un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Razer lansează periferice cu feedback haptic, inclusiv o pernă inedită

30 Sep 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Razer a lansat recent câteva produse noi și le-a prezentat și în România în același timp cu lansarea internațională. Mi se pare încă un semn că segmentul de gaming crește pe toate planurile.

PERNA FREYJA

Inedit este Razer Freyja, care este o pernă cu feedback haptic ce se poate pune pe aproape orice scaun. Husa vibrează sub tine sincronizat cu jocul, dar acesta ar fi un rezumat care nu-i face dreptate.

M-am jucat așezat pe ea și impresia generală este că deschide o nouă dimensiune în jocuri. Este un produs complex, are în interior 6 actuatoare din noua generația Razer Sensa HD, unele care transmit nu doar o simplă vibrație, ci se sincronizează cu direcția, durata și intensitatea celor din joc.

M-am jucat Hogwarts Legacy și Razer Freyja este bine reglată pentru acest joc. Ai feedback haptic atunci când lansezi o vrajă și când iei damage (probabil și în alte situații). Fiind însă reglată special pentru acest joc, husa te face să simți cum corpul tău lucrează pentru a da o vrajă, cum este un efort întreg. De exemplu, când dai vraja simți vibrație în mijlocul spatelui, iar după aceea simți cum energia se… disipă pentru că vibrația se transmite încetișor spre zonele superioare de la gât și inferioare de sub fund ale celei inițiale.

Undeva pe lateral sunt 4 butoane de reglaj. Un singur cablu asigură conectivitatea. Perna în sine poate fi prinsă de orice scaun de gaming sau de birou cu una sau două curele de prindere.

Nu mă așteptam să-mi placă așa mult. Știți cum este, vezi prezentarea și zici “ok, îți vibrează sub tine”. Apoi, însă, în jocuri v-am spus cum este, parcă deschide o nouă dimensiune. La un moment dat, după o luptă în Hogwarts Legacy, am avut și vreo 2 minute de mers, fără vreo ocazie pentru ca Freyja să se activeze, și parcă lipsea ceva din joc. Este foarte ușor să te obișnuiești cu un nou astfel de gadget care face imersiunea mai mare și experiența mai plăcută.

Părerea mea este că ceva precum Freyja nu este util în jocuri competitive pentru că nu aduce vreun avantaj în acest sens. Este vorba doar de creșterea experienței de gaming, a entertainmentului ca să zic așa. În jocuri cu mașini sau în cele de aventuri sau RPG-uri sau shootere single-player mi-ar plăcea una. Mă tot gândesc cum ar fi inclusiv în Flight Simulator, ca să simți motorul avionului sau șocul aterizării.

Feedback-ul haptic se poate sincroniza, de asemenea, cu filme și muzică. N-am aflat nici răspunsul la întrebarea pe care am avut-o toți: se poate monta și la mașină, pentru un masaj bun la drum lung?

Este, însă, scumpă. Prețul anunțat este de 300 de euro la lansare și deci mi se pare că se adresează gamerilor care deja au un computer performant, altfel un asemenea buget ar fi mai potrivit dus spre o placă video mai performantă.

CĂȘTILE KRAKEN V4 PRO

Razer a mai lansat și noi căști, modelul Kraken v4 Pro. Sunt căști on-ear cu iluminare RGB și microfon retractabil. Cupele mi s-au părut confortabile, iar banda este de asemenea moale și în general par gândite pentru a fi purtate ore în șir la rând. Sunt făcute din metal.

Există mai multe variante de Kraken: Kraken v4 X (fir, siglă iluminată), Kraken v4 normale (care sunt wireless și au 9 zone de iluminare) și aceste Kraken v4 Pro, care sunt cele mai complexe.

Pe lângă conectivitatea bluetooth și 2,4 GHz și USB și jack 3,5 mm, plus iluminarea configurabilă pe 9 zone, aceste modele Pro au două avantaje în plus: integrează feedback haptic de ultimă generație și au în pachet o unitate separată de control, cu buton mare și afișaj OLED pe ea.

 

Motorul haptic este integrat în cupe și căștile oferă un pic de vibrație pe lângă sunet. Mi s-a părut un feedback subtil, nu puternic ca la Freyja, ceea ce este normal pentru căști.

Cât despre modulul de control, din aceasta puteți regla rapid diverse setări precum sursa semnalului, proporția între nivelul sonor al jocului și al chat-ului, egalizator, intensitatea haptică și altele.

Fiind modelul de top în gama Kraken, costă 450 de euro cu tot cu OLED Control Hub.

Tot acum a fost anunțat un laptop cooling pad care asigură răcirea laptopurilor de 14-18″. Se bazează pe un ventilator de 140 mm cu turație reglabilă în funcție de temperatura laptopului, iar rama standului are o spumă care face contact bun cu laptopul pus deasupra ei, ca să obțină acolo o sigilare pentru răcire și mai bună.

Sunt curios dacă ar face suportabile o mulțime de laptopuri de gaming care sunt foarte zgomotoase cu răcirea proprie.

Odată cu ele, Razer a lansat și o nouă generație a software-ului de control pentru perifericele sale, numit acum Synapse 4.

Noul software are suport multi-thread, iar fiecare dispozitiv are procesul său independent pe CPU, astfel încât modificarea sau update-ul unuia să nu influențeze funcționarea celorlalte. Interfața a fost schimbată, este mai ușor să creezi macro-uri și să reglezi schemele de iluminare.

Synapse 4 integrează și funcția Snap Tap pentru unele tastaturi și câteva laptopuri, dar atenție că a fost ceva controversă legată de aceasta și unele servere banează jucătorii care o folosesc.

asus s5507

    1 comentariu

  1. Pare genul de accesoriu de gaming care poate influența căsnicii…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus