►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 10 septembrie 2024
Adrian Newey va lucra pentru Aston Martin F1 pe un salariu anual de peste 30 de milioane »
Cu Fenix 8, mi se pare că Garmin a vrut să creeze acel smart watch bun la toate, care să satisfacă și sportivii (chiar și de înalt nivel), dar și pe cei care vor la încheietură un ceas cu funcții deja normale de ceas inteligent, precum un afișaj AMOLED cu rezoluție înaltă sau posibilitatea de a vorbi la telefon.
Și în general Garmin reușește să facă din nou Fenix exact asta, împreună cu o construcție de calitate din titan și safir, plus autonomie foarte mare, dar… cu câteva observații pe care le găsiți mai jos.
Preț: 4.900 lei la eMAG și pe site-ul oficial Garmin România.
Garmin a avut întotdeauna multe game de ceasuri, fiecare dintre ele cu variante diferite de material și ecran, dar acum pare că le restrânge un pic. De exemplu, generația anterioară Fenix, indiferent dacă vorbim de varianta standard sau Pro, era disponibilă cu un afișaj de tip MIP (memory in pixel) foarte lizibil în soare puternic, ideal pentru sportivi. Dacă voiai ecran AMOLED de rezoluție mai mare, pentru asta era seria Epix, și ea în mai multe variante, dar în principiu asemănătoare cu Fenix în restul aspectelor.
Acum, cred că seria Epix nu va mai exista, ci pare să fi fost absorbită în Fenix 8. Există următoarele tipuri de ceasuri Fenix:
Toate sunt disponibile pe argintiu sau negru și cu diverse tipuri de curele. Mai sunt și alte deosebiri între ele, de exemplu Fenix 8 nu are lanternă LED pe ceas, pe când celelalte da (și este chiar utilă!). Ar mai fi de reținut că acea ramă cu încărcare solară este un fel de bandă de vreo 2 mm în jurul ecranului, care ajută suplimentar la autonomie. Bateria acelui ceas oricum ține 21, respectiv 30 de zile (în funcție de dimensiuni), iar dacă stai pe afara la soare vreo 3-4 ore pe zi, autonomia totală crește și mai mult.
Aș mai spune și că Fenix E pare un ceas bun pentru cei dispuși să facă niște compromisuri (oțel, nu titan etc) pentru un preț mai bun. Eu, însă, am testat varianta Fenix 8 AMOLED de 47 mm, dimensiunea intermediară, și pe aceea o detaliez mai jos.
Calitatea construcției este foarte bună, ceea ce de obicei este caracteristic Garmin, dar acest Fenix 8 vine cu îmbunătățiri suplimentare, precum trecerea la butoane cu un alt tip de apăsare pentru rezistență sporită la scufundări. Aspectul general este “industrial”, patru șuruburi de prindere sunt vizibile pe anse, butoanele sunt mari și parcă ies în afara ceasului mai mult decât pe alte modele (ceea ce pentru sportivi este bine), iar în partea dreaptă există o protecție suplimentară pentru microfon și barometru, adică un soi de bară portocalie suplimentară.
Între ansele de sus (adică picioarele între care se fixează cureaua, aici pe 22 mm) există lanterna LED, care este mai puternică decât pe Epix. Îmi place mult această lanternă, o poți activa cu o apăsare dublă de buton și o poți regla în 3 trepte de luminozitate pe alb și inclusiv pe o lumină roșie nederanjantă.
Am folosit-o de multe ori noaptea, uneori pe stradă în zone întunecate (iluminează câțiva metri în față), alteori noaptea în cameră pe culoare roșie, când nu-i deranjezi pe cei care dorm, ceva foarte util pe lângă copii mici sau când vii în toiul nopții în pat și nu vrei să calci pe pisici întinse sinucigaș pe jos.
În rest, cum am spus, carcasă din titan (argintie sau neagră) și ecran AMOLED protejat cu safir, iar rama ecranului este un pic mai înaltă decât sticla ecranului, pentru a-l proteja suplimentar la lovituri. Cureaua pe modelul portocaliu este din silicon. Am văzut însă la lansarea oficiala și brățări metalice, dar și o curea de piele pe exterior și silicon în interior.
Per total, ceasul este bine îmbinat și realizat din materiale de înaltă calitate. Îmi place și design-ul său, arată a ceas la care nu trebuie să te întrebi dacă e rotund, dreptunghiular sau hexagonal, iar cureaua portocalie îi dă mai multă “viață”.
Noile butoane nu mi-au plăcut. Este printre puținele dispozitive unde am ocazia să spun că feedback-ul la apăsare nu este plăcut. Butoanele sunt inductive pe această generație. Se apasă, au o cursă de aproximativ 1 mm, dar înăuntrul ceasului ele nu apasă pe un microcontact, ci folosesc probabil o bobină pentru detecția apăsării.
Pe ceasul Garmin, carcasa de fapt nu mai are orificii în ea pentru butoane, ceea ce o face mai rezistentă la scufundări și contribuie la ratingul de 10 atmosfere și de scufundare la 40 de metri. Și chiar te poți scufunda cu el la 40 de metri, nu e genul de ceas care doar zice 10 atm în specificații și nu-și asumă apoi nimic. Fenix 8 include computer de scufundare, planificator, ecran special de informare, senzori de adâncime, model de decompresie și ce mai este nevoie, iar butoanele mari fac ușoară apăsarea cu mănuși.
Atâta doar că aceste butoane chiar nu au un feedback plăcut în restul timpului, par a avea un soi de arc foarte dur în interior și un răspuns ciudat la apăsare. În primele zile, vreo 20-30% din apăsări nu erau înregistrate, probabil nu apăsam eu destul de tare. Treaba s-a mai rezolvat în timp, acum că folosesc ceasul de peste două săptămâni, și nu mai sunt decât rar probleme, dar prima impresie nu a fost chiar pozitivă.
Ecranul AMOLED este luminos și viu colorat, iar rezoluția este mare, ceea ce face plăcută afișarea unor fețe de ceas cu diverse pictograme finuțe sau a graficelor detaliate de somn sau activitate, plus inclusiv a hărților.
Nu uitați însă că acele afișaje MIP sunt tot color, dar destul de desaturate, “șterse”, însă sunt mult mai vizibile în soare puternic decât orice AMOLED. Dacă vă interesează un ceas în primul rând pentru alergări de durată sau drumeții în soare, un Fenix 8 Solar sau un ceas Enduro ar putea fi mai potrivit.
Eu de obicei analizez un smart watch pe trei direcții în zona “smart”: cum îți monitorizează activitățile sportive, cum îți monitorizează somnul și indicatori de sănătate și apoi funcții legate de notificări, control și interfață. Voi face și aici la fel.
Pe scurt, în primele două aspecte Garmin este foarte greu de întrecut. Ei fac asta de mulți ani și au experiență mare în domeniu, motiv pentru care foarte mulți sportivi profesioniște preferă această marcă, iar în ultimii ani mi s-a părut că Garmin atrage și tot mai mulți amatori și semi-profesioniști în tabăra sa.
Fenix 8 poate monitoriza foarte multe activități sportive, interfața chiar le are grupate pe categorii de tipul outdoor, indoor, cycling șamd. Odată ce pornești o activitate îți arată unul sau mai multe ecrane cu informații despre timp, ritm, puls, regimul inimii, previziuni de ritm, calorii și altele, în funcție de tipul activității sportive.
Poți adăuga tot felul de marcaje, iar la final primești un raport complet și harta traseului (GPS integrat, cu benzi multiple). Poți vedea istoricul activităților direct în ceas, nu doar în aplicația de mobil.
În plus, sunt mici detalii care uneori contează. Acum câțiva ani, de exemplu, am purtat simultan la mână un Garmin și un alt ceas inteligent la o sesiune de rafting. Celăłalt ceas mi-a spus distanța totală, pulsul mediu, calorii etc. Garmin-ul mi-a spus însă și de câte ori am dat la vâsle, numărul mediu de vâsliri pe minut și alți indicatori adecvați acelei activități.
Altfel spus, cam toate ceasurile oferă informații bune pentru alergări și alte 2-3 activități foarte populare, dar Garmin pare să se fi dus în adâncime pentru orice activitate sportivă, iar asta contează pentru sportivii care practică unele mai puțin populare.
Faptul că Garmin chiar studiază nevoile sportivilor se vede în funcțiile avansate ale ceasului. Enumăr doar câteva, găsiți mai multe informații pe site-ul oficial: planificarea curselor, cu instrucțiuni vorbite pentru ritm; estimare a ritmului pentru 5 km, 10 km etc; ajustarea automată a ritmului în pantă; tranziții automate pentru multisport, că poate participi la triatlon; hărți topografice pentru diverse zone și pentru mii de piste de schi și pentru terenuri de golf; planificare și monitorizare de drumeții; computer de scufundări; antrenamente HIIT și instrucțiuni animate pentru yoga, pilates și altele.
La final, ceasul Garmin calculează durata de recuperare. La începutul zilei, având la bază exercițiile anterioare și cât ai dormit și starea ta de sănătate, îți recomandă un anumit nivel de exerciții pentru acea zi și chiar îți recomandă anumite antrenamente. În multe privințe, pare un antrenor personal.
Trecând la partea de monitorizare a sănătății, și aceasta mi s-a părut mereu de top pe ceasurile Garmin. Unul dintre motive este acel indicator numit Body Battery, unde pe baza somnului, caloriilor și a stresului, ceasul îți spune cam câtă energie mai ai. Și culmea este că o spune mereu bine, chiar se potrivește cu energia mea zilnică, iar uneori când sunt obosit văd că și ceasul spune că mă apropii de 0%.
Body Battery, de altfel, este un concept care a început să fie implementat și de alți producători de ceasuri în acest an, sub alte denumiri. Nu le-am testat, dar pot confirma că Garmin o face foarte bine.
Fenix 8 monitorizează, desigur, pulsul, pașii, numărul de etaje urcate, saturația de oxigen și alți indicatori. Îți afișează grafice în timp cu istoricul lor.
Pentru somn, îți spune diversele etape ale somnului și o scurta concluzie despre calitatea acestuia. Poți vedea rapid cum ai dormit în ultimele zile. Există și un raport de dimineață pe care l-am citit în fiecare zi și care include concluzii despre somnul meu, condițiile meteo, body battery, ce am în calendar astăzi și alte informații alese de mine.
Într-o zi, raportul de somn mi-a spus că m-am odihnit bine și am dormit mult, deci noaptea următoare am nevoie de mai puțin somn. Mi se pare exact genul de informație utilă care-ți spune, de fapt, “dacă mâine vrei să te trezești mai devreme and get stuff done, este un moment bun pentru asta”.
Dacă sapi prin meniuri găsești chiar și funcții mai avansate precum asistent de aclimatizare la temperatură și altitudine, Health Snapshot (măsoară vreo 2 minute indicatori vitali și îți face un raport cu toți odată), asistență la schimbarea fusului orar, monitorizare hidratare și altele.
Altfel spus, funcțiile pe care le poate face, le face bine. Aș spune și că este depășit însă de alte ceasuri în alte privințe, de exemplu cele Samsung integrează deja de mai mulți ani calculul tensiunii arteriale (și Huawei, de altfel) și mai nou a elasticității venelor. Ar fi cazul să facă și Garmin asta, deși cu trecerea la butoane inductive nu știu dacă va mai fi posibil pe generații ulterioare.
Ajungând la partea smart, aici lucrurile stau așa și așa. În primul rând, Garmin a introdus funcții noi, de exemplu pe Fenix 8 ai microfon și difuzor și poți vorbi la telefon de pe ceas, câtă vreme este conectat prin bluetooth la telefonul tău.
Am făcut asta. Difuzorul nu este foarte performant, dar per total ne-am descurcat și am vorbit cu succes. Este o functie utilă sportivilor care poate au telefonul prins la umăr când aleargă, dar și pentru couch potatoes ca mine — îmi făceam o cafea când m-a sunat un curier, telefonul era în cealaltă cameră, am vorbit direct de pe ceas ca să-i spun că da, sunt acasă, poate veni.
Notificările se văd bine pe ecranul mare. Cele lungi (de exemplu emailurile) nu vor fi afișate complet, dar trunchierea lor se face după un volum mare de text și este suficient ca să te prinzi despre ce este vorba. Mesajele de pe WhatsApp sau Messenger sunt afișate complet, dar din păcate tot fără previzualizarea fotografiilor primite. De asemenea, nu poți să le răspunzi în nici un fel.
Garmin Pay este integrat în ceas și compatibil cu multe bănci mari de la noi.
De asemenea, mi-au plăcut fețele de ceas. Sunt mărci la care nu îmi place niciuna. La Garmin mi-au plăcut mai multe pentru că toate au un aspect modern, sunt digitale și includ foarte multe complicații/widgeturi configurabile. Cea default are 9 complicații, de exemplu. Nu poți pune chiar orice funcție în orice loc de pe ecran, unele vând nevoie de un slot “mare” ca dimensiune, dar până la urmă găsești o soluție bună și gradul acesta de libertate de configurare este mai rar întâlnit.
Îmi place și că Garmin a mers pe un aspect serios al fețelor de ceas. Dacă vrei animăluțe și animații cute, or fi unele de luat din magazinul Garmin Connect, dar cele default, făcute de Garmin, sunt pentru oameni care vor un ceas, nu o jucărie.
Printre funcțiile noi, există trei legate de voce. Voice Notes îți permite să înregistrezi notițe vocale pe ceas. Apeși, vorbești, te poți asculta mai târziu. Este o funcție utilă pentru remindere sau dacă-ți vin idei și nu ai telefonul în preajmă să le notezi. Din păcate, lipsește orice metodă de a le sincroniza cu aplicația de telefon și deci pare o funcție făcută pe jumătate, dar mă bucură oricum prezența ei.
Apoi, Garmin a introdus Voice Commands. Nu există vreun “ok, garmin” sau altă comandă care să le declanșeze, ci apeși întâi un buton pentru asta, dar apoi poți folosi vocea pentru a comanda ceasul să facă diverse lucruri. Să aprindă lanterna nu prea are rost, că e disponibilă oricum la o dublă-apăsare pe stânga-sus. Este însă mult mai simplu să pui un timer de 6 minute apăsând un buton și zicând “set a timer for 6 minutes” decât să cauți prin meniurile ceasului opțiunea de cronometru, ceea ce necesită mult mai multe apăsări chiar dacă știi direct în ce meniu să mergi.
Nu în ultimul rând, Fenix 8 poate colabora cu principalii asistenți inteligenți din telefoane, transmițându-le comenzile tale.
Nu pot să mă plâng. Face ce-mi doresc de la un ceas smart. Există și modele în piață care fac mai bine această parte, dar ce face Garmin Fenix 8 mi se pare oricum suficient pentru marea majoritate a oamenilor. Nu vreau un computer la încheietură, cum își descrie un prieten propriul său Apple Watch. Am deja un computer în buzunar. Vreau la încheietură un accesoriu al acestuia, o simplă extensie, și care să aibă și autonomie mare.
Iar autonomia pe Garmin este mereu un punct forte. Diferă în funcție de diametrul ceasului, are 10 zile pentru 43 mm, 16 zile pentru 47 mm și 29 zile pentru 51 mm, în condiții normale de utilizare — și chiar asta este autonomia reală. Dacă faci multe antrenamente sau alergări/drumeții în care GPS-ul și senzorii sunt non-stop porniți, autonomia este mai mică, dar oricum de câteva zile.
Cine chiar pleacă cu zilele pe trasee și nu are o simplă baterie externă la el pentru încărcarea ceasului o dată la câteva zile se poate orienta spre varianta Solar sau spre gama Enduro. Pentru 99% din oameni, autonomia va fi însă foarte mare, e genul de ceas cu care poți pleca în concediu fără să-i iei încărcătorul cu tine.
Lucrurile puteau sta și mai bine, însă. Fenix 8 are 5 butoane pe laterale, dar simt că puteai rezolva totul și cu doar 3 butoane, mai ales că ai și ecran tactil. Ceasul se încarcă în continuare cu un cablu proprietar Garmin, nu și wireless.
Aplicația de control Garmin Connect este în continuare problema cea mai mare, având un aspect învechit, cu o structură neintuitivă a meniurilor și tot felul de ecrane care ar fi putut fi un simplu buton on/off și alte probleme. Dacă faci trecerea de la aplicația Samsung, Apple sau Huawei la cea Garmin, este o întoarcere în timp și o experiență frustrantă pentru că opțiunile nu sunt intuitiv așezate.
Mă refer, aici, la opțiunile de configurare a ceasului. Zona de citit statistici despre sănătatea și sportul practicat anterior este mai bine gândită și ușor de folosit. Doar procesul de onboarding, de inițializare și configurare a ceasului, este sub așteptări.
Mai sunt și alte dezavantaje la bord. Unele funcții sunt half baked, cum zic englezii, adică implementate doar în ceas, nu și în aplicație, sau disponibile doar la un nivel foarte de bază, cum v-am spus despre Voice Notes. Apoi, nu există o variantă de ceas cu conectivitate directă la rețele mobile, ceea ce la acest nivel de preț este uimitor. În “magazinul de aplicații” mai sunt disponibile tot felul de aplicații Garmin care merg mai în adâncime pe anumite funcții, dar care par să nu fi fost actualizate de multă vreme.
Per total, însă, Garmin Fenix 8 este un ceas foarte bun. Este bine construit și face la un nivel înalt trackingul de fitness și sănătate și se descurcă onorabil pe alte funcții smart, plus că vine cu o autonomie uriașă față de alte modele. Fanii Garmin, cei care fac upgrade de la o generație mai veche sau de la modele inferioare, vor fi mulțumiți.
Mi se pare că sunt două dezavantaje. Prețul este mare și cred că asta nu va face ușor ca Garmin să atragă clienți de-ai concurenței, iar aplicația de control are nevoie de o refacere totală, cu un design și o interfață pe baza principiilor moderne. Din fericire, odată ceasul setat, nu prea mai ai de ce să mai folosești acel modul al ei, dar tot simt că nu se ridică la înălțimea așteptărilor create de preț și renumele Garmin.
« Știrile zilei despre tehnologie – 10 septembrie 2024
Adrian Newey va lucra pentru Aston Martin F1 pe un salariu anual de peste 30 de milioane »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
10/09/2024 la 11:00 AM
aplicatia e un punct forte mai putin ca are n-are toate functionalitatile site-ului…
altfel un review la un ceas sport, fara nimic sportiv facut cu el – ar fi meritat macar o sala sau o alergare saracu’ – macar de amoru artei sa vezi cat se duce bateria aia in jos “in conditii normale de utilizare”
urweiss(Citează)
10/09/2024 la 11:23 AM
acu acu vine un review la un hamburger sau vreo inghetata!
vr(Citează)
10/09/2024 la 11:29 AM
Inca nu a atins Radu punctul critic, sa isi reconsidere alegerile in viata si sa se apuce serios de sport. Sa speram ca vine mai devreme decat mai tarziu.
Andrei(Citează)
10/09/2024 la 12:31 PM
Ar fi interesant un review de burger doar pe aspect, timp de livrare, dimensiuni etc, fara sa guste din el
C(Citează)
10/09/2024 la 11:21 AM
“” Mesajele de pe WhatsApp sau Messenger sunt afișate complet, dar din păcate tot fără previzualizarea fotografiilor primite. De asemenea, nu poți să le răspunzi în nici un fel.”””
Eu pe epix(+samsung s23) pot vedea pozele de pe whatssap si pot raspunde cu mesaje predefinite. Daca ai iphone, ghinion nu poti face asta.
Alin(Citează)
10/09/2024 la 11:24 AM
Poti vorbi la tel de pe ceas…pai merita sa dau dublu fata de Fenix 7 pro safir, pt asta? Imi iau niste casti profi cu 3-400 de lei si gata. Ecranul amoled mi se pare deranjant, prea colorat, prea luminos pt acest tip de ceas, care nu e un smartwatch in sens de telefon pe mana, cum e Apple Watch, ci e un instrument pt sport si alte activitati. Personal prefer in continuare ecranul MIP.
Andrei(Citează)
10/09/2024 la 12:22 PM
5000 de lei pentru un ceas… N-a venit încă ceasul să pot da atâția bani. Nici pe telefon nu dau mai mult de 3500. Dar nu toți cititorii lui Radu sunt săraci.
motanes(Citează)
10/09/2024 la 8:08 PM
3500? Ești chiabur. Tot ce trece de 1600 îi dau cu eject. Telefon cu baterie mare îmi este îndeajuns.
Marinel(Citează)
10/09/2024 la 12:38 PM
Posesor de fenix 6 Pro si din tot ceea ce vad singurul motiv real pentru a face upgrade ar fi ecranul mai bun, autonomia mai buna si poate niste functionalitati. Asa ca nu ma vad facand trecerea. Pe de alta parte ar fi interesant daca ar oferi o functie de buy-back cand faci upgrade, intrucat ar simplifica lucrurile. Oricum o sa-l tin pana nu va mai merge si atunci ma voi gandi daca fac sau nu mutare.
O alta chestie care ma enerveaza la ei sunt curelele care nu sunt asa de ergonomice precum apple watch singura solutie fiind cele aftermarket.
Asdad2005(Citează)
10/09/2024 la 1:17 PM
Upgrade la alt brand poate.
UI-ul Garmin e la nivel de Windows 95. :))
alexEAT(Citează)
10/09/2024 la 2:39 PM
La Trisport.ro s-ar putea să găsești o astfel de politică. Încearcă.
Emilian Nedelcu(Citează)
10/09/2024 la 3:22 PM
Nu face nimeni buy back pentru fenix 8. (am intrebat eu inclusiv la trisport)
Chiar daca scrie “”Posibilitate buy-back Garmin
Cei care vor opta pentru garanția premium vor avea posibilitatea de a înlocui produsul cu un model superior. Taxa pentru înlocuire se va calcula în funcție de vechimea modelului, prețul de listă și statea în care se află.””
Alin(Citează)
10/09/2024 la 1:34 PM
perechea are un garmin cu amoled nu mi se pare o imbunatatire, din contra.
Ce imi place la fenix este ca intr-adevar cam orice sport am facut s-a descurcat. caiac, inot open water, inot piscina, bicla, crossfit, alergare, hiking…
ecranele default sunt bine gandite si utile si ux-ul mi se pare bun spre ff bun. Mici hibe in connect dar nu ceva care sa ma nemultumeasca teribil.
Sunt ceasuri exceptionale daca ai un stil de viata activ si atat. am unul de 2 ani jumate si nu imi imaginez sa il schimb cu altceva
cred ca am mai scris la un moment dat, multe features nou sunt explicate prin faptul ca product managerii trebuie sa puna ceva in plus la fiecare model. Probabil as folosi exact aceleasi features pe 6 si pe 8
vlad(Citează)
10/09/2024 la 2:14 PM
+1
Si pe mine ma intereseaza cum e la drumetii montane, ce aplicatii de orientare merg pe el, autonomie cu GPS pornit…etc
mArius(Citează)
10/09/2024 la 2:21 PM
Youtube
Andrei(Citează)
10/09/2024 la 3:21 PM
Pentru review-uri super detaliate la device-uri de sport, 2 surse super profi: dcrainmaker / the5krunner
BB(Citează)
10/09/2024 la 3:20 PM
Atentie ca la fenix carcasa ceasului este din policarbonat si doar rama superioara este metalica.
Conforma specficatiilor se numeste: “Capac posterior din polimer armat cu fibre metalice”
Ca sa fim cat mai aproape de adevar.
un om(Citează)
10/09/2024 la 11:10 PM
Sunt curios cat % din acest post/review este scris cu ChatGPT.
Carturaru(Citează)
10/09/2024 la 11:19 PM
Nu mi-l permit nici pe asta. Rămân la Suunto.
conspicuous(Citează)