dacă e cazul sau nu să scoți telefonul din buzunar. Din păcate, fotografiile primite pe WhatsApp sau Messenger tot nu sunt afișate pe ecranul ceasului.

Harmony OS 5 permite să răspunzi mesajelor SMS și din câteva aplicații de mesagerie, având o tastatură pe ceas, dar asta funcționează doar pe Android. Eu am testat Watch GT 5 Pro pe iPhone și nu am avut această tastatură la dispoziție.

Interfața este foarte simplă și intuitivă. Swipe de sus pentru setări. Swipe de jos pentru notificări. Swipe de la dreapta pentru câteva “cards”, cum numește Huawei widget-urile de ecran principal. Poți avea maxim 6, dar mi-a plăcut că unele sunt complexe și aduc multe opțiuni pe ecran.

De exemplu, poți avea un widget pentru somn, dar și mai bun este unul care reunește pe ecran opțiuni de somn, puls, stres, temperatură și alte date. Ți le și arată, rezoluția ecranului permițând detalii de finețe, iar o apăsare pe “somn” îți deschide oricum informațiile despre acesta. Similar, poți avea meteo pe un widget, dar există și un widget care adună pe un ecran meteo, calendarul și câteva alte opțiuni rapide.

La lansare s-a spus și că această versiune a sistemului de operare aduce ecrane mai viu colorate, cu fundal mai vioi, nu negru, dar eu personal nu am văzut asta. Majoritatea widgeturilor și aplicațiilor au în continuare fundal închis la culoare. Ce-i drept, Huawei are și animații plăcute cam în orice aplicație, de exemplu inclusiv cronometru sau timerul arată și un secundar stilizat care parcurge ecranul și alte asemenea mici detalii.

Ce nu mi-a plăcut este că lista de aplicații este ciudat organizată, fără o noimă clară. Aș fi preferat alfabetic, astfel încât să știi cam cât ai de scrollat până la Calendar sau până la Flashlight. Aplicațiile însă par organizate mai degrabă pe categorii, întâi sunt opțiunile de antrenamente, apoi cele de monitorizare puls, apoi somn și stres, apoi utilitare precum cronometru, timer, lanternă, apoi barometru și busolă șamd.

Nu mi-a plăcut nici că perioada de configurare a ceasului este foarte lungă. De câte ori intri într-o aplicație nouă, trebuie să apeși de 1-2 ori că ești de acord cu termeni și condiții sau diverse disclaimere. Sunt prea multe. Pare că fiecare meniu are așa ceva, dar din fericire doar la prima accesare.

 

În concluzie, Watch GT 5 Pro excelează la construcție și materiale folosite, se comportă foarte bine la trackingul activităților sportive, bine la al sănătății și decent pe partea de smart. Este un ceas care se adresează celor care vor calea de mijloc de funcții de smart watch, adică celor care nu sunt musai sportivi profesioniști, nici nu vor un computer cu de toate la încheietură, ci doar un ceas cu funcții variate, care face câte ceva din toate.

Și Watch GT 5 Pro nu doar că face câte un pic din toate (i-aș da note între 6 și 9 pentru cele trei categorii mari), dar chiar excelează la autonomie și calitatea construcției și a materialelor, având și un preț bun față de concurență pentru ce oferă.

Preț: 2.499 lei la lansare pentru varianta argintie cu brățară metalică. Cea neagră cu brățară siliconică este 1.899 lei, aș lua-o pe aceasta. Huawei Store are o ofertă foarte bună de lansare, care include în preț căști FreeBuds 5i + 12 luni de garanție extinsă + 3 luni abonament Huawei Health+. Mai mult, odată cu ceasul puteți plăti încă 49 de lei pentru un cântar Smart Scale 3 și încă 9,9 lei pentru o brățară suplimentară. eMAG și Altex vând ceasurile la același preț, dar cu voucher 500 de lei oferit la vânzare.

asus s5507

    7 comentarii

  1. Pare o brățară în formă de ceas, de aici și autonomia excelenta. Nu prea e smart.
    Nu poți da click pe un link să-ți deschidă un mini browser.
    Nu poți instala aplicații din App Store.

      (Citează)

  2. Asta nu era firma aia banata in US cu telefoanele si care nu mai are aplicatii in Google Play?

      (Citează)

  3. Does it run Crysis? Eu folosesc un MiBand 6 fără GPS, dar cu suficient de multe opțiuni și nu vreau mai mult de atât. Aș trece pe o altă brățară doar ca să am ecran mai mare (pătrat sau dreptunghiular), vederea mea nu mai e așa bună. Și musai să nu coste cât un laptop mediu.

    Autonomia este mare chiar și dacă nu ajunge la 2 săptămâni, având în vedere că are GPS și atâtea funcții. E păcat însă că mai toți producătorii de purtabile bagă pe gât abonamente în aplicații. La 2500 de lei mă aștept să nu am nevoie de vreun abonament.

      (Citează)

    • Este clona aia de Apple watch. Huawei Fit 3, care costa vreo 7-800 de lei care pare mișto. Mi-ar fi plăcut un pic mai mare, noroc că nu l-am comandat înainte să îl văd.

        (Citează)

  4. Ce functii noi nu sunt disponibile pe Iphone ?

      (Citează)

  5. nici de pe GT5 nu merg platile cu NFC ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus