►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Apple a făcut pași rapizi în față. De la minimalismul lor tradițional de design, au adăugat un Action Button pe iPhone 15 Pro și acum un buton Camera Control pe toată seria iPhone 16.
Mi se pare binevenit. Dacă faci multe fotografii, acest buton este în poziția naturală a degetului pentru a lansa camera foto și pentru a face apoi fotografii sau filmări landscape. Este poziționat pe partea dreaptă, cam la o treime din înălțimea carcasei, și este un buton capacitiv care suportă funcții complexe.
Pentru fotografiere și filmare verticală nu pare chiar bine plasat, dar vom vedea la teste. Momentan știm doar ce a zis Apple la lansare.
Ce face acest nou buton Camera Control:
Butoane de fotografiere existau de mult pe telefoane, seria Xperia de la Sony a inclus multe astfel de modele, dar Apple pare că a făcut un buton complex.
Mai mult, înțeleg și că există un API prin care dezvoltatorii de aplicații 3rd party pot folosi acest buton în alte moduri. S-a dat exemplul Snapchat, care poate controla acest buton, dar și al aplicației Halide. Mă gândesc că în viitor ar putea fi folosit și în jocuri, de exemplu, poate ca trăgaci.
Cum funcționează Camera Control, însă? Din ce a explicat Apple, este un buton fizic, cu o apăsare reală. Existau zvonuri înainte de lansare că va fi doar un buton capacitiv fără componentă mecanică, dar animația Apple prezintă un buton cu mișcare reală.
Mai mult, butonul are în interior un senzor de presiune cu funcție de feedback haptic, ideea fiind ca butonul să se simtă asemănător unuia de pe mirrorless-uri sau DSLR-uri, adică să aibă o apăsare clar detectabilă de utilizator, să se opună un pic degetului tău si să dea și un feedback clar atunci când îl apeși.
Apăsarea ușoară pe buton este detectată de componenta sa capacitivă. Butonul este făcut din cristal safir și are suprafață capacitivă. Din schema dată de Apple, mie mi se pare că de fapt sunt 4 zone capacitive distincte pe acest buton, iar telefonul detectează că faci slide pe buton cu degetul atunci când contactul cu pielea ta se mută de la o zonă la alta.
Nu-i musai vreo inginerie avansată acolo, dar mi se pare că se înscrie în moda Apple de a implementa funcții cu un twist sau cu o complexitate mai mare decât cei care le aveau deja implementate de ani de zile.
Părerea mea este că va fi o problemă cu husele 3rd party ieftine. Cred că majoritatea producătorilor de astfel de huse le vor decupa în acea zonă pentru ca degetul tău să apese direct butonul telefonului.
Mai am și bănuiala că, deși Apple dă marilor producători de accesorii cotele exacte ale viitoarelor telefoane, detalii precum structura capacitivă a acestui buton nu a fost cunoscută anterior, altfel ar fi apărut în leak-uri. Probabil va trece ceva timp până vor apărea mai multe huse 3rd party cu buton inclus în acea zonă.
Cele oficial Apple au așa ceva. De exemplu, la husa transparentă pentru iPhone 16 Pro Max scrie așa:
This case works seamlessly with Camera Control. It features a sapphire crystal, coupled to a conductive layer to communicate finger movements to the Camera Control.
Și Beats are huse pentru iPhone 16 acum. Pe a lor scrie același lucru ca mai sus.
Mă uit în schimb la două huse OtterBox tot pe site-ul oficial Apple. Prima nu pare a avea buton acolo. A doua pare direct decupată. Lipsesc detalii sau fotografii laterale, deci nu știu mai multe, iar în descriere scrie “supports seamless interaction with Camera Control”
M-am uitat și la o husă Dbrand. În fotografia oficială, pare decupată. În fotografiile de prezentare, nu pare a fi nimic în zona butonului de cameră. Probabil lucrurile se vor clarifica suplimentar în curând.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
17/09/2024 la 2:06 PM
În 2007 era o normalitate butonul ăla pentru cameră pe Sony Ericsson.
Da, făcea cam ce putem face în 2007, dar poziționarea și adăugarea lui nu sunt ceva wow acum.
Teniescu(Citează)
17/09/2024 la 2:25 PM
nu e nimic wow acum decat ca nu e un simplu shutter… si fac pariu ca va aparea pe mai toate telefoanele ce vor fi lansate
barto(Citează)
17/09/2024 la 3:11 PM
Am avut Sony Ericsson cum spuneti dvs si nu prea e acelasi lucru in afara de shutter button. Asta e clar mult mai mult de atat… Ex: nu puteai sa reglezi expunere, zoom, etc din acest buton la Sony Ericsson… Desigur, pt 99.99% din utilizatori acest buton o sa fie folosit precum cel de la Sony Ericsson.
Dan(Citează)
17/09/2024 la 2:17 PM
In 2010 cand s-a lansat Windows Phone, butonul fizic de camera era obligatoriu prin specificatiile platformei.
Sol(Citează)
17/09/2024 la 4:30 PM
Jur că mă depășește entuziasmul ăsta pentru tot ce devine în loc de simplu, tot mai complicat.
Cu toată tehnologia de care cică teoretic dispunem.
,,Apăsare completă, apăsare ușoară, două apăsări ușoare și alte apăsări,,.
Pentru o poză.
Pierzi timp să configurezi diverse știfturi electronice să le pui în funcțiune, pierzi timp cu dat tot felul de aprobări, cu timpul pierdut pentru actualizări.
Și lumea e fericită.
Merg la bancă pentru o hârtie, nu se poate elibera pentru că trebuie să întru pe bancă electronică ( să o instalez dacă nu o am), să fac cerere și o primesc. Asta fiind în spațiul fizic al băncii.
La fel pentru altă hârtie de la o instituție publică. Același discurs.
,,Instalați, accesați, solicitați,, …
Păi fizic sunt aici.( Momentul în care a ieșit românul neaoș din căpșunar).
E deja masochism să mai bucur de aceste ,,facilități,,.
Paco(Citează)
17/09/2024 la 6:08 PM
4 real ?
Daniel(Citează)
17/09/2024 la 10:13 PM
4 real, Paco are parțial dreptate. De la aplicațiile la diverse supermarketuri de care ești întrebat la fiecare casă, la paradigma „plătești lunar pentru a avea dreptul de a folosi ce ai cumpărat” care se extinde un pic cam mult. Asta ca să nu mă duc în direcția spălării pe creier cu social media și filmulețe de sub un minut ce-ți fac praf capacitatea de concentrare într-un termen destul de scurt, că încă există opțiunea de a selecta ce folosești sau urmărești.
Peredhil(Citează)
17/09/2024 la 10:06 PM
Sunt curios dacă vom avea și o opinie din partea unui blogger axat pe tehnologie despre scamatoria făcută de Israel cu pagerele teroriștilor din Hezbollah (am vrut să scriu „luptătorilor pentru libertate” dar nu m-a lăsat autocorectul). Dacă vedeam faza într-un film spuneam că au cam sărit calul scenariștii.
Peredhil(Citează)
17/09/2024 la 10:13 PM
Nu cred.
Acum vreo 2 ore am lasat un comentariu cu link la stire fix despre faza asta.
Vigilent si neiertator cu opiniile pro-israel apropitaru’ blogului l-a sters.
Eram entuziasmat de o asemenea aplicatie geniala in domeniul telecomunicatiilor cu care au reusit sa deconspire si sa “curenteze” mii de sobolani Hezbollah camuflati si ascunsi in tot felul de vizuini. Inclusiv pe ambasadorul Mordor (Iran). Supertare!
Tom(Citează)
18/09/2024 la 9:02 PM
Samsung xcover are buton de camera si de lanterna pe partea stanga. Mare inginerie ce-a pus apple pe telefonul lor.
Alte branduri au pus demult si unele inca le mai au.
Emil(Citează)