un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Priveliștea de la 737 kilometri

12 Sep 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Nu-i rău, nu? Așa s-a văzut Pământul de la 737 km altitudine, unde doi din cei patru membri ai misiunii Polaris Dawn au făcut un mic space-walk în afara capsulei.

Misiunea în sine a lansat o capsulă Dragon de la SpaceX pe o orbită mai înaltă decât au zburat oamenii în ultimii 50 de ani, de la ultima misiune Apollo pe Lună. Misiunile orbitale uzuale au loc la altitudini mult mai joase, iar inclusiv Stația Spațială Internațională orbitează pe la 420 km deasupra noastră. Polaris Dawn s-a dus la aproape dublu.

Funny enough, întrucât misiunea Polaris Dawn include două femei, iar misiunile Apollo nu au inclus niciuna, cu această ocazia s-a depășit deci recordul anterior pentru femei astronaut și distanța de Pământ la care au ajuns.

Misiunea în sine este privată. A fost finanțată de CEO-ul companiei Shift4 Payments, care a fost și comandantul ei. Pilotul capsulei este un fost pilot din Air Force, în vârstă de 50 de ani. Cele două femei sunt angajate SpaceX, una se ocupă în mod uzual de antrenarea astronauților, cealaltă de operațiuni.

Pe la ora 14, capsula a început depresurizarea și trapa ei principală a fost apoi deschisă în vid. Astronauții au făcut câteva teste de mobilitate. Doi dintre ei au ieșit pe rând în spațiu, cum vedeți mai sus. Capsula a fost apoi închisă și represurizată din nou cu succes. Treaba asta în filme înseamnă un jet de aer care aduce din nou atmosferă respirabilă. În realitate a fost ceva mai complicat, cu azot pur folosit pentru a compensa un sistem de oxigen pur din costume. A durat 50 de minute cu totul, deși capsula Dragon este mare cam cât o dubiță.

Sincer să fiu, îmi pare rău pentru ceilalți doi astronauți. Sunt sigur că au zis și ei “bai, dar nu pot să scot și eu capul în pic din capsulă, să văd Terra cu ochii mei?”. Dar nici nu ajungi acolo sus altfel decât respectând cu precizie orice ordin și orice procedură agreată anterior.

A fost primul EVA comercial. Toate de până în prezent au avut un scop clar, fie că s-a reparat telescopul Hubble sau ceva de pe ISS sau de pe navetele spațiale sau alte teste, toate sub egida NASA. Acum a fost un EVA doar pentru că se poate.

    5 comentarii

  1. Toate sub egida Nasa :)). Primul eva a fost facut de un rus, prin anii 60 si nu a reparat nimic. A si stat foarte putin doar vreo 10minute… dar ce conteaza istoria :))

      (Citează)

  2. Am pus-o. Sfântul Elon a fost capturat de Iluminati. Altfel ne-ar fi arătat realitatea din spațiu cu pământul plat nu filmele astea trucate la Hollywood.

      (Citează)

    • Asta doream sa zic si eu.
      Daca nu erau astia cumparati de oculta mondiala, se poza chiar si uriasa broasca testoasa care tine pe spate pamantul plat. Cu putin noroc prindeau in cadru si un barbos batran cum supravegheaza bunul mers al lucrurilor pe pamant…

        (Citează)

    • Voi nu stiati ca Musk face parte din Illuminati?
      Cum credeti ca a ajuns el atat de puternic si de bogat?

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus