un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

5 funcții bune și 1 dezavantaj pe noul GoPro Hero13 Black (cu sistem magnetic de prindere)

5 Sep 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

GoPro a prezentat ieri două noi camere, de fapt. Hero13 Black este desigur cea principală, cu toate funcțiile noi pe ea și câteva îmbunătățiri semnificative inclusiv la construcție. A doua se numește simplu Hero și reînvie tradiția camerelor Hero Session din trecut: baterie incorporată, mai puține moduri de filmare, dar într-un corp mai mic și mai ușor și, desigur, cu un preț mai bun.

Hero13 Black folosește același senzor ca anul trecut, cel de format 8:7 care poate filma simultan și pentru clipuri verticale și orizontale. Au venit însă câteva îmbunătățiri, precum filmarea HLG HDR în 10 biți și un mod slow motion care ajunge la 400 fps în rezoluție 720p pentru 15 secunde. La calitate maximă, filmează 5,3K la 60 fps, ca și generația anterioară.

Camera păstrează desigur și avantajele uzuale: este foarte rezistentă, o poți folosi direct până la 10 metri adâncime, are tot felul de accesorii bune, ecran mare, stabilizare foarte performantă, iar acum i-a fost integrat și GPS. Este deja listată la eMAG, iar livrările încep pe 10 septembrie.

Această generație este ușor de recunoscut pentru că are pe carcasă acele linii în relief sau riflaje sau cum vreți să le spuneți. Sunt însă și multe alte noutăți, precum prinderi magnetice, dar și un dezavantaj. Să le luăm pe rând, am făcut pe baza anunțului și a altor materiale o listă cu ce-mi place și ce nu-mi place la noua cameră Hero13 Black.

PRINDERI MAGNETICE și ÎNCĂRCARE STIL MAGSAFE

Hero13 Black are magneți! Și îi folosește în mai multe moduri.

Un mod este la prinderea pe un suport compatibil. Există un suport numit Magnetic Latch Mount care se prinde rapid pe cameră cu două gheare și folosește și un pin central care intră în filetul de trepied al camerei pentru a o stabiliza suplimentar pe suport, dar forța de prindere este dată de magneți din partea de jos a camerei și de pe suport.

Seamănă cu ce a făcut Apple cu magneții Magsafe de pe iPhone. Cei care au văzut camera la lansarea din SUA spun că sistemul este suficient de rezistent inclusiv pentru sporturi extreme. Personal eu îl văd avantajos în diverse situații în care schimbi des poziția camerei, uneori chiar și în vlogging.

De exemplu, poÈ›i muta mult mai rapid o cameră “magnetică” de pe un suport din interiorul maÈ™inii pe unul prins afară pe caroserie. Există bucătari care se filmează cu camera prinsă întâi pe frunte, dar apoi o scot de acolo È™i o prind undeva deasupra aragazului pentru alte unghiuri de filmare. Cu prindere magnetică, astfel de mutări durează mult mai puÈ›in timp.

GoPro vinde și un Magnetic Ball Latch Mount, care are articulație sferică pentru a permite apoi camerei o libertate și mai mare de mișcare în orientare.

Un al doilea avantaj al magneților, fără legătură cu primul, este într-un accesoriu numit Contacto. Este, de fapt, o nouă ușiță laterală pentru Hero13, una care are contacte magnetice pentru încărcare. Pachetul accesoriului include și un cablu magnetic, din nou asemănător cu ce face Apple cu Magsafe, dar mă refer acum la Magsafe-ul de pe laptopuri, un conector magnetic cu pini care se aliniază singuri pe laptop și care se și desprind ușor dacă te împiedici de cablu.

De ce ai vrea așa ceva pe GoPro? Să presupunem că ai nevoie de alimentare continuă a camerei, ceea ce înseamnă că folosești mufa USB-C. Camera nu mai este etanșă în acest caz, iar diverse șocuri pot rupe oricum portul USB-C.

Trecând la Contacto și un cablu magnetic de încărcare, acesta are garnitură de sigilare și rezistă la apă, deși nu știu dacă asta înseamnă scufundări sau doar ploaie. Oricum ar fi, este un avantaj în plus pentru ușurința de alimentare a camerei în situații precum timelapse-uri de multe ore sau montarea ei undeva unde nu ai acces ușor sau alimentarea de la o baterie externă ascunsă în haine, folosind acel cablu magnetic foarte flexibil.

MOD DE PRIORITATE VOCE

Un punct slab al GoPro-urile a fost mereu microfonul, cel puțin pentru mine. Sunetul preluat de cameră pur și simplu nu este complex, rotund sau de prea bună calitate. Eu, de exemplu, folosesc un MediaMod suplimentar pentru asta, care are microfon dedicat mult mai bun și cu care chiar poți face vlogging sau înregistra audio la o calitate bună.

Hero13 Black, însă, are o setare suplimentară pentru microfoane: poți alege între modul standard și cel de prioritate pentru voce. În acel mod de voce, mă gândesc că Hero13 Black are un algoritm care izolează vocile persoanelor și le aduce în prim-plan, eliminând mai bine zgomotul ambiental nedorit.

Rămâne de testat mai în detaliu asta, dar pare o îmbunătățire promițătoare.

FILMARE HLG HDR ÃŽN 10 BIÈšI

Dacă îți place să te joci într-un editor video cu clipurile filmate, acum poți înregistra și pe 10 biți HDR, ceea ce în post-procesare va permite o libertate mult mai mare de a obține detalii și culori mai bune în zone întunecate sau foarte luminoase.

Nu toată lumea face asta, dar pentru clipuri din acelea spectaculoase precum admirăm de obicei pe net va fi un mare avantaj.

LENTILÄ‚ MACRO, PLUS NOUL SISTEM DE LENTILE

GoPro vinde mai multe lentile suplimentare ce se pot atașa ușor camerei. Acestea ar fi:

  • ultra wide lens (“È™i mai ultra wide”, cum îi zic eu)
  • macro lens
  • set de 4 filtre ND
  • anamorphic lens

Toate au utilitatea lor, dar cea mai importantă mi se pare noua lentilă Macro. Dacă ați folosit un GoPro, poate ați observat că nu focalizează la distanțe mici. Asta face camera aproape imposibil de folosit în anumite situații de stil vlogging, de exemplu pentru a prezenta un produs sau interiorul unei mașini sau mâncare sau multe altele, deși o cameră micuță precum un GoPro ar fi foarte potrivita pentru astfel de situații (sau măcar ar micșora kitul video pe care-l cari cu tine în deplasare).

Noua lentilă Macro ar putea rezolva asta, permițând focalizare la distanțe mult mai mici. Și cele ND sunt binevenite, de altfel, pentru scene cu lumină prea puternică. Eu unul nu sunt suficient de creativ pentru un mod anamorfic de înregistrarea, așa că acolo nu mă pronunț.

De remarcat însă că lentilele sunt foarte scumpe. Cea Macro costă 139 de euro, cât o treime din camera Hero13 Black.

WI-FI 6

Dacă metoda de a scoate zeci de GB de clipuri video din cameră este să le transferi în telefon folosind rețeaua wireless generată de cameră, atunci faptul că acum suporta Wi-Fi 6 va fi cu siguranță un avantaj. Viteza de transfer probabil este mult mai mare.

Și, după cum am spus la început, Hero13 Black are și GPS integrat, dar nu-l pun separat pentru că nu mi se pare un avantaj atât de mare.

Acum dezavantajele pe care le-am văzut eu. De fapt, unul singur:

BATERIA ESTE DE ALTE DIMENSIUNI

That’s right, bateriile pentru Hero13 Black nu sunt compatibile È™i cu alte camere, iar bateriile de pe Hero12 È™i alte generaÈ›ii mai vechi nu pot fi folosite pe noul Hero13.

Altfel spus, Hero13 Black marchează de fapt începutul unui nou ciclu de câteva generații ce folosesc un nou tip de baterie. Noua baterie este mai mare, 1.900 mAh, și alimentează camera pentru 90 de minute de filmare 4K la 30 fps sau 2,5 ore la 1080p.

Este o valoare bună, dar dacă faceți upgrade de la o cameră mai veche, aveți nevoie de bateriile noi.

Iată diferența de aspect între noua baterie Enduro și cea veche, apropo:

Vestea bună: camera are dimensiuni similare și pe site-ul oficial scrie că Hero13 Black poate fi folosită cu MediaMod-ul de la Hero12 și probabil și alte accesorii. Doar la baterii pare a fi momentan diferența.

Camera costă 450 de euro pe site-ul GoPro, care o livrează în câteva zile în România. O găsiți listată și la eMAG la 2.399 lei, practic aceiași bani. În acest an nu pare a fi vreun avantaj deosebit în a cumpăra direct de la GoPro.

Despre modelul mai mic Hero puteți citi pe site-ul oficial. Prețul său este la jumătate, 1.200 lei la eMAG. Nu-i deloc rea la acest preț.

asus s5507

    2 comentarii

  1. 13? wtf! ultima oara cand am auzit de go pro era pe la Hero 8.

      (Citează)

  2. Sunt curios dacă s-a rezolvat problema cu încălzirea. Când am auzit că a apărut versiunea asta parcă îmi părea rău că tocmai am cumpărat două DJI Action 4, din ce am citit însă nu pare că noua generație vine cu nimic care să mă coafeze.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus