un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Noile iPhone 16 (Pro Max) au buton dedicat de fotografiere (plus prețuri și restul noutăților)

9 Sep 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Apple a prezentat noile iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro și Pro Max, un nou Apple Watch 10, căști AirPods 4 cu anulare activă de zgomot, dar și îmbunătățiri pentru AirPods Pro, AirPods Max și Apple Watch Ultra 2.

Și da, noile telefoane au buton dedicat pentru camera foto. Este un buton real, cu feedback cu vibrație, dar are și suprafață capacitivă pe el, așa că poate detecta nu doar apăsări la jumătate pentru focalizare, dar și slide pentru zoom și alte funcții. Husele oficiale Apple au acolo un strat de sticlă ce transmite aceste semnale în telefon; husele neoficiale din primul val probabil vor avea un decupaj.

O mare parte din prezentare a fost însă despre Apple Intelligence. Nu musai ceva nou față de WWDC, dar s-a vorbit despre modelele AI create de Apple care rulează local în telefon sau, dacă este nevoie, în cloud securizat unde datele nu sunt stocate. Pot indexa fotografii, pot genera text, se integrează cu diverse Apple și Siri.

Din păcate, aproape toate funcțiile din Apple Intelligence nu vor fi lansate în Uniunea Europeană momentan, că Apple se răzbună pe UE pentru legile DMA, așa că nu este nimic mai mult de spus despre ele. Oricum și Apple le lansează treptat, întâi câteva în beta în octombrie și doar pe engleză, iar în lunile următoare vor adăuga și altele.

iPhone 16 Pro Max și restul vor fi livrate începând cu 20 septembrie, iar prețurile le vedeți mai jos, dar par neschimbate față de lansarea generației anterioare.

iPHONE 16 PRO și PRO MAX

iPhone 16 Pro Max este oficial un model de 6,9 inci, ceea ce și mie mi se pare prea mare. Modelul Pro are 6,3 inci în această generație.

Am verificat dimensiunile. iPhone 16 Pro Max are 163 x 77,6 x 8,25 mm, cu 4 mm mai lung decât iPhone 15 Pro Max și cam de aceeași dimensiune ca un Samsung S24 Ultra.

Ambele sunt făcute în continuare din titan. Culorile sunt aproape negru, gri închis, argintiu natural și “desert”, care este metoda Apple de a spune “auriu”.

Pe spate sunt trei camere, ajutate de noul buton dedicat de fotografiere. Cea principală are tot 48 megapixeli, dar Apple spune că folosește un senzor mai rapid pentru a micșora lag-ul inclusiv când fotografiezi ProRaw la 48 megapixeli.

Cea ultrawide are tot 48 megapixeli, deci obține detalii mai bune, iar cea cu zoom optic 5x are 12 megapixeli. Iată că și varianta Pro trece la 5x zoom optic în acest an.

Pe filmare, telefoanele filmează 4K la 120 fps pentru că au acel senzor mai rapid, ceea ce este chiar extraordinar. Filmează așa inclusiv în ProRes.

Chipsetul este un A18 Pro construit în 3 nm. Are procesor cu 6 nuclee, GPU cu 6 nuclee, Neural Engine cu 16 nuclee, toate desigur mai rapide decât generația anterioară. Ar putea fi cu 15% mai rapid decât A17 Pro, iar codarea video o face de două ori mai repede.

Prețuri iPhone 16 Pro:

  • 1.199 euro pentru 128 GB
  • 1.329 euro pentru 256 GB
  • 1.579 euro pentru 512 GB
  • 1.829 euro pentru 1 TB

Prețuri iPhone 16 Pro Max:

  • 1.449 euro pentru 256 GB
  • 1.699 euro pentru 512 GB
  • 1.949 euro pentru 1 TB

Concluzia mea: sunt upgrade-uri generaționale uzuale, nici prea multe funcții în plus, nici prea puține. Avantajul real al acestei generații va fi în funcțiile Apple Intelligence, care nu vin momentan în Uniunea Europeană. Butonul de cameră este util, Sony demonstrează asta de ani de zile, dar m-a îngrijorat un pic când au spus că apăsarea în 2 trepte va fi disponibilă cu un update ulterior.

iPHONE 16 și PLUS

Îmi place că această generație are carcase în culori mai vii, iar insula camerelor foto are o nuanță și mai intensă pentru a păstra acolo o pată suplimentară de culoare.

Așa cum se zvonea, au trecut la camere amplasate una sub alta, aliniate pentru a putea filma sau fotografia 3D pentru Vision Pro.

Camera principală are 48 megapixeli și face zoom optic 2x prin crop pe senzor și filmează și 4K la 60 fps compatibil Dolby Vision. Camera ultrawide are 12 Mpx cu mod macro. Are, cum am spus mai sus, buton dedicat pentru camera foto.

Ecranul a urcat la 2000 nits și are 6,1 inci pe varianta normală și 6,7 inci pe varianta Plus.

Procesorul se numește acum A18, față de A16 pe generația anterioară. Este un model 2P+4E nuclee pe procesor și 5 nuclee pe grafică. Suportă ray-tracing și jocuri AAA. Telefonul include și Wi-Fi 7. Autonomia ar trebuie să fie cu 30% mai mare.

Prețuri iPhone 16:

  • 949 euro pentru 128 GB
  • 1.079 euro pentru 256 GB
  • 1.329 euro pentru 512 GB

Prețuri iPhone 16 Plus:

  • 1.099 euro pentru 128 GB
  • 1.229 euro pentru 256 GB
  • 1.479 euro pentru 512 GB

Concluzia mea: upgrade bun pentru cameră, iar carcasa viu colorată îmi place. Funcțiile Apple Intelligence sunt pierdute în România, dar parcă tot văd mai multe motive de upgrade pentru această serie decât pentru seria Pro.

AIRPODS PRO

Căștile te vor sănătos, ca să le folosești mulți ani de acum încolo. Noile funcții includ reducerea zgomotelor ambientale pentru a nu-ți distruge urechile (poartă căștile la concert, spune Apple) și un test de auz pe care ți-l fac chiar căștile, întrucât apeși pe ecranul telefonului atunci când începi să auzi sunetul de test. Asta ajută suplimentar la calibrarea căștilor pentru modurile de Transparency.

În rest, nu s-a zis nimic de îmbunătățiri pentru redarea sunetului dorit. Nu creștere de autonomie, de performanță pentru ANC, de calitate a muzicii. Sunt același căști, dar cu niște funcții software pentru protecția auzului adăugate.

Concluzia mea: mă așteptam la creștere de autonomie. Ce-i drept, AirPods Pro sunt oricum printre cele mai bune căști earbuds pe care le-am folosit vreodată, chiar excelente la majoritatea capitolelor, și nu cereau musai un upgrade.

AIRPODS 4

Vor fi două variante, cele normale entry-level și unele cu anulare activă de zgomot. Arată la fel.

Căștile cu anulare activă de zgomot sunt o surpriză plăcută, dar sigur că nu va fi la fel de performantă precum pe modelul Pro, care are vârf de silicon ce sigilează canalul auditiv.

AirPods 4 cu ANC sunt, însă, un upgrade bun. ANC și moduri transparency/adaptive, plus încărcare wireless, gesturi pentru a răspunde la telefon și conversation awareness — sunt aproape de AirPods Pro.

Prețuri: 149 euro pentru AirPods 4, 199 euro pentru AirPods 4 cu ANC.

Concluzia mea: un upgrade generațional excelent. AirPods Pro costă 279 euro, apropo, și cred că aceste AirPods 4 cu ANC vor fura un pic din vânzările lor.

AIRPODS MAX

După 4 ani pe piață, au trecut la USB-C și asta este tot.

Concluzia mea: AirPods Max rămân deci în urmă la multe alte capitole precum autonomia bateriei sau funcții ce țin de confort, precum lipsa unei posibilitați de a fi rabatate sau o husă de transport mai bună decât cutia de sutien pe care o au în prezent, dar Apple zice “this is fine”.

APPLE WATCH 10

Autonomia ceasului este tot de o zi, așa că cine vrea să fie în continuare masochist și să-și încarce zilnic ceasul, există o nouă generație pe care poate face asta. Iar vestea bună este că încărcarea durează doar 30 de minute, deși probabil cu un încărcător special Apple, ca să facă și ei un ban.

Pe scurt, ecran mai mare, iar carcasa de aluminiu este diponibilă și pe Jet Black, un negru foarte lucios și polișat. Există și varianta de lux din titan (natural, auriu sau negru). Ambele sunt foarte subțiri, carcasa având sub 10 mm.

Procesorul îmbunătățit adaugă câteva funcții AI precum widgeturi mai bine gândite pentru diverse momente, dar crește și performanța de detecție a diverșilor senzori de pe ceas care monitorizează sănătatea, accidentele, double-tap-ul din degete și alte funcții uzuale. Există și aplicație de traducere pe ceas, plus fețe noi.

Pentru cocalarul audiofil, ceasul poate reda muzică și podcasturi direct din difuzorul său, “în caz că ai uitat căștile acasă”. Pe vremea mea, dacă uitai căștile acasă, nu ascultai muzică în acea zi și asta era tot.

Preț: 449 euro pentru aluminiu, 799 euro pentru titan.

Concluzia mea: upgrade generațional bun, dar simt că Apple ar trebui să se concentreze pe autonomia bateriei. Orice alt ceas de pe piață oferă măcar 2 zile de autonomie, iar unele oferă 14 zile. Știu că Apple îți oferă “un computer la mână”, dar am deja un computer în buzunar, la mână vreau doar o extensie a acestuia pe care să nu fie nevoie să o încarc zilnic.

APPLE WATCH ULTRA 2

A fost lansată și o variantă de Ultra 2 cu carcasă neagră, ceea ce mi se pare o idee bună. În plus, au lansat și o brățară în stil milanez, făcută din zale de titan negru, ca să se potrivească. Asta este tot.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Anul ăsta sar tot, nu merită upgrade-ul niciunui device, având generația anterioară. Chiar sunt curios dacă cineva de pe aici consideră că merită un salt de o singură generație.

      (Citează)

  2. dumy:
    Anul ăsta sar tot, nu merită upgrade-ul niciunui device, având generația anterioară. Chiar sunt curios dacă cineva de pe aici consideră că merită un salt de o singură generație.

    Fac upgrade de la 14 la 16 (non-pro) si la Airpods Pro de la Airpods Pro prima generatie, o casca stricata aka ramane mereu fara baterie,

      (Citează)

  3. Până la urmă e zoom optic sau digital? Pentru că prin crop faci digital. Optic înseamnă că are lentile ce apropie obiectele.

    Măcar de data asta nu au mai insistat că au inventat un avatar nou și alte inovații :)

      (Citează)

  4. M-ar tenta un upgrade de la 13 Pro Max la 16 Pro Max de 1 TB.

    Nu inteleg cum dupa atatia ani bateria la ceasul ala tot o zi tine. Nu mersi

      (Citează)

    • Cumpara gugustiucul orice prostie? Cumpara, deci merita cea mai ieftina (proasta) baterie. Important e sa arate bine la mana

        (Citează)

    • @ Add01 stai, ca nu e 24 de ore autonomia, cica e pe la 18…😀😀😀

        (Citează)

    • Mi s-a părut amuzant cum, în același timp, lăudau ceasurile alea cum detectează apneea în somn. Or fi detectând-o de pe standul de încărcare?

        (Citează)

  5. Se pare ca raman inca un an cu modelul de 14 Pro :)

      (Citează)

  6. Asta va fi primul iPhone – voi lua 16 Pro. Prea mult feedback pozitiv am primit din mai multe locuri pentru iPhone – plus ca m-am cam saturat de Android.

      (Citează)

    • Bobses: feedback pozitiv

      iphone – apreciez pozitiv (hardware bun)
      ios – are cateva chestii interesante, dar imi lipseste android

        (Citează)

  7. Ceva revolutionar.

      (Citează)

  8. si eu voi face upgrade de la Watch 6 la 10. 4 ani a fost ok

      (Citează)

  9. Simplul fapt ca discutam daca facem sau nu upgrade la asa ceva, arata cat de rasfatati si alintati am devenit. Dar viata e grea…

      (Citează)

  10. vesnica discutie in care gigel iti spune ce sa faci cu banii tai.

      (Citează)

  11. Am 13 simplu si nu vad vreun motiv sa fac upgrade.

      (Citează)

  12. O, waw, buton dedicat pentru fotografiere… ani 2000 au sunat pe dial-up sa rada de penibilitatea Apple

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus