un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Cote de piață: cele mai noi rapoarte despre camere foto și plăci grafice

26 Sep 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Îmi plac statisticile, așa că uitați două dintre ele. La aparate foto, un raport Nikkei spune următoarele cote de piață pentru vânzări de camere digitale:

  • Canon: 46,5%
  • Sony: 27,9%
  • Nikon: 11,3%
  • Fujifilm: 6%
  • Panasonic 3,6%

Mă așteptam ca Sony să aibă mai mult din piață. Bănuiesc că este însă logic să fie Canon pe prima poziție din mai multe motive: branding bun, faptul că încă vând o mulțime de modele de DSLR-uri și chiar și camere point-and-shoot, probabil și diferențele de preț.

Ca valoare, sunt sigur că Sony are cele mai mari vânzări, având în vedere cât costă unele body-uri și obiective.

Îmi pare rău să văd Panasonic atât de jos. Fuji probabil a ajuns așa sus și datorită seriei X100. Panasonic, în opinia mea, are camere mult mai bun. GH7 este un model excelent, cu toate funcțiile și modurile de filmare posibile, chiar dacă pe senzor Micro4/3. Seria Panasonic S5 II este una de full-frame-uri foarte bune pentru filmare. Cred că merită mai mult.

Statisticile acestea sunt pentru întreg anul 2023 și vorbesc de un volum total de 7,18 milioane unități. Asta diferă un pic de estimarea CIPA, care era de 7,72 milioane unități, dar probabil vin și din diferențele clasice de sell-in vs sell-out sau analiza mai multor piețe.

PLĂCI VIDEO

Concluzia mea este că plăcile video se vând ca pâinea caldă. Uitați două cifre: vânzările din Q2 din 2024 sunt cu 9,4% mai mari decât cele din Q1 și cu 48% mai mari decât vânzările din Q2 2023.

Atât AMD cu Radeon, cât și NVIDIA cu GeForce, au crescut similar vânzările față de Q1. Față de aceeași perioadă a anului trecut, însă, NVIDIA a crescut vânzările cu 61%, în timp ce AMD cu doar 3%. NVIDIA probabil a vândut foarte multe RTX 4060.

De exemplu, cea mai vândută placă video la PC Garage este un MSI GeForce RTX 4060 8 GB de 1.500 de lei. Este urmată de un RTX 4070 de valoare dublă, 3.300 de lei, dar apoi urmează alte 4 plăci NVIDIA de tip RTX 3060 sau RTX 4060

Și totuși, cu toată această creștere substanțială, NVIDIA raportează trimestrial că maxim 20% din încasările companiei vin din vânzările de plăci grafice. Grosul business-ului este acum în cipuri AI pentru centre de date.

În cotă de piață pe plăci video, și în Q2 NVIDIA a avut 88% și AMD 12%, exact ca în trimestrul anterior.

Zvonurile spun că plăcile RTX 5000 vor fi anunțate probabil în ianuarie, la CES. Sper să nu fie nimeni surprins dacă vor fi foarte scumpe. Cu vânzările și cota de piață NVIDIA, cu astfel de statistici care dovedesc că în continuare este brandul cel mai dorit de gameri—de departe chiar—pot lansa întâi plăcile high-end la prețuri mari pentru early adopters și abia apoi cele mass-market de tipul 5060.

asus s5507

    5 comentarii

  1. De unde stii ca aceea este cea mai bine vanduta placa video? Pe ce perioada este cea mai bine vanduta placa video?

    PCGarage este cunoscut pentru optimizarea topului vanzarilor, functie de stocul pe care il are in spate la un produs ;).

      (Citează)

    • De unde știi tu că “este cunoscut”? Pare un filtru clasic de “cele mai vândute”, “cele mai populare” șamd cum au toate magazinele bazat de faptul că în baza de date se înregistrează și vânzările.

        (Citează)

  2. Pe mine nu mă miră poziția Panasonic pentru că s-au poziționat bine pe video dar pentru fotografii mereu au fost printre ultimele opțiuni. Nici poziția Fuji nu e surprinzătoare, camerele lor sunt poziționate exact invers față de Panasonic: o opțiune bună pentru fotografii dar nu și pentru video. Plus că sunt considerate mai exotice, mai pentru artiști. Canon și Nikon au de toate pentru toți și de aici vine o popularitate mare.

      (Citează)

    • Pe mine ma surprinde Sony peste Nikon

        (Citează)

    • Nikon sunt prosti. Au modele tot mai neimpresionante, care nu se remarca prin nimic. Segmentul sapuniere a murit la toți, pe mirrorless au știut ei mai bine și n-au făcut nimic ani de zile, cu DSLR-urile sunt in pom pentru ca au toata concurenta de la toate brand-urile si de pe DSLR-uri și de pe mirrorless-uri care le-a luat piata.
      Poza pentru noua carte de identitate mi-a fost facuta cu un Canon, dar nu din cauza asta arata ca naiba. Si arata ca cineva s-a preocupat sa vanda Canon inca intr-un loc.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus