un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Intel lansează procesoare de laptop cu memoria RAM integrată direct în ele

6 Sep 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Intel a lansat recent o nouă generație de procesoare pentru laptopuri. Este vorba despre seria Intel Core Ultra 200V, anterior cunoscute ca Lunar Lake, și sunt procesoare cu memoria RAM integrată direct în ele, deci fără o posibilitate de upgrade ulterior.

Sunt 9 procesoare noi în această serie, până acum, și sunt descrise în imaginea de mai jos:

Faptul că au memoria RAM integrată, precum la Apple Silicon, este un milestone important în lumea arhitecturii x86 și a istoriei Intel. Avantajul este că memoria este rapidă (LPDDR5X cu 8533 megatransferuri/secundă). Dezavantajul este că nu mai poate fi upgradată după achiziție.

Ce-i drept, Apple demonstrează cu propriile procesoare că acest lucru nu oprește clienții din a le cumpăra, câtă vreme performanța este bună. Știu că mulți se declară acum indignați de faptul că nu mai există RAM clasic înfipt sau plantat într-o placă de bază, dar adevărul este că foarte puțini, foarte foarte puțini, făceau vreodată upgrade la RAM-ul de pe laptopuri. Este mai mult un subiect, nu o problemă.

Ce mi se pare de reținut: procesoarele cu cifra 6 în coadă includ 16 GB de RAM, iar cele cu 8 în coadă includ 32 GB de RAM. Este o metodă simplă de a le recunoaște. Dacă nu știi asta, ai putea spune că diferența de performanță între un Intel 236V și un 238V nu poate fi foarte mare, din obișnuință cu schemele anterioare de numerotare, dar în practică diferența este chiar substanțială.

Intel spune că sunt performante și eficiente energetic. Dacă review-urile independente vor confirma graficele de mai jos, atunci aș spune că sunt procesoare reușite.

Mi se pare că trăim însă vremurile în care producătorii de procesoare folosesc în mod special scheme de numerotare foarte complicate și gândite special pentru a crea confuzie în rândul cumpărătorilor. De ce și-ar dori o astfel de confuzie? Pentru a vinde de toate.

Trebuie să fii un bun cunoscător al generațiilor de procesoare pentru a ști despre ce-i vorba în fiecare și îți trebuie și un dicționar pentru a decodifica toate aceste tipuri de procesoare. Marea majoritatea a oamenilor nu fac așa ceva și deci sunt mai ușor de convins să cumpere un laptop sau altul, mai ales când te lovește mașinăria de marketing a integratorilor.

Dacă ar fi evident că un procesor este de două ori mai performant decât altul, nu l-ar mai cumpăra nimeni pe cel mai slab. Dar când o singură cifră le desparte ca denumire, este mult mai ușor de trecut asta cu vedere.

Să vă dau câteva exemple:

Dacă vă uitați mai sus, care este diferența între Intel 258V și 268V? Procesoarele sunt identice în toate aspectele importante, diferența fiind că frecvența maximă de turbo boost crește de la 4,8 GHz la 5 GHz și a plăcii video de la 1,95 la 2 GHz. Chiar era nevoie de două modele diferite pentru o astfel de diferență practic nesemnificativă?

Apoi, V-ul acela din coadă semnifică seria/generaÈ›ia Lunar Lake de procesoare, care este gândită pentru computere “thin and light”, adică modele subÈ›irele, cu consum redus. Procesoare de putere mai mare vor fi cele numite Arrow Lake È™i care ar putea fi lansate în octombrie 2024.

Acelea vor avea tot o numerotare de tipul 2xx, dar sufixul final va fi S, U sau H. Altfel spus, litera aceea va fi crucială.

Ca să fie și mai complicat, pe generațiile anterioare sufixul U desemna procesoare de tip ultra-low power. Pe noile procesoare lansate acum, sufixul este V.

ÃŽn tabăra AMD, lucrurile sunt la fel de confuze. De exemplu, după generatia de procesoare de mobil Ryzen 7000, AMD a lansat generaÈ›ia… Ryzen AI 300.

Nu există vreun Ryzen 200 sau 100. AMD probabil a spus că Ryzen 300 vor părea superioare sau mai noi celor Intel “doar” 200 cu care concurează. Cumpărătorii neavizaÈ›i vor putea crede că 3 este mai nou decât 2, nu? Iar folosirea cuvântului AI în nume doar face totul mai modern.

Să ne uităm însă un pic la generaÈ›ia anterioară de procesoare AMD pentru laptopuri, care încă se găseÈ™te din plin de modelele din piață. Pe final de 2022 È™i la început de 2023, AMD a lansat procesoare cu nume de forma Ryzen 7×20, 7×30, 7×35, 7×40 È™i 7×45, plus niÈ™te litere de sufix.

Dacă te uiți la repezeală, ai putea crede că un Ryzen 7520U este mai bun decât un 7440U, că doar numărul este mai mare. Sau că un 7730U este mai bun decât un 7540U.

Și totuÈ™i, aici a doua cifră descrie într-adevăr nivelul relativ de performanță, dar a treia cifră descrie arhitectura generală pe care este bazat procesorul. Un 7×20 este construit în Zen 2, pe când un 7×40 în Zen 4, o arhitectură mult mai nouă, produsă într-o tehnologie mai eficientă energetic.

 

Acum, o idee bună ar fi să citiți review-uri înainte de a cumpăra un laptop, nu? Problema este că sunt foarte multe laptopuri în piață, sunt de modele de la fiecare producător, și performanța maximă pe care o pot atinge depinde mult și de sistemul lor de răcire.

Procesoarele moderne nu sunt atât de diferite în regimul standard de funcționare, iar diferențele considerabile apar în turbo boost și momentele când trag mai multă putere pentru un interval scurt de timp. Lungimea intervalului depinde de throttling-ul termic în care intră și de cât de bine disipă căldura.

De asemenea, cine poate face review-uri la atât de multe modele? ÃŽn cele din urmă, alegerea se face de multe ori pe principiul “sper să fie bine”.

TLDR: mi-e dor de vremurile simple când erau câteva procesoare Core i3, i5 și i7 și era foarte evident la ce te poți aștepta de la ele.

asus s5507

    3 comentarii

  1. da namingul e un “pic” aiuristic… chiar ma intreb care e scopul de a il tine asa. ma indoiesc ca aceste produse noi nu trec si printr-un filtru de marketing

    probabil pretul si linia din care face parte laptopul sa fie un indicator mai bun decat procesorul (pana la urma cumperi produsul cu totul nu numai procesorul)

      (Citează)

  2. pt utilizator obisnuit, care nu foloseste programe gurmande de ram si procesor, va fi suficient un laptop cu modelele astea de procesor…practic vor fi mai usoare, mai puternice, mai multa baterie…s vor vinde bine

      (Citează)

  3. Alta idee anti consumer … hai sa lipim tot de placa de baza si mai nou de procesor. Au luat-o razna rau fix ca apple cu rami lipiti pe palca de baza de nu mai poti sa faci upgrade de ram separat, grozav. Va rog nu sustineti practici de genu si nu cumparati gunoaiele astea cu procesoare de genu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus