un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Concluzia de a doua zi: iPhone 16 Pro Max aduce îmbunătățiri minore în condițiile în care Apple Intelligence nu se lansează în UE

10 Sep 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

M-am gândit toată noaptea la noul iPhone 16 Pro Max, vârful de gamă al noilor iPhone 16. Concluzia de la lumina lunii a fost că noul telefon m-a entuziasmat mai puțin decât a făcut-o iPhone 15 Pro Max la vremea lui.

Cred că iPhone 15 Pro Max a adus beneficii pe care le simți în fiecare zi (USB-C, titan, camere îmbunătățite), pe când iPhone 16 Pro Max aduce îmbunătățiri în zone care poate nu îi vor interesa pe mulți.

Principalele noutăți pe iPhone 16 Pro Max sunt:

  • camera principală are un senzor nou, mai rapid în fotografiere și transfer de date. Asta face posibilă filmarea 4K la 120 fps inclusiv în moduri ProRes și poți avea deci clipuri mai bune cu faze rapide de acțiune, slow-motion artistic șamd.
  • camera ultrawide urcă de la 12 la 48 Mpx. Asta înseamnă fotografii cu detalii fine mai bune, inclusiv în modul macro.
  • buton nou Camera Control, care suportă inclusiv slide și apăsare ușoară, pe lângă cea normală pentru declanșarea camerei.
  • un nou chipset A18 Pro care ar putea fi cu minim 15% mai performant decât generația anterioară sau ar putea oferi aceeași performanță cu un consum energetic mai mic cu 20% (așa a zis Apple, vedem testele după lansarea din 20 septembrie)
  • autonomie și mai mare a bateriei. Încărcarea wireless urcă la 25W, dar doar cu încărcătoare speciale Magsafe.
  • ecranul crește la 6,9 inci și rezoluția este un pic mai mare, la 2.868 x 1.320 px.

Și mai sunt câteva îmbunătățiri minore, precum Wi-Fi 7, sticla de pe ecran este mai rezistentă, poți înregistra sunet Spatial Audio, iar filtrele de imagine au fost îmbunătățite și par cool.

Din toate cele de mai sus, doar noul buton Camera Control mi se pare cu adevărat binevenit și asta pentru că eu fac foarte multe fotografii cu telefonul. Să deschid camera cu o singură apăsare de buton este ceva ce-mi lipsește de pe Android, iar un shutter button plasat exact unde trebuie pe carcasă pentru a fotografia este de asemenea perfect. Sony dovedește asta de mulți ani, deși nu a fost niciodată pentru a transforma telefoanele Xperia într-un succes de piață.

Nu mă văd folosind restul funcțiilor acelui buton, precum schimbarea diafragmei. Poate doar zoom-ul digital pentru încadrare. Și mai este o problemă legată de huse. Ai acolo un buton fizic, dar și cu strat capacitiv pe suprafața lui. Husele Apple originale au și ele un fel de buton din safir pe ele. Altele 3rd party ar putea fi doar decupate în acea zonă și atât.

Îmi mai place și ideea noi camere ultrawide. Senzorul de pe iPhone 15 Pro Max își arăta limitările în detalii fine.

În rest, însă, nu este nimic entuziasmant. Procesor mai rapid? Era de așteptat. Autonomie mai mare? Oricum iPhone 15 Pro Max avea o autonomie uriașă. Ecran mai mare? A devenit prea mare, de fapt. Pentru foarte mulți oameni, iPhone 16 Pro simplu ar putea fi de fapt o afacere mult mai bună, cu ecranul său de 6,3 inci și funcții identice.

Nu mai zic că speram la alte îmbunătățiri quality of life. Poate încărcare mai rapidă și nu doar pe wireless și cu încărcătoare certificate Magsafe de Apple, care sunt scumpe. Poate Bluetooth 6. Poate culori mai vii, că avem încă o generație în care telefoanele arată foarte leșinate și nu regreți deloc să pui o husă pe deasupra. Oh well.

Ce-i drept, jumătate din funcțiile noii generații sunt software, aduse prin noul Siri și Apple Intelligence. Apple a declarat de ceva vreme că nu va lansa Apple Intelligence în Uniunea Europeană, nici măcar funcții precum remote screen, pentru că sunt certați cu acest continent și legile noi de aici.

Dacă nu se lansează aici, nu ne interesează. Oricum Apple a anunțat o lansare în termeni foarte vagi, întâi cu câteva funcții în beta și treptat introdus mai multe, de-a lungul timpului, deci nici la americani nu este un orizont clar de timp pentru a le avea pe toate.

Altfel spus, mi se pare că iPhone 16 Pro Max este un upgrade bun pentru cei interesați de fotografiere, aici fiind majoritatea noutăților. Pentru toți ceilalți însă, în special cei cu telefoane vechi, aș spune că generația iPhone 15 este o alegere foarte bună și mai ieftină.

Ba chiar, dacă aveți un iPhone vechi, buget mic, o mulțime de accesorii Lightning și nu vreți să faceți acum trecerea la USB-C, chiar și un iPhone 14 Pro Max poate fi o alegere bună, în special cu unele “ca nou” disponibile și pe Flip.

În ce privește prețurile, cele românești vor fi afișate vineri, când se lansează oficial precomenzile pentru iPhone 16, dar prețurile în euro pentru Germania sunt cele de mai jos și de obicei sunt identice și în România:

Prețuri iPhone 16 Pro:

  • 1.199 euro pentru 128 GB
  • 1.329 euro pentru 256 GB
  • 1.579 euro pentru 512 GB
  • 1.829 euro pentru 1 TB

Prețuri iPhone 16 Pro Max:

  • 1.449 euro pentru 256 GB (înseamnă 7.250 lei, generația anterioară s-a lansat la 7.199 lei)
  • 1.699 euro pentru 512 GB
  • 1.949 euro pentru 1 TB

Între timp, un iPhone 15 Pro Max costă 6.499 lei nou la eMAG, dar prețurile probabil vor scădea în luna următoare. Nu mai găsesc listat iPhone 14 Pro Max la principalele magazine, dar pe Flip costă 4.700 de lei unul de 128 GB.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Sunt pe 13 Pro Max și căutam să văd de upgrade și sincer, TOT ce au prezentat sunt chestii care se rezolvă din software. Nimic special. Cu atât mai puțin cu cât în UE nu vor fi funcționale.

    Da, știu că pentru a avea acel software funcțional era nevoie de chip-ul nou, corect. Dar pentru mine ca end-user…zero.

    Cred că o să iau 15-le la un mic discount, dacă tot e să trec la usb-c, mi-ar fi suficient.

      (Citează)

  2. @nwradu – “Să deschid camera cu o singură apăsare de buton este ceva ce-mi lipsește de pe Android”.
    Ok, nu este o singura apasare, dar cu doua apasari pe butonul de power, porneste camera pe Android (Samsung) de ceva generatii.

      (Citează)

    • Dar sunt 2 apasari, nu una singura. Calorii consumate suplimentar degeaba :))

        (Citează)

    • O singura apasare mi se pare o alta prostie marca Apple. Cred ca multi isi vor dezactiva functia sau o vor modifica la doua apasari, pt ca pare foarte usor de activat din greseala.

        (Citează)

  3. Eu sunt Ok pe iPhone Xs.
    Primește și iOS 18.
    Să ajungem sănătoși, la anul fac upgrade.

      (Citează)

  4. din acest articol am aflat ca UE = Europa (continent). nwradu americanu

      (Citează)

  5. Repet, înțeleg hype-ul ăsta pe care trebuie să-l facă toată lumea, trebuie să se spună cât mai repede chestii despre noile lansări, că altfel n-ai trafic, vizualizări etc. Na, asta o să dureze cât lumea dă click-uri. La modul serios, pentru utilizatorul de rând, până și Apple compara în prezentare cu iPhone 14, mai că nu îți spune direct să ții și tu de telefon măcar vreo 2 ani. Normal că n-ai ce upgrade să faci an de an, încă mai ai garanție la cel din generația anterioară.

    Lumea în general face upgrade din motive mult mai practice (s-a stricat ăla vechi, nu mai au spațiu, vor ceva mai performant, nu mai au update-uri, nu mai e compatibil cu accesorii sau vor anumite funcții noi), nu că e un buton în plus, o culoare nouă sau are usb-c.

    Legat de cameră. Când ridici telefonul sau îl scoți din buzunar, și te uiți la el, pornește și se deblochează (Face ID) – până aici nici un buton, doar îl iei în mână. Ai pe ecran pictograma cu camera (faci un tap lung și pornește aplicația) sau, dacă preferi, swipe left și pornește camera. Ce e așa lent aici? Iar legat de noul buton, că ai nevoie de un declanșator când ții telefonul: dacă îl întorci cu butoanele de volum în sus, poți fotografia cu volume up. Normal că e mai interesant butonul ăsta nou, dar nu e ca și cum până acum nu puteai apăsa un buton, dacă asta voiai.

    Motive de upgrade pentru cei cu 2-3 generații în urmă pot fi carcasa de titan (e sesizabil mai ușor decât 13 PM, de exemplu), butonul ăla de anul trecut, camerele și procesorul.

      (Citează)

  6. Să nu uităm de upgrade-ul impresionant de la Apple Watch Ultra 2 ce constă într-o curea de satin, da? :)

    Sunt supărați pe EU că au și 13 miliarde de Euro de dat înapoi irlandezilor. Corporate greed.

      (Citează)

  7. Ar trebui să faci un poll cu câtă lume folosește aceste funcții.

      (Citează)

  8. Am iphone 14 pro de cand s-a lasant si inca sunt in dubii daca sa trec la iphone 16 pro. Ma incanta doar butonul pentru foto.

      (Citează)

  9. Am un iphone 12 pro si m-am cam saturat de cabluri diferite fata de toate device-urile din jur (inclusiv ipad-ul pro luat anul trecut). as vrea sa trec la un iphone pe USB-C. Am optiuni 15 pro sau 16 pro, diferenta e de £200. Telefonul vechi il reciclez in familie (il dau la copii). Dati-mi un sfat, ce sa aleg? Il folosesc foarte mult pentru fotografii. Merita 200 in plus pentru capitolul foto?

      (Citează)

    • Eu aș alege ultimul model, mai ales dacă urmează să-l folosești 3-4 ani. E greu de spus dacă îmbunătățirile merită acei 200 de lire în comparație directă, dar dacă bugetul permite, de obicei e mai bine să alegi ultimul model. Plus că mai durează puțin până va fi disponibil efectiv la vânzare.

      Eu am observat că de obicei generațiile care nu primesc mare lucru în plus tind să fie optimizate față de modelul anterior (de ex. la 13 hardware-ul a fost puțin optimizat față de 12, iar autonomia e semnificativ mai bună).

        (Citează)

    • @John, asa cum spune si dam167, daca tot esti genul care tine un telefon 3-4 ani, cel mai bine te orientezi catre cel mai recent model.

        (Citează)

  10. La banii aia nu are ecran la 120 Hz nici acum? Eh, dar de ce, poate la anul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus