un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura și are șanse mari să fie viitorul președinte al României

12 Sep 2024  ·

GÂNDURI  ·

40 comentarii

Geoană a făcut ceea ce era așteptat de toată lumea după ce a demisionat din poziția de secretar general adjunct la NATO și și-a anunțat candidatura la președinția României. După cum stau lucrurile, ar putea fi viitorul președinte, votat de o mare parte din lume.

Situația din prezent v-am spus-o: PSD și PNL trag tare pentru a-și duce cei doi candidați în turul 2, blocând cele două locuri astfel încât un om al alianței PSD-PNL să fie la final președinte. Altfel, dacă ajunge doar Ciolacu sau dacă ajunge doar Ciucă în turul 2, împotriva oricărui alt candidat, ar putea pierde atunci când contracandidatul respectiv strânge toate celelalte voturi din joc.

Și Geoană ar putea fi acest candidat care intervine în cuplul Ciolacu-Ciucă și le dă peste cap combinația. În sondaje este bine cotat, chiar locul 3 acum vreo săptămână, când încă nu anunțase candidatura.

Realist vorbind, candidatul PSD ajunge mereu în turul 2. Ciolacu este și acum pe primul loc în sondaje, la fel cum și partidul său este de obicei pe primul loc. Ciucă, însă… not so good. Au fost zvonuri că PNL ar putea alege chiar alt candidat. Pe mine nu mă miră asta. Ciucă a fost destul de șters ca prim-ministru inclusiv prin comparație cu Ciolacu, care pare mai plin de energie. După ce n-a mai fost prim-ministru, Ciucă practic a dispărut din atenția publicului, iar panourile de prin țară cu “un ostaș în slujba țării” par anacronice în exprimare.

Așa că Geoană are toate șansele să ajungă în turul 2, considerând că nu calcă iar pe bec precum la vizita nocturnă de la Sorin Ovidiu Vântu.

S-ar putea ca mulți români să considere că, după atât de mulți ani pe la NATO, a trecut dincolo de interesele meschine ale PSD și nu mai este omul lor.

S-ar putea și ca mulți români să considere că, în contextul regional actual, un om care a fost secretar general adjunct la NATO și a fost implicat des în politica de înalt nivel alături de SUA și UE să fie genul de președinte potrivit pentru România.

S-ar putea și ca mulți români să considere că președintele țării, care are mai mult atribuții legate de politica externă, trebuie în principal să știe să vorbească engleza și să nu se facă de râs la reuniuni de nivel înalt. Iar Geoană, cu experiența sa de ambasador în SUA și apoi la conducerea NATO, probabil că nu se simte timorat să discute cu Macron sau vreun cancelar sau prim-ministru.

Așa că mi se pare că are foarte multe șanse de a ajunge președinte, chit că prin metoda “răul mai mic”, câtă vreme ajunge în turul doi. Vom vedea cum evoluează lucrurile și mai ales ce scandaluri poți ieși la lumină sau ce atacuri dau partidele între ele.

    40 comentarii

  1. Pe Geoană l-am apreciat foarte mult când a fost Ambasador; ulterior de acolo lucrurile au luat o la vale pentru ei în viziunea mea.

    Pe omul ăsta îl văd compromis din două motive:
    1) celebra vizită la Vântu
    2) prezența recentă alături de Ciolacu, Ponta la petrecerea lui Marius Țucă – arată că de fapt omul nu e un Independent și păstrează legătura cu “colegii” PSD. E doar un “iepure” scos pe interval.
    Las primul link cu poze pe care l-am găsit.

    https://incomod-media.ro/2024/07/31/comentarii-la-rece-de-ziua-lui-tuca-mi-s-a-facut-parul-maciuca/

      (Citează)

  2. Stefanita Dan Matei

    12/09/2024 la 6:41 AM

    Nu cred că toată lumea.
    Eu unul nu vreau ca presedinte un plagiator si mai presus de toate un agent american.

      (Citează)

    • Ai perfecta dreptate aici. Unul FSB este de preferat.

        (Citează)

    • E dreptul tovarășului Ștefăniță. În definitiv, nici eu nu vreau președinte o scursură prorusă, deci cred că asta elimină din opțiuni huliganul de galerie și mahalagioaica cetacee.

        (Citează)

  3. Frumoase poze de campanie electorală

      (Citează)

  4. Domnul Geoana inca este secretar si aducator de cafele la NATO, conform Linkedin. Asta sigur il califica sa fie presedinte. Si nu de scara de bloc, ca acolo nu l-ar alege proprietarii.

    In alte stiri, as vrea sa ne povesteasca despre MEFIN Sinaia, ce a mai auzit prin reuniunile de familie Geoana si Barba.

      (Citează)

    • Iar faza aia cu, cafelele la NATO … ba nene aveti buba la cap si repetati toate cacaturile aruncate pe net … aia inseamna sa fi oaie sa repeti dupa altii chestii stupide. Se pare ca nu aveti minte sa ganditi si singuri, hai sa parem destepti si sa repetam niste cretinatati.

        (Citează)

  5. Va fi prima oara cand nu voi vota la prezidentiale. M-am saturat de “raul cel mai mic”. Alegeti pe cine vreti, din partea mea sa se aleaga praful de tot.

      (Citează)

    • Fix acum cand te-ai intors in Ro nu mai participi la viata cetatii?

        (Citează)

    • @Deea, pai si copiii tai? Nu-ti mai pasa de viitorul lor?

        (Citează)

    • Andrei, presedintele are rol aproape decorativ. Crezi ca daca iese Geoana, educatia va fi mai buna, infrastructura, sistemul sanitar etc? Tot la fel de trogloditi vom ramane, ca natie.

        (Citează)

    • @Deea – nu e deloc decorativ. cel mai bine intr-un stat ce se vrea a fi democrat e ca presedintele si premierul sa fie din partide/ aliante diferite.

      Altfel te trezesti ca dau tot felul de legi si presedintele le promulga pe sub mana, cum se intampla acum.

      Cand ai un presedinte care nu e din aceeeasi alianta, mai trimite legile inapoi, mai face gura prin presa cu ce coc ailalti, etc.

      De aia in ultimii 4 ani nu se aude nimic si nu e bine, pentru ca daca nu se aude nu inseamna ca nu se intampla nimic rau. O sa aflam noi abia peste ani de zile ce au tot copt astia in toti anii.

        (Citează)

    • Mentalitate de bosoroaga … frumos asa. Se pare ca nu intelegi nici rolul unui presedinte in statul Roman … nu e doar de decoratiune. Conteaza foarte mult ce imagine reflecta in extern, cum vorbeste. Geoana so far are deja o imagine buna si apreciata pe afara, stie engleza bine si este un bun diplomat. Cel mai important este un om care cunoaste pericolul ce il presupune rusia Romaniei.

        (Citează)

  6. S-a dat aia cu marcatul publicitatii?

      (Citează)

  7. O sa votez Lasconi in primul tur. Daca ajung Geoana si covrigarul in turul 2, il votez pe Geoana, fiind totusi perfect constient ca primea ceasuri de lux de la Vanghelie, ca nu ii mai trebuiau bani. Dar tot e muuult mai bine decat sa fi fost gonaciul lui Hayssam sau omul care cara unditele lui Dragnea.

      (Citează)

  8. Pai stai un pic…asta nu chiar ieri o facut o gafa de l-o inviat pe King Mihai ?

      (Citează)

  9. Si daca schema e sa il bage pe Simion in turul 2 cu Ciolacu? Astfel incat Ciolacu sa fie “raul cel mai mic”.

      (Citează)

    • Sunt sigur că Simion-Ciucă/Ciolacu sau Ciucă-Ciolacu ar fi ideale pentru USL. Simion și-a arătat cu vârf și îndesat limba maro de politică moscovită, deci le-ar merge figura. Ciucă-Ciolacu ar fi varianta în care, pentru prima dată la prezidențiale, nu mă deranjez să merg la vot, chiar nu cred că-i vreo diferență între astea două valori politice.

        (Citează)

  10. Fiu de securist si cu o cariera de asocieri dubioase, de la iliescu pana azi. A facut ceva marcabil in politica? O lege, un proiect? Nimic. Doar plimbat prin functii.
    Lupul sub masca de oita. Sincer intre el ciolacu si ciuca nu vad absolut nicio diferenta. Aceiasi oameni din garda veche cu probabil aceiasi “sponsori” in spate.

      (Citează)

    • Cu ce as fi eu vinovat daca taica meu ar fi fost securist ? Ce legatura are una cu alta ? Cred ca omu a demonstrat cu varf si indesat ca este anti rusia, si-a facut treaba la NATO cu brio. E printre putini candidati care au fost profesionisti pe pozitiile detinute, hai sa incetam gargara asta ca nu cred ca vreti o sosoaca, un simion sau pe ciolacu/ciuca intr-o astfel de pozitie. Singurele variante ar fi Lasconi si Geoana, din pacate doamna Lasconi nu are experienta necesara sa se impuna pe plan extern.

        (Citează)

  11. Cred ca este pentru prima data de cand votez in care iau serios in considerare sa nu ies la vot in turul 2.

      (Citează)

  12. Sa-i dea dumnezo sanatate ca si regelui mihai :)

      (Citează)

  13. Presimt eu asa ca turul 2 la prezidentiale e prima runda de alegeri la care imi gasesc altceva de treaba.

      (Citează)

  14. Am votat Iliescu in turul 2 in 2000 ca sa nu votez extremismul. Nu mai fac greseala asta.

      (Citează)

    • Nu știu dacă mai intram în NATO și UE cu descreieratul de contracandidat. Plus, patru ani de domnie îi deschideau apetitul pentru încă 4 (sau poate măreau și atunci la 5), și, încetișor, Belarus scria pe noi.

      Retroactiv, a fost singura opțiune rezonabilă, chiar dacă grețoasă.

        (Citează)

  15. daca scadem 20% marja de eroare, (castiga burduja in bucuresti, ceva de speriat conform lor), cred ca ne apropiem de scorul real

      (Citează)

  16. Sa zicem ca Geoana are vreo 25% intentie de vot in primul tur. De aici, procentele se pot duce doar in jos, nu mai are NATO in spate sa-l apere, fiecare greseala (si va face multe, asta cu regele Mihai e doar prima) ii va eroda procentele. 2-3% pierde din start ca nu-si va putea apara voturile in sectiile de votare. Va mai pierde lejer inca 3-4% pe greseli si scheletii din dulap. Important e unde se vor duce voturile lui. Normal ar fi Lasconi, e singura a carei intentie de vot e in crestere. Important e sa nu faca greseli

      (Citează)

  17. Dumniezo sa-i dea sanatate!

      (Citează)

  18. daca si securistu asta ajunge presedinte… uitati-va la filmuletu asta si apoi sa-l votati https://www.youtube.com/watch?v=zIrEymjxftI

      (Citează)

  19. Hai Lasconi!

      (Citează)

  20. Din păcate geoana încă are suflet de PSD și toate întâlnire cu PSD nu il ajută

      (Citează)

  21. “S-ar putea ca mulți români să considere că, după atât de mulți ani pe la NATO, a trecut dincolo de interesele meschine ale PSD și nu mai este omul lor.”

    Omul a intrat in PSD in 2001 si a stat acolo pana in 2014, fiind pe rand ministru, candidat la primaria generala, presedinte PSD (5 ani), candidat PSD la functia de presedinte (sustinut de Vantu, Voiculescu si Patriciu), apoi parlamentar PSD. In 2015, a iesit din PSD si a infiintat Partidul Social Romanesc, alaturi de prietenul si “sponzorul”, Marian Vanghelie. Prin 2017, au aparut peste tot poze cu Geoana petrecand la bustul gol pe iahtul lui Rizea, pe Coasta de Azur. Rizea a declarat presei ca a organizat ziua fetei lui Geoana.

    Mi se pare cea mai buna optiune pentru reformarea statului roman. Din temelie, nene, din temelie.

      (Citează)

  22. Mouse:
    Am votat Iliescu in turul 2 in 2000 ca sa nu votez extremismul. Nu mai fac greseala asta.

    Pai nu e o greseala sa nu votezi extremismul. E o greseala sa nu faci orice e posibil ca sa il opresti. Chestiune de igiena sociala elementara. Preferabil sa votezi un sifonier uzat sau o ciunga dezlipita de pe talpa pantofului in pozitia de presedinte decat un extremist care nu va face decat rau, garantat. Ghena est europeana si nu numai, e plina de astfel de gunoaie: Orban, Fico, mosul ala de la PIS, PM sloven, Trump, etc. Nu e cazul sa facem si noi aceeasi greseala alegand tot un cercopitec hranit prin gard de rusi.

      (Citează)

  23. Alte sondaje îl dau pe primul loc, dar nu contează asta, știm câtă bază se pot pune pe sondaje. Mai realistă este cota la pariuri unde este tot pe locul 1.
    https://ro.betano.com/cote/alegeri-prezidentiale-2024/29026112?ms=3784&msname=Urm%c4%83torul+pre%c5%9fedinte+%7c+Alegeri+preziden%c8%9biale+2024

      (Citează)

  24. S-a dat gluma cu Mihaela dragostea mea ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus